Частни училища - информативно-дискусионна тема 33

• 27 546
  • 781
  •   1
Отговори
# 150
  • София
От написаното от Фенси за ПБ, ако мога да обобщя това, което аз запомних, за да не се рови много:
- няма напрягане за оценки, спокойно е, но след 4 клас се ходи масово по уроци;
- дворът се отдава под наем на други ползватели
- храната не стига
- има бели и зелени училища в учебно време, които се заплащат, а в същото време е много трудно, ако някой иска да учи през това време
- различните учители карат по различен план и не е ясно кой какво преподава
- има някои слаби учители по английски
- директорските автомобили бият на очи
- нивото на административната организация не е добро

И при всичко това - все пак може на Деми да им хареса. Зависи човек какво търси.

# 151
Намерих едно клипче от първия учебен ден в БШ, ако някой се интересува, може да го види:
https://www.youtube.com/watch?v=v7zSY1CPXsg

и за homescholling - https://www.youtube.com/watch?v=jWqQziZM1cA

Ценно! Мерси

# 152
От написаното от Фенси за ПБ, ако мога да обобщя това, което аз запомних, за да не се рови много:
- няма напрягане за оценки, спокойно е, но след 4 клас се ходи масово по уроци;
- дворът се отдава под наем на други ползватели
- храната не стига
- има бели и зелени училища в учебно време, които се заплащат, а в същото време е много трудно, ако някой иска да учи през това време
- различните учители карат по различен план и не е ясно кой какво преподава
- има някои слаби учители по английски
- директорските автомобили бият на очи
- нивото на административната организация не е добро

И при всичко това - все пак може на Деми да им хареса. Зависи човек какво търси.

Благодаря за отделеното време! Полезно!

# 153
Ако имах избор между едно от добрите ДУ и ПБ, бих избрала ДУ.
Точно казано - има И някои добри учители. Както по английски, така и по другите предмети.

Можете да влезете в тази група и да прочетете стари постове от началото на създаването и.:
https://www.facebook.com/groups/745447105824936/

Освен това в групата "Майките на София" има страшно много мнения. Търси се с лупата.

В 3 клас от общо 4 паралелки по 16-18 деца на Movers  са се явили 21 деца. От които: 5 с максимални 15 точки, 6 с 14 точки, 5 с 13 точки, 3 с 12 точки, 2 с 11 точки. Всичко под 14 точки е незадоволително. Едно дете се е явило на Flyers и го е взело с 15 точки. Това дете дойде от чужбина с отличен език. Тази статистика няма да я видите никъде, но във фейсбук твърдят, че имат едни от най-високите резултати в София. Wink

За сравнение 85% от третокласниците на СС(78 деца) са взели Flayers(едно ниво след Movers) с максимум точки.

Когато преди години ги питах с какво ниво на английски излизат децата след 7 клас, ми дадоха една таблица според която в 7 клас покриват B2. Бях зелена тогава и не попитах колко % излизат с това ниво. От видяното - мнението ми е, че много малко деца ще покрият B1, камо ли B2.

Последна редакция: сб, 18 яну 2020, 19:10 от Fancy

# 154
Все пак нека добавим съкращенията в първи пост.
Ето някои за които се сещам на първо четете.

АК- американски колеж
ААУ- англо-американско училище
СС- Света София
СГ-Свети Георги
ПБ- Петър Берон
ОТ-Образователни технологии
ТЕ- Томас Едисон
КО- Климент Охридски
БШ- Българско школо
Изи- Izzi Science for Kids
Уве- Увекинд

ПУК- предучилищен клас
ЧУ-частно училище
ЧГ-частна гимназия

Дорис Тенеди е споменавано, но не помня някой да ползва съкращения. Или?

Моля, допълнете, ако съм пропуснала някое ЧУ.
ЕК. Първата ми асоциация беше с  Европейско Кенгуру 🙂

# 155
Eрих Кестнер. Писах в тази тема за него. Съвсем прилично училище, с немски, но се намира в Люлин, а в темата повечето сте от източните квартали. Класи, братче, от западните квартали явно от бачкане хората нямат време да пишат тук, всички сте от източни, южни и баровци като Попеа от Лозенец.

