Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 480
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Какво му е лошото на акрила? Зависи от производителя. На Alize имат много добри акрилени прежди. Току що си поръчах Alize maxi с 40% акрил в състава.
Разбира се всеки решава сам и всеки има свое предпочитание.
Да акрил и акрил има разлика, един има страшно скърца, другия не толко, но тактилно е голяма разлика.
Например, аз не разбирам, когато от мерино плетат шапки и за подплат слагат поларен подплат. Не знам дали сте наблюдавали, как едно дете тича на вън в изкуствена шапка, влиза в помещение и я сваля, косата му вир вода. А с натурални материали няма да е така. Защо кашмирена коза, която живее в Тибет през ноща ни е студено и през деня не е топло, нали е интересно. Плюс тънко акрилено влакно  и тънко кашмирено или от мерино много различен ефект.  Дрехи от натурални влакна «гушка» нас. Плюс това, акрилен пуловер или шал можеш да купиш за 20-30 лв в магазина, а ако имаш този талант да изплетеш свое и да бъде оправдани усилия, аз тогава за натурално. Защото сега натурално в магазин трудно се намира, а ако се намира струва МНОГО.

Извенявайте, това е лично мое мнение, не настоявам, просто споделям от опита ми.

# 241
Анжи, а за смесените прежди какво мислиш? Имат ли качествата на естественото влакно в тях? Например 50% мерино/50% акрил.

# 242
  • на малък остров в океана
И аз залагам на естествените прежди. Дори и когато плета някакви играчки или украса.
Отдавна не съм плела нищо, че нямам никакво време напоследък, но си поръчах прежда от намалението на Дропс и съм намислила шал да си плета. И една котка за дъщеря ми.

# 243
Анжи, а за смесените прежди какво мислиш? Имат ли качествата на естественото влакно в тях? Например 50% мерино/50% акрил.
От това което плетох има, дори и Италиански. Със акрил платното губи някаква эластичност, става по-твърдо( не казва за боцкане). Плетох детски одеяла от мерино/акрил; мерино кардирано и мерино гладко; от мерино/кашмир - мерино/акрил на последно място, по-тежко и няма тази бебешка нежност. А дрешка искам да ме гушка.
Диорела, мислех тия дни да ти се обадя, дори в едно лично те хвалих че си добра ученичка. Пробвай от Галя има мерино суперджилонг, то е по около 6 лева, има фуксия цвят. На 2 ката направи широк шал за твоета девойка да я очароваш, 250 гр ще ти стигнат. И шала ще ти струва 15 лв.

# 244
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile коя е Галя?
цвят "фуксия" силно ме заинтригува. Simple Smile

да кажа и аз - оплетох шалове, английски ластик, на моите двама мъже, малкият нямаше и годинка, а баща му... повечко. Wink
преждата беше смес, ангора  или мерино и още нещо.
шаловете станаха меки, много приятни на допир, но там, където се трие брадичката на бащицата стана на мохерче. Simple Smile
наболата брада успя да го размъхави за няма и един сезон.
Simple Smile

# 245
Акрил не се ли слага, за да не се свива плетивото после. Поне за готовите плетива така знам.
И аз плета смес. Достъпните прежди са така. А и аз плета не за бебета, одеала и шалове.
Иначе няма такъв кеф като шапка от кашмир Heart Преди години изхвърлих и изкуствените пуловери и си купих кашмирени Simple Smile Дали някой ден ще мога да плета пуловер , не знам. Дано Simple Smile

# 246
https://g-yarns.com/index.php?route=product/product&path=303 … p;product_id=1002
Ето магазина и точно тази прежда.
Диорела, проверих и малко сбърках, тази прежда на елин кат за шал ще е супер.
Пр-принцип за ефект «топчета» - не прави топчета само нейлон. И кашмир, дори не евтин прави топчета. Но например кашмир като го изпираш, топчета почти изчезват. От акрил като махаш топчета теглиш всичко ( не знам дали го разбрахте каво исках да кажа). Ангора прави топчета и затова дрехи от ангора трябва за изберателни модели. Също маринос например този който е 1400м/100 гр ще прави топчета на местата на търкания, а меринос 3000м/100 гр почти няма да прави, защото е направен от дълги влакна. И всяка прежда с пух има склоност към топчета, но от натурални по лесно се махат. Например пуловер от ангора бих го носела само когато сме без горни дрехи. Но един интересен факт, че мохер вообще не прави топчета, не зависимо от дължина на косъма.
Да и кажа за турски прежди: ангора рам и подобен състав с името ангора - там и грам няма ангора; кашмира на Ализе - състава дори не е мерино, а вълна, макарче не боцкаща, но цената е 8 лв, по-скъпа от Италианско мерино.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 17:50 от anji75

# 247
Обаче мохера ми боде Simple Smile
Много интересно и полезно! Благодаря

# 248
Благодаря, Анжи! Както винаги, си много полезна и услужлива.

# 249
Благодаря Анжи. Както винаги с много полезна информация.

# 250
момичета, зачетох се в един руски форум и попаднах на тази прежда

https://yarn.com.ua/index.php?route=product/category&path=5_830&filter=16|733,16|733
срещали ли сте я? предлага ли се някъде в България?

питането и коментарите
и малко снимки на резултатите
Скрит текст:

# 251
https://www.etsy.com/listing/537001585/bbb-filati-soft-dream
https://www.vilrita.com/collections/mohair-with-silk-1/products/bbb-soft-dream

Цената не ми харесва...

ред.
Тази на Дропс е подобна като състав и метраж. Цената пак не е ОК, но правят 25-30% намаления от време на време.
https://www.woolwarehouse.co.uk/yarn/drops-kid-silk-all-colours

Вероятно може да постигнеш подобен резултат с ярешкия мохер на Ярн Арт.
Хм, явно отдавна съм го купувала, не го откривам по магазините.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 19:11 от The ant is...

# 252
мда.
при украинците - 250 грама за 60 лева, при нас 25 грама за 12 лева...
двойно Sad

# 253
Което е странно, защото нали уж италианска... Явно украинците зареждат директно от производителя. Стана ми интересно, трябва да ги намерим кои са.

Я виж Галя какви хубавини има:
https://g-yarns.com/index.php?route=product/search&search=silkkid

Последна редакция: пн, 14 сеп 2020, 19:31 от The ant is...

# 254
Какви са тези цени? 100 гр. за 40 лева?

Общи условия

Активация на акаунт