Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 808
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
Аз й виждам драмата, но не я разбирам по този начин. Този климатик е инвестиция, може да го е взела заради настоящите наематели, но ще остане и за следващите. Не е нещо, което ще ползват само настоящите. Тя не плаща данък върху разхода за климатика. Тя просто е купила климатик за квартирата - по своя преценка. Смятането около тази покупка е трябвало да се случи преди, не сега.

# 691
  • София
Правила съм същата грешка - наемателят поиска телевизор, купих за своя сметка, после вторият наемател вече не искаше телевизор. Някой отгоре спомена, да не се правят компромиси - абсолютно съм съгласна, после излизат през носа

# 692
Аз не разбрах казуса с климатика.
Преди него наемът 350 лева ли е бил?
Не бих купила климатик, ако съм предвидила друго средство за отопление. Същевременно смятам, че е абсолютно задължително наемодателят да осигури някакъв начин за отопление на жилището, пък наемателят, ако не го иска, може да си търси друг начин.

# 693
  • Варна
Чак пък абсолютно задължително...  В доста от квартирите ми е нямало отоплителен уред, или ако е имало - е било нещо от сорта на 20 годишен маслен радиатор, който и себе си не може да стопли.
Някъде из старите теми бях прочела един цитат, който много ми хареса - Духалката за наемателя е като хавлията за галактическия стопаджия. Wink
Е, за наематели семейство с дете сигурно няма да е много яко, но за студенти си е класика. Ако наемът е съобразен с това, не виждам проблем.

# 694
Е, за 350 лв и отопление да им осигури...в центъра е жилището на Красе.

# 695
Ами, то бойлер за какво им е, бързовар нямат ли? Пък кухня, ако има баня, направо е излишно.

След като не е искала да осигурява климатик, не е трябвало да се съгласява и/или да предложи те да си го купят и после да си го вземат. Според мен добре е преценила, че това е основателна инвестиция да иска по-висок наем в бъдеще, както и да го обявява с по-ниски месечни разходи и прочие. Ще нагърби сегашните наематели с цялата му цена, а после ще взима по-висок наем без нищо за тях насреща. Ако за вас това е коректно отношение...

# 696
Класика като тая да ти върнат жилището като коптор ли?

So Lucky*, аз не знам за кой център и за какво жилище става дума. Както писах, не разбрах дали наемът е бил 350 лева, а заради климатика е станал 450. За мен има доста неясности.
Аз писах, че от моя гледна точка, едно жилище трябва да се отдава с вариант за отопление, ако се рекламира като напълно обзаведено.
За мен класическото решение под формата на духалка си е дребна измекярщина, ама кой както си прецени. Ако наемът наистина е много нисък, защо не? В тази тема често е коментирано и какви наематели водят много ниските и подпазарни наематели.

# 697
Беше писала, че е 450 наемът. Ако помня добре, жилището е наето от студентки, доста дълго значи живеят вече в него. Тепърва анекси, вдигане на наема - звучи несериозно. Ще си развали съвсем отношенията и то по никое време.
Просто никакви отстъпки повече, реже за всичко, на първата година наемът с 50 лв отгоре, щото пазар и инфлация, за другия път 3 пъти мери и веднъж реже и така.

# 698
  • Варна
Ами, то бойлер за какво им е, бързовар нямат ли? Пък кухня, ако има баня, направо е излишно.

КО ???

Ти сериозно ли сравняващ духалка за 10 лв, която се побира в голямата ми дамска чанта, с бойлер, който е поне 200 лв, поне 20 килограма, и си има размери, монтаж... сериозно?  Joy

Не разбрах точно какъв е казусът с климатика. Аз не бих сложила по желание на наематели, да са гледали какво наемат, а само по свое, и то само в период между стари и нови наематели. За вдигането на наема бих ползвала изчислението на амортизацията, което бе предложено малко по-назад. Най-справедливо ми се вижда така.

И какво значи не искам да плащам данък за климатика, който не ползвам? Ти не ползваш и дивана, и плочките в банята, но всичкото това са активи, твоя собственост, част от апартамента. Пуснал си го под наем, следователно... сещаш се.

п.п. Като се замисля, що да не наема квартира без бойлер, ако наемът е съобразен, например със 100 лв надолу. Ще купя един, избивам си го за 2 месеца, дет се вика, и после си оставам на нисък наем... Даже и с кеф бих го оставила като подарък на хазяите. Grinning  При подходяща цена всичко се отдава.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 00:36 от Didi168

# 699
Да, съвсем сериозно сравнявам елементарни неща, които трябва да ги има във всеки апартамент, независимо от наема - ефективен отоплителен уред (най-обикновен конвектор за 60-70 лв върши чудесна работа), топла вода, отделно санитарно помещение и кухненска мивка, бих добавила и други неща, но няма значение.

# 700
  • Варна
Трябва? Според кого? Според теб? Според мен? Според папата? Според някой член от закона? 

Виждала съм боксониери, в които единствената мивка е тази в банята - там - пльосната една нещастна гъбичка и едно веро, на ръба на мивката за баня, но да, няма значение. И такива имоти се наемат, на смешни цени, но се наемат.

# 701
Диди, каква духалка за десет лева, която си я слагаш в чантата?
Ти сега с духалка за десет лева ли се отопляваш и колко хора познаваш, които се топлят само с духалка през зимата?
Аз съм съгласна с изброенето от Беболина, ако се дава обзаведено жилище. Ами, че той уредът за отопление е по-важен от холната маса и скрина в жилището, които също се включват към графа "обзаведено". Разбирам миялната и сушилнята да са лукс, ама отоплението... Напълно адекватно сравнение с топлата вода.

# 702
  • Варна
Когато видите наематели да се пренасят от една квартира в друга, с бойлер под ръка, направете една снимка, качете я тук, и ще се съглася, че сравнението е адекватно.

Welt, на промоция в Кауфланд беше, като си я купих преди години. Всъщност може и 15 лв да е била, но определено не 20, защото 20 й беше регулярната цена, а моята беше намалена. С това ли се захвана?
Сега не се отоплявам с духалка, но и не съм на квартира вече. Но съм се отоплявала с духалката си в поне 2 квартири, където нямаше отоплителни уреди, както и в една с климатик, който при под 5 градуса навън, спираше да топли. Наемът ми е бил много нисък и така съм си преценила. И да, представи си, познавам и други хора, на които им се е случвало да изкарат цяла зима на духалка.

# 703
Ми, да си осигурят и смесител за банята. Събира се в дамска чанта и има и за 15лв, не сте длъжна все пак.

# 704
Много изродихте разговора.
Климатика е екстра в повечето квартити. Красе отдава голям ремонтиран апартамент в центъра на Варна. Даде го на нисък наем, защото доста време не се намериха желаещи. На духалки не е добре да се отоплява, все пак е последен етаж (мисля), ще и правят 300 лева ток зимата.
Лошото е, че така си е уредила нещата, че сега ще плаща данък върху 450 лв, а тя реално получава 350...защото е била човек и е сложила климатик.

Общи условия

Активация на акаунт