Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 40

• 40 827
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте отново, може ли да дадете мнение за "Интербилд Инженеринг" ЕООД и "Глобъл Пропъртис" ООД. В момента строят сграда в Надежда 2 - Гардън Резиденс. Търсих някаква информация за тях в интернет, но не намирам нищо. Продават апартаментите през някаква фирма Геслин ООД гр.Пловдив, но не намирам нищо и за нея. Благодаря

# 541
Щом не намираш нищо в нет-а за тези фирми, това трябва да ти е сигнална лампа за повишено внимание. Посредникът за продажбите е от Пловдив, че в София са малко агенциите.
Виж и в Търговския регистър - кога и на чие име са регистрирани фирмите, възможно е едни и същи хора/роднини да се въртят в тях.
Аз пък стигнах до един собствен извод, наблюдавайки строеж на известна фирма до нас и на неизвестна за мен фирма пак наблизо. Иди на строежа и погледай как изглеждат работниците - ако са хора, които очевидно си знаят работата, е ОК. Ако изглеждат като събрани от кол и вЪже, дори не е нужно да са от малцинствата, ако се мотаят като мухи без глави и се чудят как да подхванат да речем арматурното желязо, за мен това говори за качеството и на инвеститора, и на самия строеж. Аз не съм специалист инженер или архитект и не мога да разбера на външен вид как изпълняват строежа, затова непрофесионално си намерих непрофесионален критерий.

# 542
И на коя от двете бяха като мухи без глави?

# 543
Румка, бъзикаш ме ти, ама единия сроеж го гледам всеки ден - в 8,05 вече работят, събота - до 14 ч., ако наливат плоча в събота или неделя - докато свършат. Няма мотаещи се работници, всеки си знае работата.  Още наливат бетони, не са стигнали кота било, въпреки че са близо, но вече слагат фасадите и дограмите на долните етажи. Като наливат плочи - единият бетоновоз го точат, а другият - стои на ъгъла. В момента, в който празният тръгне, влиза следващият.
При мухите без глави днес бетонпомпата стоеше повече от час на съседна улица - дали не бяха готови с кофража или не се бяха сетили/не знаеха как да си осигурят свободно място от паркиралите коли пред строежа, не знам. Вчера вечерта ги гледах хорицата как слагаха арматурно желязо - определено се стараеха, но по лицата им личеше, че се мъчат. Не знам как да го опиша - има старание, но няма умения.
До нас това няма как да се случи. Свободното място за бетонпомпата се осигурява не знам как, но е свободно. Затварят си улицата на пресечката преди строежа, въпреки че не е на добро място за затваряне.
Иначе как да позная дали строят качествено, като не разбирам от строежи. Щом има добра организация и квалифицирани поне на външен вид работници, за мен това е добре. Ако е сериозен инвеститор с опит - значи знае как да си организира най-ефективно работата, има си квалифицирани бригади, с които работи. Добра организация и квалифицирани работници - спазване на графиците, по-малки загуби от престой като минимум.

# 544
Здравейте, нова съм в темата, но започвам да ви следя! Синът ми влезе в университет във Варна, и сега съм пред дилема квартира ли или жилище да купувам. Като направих сметка, за квартира за 4 години трябва да дам около 15000 лв. Гледах, че се предлагат едностайни апартаменти по 20 000Е. Това вярно ли е за Варна, търся в кв. Чайка и Левски? Приемам всякакви съвети, за брокери или ново строителство! Благодаря!
Ако намерите в Левски или Чайка апартамент за 20 000 е, моля пишете ми на лично, да си купя и аз един.

http://www.holmes.bg/pcgi/home.cgi

# 545
Линка не се отваря на обявата, но излизат доста обяви за едностайни апартаменти на тази цена!

# 546
Не се шегувам, наистина питах кои са по-читавите:) някой път по-малките и нови фирми изкарват по-добро качество.

# 547

В този сайт има много фалшиви обяви, може да си ги гледате, че били "евтини", но истината е, че масово "евтините" са Фалшиви.

# 548
Румка, чета насам-натам, че има голям недостиг на квалифицирани строителни работници по отделните специалности и етапи. Ако е така, се предполага, че по-сериозните фирми си имат бригади по специалности и си ги местят от обект на обект. Това ми беше логиката. А и организацията и координацията на отделните процеси също ми се виждат важни. Това пак става с опит и налични кадри - там началник на това или онова, бригадир или каквито са там.
Нямах предвид само най-най-големите акули в бранша, но все пак фирми с опит, а не всеки, който е решил да изкара едни големи пари.

Преди доста години ми трябваше гипсова шпакловка на една стая и един коридор. Първи дойдоха баща със син тийнейджър от Северозапада някъде. Много се стараеше бащата, но явно му беше за първи път - забъркваха голямо количество гипс, пляскаше го на стената с дебелина от сантиметър и повече, гипсът стягаше, ставаше на бабуни. Мъка отвсякъде. Беше ми мъчно за хората, ясно е, че не от добро са се хванали с тази работа, но пък и аз си имам правото да ми направят стените както трябва и както ги искам. Разделихме се с хората. Следващият майстор беше младо момче - дребен, но много подвижен. Перфектна работа, като изключим, че след като направи 3 от 4-те стени на стаята зачезна за почти месец - с наистина оригиналното извинение, че го напуснало гаджето и той страдал много и не можел да работи Laughing с това разбито сърце. Довърши си работата все пак, де.
Това имах предвид, че квалифицираните работници и добрата организация си личат. Следователно - сериозен инвеститор и поне прилично качество на строежа.

# 549

В този сайт има много фалшиви обяви, може да си ги гледате, че били "евтини", но истината е, че масово "евтините" са Фалшиви.

А кои са истински, кой сайт да гледам? Все пак става дума за боксониера или едностаен , колко пък да струва?

# 550
Румка, чета насам-натам, че има голям недостиг на квалифицирани строителни работници по отделните специалности и етапи. Ако е така, се предполага, че по-сериозните фирми си имат бригади по специалности и си ги местят от обект на обект. Това ми беше логиката. А и организацията и координацията на отделните процеси също ми се виждат важни. Това пак става с опит и налични кадри - там началник на това или онова, бригадир или каквито са там.
Нямах предвид само най-най-големите акули в бранша, но все пак фирми с опит, а не всеки, който е решил да изкара едни големи пари.

Преди доста години ми трябваше гипсова шпакловка на една стая и един коридор. Първи дойдоха баща със син тийнейджър от Северозапада някъде. Много се стараеше бащата, но явно му беше за първи път - забъркваха голямо количество гипс, пляскаше го на стената с дебелина от сантиметър и повече, гипсът стягаше, ставаше на бабуни. Мъка отвсякъде. Беше ми мъчно за хората, ясно е, че не от добро са се хванали с тази работа, но пък и аз си имам правото да ми направят стените както трябва и както ги искам. Разделихме се с хората. Следващият майстор беше младо момче - дребен, но много подвижен. Перфектна работа, като изключим, че след като направи 3 от 4-те стени на стаята зачезна за почти месец - с наистина оригиналното извинение, че го напуснало гаджето и той страдал много и не можел да работи Laughing с това разбито сърце. Довърши си работата все пак, де.
Това имах предвид, че квалифицираните работници и добрата организация си личат. Следователно - сериозен инвеститор и поне прилично качество на строежа.
Ще дам реален пример. Мой познат има много сериозна строителна фирма. Последния му проект (в съдружие) е за 30 000 РЗП. Досега сам е построил десетки сгради. Та този човек строи със супер посредствените (направо кофти) тухли Форати, тъни откъдето може, но преди дупка цените са му много добри и понеже има много сгради зад гърба си продава почти всичко на чертеж. Та в този ред на мисли какво значение има, че фирмата е много сериозна при положение, че когато кихнеш ще се чува през два етажа (образно казано). П.П. Аз самия по критерии построени сгради и мащаб съм не несериозен строител, а направо ме няма на картата (едва първа сграда). В моята сграда обаче тухлите са възможно най-добрите, има изолация в плочата, слагам най-хубавия бетон и възможно най-дълготрайната и добра външна изолация и облицовка. Дограмата също е страхотна. Та въпроса ми е ако знаеш всичко това в чия сграда би си купила апартамент? Лошото е, че хората масово не разбират и съответно такива строители като моя познат процъфтяват.

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 16:46 от Анонимен

# 551
Нико, прав си по принцип. Ама я си представи, че си един обикновен купувач, т.е. не строителен инженер/архитект или поне технически грамотен човек. Представи си също, че си чел бгмама вече кои са качествените материали и търсиш само такива строежи, по описание на инвеститора. Оттам нататък как ще проследиш дали действително тухлите са правилните, бетонът е такъв, какъвто трябва да бъде, че е положен по правилната технология, че арматурата не е стояла 2 години на открито и че са я сложили както трябва, че са сложили описаната в проспекта изолация и т.н. Няма начин практически да го направиш.
Иначе си прав, както казах.

# 552

А кои са истински, кой сайт да гледам? Все пак става дума за боксониера или едностаен , колко пък да струва?

Ориентирайте се по цени давани от собственици, от обяви, които са Вип или Топ, вижте в Имот.бг, Олх, алоцбг, базар.бг, но трябва да навлезнете с повече наблюдение и по усет постепенно ще започнете да отсявате кои са реални или не и ако се обаждате на фирми, когато е дадена фалшива обява, винаги ще Ви кажат, че това вече е дадено под наем/продадено, но те  ще Ви предложат веднага други, а като ги питате, защо тогава не я махнат тази обява, започват да Ви обясняват врели-некипели.
Във Фейсбук има групи за продаване на имоти, вижте си за Варна, също таг - имоти от собственик продава, апартаменти продава от собственик, продава без брокери и подобни...

# 553
Нико, прав си по принцип. Ама я си представи, че си един обикновен купувач, т.е. не строителен инженер/архитект или поне технически грамотен човек. Представи си също, че си чел бгмама вече кои са качествените материали и търсиш само такива строежи, по описание на инвеститора. Оттам нататък как ще проследиш дали действително тухлите са правилните, бетонът е такъв, какъвто трябва да бъде, че е положен по правилната технология, че арматурата не е стояла 2 години на открито и че са я сложили както трябва, че са сложили описаната в проспекта изолация и т.н. Няма начин практически да го направиш.
Иначе си прав, както казах.
Тухлите лесно се виждат, а за бетона има протоколи. Аз преди време затова бях изумен, когато разбрах, че Томева няма грам понятие от тухли и изолации. Еми как ще се довериш на брокер да ти намери качествен апартамент като самия брокер няма елементарни познания в областта.

# 554
  • София
Като купуваш апартамент, ново строителство, никой не ти показва спецификациите на бетон, тухли и скрити СМР. Аз поне не знам да е така. А може и да има.

Общи условия

Активация на акаунт