Частни училища - информативно-дискусионна тема 34

• 24 854
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
  • София
В летния курс по ИИ на сина ми в Щатите, половината деца са били китайчета. Коментарът му е, че 1) били са много капсулирани, 2) не са изпъквали над останалите националности (американчета, корейче, моето българче) като знания, умения и най-вече прилагане на знанията, оставяли усещането за зазубряне, не за разбиране.

# 526
  • софия
"Нейде из Китай" казвам аз, защото не помня подробностите. Познавайки родителите не мисля, че са записали детето си в еквивалент на Пернишкия университет
Аз не познавам родителите и не мога да ги коментирам, аз мога да коментирам точни факти - като кажеш кой е университетът и къде е, евентуално ще мога да преценя на какво е еквивалент. А преценката за родителите е строго субективна и като такава не е информативна, поне за мен.

Но все пак да не забравяме, че американските и европейските университети са пълни с китайци, които въпреки езиковата бариера учат там, и които често са силни в СТЕМ. Което за мен означава, че самите те не са преценили тяхното образование да е по-добро, щом не са си останали в Китай. или иначе, такива преценки ан гро за мен са несъстоятелни без детайлите по тях.

Огромна грешка в логиката! Да не забравяме, че за голяма част, да не кажа всички китайци учещи навън, основната изходна позиция при избор на уни е да е извън Китай, не защото китайските са слаби, а просто защото западните са по-престижни и познай - са път към излизане от Китай, ситуиране и успяване в така бленуваните западни държави далеч от комунистически режим и диктатура! Самият факт, че бват приемани и пристигат на (ако не по-висока) поне равна силна подготовка означава, че не е толкова зле обучението им там на място. Извън подгтовката по СТЕМ, в сферата на изящните изкуства, миналото лято в Гремания имах възмоността да проследя работата  на над 20 китайчета, вече студенти в местна  Китайска академия, всички уникално добри, уникално дисциплинирано работещи, с работи каквито (особено пък в БГ) отдавна не бях виждала като летва и академично изпълнение и всички до едно надяващи се да изкарат магистратура в УК арт университетите. Гледаха дъщеря и като Бог, само защото е приета в един най-силните арт унвесритети и не можеха да повярват, че тя е отказала офертата.
Аз пък ги гледах и се чудех - тия деца милите, ако знаят колко по-талантливи са и колко нищо ново няма да научат там! НО! изходната точка в търсенето е различна! Поне за малко да закачат от западния свят, а ако това им отвори вратата към трайно оставане мисията е изпълнена и живота е щастлив.

# 527
В летния курс по ИИ на сина ми в Щатите, половината деца са били китайчета. Коментарът му е, че 1) били са много капсулирани, 2) не са изпъквали над останалите националности (американчета, корейче, моето българче) като знания, умения и най-вече прилагане на знанията, оставяли усещането за зазубряне, не за разбиране.
Шарки, те китайчетата са навсякъде в Канада и в САЩ, дори и в Германия ги има в СТЕМ, макар че там няма толкова много, основно заради езика, в Китай английски се учи много повече, отколкото немски. Предполагам, че не четат БГ мама и затова не знаят колко им е добро образованието в Китай Simple Smile
И моята информация е подобна на твоята, не за САЩ, а за хубави университети в Германия и в Канада. Но пък всеки  си знае.

Амели, абсолютно същото може да се каже и за българчетата, нали така - щом ги приемат в западни и американски университети, значи, образованието в България никак не е лошо Simple Smile

Китай е огромна държава с огромен човешки ресурс и има от всичко. Но е с различна култура,  имперско минало и трудно приема чужденците, освен ако няма полза от техните пари, знания и/или технологии. Едно българче може да остане да живее в ОК, Германия или в САЩ след завършване, но да остане в Китай ще бъде далеч по-трудно и стресиращо за него, а китайската диплома едва ли ще да му донесе предимства извън Китай, особено ако не знае китайски.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 10:52 от Анонимен

