Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 40

• 40 816
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
] Грубия строеж се прави от фирма с дългогодишен опит, като договора е сключен след преглед на други техни обекти. Излиза ми с около 30 евро за м2 по-скъпо, но си спестявам доста главоболия. Всички други етапи също ще си ги правят съответни специализирани фирми.  Строителния надзор съм го избрал след специални препоръки и наистина следят какво става на строежа. Няма вариант да се лее плоча и да няма техен човек, който да следи какво става. Освен това съм дал процент от фирмата ми на човек, който дълги години е бил технически ръководител и прекрасно знае какво да следи за да стане перфектна сградата. Реално той се занимава с всичко. P.S. Между другото освен, че се прави качествено сградата е и много добре проектирана. Аз исках хората, които ще живеят там да се щастливи с покупката и да се чувстват като бели хора. Така че недоразумения от типа на спални от по 10 м2 не съществуват.
И един мармот завива шоколад.

# 586
  • В планината / На морето
Здравейте, нова съм в темата, но започвам да ви следя! Синът ми влезе в университет във Варна, и сега съм пред дилема квартира ли или жилище да купувам. Като направих сметка, за квартира за 4 години трябва да дам около 15000 лв. Гледах, че се предлагат едностайни апартаменти по 20 000Е. Това вярно ли е за Варна, търся в кв. Чайка и Левски? Приемам всякакви съвети, за брокери или ново строителство! Благодаря!
Ако намерите в Левски или Чайка апартамент за 20 000 е, моля пишете ми на лично, да си купя и аз един.

http://www.holmes.bg/pcgi/home.cgi

Варна , едностайни до 25 000 Евро
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=590fgb&f1=1

Варна , едностайни до 25 000 Евро в Левски
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=590fud&f1=1

Варна , едностайни Чайка, само този излезе
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=590glq&f1=1

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 21:51 от RichiRich

# 587
Здравейте, нова съм в темата, но започвам да ви следя! Синът ми влезе в университет във Варна, и сега съм пред дилема квартира ли или жилище да купувам. Като направих сметка, за квартира за 4 години трябва да дам около 15000 лв. Гледах, че се предлагат едностайни апартаменти по 20 000Е. Това вярно ли е за Варна, търся в кв. Чайка и Левски? Приемам всякакви съвети, за брокери или ново строителство! Благодаря!
Ако намерите в Левски или Чайка апартамент за 20 000 е, моля пишете ми на лично, да си купя и аз един.

Не виждам за 20 000 апартамент в Левски или Чайка. Партер и гараж не ги броя.

# 588
] Грубия строеж се прави от фирма с дългогодишен опит, като договора е сключен след преглед на други техни обекти. Излиза ми с около 30 евро за м2 по-скъпо, но си спестявам доста главоболия. Всички други етапи също ще си ги правят съответни специализирани фирми.  Строителния надзор съм го избрал след специални препоръки и наистина следят какво става на строежа. Няма вариант да се лее плоча и да няма техен човек, който да следи какво става. Освен това съм дал процент от фирмата ми на човек, който дълги години е бил технически ръководител и прекрасно знае какво да следи за да стане перфектна сградата. Реално той се занимава с всичко. P.S. Между другото освен, че се прави качествено сградата е и много добре проектирана. Аз исках хората, които ще живеят там да се щастливи с покупката и да се чувстват като бели хора. Така че недоразумения от типа на спални от по 10 м2 не съществуват.
И един мармот завива шоколад.
Не знам какво завива мармота, но елементарната логика показва, че за една кооперация особено когато не е много голяма не се връзва да назначаваш собствени работници. Защото обема на работа е много малък и когато след няколко месеца завършат грубия строеж няма какво да ги правиш. Големите фирми строят по няколко обекта един след друг и когато завършат дадена сграда минават на следващата. Като ако им остане свободно време поемат и чужди обекти.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 01:32 от Анонимен

