Прием в ясли и детски градини в Пловдив - 7

 • 40 454
 • 311
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 043
Отдавна четох разпоредбите и вече съм забравила подробностите, мисля, че може да отложите тръгването до 3 месеца, НО някои директори не са ок с това. Не знам към коя ясла сте се ориентирали, но в Приказка в кв.Тракия, директорката е твърдо против пазенето на място.

# 46
 • Мнения: 4 446
И моето дете е януарче, много исках да тръгне на градина с по-големия набор, тъй като винаги се е разбирала с по-големите дечица, но ми казаха, че веднага щом навърши 3 години, може да кандидатства, но след това през септември ще се върне отново в 1 група с нейния си набор. Директорите на 2 градини ми го потвърдиха и се отказах от идеята. Безсмислено е детето да минава през адаптация в една група и след няколко месеца да се налага да преминава през същото отново.
И какво правим с тези януарчета от януари до септември... стоят при бебетата в яслата. Много недомислено. На мен ми е още далече кандидатстването за ДГ, но тъй като обмислям частна ясла/градина/занималня докато дойде време за прием в ДДГ, исках да знам как стоят нещата.

# 47
 • Мнения: 2 043
В Приказка ги разделяха по възраст, т.е. в групата нямаше твърде малки деца, но определено й беше скучно, особено в началото. После като си намери другарче нещата много се промениха и ходеше с желание. Сега дори се случва да ми сподели, че там й е харесвало повече отколко сега в детската градина.
Сега като имам поглед и над двете, си давам сметка, че посещаването на детска градина в група с близо 30 деца, под контрола, доколкото такъв изобщо може да се упражни, само от 1 учителка и прибягваща насам-натам леля не е добра комбинация и ако децата бяха с 1 год. по-големи, както исках преди, съвсем нямаше да се отрази добре на детето ми. Проблемът е, че тя е прекалено голяма душичка и изобщо не може да се защитава, а по-големите деца освен възрастово имат и чисто физическо преимущество. С казаното до момента всъщност исках да изложа и друга гледна точка, за която не ми бе хрумнало преди да ми дойде до главата, но вече виждам и някакъв плюс в това, че трябва да е с по-малките.

# 48
 • Мнения: 2 625
Мами, здравейте. Моята дъщеря скоро ще посещава ясла, на 1.7 год и много е свикнала с мен, сигурна съм че ще е голяма драма. Първо по няколко часа, после до обяд и т.н. Как стои въпроса, ако реша след една седмица например, да я спра, за да си почине, да не стресирам изведнъж? Колко дни  по семейни причини имаме право или направо бележка? Ох, много съм притеснена...

# 49
 • Plovdiv, Bulgaria
 • Мнения: 826
Elsi86, в първа и втора група няма ограничение в отсъствията, предполагам и за яслите е така, но да не те подведа, дано някой се включи да каже. Особено сега с корона ситуацията, ти си решаваш кога да ходи.
Въпреки това нашите госпожи в началото посъветваха да не ги спираме, имаше родители, които пускаха децата 2-3 дни и после още толкова в къщи.. те по-трудно свикнаха. Но всеки си преценява и си познава детето. Hug

# 50
 • Мнения: 7 117
Моята дъщеря също беше свикнала много и само с мен. Тръгна на 1,9г..Първите дни сама влизаше, после стана малко по-трудно. Започнахме с по час-два, после от закуска, след това до обяда и накрая със следобеден сън като целият преход мина за около месец и половина.
 Не мисля, че спирането от ясла, за "да си почине" е добра идея, по-скоро мечешка услуга.

# 51
 • Мнения: 28
Здравейте, не съм а ясно с условията и моля за помощ ако някой е запознат. Ако се кандидатства за ясла сега и детето е прието кога започва да я посещава? Също така ако е прието , но не го запишеш, може ли да кандидатсваш за следващо класиране със същите желания? Благодаря ви предварително?

# 52
 • Пловдив
 • Мнения: 1 369
Здравейте, не съм а ясно с условията и моля за помощ ако някой е запознат. Ако се кандидатства за ясла сега и детето е прието кога започва да я посещава? Също така ако е прието , но не го запишеш, може ли да кандидатсваш за следващо класиране със същите желания? Благодаря ви предварително?
Мисля, че до 2 месеца може да се отложи тръгването на ясла, но не съм 100% сигурна. По принцип след приемането и записването, минават няколко седмици. Може и да попитате директора (предварително) ако приемат сега детето, кога най-късно трябва да тръгне. Дъщеря ми я приеха на 27 август, тръгна реално на 17.09, имаше период от 2 седмици, в които да се запишат децата с всички документи и след това директора ме попита кога искам да тръгне.
Тук http://dz-priem.plovdiv.bg/home е много добре обяснено всичко.
Ако детето се приеме и не го запишеш, мисля, че имаше някакъв вид наказание, че не може да участва в следващото класиране или нещо такова. В сайта има нормативни документи, там е Наредбата за прием и в нея е обяснено всичко. Но реално какъв е смисълът да кандидатстваш сега и да не тръгне веднага? Просто кандидатстваш тогава, когато си сигурен, че ще пуснеш детето на ясла, защото така се взима мястото на някое друго, което примерно родителите му нямат начин да го гледат, за да работят.

# 53
 • Мнения: 64
Здравейте
Кога има междинни класирания през годината за ДГ, за втора група иде реч.
Сега има едно, но следващите кога са, не е посочено в календара им?

# 54
 • пловдив
 • Мнения: 1 097
Здравейте,включвам се с питане .
Кога ще има класиране за прием в ДГ за септември?
Не намерих тази информация в сайта на Общината.
Сега детето е записано в ясла ,ще навърши 3 г .другия месец .

# 55
 • Пловдив
 • Мнения: 1 369
В сайта dz-priem.plovdiv, в календар са дадени дадите, същото така в нормативни документи е цялата информация. По спомен март ще отключат системата и първото класиране е през май, но точни дати пише в сайта.

# 56
 • Мнения: 2 215
Здравейте, дали някой знае точно колко дни може да се отложи 1вото посещение на ясла след записване на детето?
Ако го запиша Май, може ли да тръгне Септември? 🙄
Майчинството кога го спират, като посети яслата, или като се запише на ясла?
Извинявам се за многото въпроси, но предстои да следя нещата тази година, а тези неща не са ми много ясни
Благодаря!

# 57
 • Пловдив
 • Мнения: 1 369
По закон, в Пловдив, мисля че беше 2 месеца. Вижте в горния пост, сайта който съм писала, в нормативни документи има наредба за прием. Прочетете я. Евентуално разговор с директора, но толкова месеци да се отлага, мисля че никой няма да се съгласи. Майчинството се спира, когато реално тръгне на ясла, а ако се връщате на работа и детето няма 2 г, то имате право на 1/2 от майчинството, след като подадете необходимите документи пред работодателя.

# 58
 • Мнения: 2 215
Благодаря ви много!! Blush

# 59
 • Мнения: 972
При регистрация в системата за прием и на двамата родители ли се взимат данните? С баща им нямаме сключен брак.Бях чела че се дават точки и за адреса на месторабота на родителя, но не го видях сега в таблицата с точките. Също така дали знаете ако си сменя настоящия и постоянния адрес, автоматично ли се сменят и адресите на децата? И последен въпрос-родени са януари. Доколкото разбирам най-голям шанс за прием имаме септември, когато няма да имат навършени 2 години, но няма проблем да кандидатствам и след това, стига да има свободни места и да стискам палци да ни приемат.

Общи условия

Активация на акаунт