Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 26 109
  • 768
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Всичко има в Дианабад - панели, доста ЕПК, сега и ново строителство.
Аз съм си доволна от кварталчето,  не си давам апарт. под наем.

# 451
Аз си чакам метрото в Овча.
Сухата река не ми допада. Близко до центъра и точно затова с претенции като за център - неугледни жилища на верно по-ниски от централните наеми, обаче с пренебрежимо малко - щото е на 3 спирки от Лъвов мост.
Предпочитам краен квартал защото може да се намери спретнато малко жилище на цена, срещу която на Попа/Руски паметник/кьошетата са обзаведени бивши тавански складове или отделени стаи, или нещо супер очукано, дето и на снимка не става за гледане.

# 452
На мен и Сухата река и Овча купел и Дружба и т.н. са ми еднакво очукани като облик, но аз съм си от центъра, та не съм обективна в това отношение. Живяла съм в Люлин 7 (в началото, до сегашната спирка на метрото) и в Обеля 2 за известен период - не можах да свикна, не се чувствах добре. Но не съм била под наем.
Човек си прави преценка кое му е по-важното - да живее в престижен квартал, естествено на съответната цена, или да живее на удобно за придвижване място - независимо дали с ГТ или с кола, щото с колата пак ще висиш в задръствания, ако си на другия край на града. Ако могат да се съчетаят двете е чудесно, но често с едното се прави компромис. С наемите е по-лесна смяната на локацията, при покупка за живеене нещата стават по-сложни и обикновено цените на района, който искаш, са по-високи от парите, които имаш. А не купуваш за няколко месеца или година.

# 453
Хайде да не се правим на луди - като казвам източен район нямам предвид Горубляне, кано казвам южен нямам предвид Горна баня и като казвам централен нямам предвид Сточна гара, особено в контекста на Дианабад. Гал, мерси за включването.

# 454
  • sofiq
Здравейте,влизам с въпрос,който сигурно е често обсъждан,но доколкото можах да чета назад в темите не намерих.

Ще отдаваме под наем апартамент на името на баща ми,изготвил ми е пълномощно да се занимавам с това,тъй като той не може.Апартамента е в София,въпроса ми е къде и какви документи трябва да подам,че жилището ще бъде отдавано под наем.На колко време се плаща данъка и може ли да се плаща по банков път.

Предварително благодаря Simple Smile.

# 455
  • София
Има време за данъка, не го мисли и бързай. Първо проведи строг кастинг на наемателите,  подготви железен договор и си плюй в пазвата наистина да са читави и редовно погасяващи сметки.
Да,  данъка може да се плаща по банков път.

# 456
  • sofiq
Ще се доверя на брокер(препоръчан),нямам време да се занимавам с огледи.Вече се видяхме и подробно обсъдихме какви са мойте изисквания и какво да се включи в договора.Сметките одавна ги плащаме по банков път и ще следим дали се плащат своенвременно.Стискам палци да попаднем на читави наематели:).

Въпроса ми е къде и в какъв срок трябва да обявя ,че апартамента се отдава под наем и какви документи са необходими,да имам време да подготвя всичко.

# 457
  • София
Беболина, я дай да видим тези реално обяви за 350лв за едностайни в Сухата река и 500 в Дианабад? Нещо не си много ясно къде отидоха цените последните години.
И аз 2010 година като взимах 1500лв заплата са мислех за голямата работа, а сега чистачка не може да се намери за толкова...

# 458
Тед, и данъчни декларации трябва да се подават - всяко тримесечие и една годишна. Могат да се подават онлайн с ПИК на НАП, но трябва или да имаш в пълномощното написано, че подаваш от негово име декларации пред НАП, или той да си вземе ПИК от НАП, пък ти да влизаш в неговия профил и да подаваш декларации. Не са сложни тримесечните декларации. Тримесечните се подават през април за първото тримесечие, заедно с годишната обикновено, след това през юли - за второто тримесечие и през октомври - за третото тримесечие.
Но ти първо си намери наематели, има време да подадеш декларация и да платиш данък. Най-рано през април ще бъде първата, ако веднага намериш наематели.

Нищо друго не се подава като документи, освен ако не е booking или airbnb с новите изисквания от тази година. Но предполагам, че ще търсиш постоянни наематели.

Хайде да не се правим на луди - като казвам източен район нямам предвид Горубляне, кано казвам южен нямам предвид Горна баня и като казвам централен нямам предвид Сточна гара, особено в контекста Laughing  Laughing  Laughing  на Дианабад.
Вземи си отвори Гугъл мапс и погледни как са разположени кварталите в София по географските посоки, пък като си попълниш знанията по география,  може пак да си говорим.

Чиана, 350 в Сухата река една потребителка 2-3 страници назад писа, че е давала под наем. А Беболина контрира, че за 500 нейни познати са наели добре направена гарсониера в Дианабад.

# 459
Не са мои познати, а от група във Фейсбук, така че не е недостижимо. В контекста на Дианабад като източен квартал обсъждахме и Мандаринка го приравни на Дружба, оттам нелепите сравнения. Чети преди да говориш със снизходителен тон, че ти лъсва възпитанието.
Ето ви от същата група двустаен в Лагера за 500 лв.
Скрит текст:

Ако малко разширим периметъра има и в Красна Поляна
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 20:59 от bebolilina

# 460
  • София

Чиана, 350 в Сухата река една потребителка 2-3 страници назад писа, че е давала под наем. А Беболина контрира, че за 500 нейни познати са наели добре направена гарсониера в Дианабад.
Аз това го видях и се разбра, че е проблемен апартамента, обаче интерес събуди това мнение:

Аз пък въобще не мисля, че 350 лв. за 1-стаен в Сухата река е евтино, освен ако не е точно върху новата метростанция, разбира се.
Щом 350 лв за едностаен в Сухата река, който в никакъв случай не е от лошите квартали като Бусманци, не е евтино, помолих за примери, иначе си говорим, колкото да има вятър.
И тук не сме се събрали наемодатели, за да се насъскваме, а за да обсъждаме вдички заедно реално как седят нещата на пазара към момента.

П.С. Снизходително не бих си позволила да се държа към никого, камо ли да влизам в спор с неподготвени

# 461
  • sofiq
man_darin_ka - благодаря за отговора Simple Smile

# 462
Не са мои познати, а от група във Фейсбук, така че не е недостижимо. В контекста на Дианабад като източен квартал обсъждахме и Мандаринка го приравни на Дружба, оттам нелепите сравнения. Чети преди да говориш със снизходителен тон, че ти лъсва възпитанието.
Ето ви от същата група двустаен в Лагера за 500 лв.
Скрит текст:
Има ли снимки? Лагера е... спирката на трамвай 5 с това име е на поне 15 мин пеша от ВМА. ВМА не е ли Крива река?

# 463
  • София
Типична набирателна обява. Днес видях снимките от апартамента на майка ми в Бъкстон като апартамент в Младост, двустаен за 550лв. Некадърно замаскиран уотърмарк...

# 464
До ВМА не е, евентуално да е срещу Пирогов. За Лагера няма снимки, за Красна Поляна, Гал, ако искаш мога да ти пратя на лични.

Общи условия

Активация на акаунт