# 528
Анели, за кой арт университет говориш, че ми стана любопитно?

# 529
Тази тема е информативна, никой не е коментирал вземане на решения. За мен мненията на Onna-bugeisha и другите са полезни. Наскоро имахме гости от Пекин, китайци. Ситуацията в Пекин, вероятно и в други градове, е, че цените на жилищата се определят от прилежащия училищен район. И влизането в училище не става с фалшиви регистраци, наеми и други трикове, както при нас. Нотариален акт трябвало, така че само богати или кореняци се вреждат и било много трудно за добро училище. Предполагам за определени хора може и другояче, но за нашите познати начините бяха тези. За частните училища и подборът за тях не можаха да ни разберат. Май там не са толкова популярни и основно се влиза по райони. Когато говорихме за начални училища, защото имаме деца на една възраст, решихме да ги впечатлим с трудността на състезанията по математика в България. Превеждахме задачи от наши състезания до 4 клас, а те казаха, че в Китай това не са трудни задачи и като цяло, че много се учи там математика и с чиста математика няма да можем да ги впечатлим, на високо ниво е застъпена дори в обикновените училища. От мои впечатления мога да кажа, че там доста учат децата и тукашните академични училища там ще минат за лежерни. Китай е огромен, но големите градове си приличат по амбицията на родителите, а предполагам и по училищата. Вероятно в уйгурския и други отдалечени региони е по-различно. В добрите университети там се влиза много много трудно, така че това не пречи една част от учениците да пробват и в САЩ/ЕС, не говорихме дали биха предпочели топ китайски или американски университет, може и да е индивидуално. Но понеже се влиза много трудно, предполагам българин може да отиде или по-някаква програма или в не толкова престижен такъв. Едва ли ще успее да преодолее конкуренцията на местните, а предполагам и най-добрите програми ще са на китайски. Това знам към момента, верояртно не е достатъчно информативно и обективно, но за някого може и да е полезно.

# 530
  • София
Престанете с тия неща, това не е клюкарски форум.

Шарки, не си загубила според мен; щеше да ти е трудно да намираш майки на съученици тъдява😀
Майките "тъдява"  са ми съседки. Буквално.

И на мен, и подозирам и двете нямаме никакво желание да си общуваме с тях. Днес сутринта се бяха пльоснали 7-8 хлапета точно на стълбите пред нашата врата, докато си чакат буса за ААУ и вдигаха невъобразима врява в 7:45. Поне намалиха децибелите, кат им казах да keep quiet, че има спящи вкъщи...

И моите косвени впечатления са, че ААУ е за щастливи деца без никъв зор за учене, важното им е да са доволни и усмихнати.

Мецане, поредни специални благодарности за духа и настроението!

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 11:36 от Milenita

# 531
  • софия
Престанете с тия неща, това не е клюкарски форум.

Шарки, не си загубила според мен; щеше да ти е трудно да намираш майки на съученици тъдява😀
Майките "тъдява"  са ми съседки. Буквално.

И на мен, и подозирам и двете нямаме никакво желание да си общуваме с тях. Днес сутринта се бяха пльоснали 7-8 хлапета точно на стълбите пред нашата врата, докато си чакат буса за ААУ и вдигаха невъобразима врява в 7:45. Поне намалиха децибелите, кат им казах да keep quiet, че има спящи вкъщи...

И моите косвени впечатления са, че ААУ е за щастливи деца без никъв зор за учене, важното им е да са доволни и усмихнати.
май стана развален телефон Simple Smile
Нот имаше предвид, че ако Шарки бяха в ААУ нямаше да има много познати приятелки от БГ мама, прост защото няма майки от това училище.А пък сега си има.
Та чак се шашнах като каза, че нямаш желание да си общуваш със съседите, дори от малко по-широк радиус. Flowers Hibiscus

# 532
  • София
Амели, дочетох го Нот после и не е баш развален телефонът - просто исках да споделя впечатление от децата/майките от ААУ и наистина нямам желание да си общувам точно с тези съседи, колкото и хомофобско да звучи. Достатъчно ми е как ежедневно си оставят децата да ми крещят под прозорците в часове, в които доста хора още спят или си почиват. Не са моите просто тези каки...

# 533
Ами преместете им спирката!

# 534
  • София
Ами преместете им спирката!
При нас ги взимат всеки от неговата си врата.

# 535
Много ми беше интересно да прочета разказаното от Doraemon, но не мога да не забележа, че коментара за влизането на чужденец в Китайски университет си е неин, лично неин, стигнала до извод според какво - те дори не са коментирали дали китайските им приятели биха се пробвали навън.

