Първокласници. Тема 3.

• 21 952
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
...вероятно ще абонирам детето за месец, че 100 лв. не ми се дават.

Най-краткият абонамент е 6 месеца.

# 466
Явно съм се подвела по месечната цена, която се рекламира. Няма да се абонирам в такъв случай, излишно е ако детето ходи на училище. Ще чета уроци и ще се ограмотявам, какво да правя.

# 467
  • Варна
Да, и аз се чудех за абонамент, но за 6 месеца ще ме прощават. Така или иначе няма да се ползва нон стоп, през ваканциите и особено лятната точно уча.се ще гледа... Сега докато учат дистанционно си струва, но иначе не. Жалко.

# 468
  • shumen
За уча се и аз няма да го абонирам.Мислех си, но щом най-малкия абонамент е 6 месеца се отказах.Нашите за Ю това не са го учили,но за Щ им беше пратила госпожата презентация,че са 1 буква,2 звука.Нашите и тази седмица каза госпожата ще останат на Буквара.Те така или иначе Читанка нямат,че не им я дадоха.

# 469
Ох, за друго ще се жалвам аз. Не мога да разбера логиката защо ю се брои за два звука в началото на думата и след гласна, а за един звук след съгласна. По наше време не мисля, че беше така. Не разбирам и не съм съгласна, че като изговоря примерно дюли това са 4 звука, а ако изговоря юли пак са 4. Това е абсурдно! Как да го обясня на детето след като за мен не е вярно? Или да наизусти правилото и да не търси логика?

Ю и Я са съчетания от два звука, когато предходната буква е гласна, мека съгласна или е в началото на думата. "Дюли" е 4 звука, защото "Д" е твърда съгласна, но пък "дюля" е с 5 звука заради "Я". При Юли - й + у = ю: йули юли - 4 звука.

# 470
  • Варна
Ю и Я са съчетания от два звука, когато предходната буква е гласна, мека съгласна или е в началото на думата. Дюли е 4 звука, защото Д е твърда съгласна, но пък дюля е с 5 звука заради Я
E тва пък съвсем ме обърка. Логиката при ю и я не е ли една и съща? Защо Дюля е с 5 звука заради я-то? Аз като го изговарям по-скоро долавям два звука при ю, отколкото два звука при я. А в тетрадката на сина ми изрично пише:
Я и Ю - една буква и два звука след гласен звук и в началото на дума
Я и Ю - една буква и един звук след съгласен звук.
Нищо не се казва за меки и твърди звуци. Вече не знам кой ги измисля тези правила, явно са доста разтегливи. Отказвам се да търся логиката.

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 17:15 от Месечинка виторога

# 471
# 472
Ю и Я са съчетания от два звука, когато предходната буква е гласна, мека съгласна или е в началото на думата. Дюли е 4 звука, защото Д е твърда съгласна, но пък дюля е с 5 звука заради Я
E тва пък съвсем ме обърка. Логиката при ю и я не е ли една и съща? Защо Дюля е с 5 звука заради я-то? Аз като го изговарям по-скоро долавям два звука при ю, отколкото два звука при я. А в тетрадката на сина ми изрично пише:
Я и Ю - една буква и два звука след гласен звук и в началото на дума
Я и Ю - една буква и един звук след съгласен звук.
Нищо не се казва за меки и твърди звуци. Вече не знам кой ги измисля тези правила, явно са доста разтегливи. Отказвам се да търся логиката.

Първокласниците не са учили меки и твърди съгласни. 5 звука е, защото "я" е след мека съгласна. Дюля - дюльа.

# 473
  • Варна
Ми не съм съгласна аз лично, но няма значение, никой не ме пита. Никой не може да ме убеди, че "дули" има 4 звука, а "дюли" също 4. Аз лично второто го чувам като дйули, което си е пет звука, откъдето и да го погледна. Съжалявам за офф-а.

# 474
Много се ядосвам. Тя не пише правилно нито "о", нито "a". Пише ги наобратно. Не трябва ли учителката в занималнята поне да го е забелязала това?. Трябваше ли да тормозим децата и след училище, за да разберем как се справят?

# 475
  • София
Моите и двамата изписват някои букви и цифри по странен начин. Днес точно опитах да науча малкия да пише малко Б като мен - той почва от края на байряка, а не от колелцето - отказа ми, тормозела съм го.
Големият също пише странно за мен, но е свикнал и не се затруднява, така че няма да се бутам много.

# 476
Моето всяко писане го приема за тормоз. Няма да я мъча. Каквото - такова. А обичаше да пише, но после не знам какво стана.

# 477
  • Варна
Че моят една цифра няма, дето я пише по правилата. За буквите не съм забелязала чак такова разминаване, но цифрите ги пише отдолу нагоре и отзад напред. Тва е положението. Освен това вчера преговаряхме какво е гласна и какво е съгласна. Едните ги оцветявал в червено на звуковите модели, другите в синьо, ама коя каква е... Мани.

# 478
И при моето дете е така, а как държи химикала Rolling Eyes . Не съм сигурна, че е работа на учителите да оправят точно това. Те и да кажат нещо, детето след 1 минута си е почнало по неговия начин. Моят син освен всичко пише прав. Колко му говори учителата и аз вкъщи, все тая, пак си става.

# 479
  • Където морето целува небето...
И моят хубавец така - букви и цифри си ги пише по негов начин. Обяснявам, карала съм го и да пише по много пъти, но като не го гледам или бърза пак ги пише както знае. Буква Б малка я пише по безобразен начин, казвам, че не е така, но той ми я показва в някакво помагало, че наистина така се изписва.

Общи условия

Активация на акаунт