Работа, CV-та, HR-и, съвети - 70

• 29 037
  • 722
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
Аз например много често питам дали на съответната позиция ще е само един човек или са няколко колеги. Така си правя изводи дали ще мога да отсъствам ако се наложи. Също питам с кои позиции и постове трябва да общувам, т.е. кой (коя позиция) ми възлага задачи, кой следи за изпълнението им, дали съм завесима от някой друг, такива неща.

# 616
Айша, за това май си има тема в Клюкарника!

По темата. Вече задължително ще питам дали се плаща или не обучението. Но не вероятно, сигурно, а точен отговор да или не!

# 617
В никакъв случай не питам дали те смятат, че ще се справя с работата, както беше писал някой по-назад. Щом съм там, значи аз смятам, че ще се справя. Те откъде могат да знаят,  не ме познават..

Дали "смятат" и дали "имат съмнения", са две съвсем различни неща.
И нали това всъщност е целта на интервюто. Да преценят дали ще се справиш или не. Много ясно, че не те познават. Ти може да смяташ, че ще се справиш, ако е нещо, което винаги си правила, но при мен никога не е било така. Всяка работа е била нещо ново и различно, колкото и да е в една обща област.

И как точно те ще "имат съмнения "?

Не ти казвам,  че е  грешно, а, че АЗ не бих питала.

# 618
Не знам как да ти отговаря на този въпрос. Те ако нямат съмнения, нали направо ще те назначат, без да продължават с подбора?

# 619
Не знам как да ти отговаря на този въпрос. Те ако нямат съмнения, нали направо ще те назначат, без да продължават с подбора?

Ами ти все едно ги питаш "Одобрена ли съм?"
Как да ти кажат, като не си само ти, нали трябва и другите да минат?
А и никой не знае ти как реално ще работиш. На приказки е лесно.

# 620
Ами не, не е все едно. Различно е. Задавала съм този въпрос, за да споделят конкретно какво ги притеснява, ако има такова нещо. И са ми отговаряли. Никой не знае как аз ще работя, но те са по-наясно с естеството на работа при тях и в този смисъл могат по-добре да преценят дали аз пасвам на тази позиция.

# 621
На първо-второ интервю се пита за: отдела и колегите, колко са, каква е работата и как е разпределена, съответно как се вписва длъжността там. На кого е подчинена длъжността и какви са задълженията (ако това не е изяснено в хода на разговора). Ако ви интересуват конкретни задължения и смятате, че в това сте добри (например пряка работа с клиенти), тук може да вмъкнете, че това много ви харесва и се радвате, че в това е включено в длъжността. Може да се попита за възможности за растеж, но това зависи от позицията, а и обикновено самите работодатели го казват, когато хвалят това работно място. Ако ви интервюира прекият шеф обаче, не питайте за растеж и развитие. Ще помисли, че се лакомите за мястото му и сте дотам.
Не се пита за: заплата, работно време, толериране на болнични и отпуски, социални придобивки и др. Такива въпроси (макар че това реално са нещата, които вълнуват хората), се считат за меркантилни, показващи липса на желание за работа и стремеж към скатаване от първия ден. Ако ще ги задавате, по-добре направо ставайте и си тръгвайте.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 15:45 от Анонимен

# 622
  • София
Е как да не питам за работно време? Обикновено те казват, но все пак се налага понякога.

# 623
А, питай си за каквото искаш. Аз казвам какво съм установила от опит, включително и като интервюиращ.

# 624
Аз питам неща, от които да ми стане ясно ежедневието на работата. Също и на кой ще се отчитам, кой ще ми е шеф. Врабчо много добре ги е написала. Другите неща ги казват още преди да попитам за тях.

Ама не ми дадоха време, а това не ми говори добре за работодателя.
Сега се сещам, че баш-шефа излезе още в началото, докато ми разказваха за фирмата (той нищо не чу от това,  което аз говорùх), защото имал друг meeting. Това пък съвсем не ми говори добре за фирмата и методите на управление .

