Прием в ясли и детски градини в Пловдив - 7

• 53 056
  • 443
  •   1
Отговори
# 420
Много ми е интересно като нямате доверие къде ще отидат 20 -те ви лева,как си поверявате децата на тези хора???

# 421
  • Пловдив
Както се вкарват шишета, мокри кърпи, картонени торти покрай рождени дни така ще се внесат и чаши 🤦🏽‍♀️
Аз като касиер на групата мога да реша да събирам пари за нещо, останалите родители по лична преценка се включват или не, после с протокол за дарение го даваме на групата.
За подаръци покрай празници е същото - който желае да се включи го прави, който не - не. Тези, които не се включват не фигурират. И след като не се включват няма как да изискат от касиера касови бонове, фактури и т.н.
Не виждам нищо ненормално - аз не се включвам с чаши, календари, прахосъбирачки покрай празниците. Да кажат, че искат нещо за групата, което преценя, че си заслужава на драго сърце.
Никой никого не задължава. 
Вие по-скоро ми се струва, че едва ли не искате и другите да не събират.
С нашата градина съм наясно как се е похарчил бюджетът и да не ми харесва документите и разчетът са факт.  Ако мога да направя обитанието включително и на моето дете по-добро, ще го направя.

# 422
Като се върна от почивката ще я видя на място
Добра отправна гледна точка ми даваш, Деси, защото нямам опит с градинските неволи
Не съм против събирането на пари и кой да участва, но не по начин - ние събираме, дай пари
Ще се напаснем постепенно, предполагам ще има нещо смислено, за което да се дават средства

# 423
  • Пловдив
Аз първата година покрай Коледа се фрапирах от реакции...но в край на краищата реших, че егото ми в дадената ситуация мога да го приспя.
Конкретно стана така. Предложих да съберем пари за подарък на госпожите и лелите за празника и дядо Коледа да им ги връчи заедно с децата. Ние предварително пари не събираме за нищо, дефакто няма каса. На мен ми е удобно по банков път да става това, защото няма как да стоя и да чакам на кой кога му е удобно.
Първото мрънкане започна, че едните не желаели по банка - казах, че ако има желаещ да събира на ръка, няма проблем, после аз ще ги взема от него. Тук реагира едната майка и се ангажира с тези на ръка.
За да няма хаос, чрез анкета и гласуване решихме каква сума да се събира, после с анкета какъв да бъде подаръка.
Подчертавам, че конкретно събирам сума за 4бр от това, за което е мнозинството. Парите са изчислени да стигнат точно.
И се започна с касови белжки да се представят 🤦🏽‍♀️ нямах против, ядосах се, че въпросните родители не сметнаха, че: едната куриерска такса за да получа част от подаръка е за моя сметка /да речем така съм преценила, така съм направила/, второ не сметнаха, че отделям време да взема парите дадени кеш от другата майка, времето, в което отивам да купувам и времето, в което комплектовам нещата вкъщи, времето да се свържа с администрацията и да придвижа подаръците към "дядо Коледа" и трето горивото с което обикалям за да се снабдя с нещата за подаръка реално също е пари, но не ми е минало през ума да го пусна за сметка на всички родители.
Та гледни точки много 🙂 искаше ми се, вместо всяко дете на Коледа да получава подарък да вземем общ за групата или за всяко момче/момиче да е едно и също /това ми хрумна от факта, че може да има хора в затруднено финансово положение и децата да не гледат как едно получава примерно детска кухня, а друго количка/.
Видях, че това при нас няма да проработи и не повдигнах повече темата. За Коледа в градината винаги подготвям нещо дребно и евтино, защото го правя проформа, да мине тържеството. Като цяло много говоря вкъщи, поне детето някой ден стане емпат.
Пак казвам не се чувствай длъжна да се включваш във всяка хрумка, а и винаги може да предложиш по-добър вариант.
Има места, където за всеки повод се събират пари при нас отклик има само за Коледа, за останалите празници всеки е самосиндикално. Примерно за мен да уважим преподавателите за 24 май е много по-важно от Коледа, нямаше желаещи, не сме влизали в пререкания и подобни.
Като чета из фейса какво се случва на родителските в училищата, направо ми настръхва косъма.

