Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

• 29 146
  • 722
  •   1
Отговори
# 180
И неделни дежурства има. Клоновете по моловете (и не само) работят всеки ден.

# 181
  • here and now
Е значи живота в дълбоката провинция си има предимства все пак. Тук няма.

# 182
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
А какво визирате под чист ПР? Защото за да си добър комуникатор, със сигурност трябва да разбираш индустрията, която обслужваш, а това е доста по-комплексно от чиста работа с медии.
И аз мисля, че в тази област има доста възможности. Може да се почва от джуниър позиции, но и доста бързо човек може да напредне към мениджърска - още повече, че в момента позиции се постигат доста лесно в рамките на две-три години - много компании в опитите си да задържат хора, ги промотират всяка година. А винаги можеш да понатрупаш опит някъде и после да направиш трансфер на друго място за по-висока заплата и позиция. Въпрос на мотивация.

Връзките с обществеността имат доста дефиниции, но най-общо - дейности по изграждане на положителен имидж на организацията и управление на комуникациите вътре във фирмата и извън нея, т.е. с публика, клиенти, партньори и др. Дейности на вътрешния ПР например са организирането на фирмени събития, тиймбилдинги, а на външния - отново събития, например годишни награди и номинации, познаваемост в публичното пространство със статии и интервюта, но без да се заплаща по възможност. Също така медиа мониторинг за фирмата, бранша, конкурентите. Като цяло малките и средни фирми нямат много нужда от чист ПР /това си е мое определение/ и затова го преплитат с маркетинга, където пък целта в крайна сметка е финансов резултат и е нещо съвсем различно. Големите компании, държавните институции и различни учреждения обаче, поради спецификата на дейността си, мащабите си, значението си и интереса на медии към тях, имат самостоятелни отдели за тази цел.

Въпросът ми беше относно твоето разбиране за чист ПР Simple Smile
С комуникации - всички дисциплини, се занимавам повече от 15 години и нито съм започнала с връзки, нито съм сменяла позиции с връзки. Също така редовно интервюирам хора за различни позиции в сферата - не съм наемала човек заради негово познанство с друг. На пазара има доста кадри, но квалификацията им често е ниска, мотивацията неясна и така.
Щом искаш да се развиваш, насочи се към големи компании и комуникационни групи - все трябва да започнеш от някъде, за да натрупаш практически опит и да си създадеш контакти. Успех.

Е, радвам се за теб. Това, че си се реализирала самостоятелно в областта на ПР може да окуражи момичето, което попита тук.
Иначе аз не търся повече развитие в тази област, бях писала, че занапред мисля да се концентрирам върху другата ми специалност.

# 183
http://www.moreto.net/novini.php?n=413390

Пак за едни пари за усвояване иде реч.

Аз лично не мисля, че това е тенденция в България - и в другите европейски страни е същото.
За мен тези, които не си сменят работата са странни. Моя съученичка работи в една и съща фирма от 2003 г., няма стаж на друго място. Най-дълго за един работодател съм работила 8 години, но в тях влизат 2 г. майчинство и 5 мес. болничен по време на бременността.

# 184
Просто са консервативни, според мен. А някои смятат, че няма да намерят по-добра работа. Аз също съм работила най-много 7 години в една фирма, в които влизат 2 майчинство.

# 185
Ако видът на работата и условията ме устройват - заплата, колеги, ръководство, местоположение, развитие, увеличение на заплатата и т.н. - защо да сменям работата? Идеално няма никъде, но с годините получаваш сигурност, увереност, рутина, знания, авторитет. Плюс в по-малка фирма се срастваш със структурата, ставаш част от самата фирма, липсата ти би променила съществено нещата.
За някои по-млади специалисти смяната на работата е интересно ново предизвикателство, вълнуващо и стимулиращо е. С възрастта обаче сигурността и спокойствието са ми по-важни.
А ако длъжността ми е тривиална и такива като мен има много, то няма лошо да сменям работата, няма нито да ми липсва нещо, нито напускането ми би впечатлило някого.

# 186
Принципно е така, но, ако след 20+ г. започнеш да си търсиш нова работа, ще удариш на камък. Разсъжденията са, че ти си "закостенял" на едно и също място, трудно ще се справиш с нови задължения и колеги, което всъщност може и да не е така.

# 187
  • София
Аз съм в това положение.След 28 г.в една работа ( от 7 до 14 ч. работно време,44 раб.дни годишна отпуска и горе долу сносна заплата) реших и напуснах за 1 ден. Сега от 1 мес. пускам CV като луда и то не по специалноста ( тъпата медицина ) и нищо.Даже и в производството не ме искат.Не ме искат като детегледачка,че нямам голям опит ( гледала съм си само моето дете и тези на сестра ми ) . За чистачка пак нямам опит.Езици не знам, освен руски.... учен едно време в училище.За продавачки искат млади ( аз в понеделник ставам на 50 г.) Пуснах и за шофьор CV даже...поне книжка имам от 30 год.От никъде никакво обаждане Joy Станах си перфектната домакиня в нас - готвене,чистене и тъпеене Rolling Eyes

# 188
  • София
Малко странно решение... Условията на работа звучат добре, защо напуснахте?

# 189
А не можеш ли да се върнеш на старата работа? Звучат сносно условията, а явно перспективите за някакъв друг, неспециализиран труд, не са розови.

# 190
  • София
Търси нещо около медицината. Рецепционист в мед. център, примерно.

# 191
С медицина се търсят много кадри. Каква точно е била работата? Мед. сестра или друго? ...или вече не искаш работа, свързана с медицина?

# 192
  • София
Не малко,много е странно дори за мен.Но когато след 28 год. идва нов човек в лабораторията и за 1 мес. я обръща с крата нагоре ( интриги,клюки лъжи ) и двама шефове на които сме ходили буквално по задниците им и сме им изкарвали големите заплати я харесват и нас 6 човека ни правят луди,че не я искаме се получава така,че 3 колежки напуснахме. От 165 човека в работата ни само ние 6 човека не взехме Коледни , защото не искаме и не разговаряме с новата интригантка, която за 1 мес. ние я обучихме,но тя взе пари,а нас наказаха Grinning
За 2 год госпожата е изгонена от 3 болници,но ние я приехме с отворени обятия и заради нея напуснаха трима специалисти в областта.
Търси нещо около медицината. Рецепционист в мед. център, примерно.
Ходих на интервю, но не можели тепърва да ме учат на софтуерната програма на здравната каса.

Последна редакция: чт, 06 фев 2020, 17:11 от AnMary

# 193
Лаборанти се търсят. Стига да искаш да работиш това.... за друга позиция едва ли ще ти се обадят.

# 194
  • BG
Не малко,много е странно дори за мен.Но когато след 28 год. идва нов човек в лабораторията и за 1 мес. я обръща с крата нагоре ( интриги,клюки лъжи ) и двама шефове на които сме ходили буквално по задниците им и сме им изкарвали големите заплати я харесват и нас 6 човека ни правят луди,че не я искаме се получава така,че 3 колежки напуснахме. От 165 човека в работата ни само ние 6 човека не взехме Коледни , защото не искаме и не разговаряме с новата интригантка, която за 1 мес. ние я обучихме,но тя взе пари,а нас наказаха Grinning
За 2 год госпожата е изгонена от 3 болници,но ние я приехме с отворени обятия и заради нея напуснаха трима специалисти в областта.

Никак не разбирам такова фаворизиране .... Angry

Общи условия

Активация на акаунт