Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 837
  • 768
  •   1
Отговори
# 525
И наемателки като Беболинчето ще се съгласят да плащат такива суми, над наема и консумативите?
Защото все пак сме в темата за наемите, а не за затворените комплекси.

# 526
Колкото и странно да ви се струва, в София има пазар и за такива наеми.

# 527
В случая не става дума за Беболина. Друг потребител изказа съмнение в ползата от портиерите.
А всъщност не всяка работническа хралупа/сбор хралупи има нужда от услугите на портиер. Това не означава, че никой няма нужда.

# 528
Ема, не оспорвам, че има пазар и  за луксозни имоти под наем в София. Живи и здрави да са и наемодателите, и наемателите на такива имоти.
Но едва ли реалните и потенциални наематели в такива имоти пишат в бгмама. Поне аз не съм забелязала.
В тази тема обикновено се обсъждат 1-2 стайни апартаменти, рядко 3-стаен, обикновено са повече или по-малко ремонтирани/обзаведени с нови мебели. Рядко тук е обсъждан апартамент за повече от 1000 лв. наем.
Спомни си, например, страстите около въпроса защо наемателката е плащала по 3-4 лв. на месец за фонд ремонти и редно ли е това. А сега си говорим за 100-200 отгоре за портиер. Затова реагирах.

Гал, хайде да не се увличаме с дефинициите - прясно дипломирал се висшист започва работа в държавната администрация със заплата към 1200 лв. обикновено. Това в София, в централната администрация, т.е. министерство/централна комисия/агенция. В провинцията, дори в голяма община в голям град, заплатите са под 1000 лв. Трябва ли му портиер на този наемател? - Би било чудесно! А може ли да си го позволи? - Едва ли!
Ти какво си мислиш, че в НС са събрани професор до доцента до академика, или да речем едни мастити бизнесмени редом до семейство, едва докопало се до смотан тристаен с ипотека за 30 години?

# 529
Не подценявайте аудиторията - може да не питат и да не търсят през темата, но има всякакви хора с разнообразни възможности.
Темата е за какво се случва с наемите - може да не са голям дял, но има и такива случаи.

Пак да кажа - не съм виждала ЕПК без портиерска стая или апартамент, много кооперации старо строителство също имат такива помещения, там, където няма, а искат, слагат будка до вхора - та не е нещо небивало, поне за София.

# 530
Какво за дефинициите? Хората обикновено са наемни работници и живеят в панелни работнически квартали, строени за младата миграция от малките градове/селата. Не са расли в семейни имения с иконом и готвачка и нормално да не оценяват наличието на такъв персонал, да смятат, че парите за такъв са излишни. Наскоро четох из форума тема за детегледачките, между другото. Една съфорумка много разпалено обясняваше, че детегледачките не заслужавали някакъв си размер заплата, защото бил почти колкото заплатата на майката. Та и тука спорът за портиера малко така ми звучи.

# 531
Моето впечатление е, че хората са всякакви - мешана скара така да се каже. В някои квартали преобладават кюфтетата, в други - пържолите. Образно казано. Традиция с икономи в България няма, слугинки - да, но не са били чак толкова масово.
В ЕПК-тата може и да има такива помещения, но това не значи, че някога са се използвали по предназначение. По спомен в моето ЕПК това се водеше портиерна/стая за детски колички и колела, нямам представа какво е станало с него, след като се изнесох. Не мисля, че съществува устойчива българска традиция за портиер в сградите, като французите с техните consierge, които са и чистачки май (за последното не съм сигурна). И живеят в малки партерни помещения, като част от задълженията им. Т.е. ползата е двустранна - получават макар и малко жилище - то в Париж примерно жилищата така или иначе не са много големи, в замяна - са портиерКи.
За луксозните имоти мисля, че портиерът е нещо, което са видели от филмите, привнесена практика според мен, но пък гъделичка самочувствието на живущите, предполагам.
А и никой не каза какви точно би трябвало да са задълженията на портиера, освен да седи в стаичка/зад рецепция по цял ден. И ако има разлика в задълженията как това се отразява на таксата.

# 532
Доскоро живеехме в блок с 2 входа - нашият имаше портиер от 8 до 20 часа... Това ни струваше около 20лв/месец, винаги сме ги плащали с удоволствие, наематели бяхме.
Бихте ли споделили колко са апартаментите във входа, който сте обитавали и за кой квартал става дума?

@Ема, не се сърди, но мога да ти покажа много ЕПК, които не са и чували за портиерна Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 17:57 от setuid

# 533
Ами щом смятате, че по време на соца са строили портиерни стаи\апартаменти, които никога не са били използвани - ок. Явно няма как да бъдете убедени, че и тогава, и днес даже в сгради старо строителство има портиери. И да кажа, че съм виждала - пак ще се стигне до "не може да бъде, няма такова нещо, гледали сте го филмите" Simple Smile

# 534
  • София
Живея в ЕПК блок, 18 ет, 110 апарт. Плащаме х 7лв, на живущ и куче, + 5 лв. фонд ремонти. Може би 1/4 от живущите са наематели.
Имаме т.н. портиерска боксониера - домсъвета я дава под наем. Цената на наема е загадка за простолюдието, избора на квартирант - също.  От ПВЦ дограма сглобиха стаичка за портиер. Домсъвета делегира високоотговорната дейност на блоковия пияница, срещу 360 лв/понеделник-петък, 7 - 18ч/. Нямал доходи, жал им било.... Ами вече близо 10 г. входа мирише на бъчва, опушено е не само на цигари... От 6 м. към него се присъедини и 1 бежанец - кюрд. Живееше нелегално при някаква пияндурница, тя пукна  и наследниците на имота го изпъдиха. Заради кюрда уволниха чистачката и сега плащат 180 лв  на него. Само, че не виждам кога чисти. Ток и парно се ползват денонощно в портиерната от тандема. Не се пита никой къде отива, контрол няма.  Входа ептен се омириса и зазля, но Ръководството е доволно. Действието се развива в средно елитния Дианабад.

# 535
Ема, аз си спомням много добре соц-а, не само по приказки или филми. Тогава аз лично не съм влизала в блок/кооперация с портиер. Сигурна съм, че е имало и такива, но обикновени хора като мен и моето семейство и нашите приятели (не от работническата класа да отбележа,) не живееха или влизаха в такива кооперации - да спомена квартали като МА, Младост 1, 3 и 4, Хиподрума, Хаджи Димитър, където сме ходили на гости. Т.е. и център, и квартали. Това преди 10-ти.
След 10-ти аз лично видях реално кооперация с портиерско помещение (гарсониера без балкон с изцяло северно изложение към паркинга отзад към Дондуков, която се продаваше) и портиер в алуминиева кабина, сложена на партера допълнително, но не в обикновена кооперация. Беше в един от блоковете на БОДК зад парка Заимов. В ЕПК-тата в Зона-Б-5 съм виждала също такова партерно помещение, опитваха се да си намерят чистачка, която да живее в него.
Ако ти си виждала реални портиери при соца-а, значи си живяла или ходила на гости при близки/приятели в блок/кооперация за специален кръг от потребители и сме с различен исторически опит, така да го кажем. Говоря за преди 10-ти. Мисля, че това го забелязах и в един твой предишен пост в някоя от имотните теми.

# 536
Пияницата определено има връзки в Ръководството Wink
Да позная ли, че пияницата (който си има апартамент във входа) е отдал повереното му помещение на кюрда срещу въпросните 180 лв за чистене?

# 537
Grinning Какво точно си забелязала в мой пост в предишна тема?

И преди десети, и след това съм ходила на гости на всякакви хора, имала съм съученици, а след това - познати, приятели, колеги от всякакви семейства Simple Smile В България няма град, който да е мегаполис, та да няма вариант да срещнеш различни хора, да влезеш в различни типове строителство и жилища. Обществото и днес не е толкова сегментирано, че да не можеш да се отъркаш до друга каста, не сме Индия.

Пишеш - "в ЕПК-тата може и да има такива помещения, но това не значи, че някога са се използвали по предназначение." Аз ти отговарям, че има такива помещения, които и до днес си се използват по предназначение. Ясно е, че има кофти ЕПК-входове - нагоре Айша е описала такъв - с лошо управление, мирише на бъчва и цигари - но има и такива, които се управляват добре - около нас има няколко такива - портиерните се използват по предназначение, етажната собственост кандидатства по някакви програми, санираха ги, поддържат ги добре, съответно и хората са доволни от облагородяването на сградите и околността.
Има и доста нови кооперации и сгради с портиери\рецепция\охрана и т.н.

Пак да кажа, че живеенето в каквато и да е сграда е по желание, никой никого не насилва.

# 538
Ема, сигурно в повечето ЕПК-та има проектирани и налични такива помещения за портиер. Но аз твърдя, че реален портиер по соцвремената е имало само в ЕПК-та и други кооперации единствено за неслучайни хора - Политбюро и ЦК на БКП, много близки на Политбюро и ЦК избрани интелектуалци. За времето на соц-а едва ли това са били повече от 100, пряко сили 120 човека в София, естествено не са били на едно място, значи има няколко - примерно 10-15 такива сгради в София преди 10-ти.
Ти си го виждала на живо тогава, аз само съм чувала - говореше се, че имат портиер в тези сгради. Затова казвам, че сме с различен исторически опит.
Блокове на БОДК, ЕПК-та в Овча купел, Изток, сигурно също са с портиер. Но там сега настаняват депутати и разни уредили се началници от комисии, агенции и подобни.

# 539
Има и по-малки сгради (но не от най-малките все пак) от това време с портиерни и без в тях да са живели от политбюро. Като цяло идеята за някакъв вид отчетност и надзор на входове с повечко жилища не е отскоро, още по-малко от киното. В България по-скоро е внесено от Русия\СССР с техния "дворник" още от царско време, по-късно има такава длъжност и в типовите сгради, които се строят по време на соца там.

Този диалог е като въртене в кръг - аз казвам "има такова нещо", ти ми обясняваш "няма, не се е използвало по предназначение, имало е, но само за ЦК".

Общи условия

Активация на акаунт