Не сме коментирали, дали биха предпочели свои или американски университети. Когато отново се видим, непременно ще си поговорим и за това. Предполагам, ще изберат американски, ако можеха да си го позволят. Ние сме с малки деца и разговорът тръгна към началните училища, след като обсъдихме храната и това, колко спокойно им било в София и колко ни е чист въздухът!?! било като на село Simple Smile В Пекин понякога не се виждало слънцето дори в безоблачни дни:) Това е и една от причините да бягат богати китайци - имат пари, но нямат въздух, чиста храна, природа, спокойствие. И не знаят децата им дали ще успеят да се преборят с конкуренцията там. Според мен на този етап за българин е по-удачно да учи там и после да мисли за връщане. Чисто визуално си мисля, че по-лесно ще се интегрира в Америка, ако е решил да остава Simple Smile

# 536
  • софия
Много ми беше интересно да прочета разказаното от Doraemon, но не мога да не забележа, че коментара за влизането на чужденец в Китайски университет си е неин, лично неин, стигнала до извод според какво - те дори не са коментирали дали китайските им приятели биха се пробвали навън.

Не сме коментирали, дали биха предпочели свои или американски университети. Когато отново се видим, непременно ще си поговорим и за това. Предполагам, ще изберат американски, ако можеха да си го позволят. Ние сме с малки деца и разговорът тръгна към началните училища, след като обсъдихме храната и това, колко спокойно им било в София и колко ни е чист въздухът!?! било като на село Simple Smile В Пекин понякога не се виждало слънцето дори в безоблачни дни:) Това е и една от причините да бягат богати китайци - имат пари, но нямат въздух, чиста храна, природа, спокойствие. И не знаят децата им дали ще успеят да се преборят с конкуренцията там. Според мен на този етап за българин е по-удачно да учи там и после да мисли за връщане. Чисто визуално си мисля, че по-лесно ще се интегрира в Америка, ако е решил да остава Simple Smile
И "моите" китайчета така разказваха, макар за друг град.
Моите разсъждения са на база студенти бакалавър в Китай, които се надяват да отидат магистратура някъде в Англия. Факт е, че не изглеждаха да страдат от липса на финанси (поне по-голямата част)

# 537
Има и друго съвсем прозаично описание за големия брой китайци сред учените в САЩ. Според единия от китайците в моя екип, конкуренцията в Китай е много голяма. Ученето е убийственно.но китайското правителство субсидира хората си да завършат образование в САЩ или Канада. Да не забравяме и феноменът Тайгър-мам, не от хубаво се е появил.
За Канада има и друга подробност. Китайците са били използвани като роби, през 90-те години последва извинение на премиер министърът и китайците влизат навсякъде с предимство и облекчени процедури.
Работя с китайци, не сметам, че нито са по-умни, нито по-работливи.
Е, може и да влизат, ама си плащат не като резиденти, а като трети страни, тоест 20-25 К КАД на година при такса за местни 4-5 К КАД.  В UBC е пълно с китайски студенти, а Ванкувър е изкупен от татковците им, наскоро въведоха ограничения на имотния пазар в БК, а те се прехвърлиха в Торонто. Не знам какво и колко субсидира китайското правителство, ама татковци-китайци купуват къщи и плащат кеш, освен ако не приемем, че китайското правителство субсидира и закупуването на къща във Ван. Което може и да е вярно за номеклатурата на ККП - и за образованието, и за къщите.
Такова е и моето мнение, хора като хора, всеки с особеностите си.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 14:39 от Анонимен

# 538
След като държавата Китай ти плаща таксите, едва ли има значение.китайци в Канада е имало още в началото, след като са били използвани като роби в строежа на жп линиите. Тези от Ванкувър, са без акцент, а аз имах предвид тези с акцента. Не знам за какви ограничения относно имотния пазар в БК говориш, но ако отидеш с пари в кеш и поискаш да си купиш имот, никой собственик няма да ти откаже.

# 539
  • София
Аз ще съм по темата. Много от родителите от Дрита пищят за Британика. Таксите потвърдено не са им вдигнати, НОооо обядът на децата им излиза по около 15 лв (имаше потребител, който също се оплака от това). Отделно имало някакви такси за учебници/тетрадки и т.н. в допълнение, което реално си вдига таксите. Вчера разговарях с 3 семейства, които умуваха накъде да бягат на 4тото детето е 7ми клас и казаха, че ще избутат. Бяха решили да продължава там, но сега ще кандидатства.
Явно вдигането на таксите идва нанагорно на доста от родителите там.
Попитах за качеството на обучението- според тях е същото, което до някъде е добре все пак.

Общи условия

Активация на акаунт