Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на ендомeтриозата и какви са методите за диагностика?
Какви са потенциалните причини за отключване на ендометриоза?
Какво е ендометриоза и какви са кистите при ендометриоза?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на ендомeтриозата и какви са методите за диагностика?
Симптомите на ендометриозата включват болка, проблеми с плодовитостта и смущения в менструалния цикъл. Болката обикновено е подобна на тази по време на менструация, може да се появи и по време на овулация или полово сношение. Симптомите могат да включват болка при натиск и сексуален контакт, дискомфорт, подобен на ПМС, обилно и болезнено менструално кървене, болки в долната част на корема и проблеми с червата. Необичайно силни менструални болки, които пречат на нормалните ежедневни дейности, също могат да бъдат индикация за ендометриоза. Освен това ендометриозата може да причини симптоми като болка в таза, нередовни или болезнени менструации, болка по време на сексуален контакт, умора и други. Тези симптоми обаче могат да варират значително от жена на жена. Симптомите на ендометриозата включват болезнени менструални периоди, обилно кървене, хронично главоболие, умора и други. Диагностиката може да се извърши чрез ултразвук, скенер, ЯМР или лапароскопия.
-
Какви са потенциалните причини за отключване на ендометриоза?
Причинните фактори за ендометриозата не са напълно изяснени, но в медицината се разглеждат няколко теории, включително имплантацията, преобразуването и емболзма (разпространение чрез кръвния поток). Отключването на ендометриозата може да бъде предизвикано от различни фактори, включително аборт, кюретаж на матката и други процедури, които засягат ендометриума. Възможно е също фамилната обремененост да играе роля в развитието на заболяването.
-
Какво е ендометриоза и какви са кистите при ендометриоза?
Ендометриозата е състояние, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, обикновено в коремната кухина, но понякога и на други места като белите дробове, ставите и дори мозъка. Кистите при ендометриоза са пълни с течност образувания, които се развиват в яйчниците и могат да причинят болка и проблеми с плодовитостта. Те обикновено се срещат при жени с ендометриоза и възникват поради смущения в цикъла на овулация.
-
Как мога да разбера дали имам ендометриоза?
-
Как ендомметриозата влияе върху плодовитостта?
забременях с ендометриозна киста и повишени туморни маркери. АГ каза, че оплождането е станало точно от засегнатия яйчник.
съвсем случайно си направих тест и шока беше голям. Ако не го бях сторила щях да се оперирам без да знам, че съм заченала. Все още ме побиват тръпки като си представя как бях на косъм от това
голям шок ми е.. Все още плача като си представя как щяха да ме оперират, а сега бебчо е до мен и всичко беше на косъм..