# 589
  • София, Bulgaria
Нико, много преувеличаваш и преиграваш...чак пък грам понятие да си нямам...айдеее...и чак пък изумен...Мислех те, че си по-съвременнен човек и сам си се сетил,  как консултирам клиентите. В екипа си имам: адвокат, ползвам и външни/най-добрите в специфични области/; архитект; конструктор; счетоводители. Да не изброявам, колко други специалисти познавам извън екипа си и при необходимост мога да се консултирам.  Аз не съм нито адвокат,  нито архитект  нито конструктор...и смятам, че колкото  и да знам е безотговорно до давам компетенции в област, която не ми е специалност.  Важно е да има, кого да питам и да не подценявам ситуацията.
Ииии..кажи ми, какво правим,  когато купуваме на вторичен пазар...сграда от преди 2..3..5..10 г.
За вторичния пазар е ясно, но ти самата купи апартамент в сграда, в строеж, за която нямаш идея с какви материали е построена. Явно после половинката ти се е хванал за главата и доколкото си спомням направихте вътрешна изолация, която отне от размера на помещенията. А при сграда строена с качествени материали няма нужда от тази галимация.
Прав си, аз казах че сградата е масовото средно ниво. Все още не живеем там. Мерките, които взе съпругът ми са превантивни и логични. Изборът си е наш, като на всеки купувач. А пък чисто семеен избор е той да се занимава със строителни, ремонтни и довършителни неща, а аз с дизайн и обзавеждане. И ако, това ме проваля като брокер,  ок..
И да отговоря и на Бачкатор, на който му е много важно да докаже, че за нищо не ставам...
Бачкатор, не е кой знае, каква извънземна работа да имаш екип от специалисти в дадена област.  И да работиш по конкретна сделка с конкретни хора... Проблем е,  ако се мислиш за голям разбирач и не ги използваш.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 14:01 от tomeva

# 590

Не виждам за 20 000 апартамент в Левски или Чайка. Партер и гараж не ги броя.

В Чайка няма едностайни , само 1 излезе за 47 000 , в Левски има до 25 000 много , ако са истински обявите.
Странно , защото като водих сина ми на уроци по френски във Варна , 2014 , в Чайка, в един много висок блок до едно пазарче там на булеварда, на локалното платно, докато чаках отдолу наблюдавах много пустеещи апартаменти, с прашасали прозорци, без завеси, та се чудех защо са празни на това хубаво място .
Ти знаеш ли, защо ?

# 591
Здравейте. Може ли да получа вашето мнение ? Харесали сме си  апартамент в сграда (тип тухлена пломба - между два панелни блока) от 95 година . 8 етажна е и само с по два апартамента на етаж . Какво ви е мнението за този вид сгради и за строителството през този период ?

# 592
  • София, Bulgaria
Цитат
Пощенска банка:
 Цел: за покупка, рефинансиране, ремонт или комбинация от цели

·       Лихвен процент: годишен фиксиран лихвен процент за целия срок на кредита

·       Срок на кредита по избор на клиента: 10 г., 15 г., 20 г., 25 г. или 30 г.

·       Изключително атрактивни ценови оферти в зависимост от срока на кредита, стартиращи от 2.99%

·       Валута на кредита: Евро

·       Максимална сума на кредита: 250 000 Евро

·       Максимално финансиране: до 80% от пазарна оценка на имота

·        Имоти: въведени в експлоатация, с акт 16

·       Супер гъвкавост: предлагаме уникална комбинация от гарантирана лихва, заедно с възможност за гъвкаво погасяване на кредита. Ако клиентите ни изберат да активират опция „Флекси“, ще могат сами да увеличат или намалят размера на месечната си вноска и дори да пропуснат плащане една вноска, като лихвата се запазва непроменена
За първи  път виждам фиксиран лихвен % за целия период. Експрес банк имаха по едно време преди години за максимално 10 г.

# 593

В Чайка няма едностайни , само 1 излезе за 47 000 , в Левски има до 25 000 много , ако са истински обявите.
Странно , защото като водих сина ми на уроци по френски във Варна , 2014 , в Чайка, в един много висок блок до едно пазарче там на булеварда, на локалното платно, докато чаках отдолу наблюдавах много пустеещи апартаменти, с прашасали прозорци, без завеси, та се чудех защо са празни на това хубаво място .
Ти знаеш ли, защо ?
От 2014та до сега има промени, най вече ценово.
Празни жилища има навсякъде. Починали собственици, не уредици между наследници, собсвеници в чужбина, които не им се занимава с наематели...