Хахах, сигурно вече си бяха избрали човек и са ме викнали за разкош ... странни хора! Ще видим какво ще излезе

# 625
Пита се за: отдела и колегите, колко са, каква е работата и как е разпределена, съответно как се вписва длъжността там. На кого е подчинена длъжността и какви са задълженията (ако това не е изяснено в хода на разговора). Ако ви интересуват конкретни задължения и смятате, че в това сте добри (например пряка работа с клиенти), тук може да вмъкнете, че това много ви харесва и се радвате, че в това е включено в длъжността. Може да се попита за възможности за растеж, но това зависи от позицията, а и обикновено самите работодатели го казват, когато хвалят това работно място. Ако ви интервюира прекият шеф обаче, не питайте за растеж и развитие. Ще помисли, че се лакомите за мястото му и сте дотам.
Не се пита за: заплата, работно време, толериране на болнични и отпуски, социални придобивки и др. Такива въпроси (макар че това реално са нещата, които вълнуват хората), се считат за меркантилни, показващи липса на желание за работа и стремеж към скатаване от първия ден. Ако ще ги задавате, по-добре направо ставайте и си тръгвайте.
Защо да не се пита за заплата и работно време?Защо да е меркантилно?Работодателите не знаят ли,че всеки работи за пари,а не за слава и потупване по рамото.Какво значение има какви са колегите,нали отиваш да си свършиш работата и да си вземеш парите,а не да търсиш приятелства и забавление.

# 626
Ами ако още на интервюто питаш за заплата, това не прави добро впечатление. За да те одобрят за работата трябва да покажеш ангажираност, мотивация, интерес и позитивизъм. Затова се пита за типа работа, отдела, организацията и т.н. Показваш интерес към работодателя, неговата структура и начина му на работа.
На всички е ясно, че заплатата те интересува, не е нужно да се казва, пита и т.н.
Интервюиращият знае, че ти я дължи и ще ти я даде. Самите интервюиращи винаги питат ти колко смяташ, че трябва да получаваш, т.е. ще ти бъде дадена възможност да си кажеш цената.

Това няма нищо общо с реалността и какво наистина те вълнува, това е театър, който се играе от двете страни. Всички знаем правилата на играта и ги спазваме, ако искаме да имаме работа.
А пък всеки може да си пита каквото си реши, негово право е да отиде на интервю и да се провали, ако желае.
Аз самата съм ходила на доста интервюта и съм правила много грешки, включително и такива с грешни въпроси.

Всички тези съвети НЕ важат когато отиваш на разговор с работодател и ползваш някакъв нетуъркинг, връзки и познати.
Тогава вече може да се говори откровено, защото назначаването зависи от съвсем други неща.

Какво значение има какви са колегите,нали отиваш да си свършиш работата и да си вземеш парите,а не да търсиш приятелства и забавление.
За колегите написах да се пита колко са, а не какви са. Броят на колегите в отдела може да е важен за разпределение на работата, организацията и т.н.

Последна редакция: пт, 21 фев 2020, 10:45 от Анонимен

# 627
На първо интервю няма да питам за заплата, обикновено те питат колко искам.
Но накрая /последно интервю/, разбира се, че ще говори за заплатата.

Преди години в една фирма искаха да почвам при тях, но не знаели заплата. Обаждат ми се да почвам, но пак не знаели за колко пари....е, викам, това е несериозно. Утре може да ми кажете - минимална заплата.....

# 628
За заплата мисля, че трябва да стане дума. Ако кандидатът така и не бъде попитан за нея, че да се налага той да повдига въпроса, не ми звучи добре. То бива бива немеркантилност, извисеност и искрена любов към работата, ама нали не се очаква някой да се съгласи на работа, за която не е уведомен от работодателя какво ще е заплащането. Или сигурно на някакви контрабандни канали на информация трябва да разчита, като слухове от трети братовчедки и фиктивни кандидати, на които им все едно дали ще ги вземат за меркантилни. Да не говорим, че често се случва заплатата да е каквато си договориш, разбира се, в някакъв разумен интервал, и на една и съща длъжност новопостъпили да са с по-високи заплати от стари кадри.

# 629
Не се пита за: работно време
Това е абсурдно! Как така да не попитам какво е работното време? Ако работят от 10:00 до 19:00, а мен това не ме устройва няма смисъл да се продължава с интервюто. Знам и за една немалка компания в София, в която се работи от 11:00 до 20:00.

Общи условия

Активация на акаунт