Прием в ясли и детски градини в Пловдив - 7

• 52 986
  • 442
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Държавните детски градини са безплатни в цялата страна.

# 406
Сега намирам темата, не знам дали е коментирано напред.
Децата ми ще бъдат в първа група в държавна детска градина
Та, вчера на родителска среща, която са пропусналнали да ме информират своевременно и нямаше как да отида, после разбрах, че ще се събират по 20лв за консумативи.
Предстои да разбера кой го е предложил и как е прието с неохота при условие, че законово персонала няма право да иска събиране на пари от родителя, както и родителите нямат право да събират.

Как е в градините на децата ви?
До сега съм носила мокри кърпи седмично, но сега веднага преди започване на новата група и вече се почва събиране,  което как ще се осчетоводи - неизвестно.

# 407
Вчера и ние имахме родителска среща за първа група. Не са ни искали пари за консумативи. Питахме за мокри кърпички, те казаха че си имат и не трябва да носим, само ако имаме определени предпочитания да слагаме в раниците на децата. Не искат и протектори за леглата. Не минаха без искане на пари, де. За 15-ти организират мини тържество за децата с аниматор, за който трябва да платим. Вече как ще е с парите в хода на времето не мога да кажа, понеже не съм се сблъсквала до момента.

# 408
Благодаря за включването
В моя край, където съм родом въпроса със събирането така се изкривява, че след серия жалби и справки с МОН, сега майка съди директор на градина заради тези противозаконни обичаи

Аз смятам да подминавам с равен тон и да не се връзвам

# 409
Ние миналата година събирахме по 50 лв за консумативи - моливи, пастели ... госпожите някаква бяла дъска си бяха харесали

# 410
  • Пловдив
В яслата нон-стоп събирахме пари, в градината не сме събирали, купили сме си протектори за матраците в първа група и едни таблички, в които да си оставят обувките в гардеробчетата. Носим си и мокри кърпи, което дете ползва.

Аз лично предпочитам да събираме пари, но децата да имат необходимите консумативи за работа и да се работи, отколкото поради липса на материали да отбиват номера в работата и да им пускат детски.
Може да се проверява бюджета на конкретното детско заведение и да се види как се разходва, ако има нещо нередно може да пускате сигнали и да се извършват проверки.

# 411
Ааа, това с пускането на детски говори за слаб директор и немотивирани педагози.
Липса на консумативи, отново говори зле за директора, вече има програми и програмки за финансиране да си търсят и драпат.
Бюджета си включва консумативи,  домакина е този, който трябва по групите да провери и пусне заявка за попълване.

Не знам, ще видим как ще тръгне, не съм много ок, постоянно да се събира за щяло и нещяло
Аз съм си предвидила и заредила 5 кашона кърпи Бебо в нас, излиза, че да им давам пари да купуват
Чашки за навън да купували, това са стотинки, които от градината да си предвидят

Времето ще покаже

# 412
  • Пловдив
Не знам колко слаб директор е...масово се оплакват от това родителите по групи разни из фейса.
Чаши не купуваме и да събираме за това пари не бих дала - толкова излишен отпадък. При нас си пият от чешмата, по време на сборните групи си носеха шишета, който иска.

# 413
Моите деца ще са 3та група тази година, никога не са ни искали пари. Консумативи си имат, на родителските срещи ни показват с какво работят.
Плащаме си театри или някакви други организирани мероприятия от външни фирми. Събираме пари за подаръци на госпожите.
Май събирахме някакви пари пролетта да купим играчки за площадката, но беше единичен случай.
Отделно детската градина има родителско настоятелство, там се събират по 5 лева на месец от родител, но то е доброволно. Със събраните средства тази година на нашата група и монтираха някаква интерактивна дъска.

# 414
Щефи, по 20 лв. на дете за консумативи? Учителите ли ги събират?
Ние имаме т. нар. касиер, който е родител на дете от групата. Процедираме така - разговаря се редовно с педагозите относно това с какво разполагат и имат ли нужда от нещо, гласува се от всички родители в групата дали-или и се събират пари за съответното, от което в момента имат нужда. Не се е случвало педагозите да поискат каквото и да е било. Казват, че имат идея за нещо, но нямат финансиране от градината да се осъществи и съответно родителите финализират евентуално осъществяване.
При нас също е активно родителското настоятелство със споменатите 5 лв/месец, та има подобрения базата от него.

# 415
  • Пловдив
Децата ми отдавна не дава градинска възраст, но никога не сме събирали пари за консумативи, когато бяха.
Единствено,ако родителите решим, да купим нещо за групата, тогава сме събирали пари, като правихме протокол за дарение (доколкото си спомням - в групата на сина ми купувахме така играчки за навън, а в групата на малката - килим, защото този, който имаше, беше в окаяно състояние).
Външните дейности си ги организираше градината като от съответната фирма обявявах ден, в който ще събират пари. Присъствието не беше задължително и имаше деца, които не ходиха, но за тях, за времето, в което траеше театъра или друга дейност, си се грижеха госпожи от градината.

Учудвам се, че все още има практика, да се събират пари от родителите по искане на персонала Scream

# 416
Предполагам госпожите и директорка не са инициатори, някоя "умна" майка е предложила и всички присъстващи родители не са възразили.

Като говоря с персонала от 23.09 нататък ще разбера, тогава ако не са болни ще отидат на градина

Миналата година в яслата директорката каза, че е пожелателно за мокрите кърпи по пакет за седмица, че много им вървяли. Друго нищо или ако някой нещо дава да го остави без да иска огласяване - играчка книга...
Сега лятото имах седмица без да сложа кърпи, че в последния момент видях, че са ми свършили запасите, една заместваща леличка ми ги напомни като задължение. Така си знае сигурно жената от групите.

Смятам първо да питам персонала - новите госпожи, как е минала родителската и какво е дискутирано, от къде е дошло това събиране веднага по 20лв.
Смятам, че този въпрос ще се разреши дипломатично с отговорния персонал и подобни заявки да се отменят още сега и парират за в бъдеще.
Не смятам да давам пари за салфетки и чашки, но не е моя работа да се конфронтирам с другите майки, персонала трябва да си оправи, каквото е позволил да се забърка. Законово нямат право да допускат /искат такива неща
За консумативи да се събира разбрах почти веднага от други две майки - събираме пари за чашки, кърпи, да знаеш, че само ти и още кой не е бил на родителската.

Ще пиша, като имам яснота и уточняване с градината

# 417
Аз ще се включа като кажа ,че не са ни искали пари,но при положение че детската градина ви е изцяло безплатна не виждам проблем да се дадат 20 лв ,това са сметки на дребно ,няма кой да ви вземе парите за собствена нужда всичко е за децата,не съм учител ,но понякога родителите прекаляват с това мрънкаме за щяло и нещяло,по-добре е децата да имат консумативи ,моливи и т.н,пак казвам при нас не са искали ,но с удоволствие бих дала,стига вече развиване на теории кой ,защо и как,на фона на всичко безплатно 20 лв са нищо.

# 418
  • Пловдив
Ама те родителите пак може да си събират пари за чашки, кърпи и каквото решат. Вие не давате и вашето дете няма да ползва тези купени от другите родители, няма нищо сложно в това.

# 419
Ами, като не са ви искали пари, не чакайте, дайте със задна да едни 300-400лв за лично удовлетворение Grinning

Вижте, безплатно значи на гърба на данъкоплатеца.
Всяка градина си има бюджет, включително за дрънкулки - чашки, сламки...
Получава се субсидия за всяко записано дете, независимо дали посещава, щом се води е достатъчно

Като разбера за какво точно се иска и за какъв период ще знам. За две деца ми се вижда много, да, да ме кодошат, а я ходят, я не.
Пък и насила не могат ме накарат в крайна сметка
Имам право да им търся обяснение и отчет, както те за 37° температура звънят на пожар

И не, нямат право родителите да внасят отвън. Има  си протоколи и правила, няма такива положения ние и вие

Общи условия

Активация на акаунт