# 156
  • София
Аз затуй с моя северен квартал за него мисля. То всичко братче на юг и на запад(? Овча купел и Горна баня). Много неприятно, явно ако имаш пари за ЧУ трябва да имаш пари и да се преместиш 😂

# 157
  • София
А-а-а, недейте подхваща тази тема, че да не се появи Нико и пак да ни обяснява за кварталите и детето на чистачката Joy

# 158
А аз не разбрала Simple Smile това училище дели сградата с Британакото ли? 
http://www.konstantinkiril.com/?cid=9

# 159
  • в страната на чудесата
Аз затуй с моя северен квартал за него мисля. То всичко братче на юг и на запад(? Овча купел и Горна баня). Много неприятно, явно ако имаш пари за ЧУ трябва да имаш пари и да се преместиш 😂
Ерих Кестнер е в Люлин, дружба (турско, но учат българчета) в надежда, Питагор/пчмг, увекинд след 5 клас са на руски паметник, Веда е в надежда.
Иначе си прав/а, според собственичката на светлина хората с пари за чу живеят в полите на Витоша Simple Smile

# 160
Хора ама наистина не знам защо продължавате да се интересувате от колите на директорката на ПБ. Най- малкото е нелепо това да е основателна причина при избор на училище , да не се изразя и  по-лошо. Това ,че някой харчи спечеленото за нова кола , която лесно се забелязва, не значи , че другите не харчат. В крайна сметка собствените на ЧУ е ясно , че печелят.
Относно белите и зелените училища- да доплащат се , но не са задължителни. Детето на приятели е над 5 клас там (не искам да влизам в подробности) и няма да ходи на предстоящото им бяло училище, но ще си ходи на училище.Имат си сборни класове за оставащите в София .И това ми е информация от майката на детето от преди няколко дни.
Между другото браво на Фенси за статистиката с успеваемостта на изпита по анлийски в 3-и клас. Нямам идея от къде намира данните.Ама щом й се занимава, лошо няма.
Според мен най-високо ниво на английски би трябвало да имат  децата от ААУ, СГ , Британика (също като мине малко време понеже са сравнително нови) - понеже там основно се учи на английски. Би ми било интересно да видя справки от там , ама едва ли има.
С риск да повлека лавина след себе си ще кажа ,че от родители и в Азбуки, и в СС  имам обратна връзка ,че нивото на писмения английски наистина е много добро , но децата се притесняват да се отпуснат да говорят . Няма да влизам в подробности. Става дума за мнения на единични родители от двете училища. Масово нещата може да са различни. За другите като КО ,БШ, ПБ - нямам представа как е.
Другите - като искате добър английски , не само писмен , а и говорим - има си и летни курсове и в АК ,и към Британския съвет.Това е в случай , че не ви се занимава след училище или уикендите през учебната година. За да запазя и най-вече да надградя нивото на английския  от градината и падналата за момента езикова бариера (макар и базова като за 5 годишни), аз мисля да прибавя някое от изброените към летните занимания следващите години.
Едно близко дете като по-малка много обичаше лятното училище на АК и с голямо удоволствие ходеше. Не знам как е последните години там . Надявам се да няма големи промени. И това лято ще си имаме опцията с градината, от другото ще го мисля .
И да не забравя да помоля да спрете с нападките и подмятанията за Пипи. Ако не беше тя с множеството си въпроси през последната година -четящите на темата , нямаше да получим доста инфо от вас пишещите . Така , че й благодаря и на нея за смелостта , че пита за какво ли не и разсъждава "на глас" , и на вас , че й отговаряхте търпеливо поне в началото.

# 161
  • София
Svee, в едно от по-големите ЧУ в Бояна има бусове, които идват с деца от Люлин, Надежда, Дружба. Идват и от места като Кокаляне, Панчарево, Нови искър и др.

Но ако търсите училище в северен квартал, може би Веда и ОТ са от по-известните, които са в периметъра. Еврейското нали щяха да строят при пазара Димитър Петков Simple Smile.

По въпроса за летните с английски, ЕСПА също не е лош вариант.

А още нещо, на какво основание преценихте, че Британика ще дадат по-добро ниво на говорим английски от Азбуки, СС, също бих добавила ЕСПА, които имат няколко нейтивс?

Последна редакция: сб, 18 яну 2020, 22:12 от Аш

# 162
  • София
Аз съм много негативно настроена към идеята детето да ходи и да се прибира по час в задръстване, било то и с училищен транспорт. Просто не остава време да е дете. Поне в нашето семейство 😂 С повече деца времето е кът и ми е от първостепенна важност.

