Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 ян. 2020, 22:08 ч.

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

 • 15 191
 • 567
 •   2
Отговори

Анкета

Работя и живея в:

Опции:

# 45
 • Мнения: 1 927
Абсолютно споделям мнението на Irene за ИТ и английския, хем не съм в  сферата, но и в нашата фирма двама от най-добрите програмисти са към 50- те с много базов английски. Важи и обратното - въпреки че нивото ми е С1, като съм чела техническа спецификация, постоянно трябва да питам някой кое какво е.

Последна редакция: пт, 17 яну 2020, 17:34 от TafTaf

# 46
 • София
 • Мнения: 22 790
И мм е така - знае си на английски машините, детайлите, софтуера. Обаче да говори - нъц.
Аз съм също с С1 и не пипам компютърна терминология.

# 47
 • Мнения: 2 813
Ето един интересен факт, аз например (и други колеги) много мразя Windows-a или какъвто и да е друг софтуер да е преведен на български. Дотолкова съм се срастнала с терминологията, че менютата на български ме дразнят. Това не ми пречи обаче, ако трябва да обясня на един чужденец къде се намира едиси коя улица да направя 150 грешки в едно изречение Simple Smile

# 48
 • Мнения: 725
Какво стана с напусналия служител,взеха ли го отново на старата работа?

Да, взехме си я на работа, ако за моя случай е въпросът.

Другият работодател се оказа не толкова черен, колкото го изкарахте. Думите са били "направо идвай в понеделник и почваш" произнесени накрая на първо интервю. Може да се приемат ангажиращо във Финландия, но за България ти трябва голяма доза наивност да напуснеш при такова "предложение за работа" и срещу устно обещание за половин заплата отгоре. Вероятно провокация и техника от процеса на подбор?
Нарцистично или цинично го приемете, но този свят не е за наивници, вкл. и при кандидатстване. Каква беше приказката за птиче в ръката vs. орел в небесата.
Дано й е обица на ухото, времето ще покаже.

# 49
 • Мнения: 1 212
И мм е така - знае си на английски машините, детайлите, софтуера. Обаче да говори - нъц.
Аз съм също с С1 и не пипам компютърна терминология.

Това е по-малко и от пасивно владеене на езика.
Реално и на български се налага да учиш терминология, като навлизаш в нова сфера на дейност. 100 термина на даден език, не е знаене на език.
Давам пример: стаксел, шкипер, леер, трап, камбуз, салет, грот, койка, гик, бушприт, брамсел, финестрин, кнехт, баркас, бухта, ванта, щурвал, кранец, спинакер, канджа и т.н.
Това са български думи, термини от ветроходството. Когато ги учиш е все тая на какъв език ще бъдат, дори при конкретните думи ми беше по-лесно на немски, а българските все ги забравях, защото на немски можеш да проследиш етимологията.

# 50
 • Мнения: 6 508
Цитат
Защото половината компютърни команди са на английски, например. Системен администратор, който не знае английски, не може да си върши работата. И това не е мнение, а факт.

Ахахахаха, е те това е вече типично изказване на HR. Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Знаенето на английски и знаенето на командите са две различни неща. Повечето (да не кажа всички) ИТ-та си знаят терминологията на английски и нямат никакъв проблем да се опраявят с команди и възникнали съобщения, спецификации и други. Знаенето на език за да общуваш с някой е съмсем различно нещо.
Аз мога да прочета NNN страници спецификации и настройки на английски и да разбера всичко без проблем, ама ако ме накараш да общувам с някого на живо ще се смутя доста и ще объркам почти всички глаголни времена. Имам много колеги, които са така и това не им пречи на работата. Единия е даже програмист от типа извънземен и сега ако му се наложи няма да мине през HR цедка.  Simple SmileSimple SmileSimple Smile
И удобно пропусна следващия ми пост, че вече не се получаваше това с "типичното" за HR....хитро 😉

# 51
 • Пловдив
 • Мнения: 3 269
Все си мисля, че подборът на служители трябва да бъде: работникът предлага Х, работодателят предлага У и, ако двете страни са доволни, се сключва договор. Опитите да се правим на интересни с от "на какво животно се оприличавате" до "ела да започваш утре, но всъщност не трябва да идваш", варират от тъпи до гавра.

# 52
 • Мнения: 484
Забравих на напиша за анкетата. Някак не е много релевантна. В голям областен град съм, ама за мен всичко след София, Бургас и Пловдив, е провинция.
И Варна ли? Smile
Иначе съм съгласна с предложените от TafTaf опции, но оценявам положения труд за създаването на сегашната анкета и благодаря Simple Smile

# 53
 • София
 • Мнения: 22 790
За мен, като работник и човек, който си държи на думата за ангажименти, си е гавра. Щом работодателят ми се обади и ми даде ден, в който да дойда на работа, това вече е сериозно.
И оня муньо така - обади ми се на 31.12 и на 2.01. Викам си - този е сериозен. Отидох на 3.01 и седях цял ден. След това ми каза да отида в пн. Аз очаквах да ме посрещне с договор, но такъв нямаше. В сряда му поставих въпроса, а той изпадна в истерия. Офф.

# 54
# 55
 • Мнения: 7 265
Малко негромотно, но така трябва да бъде.

# 56
 • Мнения: 1 674
Това да отидеш на работа без да имаш договор ми се струва много глупаво. Не се прави така, колкото и да си отчаян и готов на всичко.

# 57
 • Мнения: 7 265
Ами явно не си била отчаяна и готова на всичко и затуй тъй говориш. Simple Smile

# 58
 • Мнения: 1 674
О, била съм, дори многократно. Просто нищо добро не излиза след такова начало.

# 59
 • Мнения: 725
Ами явно не си била отчаяна и готова на всичко и затуй тъй говориш. Simple Smile

А отчаяни и готови на всичко в конкретния наш случай няма. Не малтретираме хора във фирмата /нищо че отстрани така ви изглежда/, че презглава да се махне.
И също така се върна 🙂

Общи условия

Активация на акаунт