# 424
  • до най-прекрасния мъж
В нашата градина изрично ни казаха, че не им е позволено да събират пари за каквото и да било и те няма да ни искат такива. Имаме настоятелство, участието в което е по желание. Събираме дребна сума на месец, даже не помня колко, но много неща са направени с парите, събрани преди нас и редовно ни представят отчет на родителските срещи за какво се разходват парите. Мокри кърпи не връщат, ако занесем, но никой не ги изисква. Единствено помолиха за протектори за леглата на децата, които се изпускат и пликчета за мръсни/мокри дрехи, които пак никой не следи кога, дали и по колко се носят.
До момента сме събирали пари единствено за играчки за двора, а отделни родители сме носили играчки и книжки за занималнята на групата, но отново по желание. Също и за подаръци за госпожите за Коледа. За децата за коледното тържество всеки трябваше да занесе подарък по свое усмотрение. Материали си имат за работа и категорично отказаха да носим такива. Всичко е на добра воля, което е похвално.

# 425
В яслата ми направиха много добро впечатление, че не отваряха коелдните подаръци пред всички. Всяко дете си го вьима в шкафчето и след това вкъщи си го отваря. Така не става ясно дали някой се е изживявал на Рокфелер 😄

# 426
  • Пловдив
И при нас не се отварят, но децата все още не разбират финансовата част, а все още има такива родители, които изпращат подаръци с размера на куфар. И тук нещата опират до възрастните, както обичам да казвам няма да ги променим, винаги ще има по-заможни хора в живота, дано поне успеем да възпитаме добре нашите си деца, защото обществото те ще го градят, при нашето поколение виждаме, че такова липсва.

# 427
  • Пловдив
Щефи , в коя градина сте? Единствената, която събира такива суми е нашата в центъра на града. По принцип не е задължително събирането им и който не желае да дава, може да откаже участие като подпише декларация. Парите отиват за канцеларски материали, хартия, някакви учебни помагала допълнителни и тн. Но не е задължително да се дават, а е пожелателно.
Ако сте с близнаци давате като за 1 дете.

# 428
  • Пловдив
При нас в първа група на родителската среща ни помолиха всеки месец да носим 1 пакет мокри кърпи, 2 ролки кухненска хартия и ролка найлонови пликчета да има заредена в раниците на децата.
Пари също ще се дават. Има мероприятия от външни фирми и те не работят за мерси, а смятам, че няма нищо лошо да се покаже нещо различно на децата и чрез игра и забавление да научат нещо. Отделно 1 път в месеца ще има театър, което също одобрявам. Възпитателите се старят да разнообразят децата и аз съм напълно съгласна с това.

# 429
Lore.lay, не сме в центъра

Разбрах за какво се събират пари, общо взето боклучки - мокри кърпи, картонени чаши..
Но, не съм била на родителската и няма как да знам подробности от къде е предложено. Учителите ми казаха, че  режим и правила си важат от яслата, помагала си имали и нямат нужда, няколко майки били оставили играчки и друго не им било нужно.

За касиер и да се разправя с пари родителите са сложили едно момиче има/няма 25години, не виждам смисъл да занимавам момичето какво било, защо било. Намерих телефона, обадих се, каза, че то се е заело да организира събиране, питах колко пари трябва, по 20лв на дете било. Уговорих се, като се засечем да и дам 40лв.
Дано за в бъдеще има нещо смислено.

# 430
  • Пловдив
При нас също не искат пари, казаха че имат всичко необходимо, помолиха за мокри кърпи и хартия (ксерокс), предполагам за рисуване и т.н. Но аз нямам против да съберем ако има необходимост, като не всеки е длъжен да дава, само който желае и има възможност. Това е моята лична преценка, въпреки че градините имат бюджет и се отпускат пари, не мисля че сумите са огромни, а подозирам че не е никак лесно. Отделно наистина са съвсем безплатни, което е един огромен плюс. Но аз така разсъждавам, всеки е свободен да реши. В яслата също бяха много обрани и не сме имали такива събирания на пари за щяло и нещяло. Давала съм играчки, останали от децата и събрахме пари за нова кухня за игра, по наша инициатива
Но и там с удоволствие бих дала пак за малката. Когато събирането на пари е рядкост и персонала, съответно директора не мрънка само как нямат възможност и т.н. някак по-лесно даваш. Докато в други градини е практика това "просене" от родителите и за това може би се създава този негативизъм.

# 431
Разбирам ги някои майки, като са расли във време преди 20г, когато беше свръх необходимо с тоалетната хартия под мишница на градина и сега напират като първа необходимост
Вече не е така, въпреки че са безплатни градините, имат финансиране във времена на усвояване на програми

Естествено, че няма себеуважаващ се директор или учител да седне да проси консумативи

Играчки и пособия имат, само си разчистват къщите някои родители и мъкнат торби с разни дрънкулки, без никому да са нужни

Да изместят темата със салфетките....
На какви допълнителни занимания включихте децата и на каква възраст?
За първа група предлагат танци, футбол, английски при мен.
Мисля да им сложа английски, предполагам под формата на игра и песнички
Нещо  от танците, ако желаят

Иначе, извадиха късмет и случиха на педагози - с най - добрите отзиви в градината
Сутрин задължително имат занимания - изрязват, рисуват с различни материали
Под формата на игра сортират фигури по вид и цвят, и ги броят

Следобяд имат време за игра, или им четат приказки с обяснения по картинки

Попълнихме порт фолио - снимка, семейство, любимо яде, приказка, филм.... Там ще им събират заниманията през годината и накрая ще ги раздадат
Годината започна обещаващо

# 432
В нашата градина за първа група преподавателите директно ни казаха, че е по-добре да прескочим допълнителните занимания, защото децата тепърва се адаптират към мястото, средата, другите деца, а и педагозите.

# 433
Моите са 3та група и до сега не съм ги записвала на допълнителни занимания, няма и да ги запиша тази година. Първата година почти всички деца бяха записани на нещо, тази година са само 3-4 деца. Имат бойни изкуства, английски, народни танци и футбол. На родителската среща госпожите казаха, че на повечето деца не им се ходи, тъкмо си започват някаква игра в "свободното време" и трябва да ги прекъснат, за да отидат на занимания. Има деца, които са записани и да ходили 2-3 пъти, след това отказват и предпочитат да си играят в групата.  Отделно, не ми се струва и евтино за нещо, което може и да не се хареса на детето. В нашата градина вървят между 60-80 лв на месец. Предпочитам да дам малко повече и да ги запиша на плуване (например), където знам, че ще ходят с желание.

# 434
  • Пловдив
Децата ми са много далеч вече от градинската възраст, но ще споделя личния си опит.
Баткото, първо дете, родители ентусиасти, естествено, записахме го на всичко, което му се струваше интересно още в първа група. Във втора останаха само народните танци, а в трета категорично отказа, да посещава каквато и да е дейност в градината (вече ходеше на занимания извън нея и сам осъзнаваше каква разлика има).
Малката на нищо допълнително не е ходила в градината (имаха английски в самата група, който им водеше госпожата Heart Мисля че 2 пъти седмично беше за известно време следобед и си "учеха" цялата група, без друго деца).

Съветът ми е, вместо да си давате парите на вятъра (в повечето случаи именно това се получава), потърсете занимания, които са с удобна локация и си водете децата там.

Общи условия

Активация на акаунт