Веда е с ужасни отзиви, иначе е до нас. Следващото е Питагор. Ще видим ще има ли наклонности малката към математиката, видях вече че насила хубост не става. Ще се радвам да се чувства добре в училище като ЕК, дори да не е от най-известните. Дотук само хубави неща чета за него. Благодаря на всички за препоръките!

Лейка, за Увекинд знаех само за база в Княжево. Благодаря, ще разгледам по-задълбочено!

Ето от сайта на Дружба:

Е как да запишеш детето си в училище с правописни грешки на сайта си 🤣 Сега видях и "новопЪстъпващи" в същия скрийншот. Две грешки за пет реда...айде, втората е от набирането на текста.

Последна редакция: сб, 18 яну 2020, 22:50 от svee

# 163
За летните курсове на ЕСПА съм чувала , нямам преки впечатления или препоръки от познати . Това не значи , че са лоши. Истината е,че ги забравих.Дори сега се сещам ,че наскоро някой ми каза ,че Ето това е ролята на форума- да се допълваме , освен да споделяме.

За Британика - писах , че като мине време-тоест от  тях зависи тепърва да се докажат. Имат опит с преподаването на английски в школите, тая надеждата да им се получи и в училището. Била съм в детската им градина на посещение. Голяма част от времето се говори на английски .

За Азбуки мога да кажа , че лично познавам един от техните нейтивс и е прекрасен преподавател. И даже ми стана страно , когато родител спомена тези си опасения за говоримия английски.

Не казвам , че това важи за всички ученици в тези училища и по никакъв начин не целя да създавам смут. Нали тук всеки споделя какво знае , какво е чул/видял?

Аз ако можех да си позволя ААУ в Панчарево , бих си решила проблемите за 12 години напред , ама не става Sweat Smile Не и с тези такси .Иначе много бих се радвала детето ми да расте в интернационална среда. Между другото имат ден на отворените врати на 05.02 , ако някой иска да ги види

# 164
Kolibri, моето дете няма никакъв проблем с говоримия английски. Както и мнозинството от нейния клас. Преди дни беше в Лондон и комуникира с учителка по английски там в местно училище. Оценката на жената беше за отличен говорим. Между другото една голяма част от учителите по английски в СС са от школи като Британика. И още едно между другото - отзивите за качеството на курсовете в Британика последните години е за  страшно много паднало ниво. Много познати имам, които тази година отписаха децата и ги записаха в други школи.

А що се отнася до статистиката за ПБ - тя сама идва в пощата ми. Изобщо не се занимавам. Започнаха да организират сборни класове в ПБ по настояване на родители от нашия випуск когато беше 1 клас. Ако не бяхме вдигнали скандал, нямаше да го правят. Тогава децата учеха в тясна стая над 20 броя, отоплявайки се с печка. Защото отоплението беше изключено. По време на въпросните сборни класове почти нищо не се учи и на практика седмица от учебното време е пропиляна заради допълнителния приход.
Новите коли (Мерцедес джип Gl) на госпожа директорката всяка година правят силно впечатление на фона на цоцацено на пари от всичко. Учебници по английски, нови по-скъпи униформи от друга фирма доставчик и т.н. между другото фирмата за униформи е от Пазарджик, не смогва да ушие необходимото количество, и отгоре на всичко доставя униформите по Еконт за сметка на родителите. Което става разход от порядъка на над 50 лв. На фона на факта, че преди можеше да се отиде в офиса на фирмата, да се премери дрехата (защото номерацията не отговаря) и да се закупи веднага. Да не говорим, че освен по-скъпи новите униформи са и по-некачествени. Очевидно старата фирма не е връщала достатъчно комисион.
Новите коли всяка година правят И впечатление на фона на факта, че миналата година храната на обяд не стигаше и деца ядяха филия хляб. Или, че в тоалетните липваха сапун и салфетки, а често и тоалетна хартия.
Нямам статистика колко деца напуснаха тази година, но в някои класове имаше по 60-80%. Вероятно са позапълнени местата от заблудени, които да година ще бъдат много наясно какво се случва в това училище.
Мога да продължавам още много, но е безпредметно.

Последна редакция: сб, 18 яну 2020, 23:40 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт