Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 835
  • 768
  •   1
Отговори
# 540
Какво за дефинициите? Хората обикновено са наемни работници и живеят в панелни работнически квартали, строени за младата миграция от малките градове/селата. Не са расли в семейни имения с иконом и готвачка и нормално да не оценяват наличието на такъв персонал, да смятат, че парите за такъв са излишни.
20-25 % върху наема според мен е сериозен разход, независимо дали оценяваш присъствието или не. Всеки си преценява дали да ги даде за това или за нещо друго.

# 541
Има и по-малки сгради (но не от най-малките все пак) от това време с портиерни и без в тях да са живели от политбюро...
Този диалог е като въртене в кръг - аз казвам "има такова нещо", ти ми обясняваш "няма, не се е използвало по предназначение, имало е, но само за ЦК".
Ами да, твърдя, че портиерни помещения има и е имало в ЕПК-та, дори и в тухлени кооперации, включително в центъра срещу нас. Моя съученичка живееше в такова помещение, майка й миеше стълбите, но не беше портиерка, защото и самото портиерно нямаше прозорец към стълбищната площадка.  И твърдя, че портиер като длъжност по соцвремената е имало само в неслучайни кооперации/блокове за неслучайни хора. Което не го прави масово, а по-скоро изключение. Ти казваш по-скоро обратното - че там, където е нямало и няма, е защото поддръжката е зле заради обитателите, т.е. това е изключението.
Все пак има софиянци в имотните теми, които помнят онези времена, те ще си преценят кой от двата варианта са виждали и кой не са виждали или са го виждали като изключение.

П.С. Освен Политбюро и ЦК, включих и приближени избрани интелектуалци. Забравих присъдружните земеделци, та ги добавям и тях - пак само шефовете де, не обикновените.

# 542
Simple Smile Казвам, че заетите от Русия\СССР портиери и портиерни са щели да стават все по-масови с оглед необходимостта от отчетност - кой с кого живее, по колко време прекарва в нечий имот, кой дава стаи под наем и т.н. В днешно време нуждата от отчетност е изместена от разбиранията за удобство и сигурност на живущите като фактор за присъствието на такива помещения или място, оформено по някакъв начин като рецепция или подобно. Няма общо с киното и филмите.

И да, казвам, че входът, описан от Айша, се управлява зле без значение какъв тип строителство е - нещо се дава под наем, липсва финансова отчетност, някой е назначен да чисти, но не чисти и т.н. Личното ми мнение е, че кочината ще става по-голяма, обикновено се получава така.
Не е дала данни как е било преди десети, тя е писала, че по това време е живяла в хубавата част на Лозенец, не в Дианабад.

# 543
Ехаа, колко сте изписали за една година Simple Smile
Не съм влизала в тази тема оттогава.

Днес потенциални наематели ме изумиха като попитаха дали могат да забиват пирони в току що боядисаният ми апартамент НС. Девойката каза, че не обичала голи стени и коридори и имала десетки картини и др. После щели да си замажат дупките..
Нищо, че бях обяснила, че спалнята е със скъпа шумоизолация и че апартамента е като нов след прешпакловане и боядисване...
Та въпроса ми е дали мога да впиша в договор, че не се разрешава забиване на пирони... /за други кандидат наематели/.
Вие как процедирате в подобна ситуация?

# 544
Сложи солена компенсация за каквато и да била промяна по апартамента без твоето изрично писмено съгласие.

# 545
Сложи солена компенсация за каквато и да била промяна по апартамента без твоето изрично писмено съгласие.
+1

И аз не обичам голи стени, обаче ненавиждам дупки. Баща ми обожава да кове и мести картините и паната. Нагледала съм се на дупки.

# 546
Освен висок депозит, не виждам какво друго би ги стреснало. И точки в договора, но и висок депозит.

# 547
Обичам, не обичам, щом съм в чужда къща се съобразявам. Със сегашната ми хазяйка се разбрахме да опаковаме нейните рамкирани плакати в обезопасяващите кутии от нашите картини, рисувани от художник и тях да закачим на вече забитите пирони.

# 548
bubkab, обикновено в договорите присъства точка от сорта на "наемателят няма право да извършва преустройства в имота, да прави изменения на инсталациите и каквито и да е подобрения и основни ремонти, без изрично писмено съгласие на наемодателя." но не мисля, че в същата се подразбира момента с пироните в стените. При всички случаи можеш да си добавиш специфики по твое осмотрение.

# 549
Няма да са те, решихме го окончателно с ММ. Имат и куче се оказа, което уж било много кротко. /Колко да е кротък джак ръселът им..../.
Благодаря момичета! Ще сложа в договора клауза, да не се променя нищо без наше писмено съгласие, включително пирони.... А за депозита ще преценяваме в зависимост от хората.

# 550
  • София
и забрана за домашни любимци впиши. Няма нужда да изгризе стените и мебелите.

# 551
Задължително в договора точка за дупчене на стените, прокарване на кабели - ако няма прокарана кабелна мрежа, могат да решат да си прекарат кабели за ТВ и нет както им скимне, вкл. с дупчене на касите на вратите.

Имаше преди наемодател, който се беше оплакал, че са му надупчили стените като швейцарско сирене, дори бяха пробили и тавана, да сложат кука за хамак.

# 552
Навсякъде, където съм живяла, вече е имало пробити дупки за кабелна. Техниците само дърпат старите кабели и слагат нови.

# 553
  • Варна.
Преди около десет години, моя приятелка ми се оплака, че дъщеря и, студентка в Лондон е трябвало да изчака писмено съгласие от наемодателя, за да окачи картина на стената. Тогава ми се видя много странно, сега вече не толкова.
Ние още ремонтираме. Планирам да сложа няколко картини,  избирам ги по мой вкус. Смятам че е резонно, ако наемателите не ги харесат да поискат да си и прибера. Но нови дупки - не.
За куче може и да помисля, както веднъж вече писах, но наистина възпитано и поне над три годишно. Котки в никакъв случай.
Със собствените си ръце работя по реновиране на три почти ретро фотьойла с подлакътници от масив и две табуретки (сваляне на стария лак, шкурене, нов лак), ще ги нося за претапициране, не искам да си представям някоя котка да ги одърпа. Добре научено куче няма да прояви интерес.

# 554
Добре научената котка също няма да прояви интерес. Моят грам не се впечатлява от мебелите. И не маркира, никога, никъде, въпреки че не е кастриран.
Между другото, да окачите вие картини е доста хитър ход - има вече дупки на стената, ако наемателите искат да закачат нещо тяхно.

Общи условия

Активация на акаунт