Частни училища - информативно-дискусионна тема 34

• 25 571
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Ченгелчета съм писала аз. Нито едно от децата ми не е.

# 586
В Св. София от 4 години в пук учат направо ръкописни букви без да минават през печатните и без писане до припадък на ченгелчета, лулички и овали.
В момента , в нашия ПУК  в СС се пишат само печатни букви. Аз си мисля , че  може би за децата  е по- лесно направо  с ръкописните да почнат, а не догодина да превключват...
Наистина ли?! Странно. Последните 4 години пишеха направо с ръкописни, включително и миналата година
Учителката ни е отдавна в училището, така че или  всеки  учител  решава индивидуално как да започнат, или от тази година е така. Няма обаче безкрайно писане на ченгели. А и май всички сме единодушни, че това не  е от значение за краснописа по-натам.

# 587
Е, именно. В крайна сметка децата от ЧУ, след 7 клас отиват масово в ДУ. Където се учи по МОН, без двоен хорариум.
в такъв случай каква е ролята на частното училище? На скъпо платени уроци ли?

Доста елементарно.
На ниво гимназия добрите ЧУ все още са малко. А и няма тясно профилирани като при държавните гимназии. Та всъщност в гимназията вече не е толкова важен двойния хорариум по всички основни предмети. А други неща, които смятам сами можете да си извадите от тази насока на мисълта.
А за невкусилите ЧУ наистина отстрани погледнато може и да изглежда по този елементарен начин частното начално образование. Всеки сам трябва да стигне до решенията си. Аз не съжалявам, че въпреки многото приказки как до 3 клас е важна учителката, а не толкова училището, не се подведох и не оставих детето си в ДУ. Вярното е, че истински доброто училище не търпи посредствени учители.

И напомням, че темата не е ДУ против ЧУ. Ако случайно с Гадамер сте го забравили.

# 588
Е, именно. В крайна сметка децата от ЧУ, след 7 клас отиват масово в ДУ. Където се учи по МОН, без двоен хорариум.
в такъв случай каква е ролята на частното училище? На скъпо платени уроци ли?

По-скоро двойният хорариум е с цел да се разбере, усвои и упражни достатъчно добре материала.

# 589
  • София
Фенси, не е съвсем така в частта с гимназиалното частно образование. Какво отличава  примерно Веда или Ерих Кестнер  като частни в частта  профилиране от НЕГ или 73-то?  Училища са с активно изучаване на немски, досущ като държавните, с такъв хорариум по втория език като в държавните, с възможност за избор на  профил, хуманитарен или математически,  за 11 и 12 клас, с еднаква опция за държане на сертификатен изпит в 12 клас. Как точно му е  по-тясно профилирането на държавните езикови? А  ПЧМГ от СМГ в това отношение по какво се отличават? Нима и в двете акцентът не е все пак върху мат? А между ТУЕС и Светлина каква е разликата? И в двете отиват да учат хора, интересуващи се от хардуер/софтуер. Не говоря в случая за сравнение по показател ниво, там може до утре да се спори къде е по-добре. Имам предвид съвсем аналогичното профилиране на това в ДУ.

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 00:41 от пенсионирана русалка

# 590
Русалка кое не е така на твърдението ми, че добрите частни гимназии са малко? Едва ли твърдиш, че гимназията на ЕК е на нивото на НЕГ? Лайстунг имат ли? Или училището на Наков е като ТУЕС, което е обвързано с ТУ. А Наков не е особено уважаван в тези среди между другото. Мога за всяко частно да ти кажа по какво не стига аналогичното държавно. Затова и отиват в НЕГ, а не в ЕК. Та профилирането им не е точно толкова профилиране както в държавните. ПЧМГ е единственото, което се доближава до СМГ, но при него освен липсата на смисъл да плащаш при алтернативата на СМГ го има и момента с минималната конкуренция в ПЧМГ. Не е все едно дали учиш в конкуренция с 30 отлични математици или само с трима.

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 00:59 от Fancy

# 591
  • София
Изрично казах,че не коментирам ниво, тоест кое е добро и кое не, а само профилиране, за което ти си написала по-горе, че в частта с частните не е толкова тясно Wink Споделих само, че по показател профилиране упоменатите гимназии, държавани или частни, са на практика еднакви.

# 592
Изрично казах,че не коментирам ниво, тоест кое е добро и кое не, а само профилиране, за което ти си написала по-горе, че в частта с частните не е толкова тясно Wink Споделих само, че по показател профилиране упоменатите гимназии, държавани или частни, са на практика еднакви.

Ама коментирай го, моля те. Защото не е коректно да вадиш от едно цяло изказване само това, което ти харесва. И се дописах горе. Не, не са еднакви.

# 593
  • София
Ама чакай сега,  защо не го коментирам  въпроса с нивото е ясно... Ако го направя, половината пишещи в темата ще ми напомнят, че мястото на тази дискусия не е тук. Аз не оборвам написаното от теб,  заставам твърдо зад казаното за това (към момента поне) кое е по-доброто в масовия случай. Но пак ще се повторя.. Предлага ли  примерно Ерих Кестнер /Веда същото интензивно обучение в 8 клас по езика като ДГ, със същия хорариум?  Да. Предлага ли  обучение на предмети по езика като в  ДГ? Да. Предлага ли опции за участие в проекти, програми и състезания разни  в Германия като ДГ? Да. Учи ли се втори език от 9 клас със същия хорариум? Да. В 11 клас имаш ли опция да си избереш  желан профил? Да. В 12 клас имаш ли шанса да се явиш на ДСД и да вземеш официален немски сертификат за С1? Да.  Има ли  я опцията да кандидатства техен ученик за немска стипендия, покриваща цялото следване като такси и  битовизми? Да. Дори сформирането на дипломата е по еднакъв начин като в ДГ. На теория разлика няма. Даже така нареченото  не толкова тясно профилиране е всъщност "по-тясно" или би трябвало да бъде поне в ЧГ, понеже там класовете са малки в гимназиален етап и работата е много по-лесна със 7-8 деца, отколкото с 25, независимо дали става дума за първи, втори език или друг предмет. А дали се получава така и ако не, защо  -  причини има много.

# 594
  • София
Отива детето в час, показват му буквата “а”, независимо дали е печатно или ръкописно, и му казват да я напише. И в двата случая не се изискват специални предварителни умения, и в двата случая детето се напряга/не се напряга еднакво. А и за бъдещото му развитие и академични постижения, това няма никакво значение.
Не е точно така. Иначе защо ще  пишат ченгелчета сума ти и време?

Като цяло няма кой знае какъв смисъл от ченгелчетата, ако детето е достатъчно добре с контрола на фините движения на ръката, със зрителното възприятие и е зряло като цяло. По-скоро е останала някаква традиция, която няма изкореняване. Вижда се много добре кое дете как е с тези неща по това как рисува. Не е задължително да е красиво или грозно, а дали за савършени обектите.
Грознописът и краснописът е не само въпрос на самоконтрол, а и на индивидуални особености - някои деца от първата буква редят бисерчета, равни, красиви, а други някак неугледни. Важното е буквите да са цели, да не се пропускат части от тях, да не се добавят други елементи, т.е. да е правилно. С узряването на моторните програми и възприятието, а и волята (упражнението за цялостност и четливост) често играе роля, почеркът се подобрява.

Пипи, какво толкова те е страх от академичното? Ако смяташ, че детето не е узряло за по-усилена работа към този момент, оставИ го в градината, но не нарочвай академичността. Въпрос на зрялост към определен момент е - ако детето е зряло най вече откъм внимание (но не толкова като тестване в изкуствени условия) и психологически за активна учебна дейност (като дисциплина и ниво на самоорганизиране), то необходимите усилия ще са по-малко за единица постижение. Останалото дали е академично или неакадемично е въпрос на интерпретации. Не е дали ще чете и ще пише, а дали ще седи и ще участва активно в учебния час или ще се върти на стола и ще прави задачите наполовина, защото все е недочуло или недоразбраво какво е казала учителката. За една година много неща могат да се променят, но към определен момент нещата се оценяват такива, каквито са.

Последна редакция: сб, 01 фев 2020, 05:37 от Andariel

# 595
  • София
Не знам и аз какво да мисля. Очевидно ЧУ смятат, че програмата по МОН е недостатъчна и искат да я надградят, като издърпват напред материала, заради двойно по-големия хорариум по МАТ и БЕЛ. Остава и въпросът тези по-големи напъни до 7 клас къде свършват след това? В топ 5 на ДГ? Отличават ли се   тези деца толкова от другите? И какво става, ако са свикнали да взимат двойно повече материал, а после учат само по МОН?
Гадамер, не всеки успех или постижение в живота се мери количествено - т.е. с какъв бал, с какъв сертификат, колко време за подготовка и т.н.

Не разбрах за напъните и топ 5 на ДГ - все едно децата, влезли в топ 5 на ДГ от ДУ, не са се трудили и после там е едно пей сърце ? Хайде да не подценяваме тези училища чак толкова.

# 596
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аш, не подценявам ДГ изобщо. Но те са достъпни и без 7 години ЧО преди това. Ако детето 7 години учи в академично училище, после държавното, пък било то и в топ 5, ще му се види като седянка.

И последно за сравнението между частните гимназии и държавните - разликата между тях идва от ....подбора на входа. Същият този подбор, който в ПУК и 1 клас е в полза на ЧУ, а след 7 клас - в полза на ДГ.

За да е по темата  - записах се на отворени врати в БШ, като мине ще дам информация. Моя приятелка с ПУК- че, неприето в СС, също ще дойде. Нейното дете идва от Тутси - цялата групичка приятелски деца от Тутси, не са приети.

# 597
  • София
Не се знае дали ще му се види като седянка. По-скоро денят му няма да е вече разчертан  в училище, което вероятно ще бъде културен шок. Ако до седми клас децата са по-скоро контролирани, включително при учене, то в осми вече се залага на самоконтрола при учене, вече не му е организирано всичко, няма винаги под ръка учител за консултация при самоподготовката. Но това важи изобщо за възрастта и обучението, едва ли в частните гимназии (в АК ги тюторстват като мръднат леко) винаги са под контрол, та и там им е като седянка, просто защото организацията на деня се променя.

Да, мисля, че си улучила  основното за подбора и много точно си го формулирала.
Факт е, че след седми клас повечето деца от ЧУ се ориентират към най-желаните държавни ДГ, защото частните такива, предлагащи това, което предлагат държавните са малко. Допълнително повечето училища по бизнесмодел са по-добре да имат начално и основно училище, докато за гимназия вече мераклиите са по-малко.

# 598
  • София
Гадамер, дали нямаш предвид Тути?

# 599
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хаха, да, все го бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт