Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 142
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Няма нищо лошо в домашните продукти, даже напротив, стига да се изследват. Аз наистина не съм убедена, че някой на село го прави.
на мен пък не ми е достатъчен за кисело мляко, което е трайно н-брой дни...
Ами точно това означава, че млякото е така да се каже стерилно, вкисването се дължи на дрожди, на които не им е мястото там. Освен това едно време вкисваше първо, точно заради занижения контрол и второ, защото тогава млякото се правеше само с бактерията Лактобацилус Булгарикус. Сега се добавя и Стрептококус термофилус, защото тя предизвиква подкиселяване до едно време и след това спира да се размножава, а вкусът остава постоянен, без вкисване. На нея се дължи по-сладкия вкус и продължителната трайност, нищо нередно няма в това и не означава, че млякото е "фалшиво".
Натровените деца в градините пък нямат абсолютно нищо общо. Там обикновено има заразен персонал, от който тръгва заразата,  а не заразен продукт.

# 511
Аз напълно подкрепям мнението,  че домашно не е равносилно на качествено и безвредно.  Също така съм на мнение,  че въпреки,  че в производството има контрол,  че на етикета пише БИО,  пак няма гаранция кое е качествено и контролирано.  
Месечинка е права, че масово не се изследват животните по селата.  Няма как да сме стерилни обаче. Всеки избира сам как да живее и с какво да се храни.  Рано или късно обаче децата ни ще се сблъскат с масово произведената храна.  Даже при много хора това ще стане рано -  в детскоте кухни,  а при други още по-рано - при захранване с купешки пюрета, при трети от раждането.  Даже тези третите са 80 % (е може и малко да поизхвърлям процента,  но мисля съм близо до реалния) -  в родилното почти на всички бебета им ръгват шише с ам.  Малко са изцяло на кърма от самото раждане.  
Тааа спора домашно против купешко е вечен и все няма победител. Дишайте спокойно.  
Ще ви кажа преди Великден какво ми каза педиатъра за диетата на децата,  тогава бяха с диария,  с кървави нишки и слуз,   все още от неизяснен  вид (бактериална,  хранително натравяне /алергия или вирус).  Препоръча диетата и като стигнахме до подобрение и захранване с млечни продукти  категорично каза кисело мляко  2% купешко. Обоснова се че там все пак има контрол някакъв,  а ниската масленост беше заради диарията.  Слрд излекуването каьа да си давам с нормална масленост.  За домашното  ми посочи точно тези доводи -  почти никой не си изследва.  За месото  доводите му бяха същите,  но все пак там термичната обработка е по-дълга. За яйцата коментарът пак беше същият. В крайна сметка  излезе вирус.  
А за домашно месо имам много лош спомен и от тогава избягвам да ям домашни наденици и суджуци.  На едно прасе (както се казва) след като го заколиха и му порнакорема в червата намериха глисти.  Ами попариха ги с вряла вода и после си ползваха черавата за наденици,  суджици и кървавици.... Отяде ми се за години напред.  А УЖ беше обезпаразитено и ваксинирано,  домашно на наши близки.... Така чееее ей ви контрола.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 14:14 от Не се сърди, човече

# 512
Само да кажа като човек живеещ на село с образование аграрна икономика + курс за био земеделие, био производство почти няма. Не се лъжете по етикетите и не си давайте парите. Всичко се пръска тори инжектира с лекарства и се отглежа с фуражи които са били третирани.

# 513
Аз лично, предпочитам да купувам от малки местни ферми, особено млечните продукти. В момента, купувам точно от такава и разликата в качеството и вкуса е огромна. Ако нещо не съм се организирала както трябва, си купувам от магазина, няма сега да стоим без кисело мляко, при нас то е жизненоважно и не говоря само за детето Joy
И аз нямам доверие на био продуктите, когато живеех извън България там бяха луди на тема био и веган, но всичко беше като пластмасово и като човек, който си имаше селце, баба и дядо,знам какъв е вкусът на истинските продукти и много ги ценя. Абе, избягвам да купувам плодове, зеленчуци и млечни продукти от супермаркети, там качеството също ми е съмнително. Вече има доста малки производители с хубава продукция и предпочитам тях.

# 514
Здравейте! Да ви попитам давате ли пюре от сладък картоф? Вие ли си го правите или е от купените? Нашия татко е купил едно пюре на Овко, но там съдържанието на сладкия картоф е 56%.. Съдържа и нишесте. Мога ли да го дам на бебе на 5 месеца?Вече е захранен с картоф, тиква, морков, пъщарнак и тиквичка. Или по-добре да го купя и да си го направя сама? Притесняват ме нитратите. Ако има някое друго пюре, с по-чисто съдържание, моля споделете. Благодаря ви!

# 515
BabyBio - сладък картоф давах аз-без нишесте и т. н.

# 516
Ще го пращам да търси такова. Сега той ходи да пазарува, аз съм ограничила ходенето по магазините. Това, което е взел няма да му го давам.

# 517
  • Варна
Пюрето все пак има и процент вода. Това, че съдържанието на сладък картоф е само 56% не трябва да те притеснява само по себе си. Иначе аз правех сладък картоф, той се вари за отрицателно време и се мачка много лесно. От биомагазин го купувах, защото на други места не съм го и виждала. Но вече май навсякъде го има.

# 518
Добре де, a кaкво е препоръчитлното количеcтво нa зеленчуково пюре зa един ден зa бебе нa почти 7 меcецa. Вече изяждa почти 125 грaмa, колко грaмa трябвa дa cтигнa?

# 519
Добре де, a кaкво е препоръчитлното количеcтво нa зеленчуково пюре зa един ден зa бебе нa почти 7 меcецa. Вече изяждa почти 125 грaмa, колко грaмa трябвa дa cтигнa?
Засищат ли ,след колко време огладнява? Около 190 грама големите бурканчета може.

# 520
Моето дете е на 7++ и от 1 месец си изяжда бурканче от 190 гр. Огладнява след 4-4,5ч.

# 521
Aми aз понеже знaм,че трябвa поcтепенно дa cе увеличaвa, инaче той миcля би ял още. Оглaднявa cлед двa-три чaca. A цялото количеcтво нa обяд ли трябвa дa го дaвaм или могa нa обяд и cледобед? Колкото повече четa, толковa повече cе обърквaм....  Caмо плодово пюре могa ли дa дaвaм cледобед? Зa ден ли трябвa дa изяждa 190мл, в тях включвa ли cе cледобедното хрaнене

# 522
Aми aз понеже знaм,че трябвa поcтепенно дa cе увеличaвa, инaче той миcля би ял още. Оглaднявa cлед двa-три чaca. A цялото количеcтво нa обяд ли трябвa дa го дaвaм или могa нa обяд и cледобед? Колкото повече четa, толковa повече cе обърквaм....  Caмо плодово пюре могa ли дa дaвaм cледобед? Зa ден ли трябвa дa изяждa 190мл, в тях включвa ли cе cледобедното хрaнене
Моето бебе изяжда190 за обяд ,аз давам сутрин твърда храна вместо следобед /каша пак около 200грама/

# 523
Постепенно стигна до дозата от 190 гр за обедно хранене. Аз знам, че плодовото пюре не е самостоятелно хранене, а междинно или за допълване към каша, крем и др. За следобедно хранене давам около 180-200 гр крем или друго с по плодове. Сутрин и вечер е на кърма.

# 524
Аз давам само плодове за СЗ и една бисквитка, но моя още си суче освен храната. Не изяжда повече от 100 тина грама на хранене. На 10++ е и основно е на кърма, а храната му е за допълване. Иначе давам закуска, обяд и СЗ, колкото изяде. Понякога има и периоди, в които яде повече /200гр/, друг път изобщо отказва храна, ако никнат зъбки примерно. Води се по бебето, според мен. То самО ще си покаже колко иска да яде.

Общи условия

Активация на акаунт