Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

• 29 057
  • 722
  •   1
Отговори
# 585
А защо не ти казват range-a на интервюто? Какво им пречи да го кажат?
Защо да ти казват, ако, примерно нямат желание да те назначат.
Ако казваха на всеки кандидат, ще се появят и 'мними' кандидати, които въобще не се интересуват от обявата, ами идват да проверят заплатата и да я кажат на някого, било то друг кандидат, или конкуренцията в бранша.
А ти наистина ли си мислиш, че конкуренцията не знае по-добре от кандидатите какви заплати се дават в съответния бранш?

# 586
  • Бургас
Какво според вас означават думи като "стимулиращо" , " атрактивно" възнаграждение?! Задавам си въпроса в последните дни, защото ми е странно как намират за атрактивна заплата малко над МРЗ и/или около 1000 лева?! Преди около 10 години може и да е била атрактивна. Питам за административни длъжности в не малки компании и с натоварване при всички случаи.

Това е от онези клишета от страна на работодателите, както кандидатстващите използват "искам да се развивам", "уча се бързо" и т.н.
Аз на много места с атрактивно заплащане съм кандидаствала и са се оказвали атрактивно ниски 😆

# 587
  • Sofia
Бях на интервю, мина добре, но не мисля че бих приела дори и да ми се обадят. Причината е, че някои от нещата не са много ясни, като например конкретно изложена длъжностна характеристика. Тоест няколко позиции в една, заплата вероятно/ казвам това, защото не я споделят, имали били рейндж, но искали да чуят мнението на кандидатите/ около и над 1000. Обаче изисквания до небесата, а и тест Ексел имаше за който аз не знаех, че ще има, което и не е изненада, нито пък ме притеснява, но позицията говореше друго. На обявената от мен очаквана заплата над 1000 лева се пооцъклиха разбира се. За теста имах 20 минути, а 4 пъти им заби системата и бях поканена да приключа. В обявата за работа като за " млад и енергичен екип" и " атрактивно възнаграждение". То е ясно заплата като за студент, с изискванията за опит като за 10 години.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 20:16 от Monikqe

# 588
Какво включваше тестът в Ексел, че ми е интересно?

# 589
  • Sofia
Няколко не сложни, а по-скоро елементарни елемента, сумиране и извличане в pivot table с преобразуване на лева в евро.

Бихте ли споделили какво включват тестовете, ако сте имали по време на интервю?

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 17:47 от AnMary

# 590
тест по ексел - абсолютни адреси във формула, Pivot Table, Vlookup, форматиране с условие, наименование на области,  в практическа задача със съответната проблематика.
Веднъж съм била на интервю, където всички кандидати са в една зала и се гледаме и чуваме. Всеки разказваше за себе си, даваха ни тестове - психологически и за интелигентност. Различно е, от стандартното събеседване,  където си сам.

# 591
  • Sofia
Не съм била на такова интервю, в момента една от " водещите" банки /с ирония го казвам, те всичките са водещи🤣/ има процес с около пет модула: телефонен разговор, интервю, тест/ устен по английски, психологически/ и какво ли още не, а и около 4-5 седмици on boarding process, човек ще си каже че кандидатстваш за борда на директорите, а то позиция за пак около 1000 лева. Нямам думи.

# 592
А защо не ти казват range-a на интервюто? Какво им пречи да го кажат?
Защо да ти казват, ако, примерно нямат желание да те назначат.
Ако казваха на всеки кандидат, ще се появят и 'мними' кандидати, които въобще не се интересуват от обявата, ами идват да проверят заплатата и да я кажат на някого, било то друг кандидат, или конкуренцията в бранша.
Айде сега, средната заплата се знае (за бранш и позиция) от всички. И какво, ако има подставени кандидати от конкуренцията! Нищо!
Просто избират кандидата, който каже най-ниската заплата.
Това е моят извод!

# 593
  • София
И на мен не мия казаха в банката. Обясних им, че не знам заплатите в бранша, че знам, че ще има обучение, но те пак настояваха аз да кажа цифра.

# 594
  • София
Почти никъде не казват заплати, чак като ти изпратят оферта.
Pepina, Monikqe, за каква позиция са били тези тестове по Ексел?

# 595
  • Велико Търново
Аз за една такава оферта чакам вече две седмици.
Междувременно разбрах обаче, че ръководният кадър не толерирал по-знаещите и по-разбиращите от него. Освен това очакваха и още едно интервю, явно другият е поискал по-ниска заплата. Та все си мисля, че с чакането ще си остана.
Понеже позицията беше обявена чрез HR-агенция, се надявах, че поне посредничката, която в началото на комуникацията беше много активна, ще се обади, но не би!
Само се чудя дали да не изчакам още някой ден или направо утре да звъня да питам. Не че ми е много зор, ама като искаш от някого коректност, трябва да я проявяваш и ти. Само дето у нас това се отнася основно за работниците и служителите.

Edit
Забравих нещо, за което също смятам, че е от голямо значение - възрастта. На 51 съм, може пък това да се окаже решаващият фактор за "мълчанието".

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 02:36 от DamaPika

# 596
За съжаление възрастта е много възможно да е причината.

# 597
Аз за една такава оферта чакам вече две седмици.
Само се чудя дали да не изчакам още някой ден или направо утре да звъня да питам. Не че ми е много зор, ама като искаш от някого коректност, трябва да я проявяваш и ти. Само дето у нас това се отнася основно за работниците и служителите.

Аз не бих звъняла. Правя си извода за съответния работодател или рекрутър и продължавам напред.
Нетолерирането, от страна на шефовете, на по-знаещите и можещите от тях е навсякъде, за съжаление.

# 598
А и не виждам защо да се занимаваш, щом не ти е зор. Просто продължавай със следващата кандидатура.

# 599
Вчера гледам обява на магазин - Търсим "момиче" с компютърна грамотност. Работата много добре я знам, понеже братовчетка ми сега напуска тази позиция. Влизам, питам, продавачката ми каза да си оставя телефона и имената, шефът щял да ми се обади. Написах бащиното си име, да не ме свържат веднага с братовчетка ми. То после така и така ще се разбере. Та чакам да се обадят, никой. То ако са му казали, че съм около 50!

Общи условия

Активация на акаунт