# 594
  • София
Предполагам, че фиксираният процент е поради факта, че кредитът е в евро. И на мен ми е странно.

# 595
  • София
Предполагам, че фиксираният процент е поради факта, че кредитът е в евро.
Какво значение има, че е в евро, та да фиксират поради това лихвения процент? Би трябвало да им е все тая дали е в евро или лева. Едва ли има банка, дето да няма клауза да превалутира кредитите при съответните обстоятелства.
 Иначе искам да видя реалните лихви. Сосиете Женерал имаше за 10 години но при доста кофти лихва.

# 596
  • София
Превалутирането не е толкова просто и не е при всякакви обстоятелства. Не е случайно правилото: "Депозитите - в едро, кредитите - в лева!"

# 597
Фиксират го за дълго защото евробора продължава да спада.
Euribor 1 week   -0.509 %   

https://www.euribor-rates.eu

# 598
  • София
Да ви поясня малко за бетона и плочите, че доста небивалици пишете.
Съвременният конструктивен клас бетон е от Б25 нагоре (отговаря на комунистическата Марка 250). Навремето повечето жилищни сгради са сте строели с Марка 15 и Марка 20, т.е. значително по-слабоякостен бетон. И не, това не означава, че ще паднат, просто са сметнати така. (Строителство след 60та)
Подпирането на плочи и тераси се прави, тъй като има големи полета, без носещи елементи, а бетонът по закон трябва да постигне проектната си якост на ден 28ми от полагането. Тогава се чупят и пробите, които всички са длъжни да взимат в деня на производство.
Дебелината на плочата няма пряка зависимост от проектната якост на сградата. Това е абсурден елемент, който би трябвало да ви прави впечатление.
Якостта на бетона зависи единствено от едно съотношение - качеството на цимента в съотношение с влаганата вода. В Съвременните бетони се влага химия, за да се намали водата, т.е. да се увеличи якостта без да се увеличава цимента. За пример - сега бетон Б25 се прави с под 200кг цимент, докато през комунизма е трябвало над 400кг цимент за 1м3. И не, това не прави бетонът по-некачествен, а напротив Wink
Общо взето добрите производители в София - Хидробетон, БГбетон, Транспортстрой спазват всички производствени процеси и нямат издънки, за разлика от някои други.
Бетонът набира якост с времето в геометрична прогресия (отрицателна). Общо взето якостта на 3тия ден е около 50% от проектната, на седмия ден около 80%, на 14тия около 100%, на 28мия около 110%. Тези 10% са запаса на производителите от най-голямата простотия, която се прави по обектите - акко бетонът при полагането им е гъст на майсторите, карат шофьорите да изтряскат вода. А ако сте чели внимателно постта ми - оттам следва понижаване на якостта.
Досега в България няма паднала плоча от доказано некачествен бетон. Пък кой каквото иска може да ви твърди Wink

# 599
Дебелината на плочата няма пряка зависимост от проектната якост на сградата. Това е абсурден елемент, който би трябвало да ви прави впечатление.
Якостта на бетона зависи единствено от едно съотношение - качеството на цимента в съотношение с влаганата вода.

Личи си кой се занимава с това. Аз не съм строителен инженер, но понеже има  някои идеи за съпромат, бих добавила някои размишления.  Якостта на бетона може и да зависи само от цимента и водата, но якостта на стоманобетона (а плочата не е бетон, а стоманобетон) зависи И от якостта на бетона, И от арматурата (брой пръти, дебелина, отстояния и т.н.) И в по-дебела плоча може арматурата да се организира по друг начин което да повиши здравината. Освен това дебелата плоча си е и звукоизолация, а нали тук и за това говорим. Без да разбирам изчисленията на строителните инженери все пак съм забелязала, че плочите на по-високи сгради с по-големи разстояние между колоните все пак са по-дебели.

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 22:49 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт