Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 673
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
  • Балчик
Благодаря за съветите. Ще търся мерино. Искам да е за зимата. Ще я плета с дължина до под коляното, права тип молив.

Малко информация

Прекрасна е полата, много ми харесва, пролетта и аз си плетох на една кука и съжалих, че използавх памучна прежда,т.е. състава на памука беше в по-висок % , защото много натежа.

# 316
Аз на две куки мога само да си бръкна в окото и да се осакатя и се отказах. Една кука е истината. Щом чак играчки заплетох, а се обучавам от 13 март 2020 едва едва Wink

# 317
Хепи, хвани обръч и няма да си бръкнеш в окото. Simple Smile

# 318
Е, бива ли да размятате такива поли в темата! Сега и на мен ми се прищя, а нито поли нося, нито време имам да плета на 3мм игли.
Иначе съм почитател на естествените материи, не бих се захванала да плета с акрил, защото се обезмисля труда ми, а и не нося изкуствени дрехи от години.
Във вторник изрових остатъци от мерино кент, което купувах миналата година от галя и подхванах да си правя шал § шапка, мисля, че тъкмо ще ми стигне. Обаче шапка съм плела преди 2 години последно, а нямам и моя от която за замеря, за да сметна бодовете, някой има ли таблица с размери на шапки?
Смятам шапката да е със същата плетка, не знам как се казва обаче, но е еластична и мисля, че ще е подходяща.

# 319
  • Бургас
Това май е полу-английски ластик.

# 320
Хибискус, премери си главата, колко см е обиколката и така смятай бримките. И ако я плетеш на объч, да стане кръгла, ще е супер. Английски и полуанглийски ( отива по-малко прежда) ластик  могат да се плетат в кръг. Потърси в ютюб клипчета. Можеш да я направиш тип бини ( като цилиндър и да завъртиш накрая при зашиването в центъра), можеш и да свиваш за центъра на шапката.

# 321
  • Бургас
Хибискус, премери си главата, колко см е обиколката и така смятай бримките. И ако я плетеш на объч, да стане кръгла, ще е супер. Английски и полуанглийски ( отива по-малко прежда) ластик  могат да се плетат в кръг. Потърси в ютюб клипчета. Можеш да я направиш тип бини ( като цилиндър и да завъртиш накрая при зашиването в центъра), можеш и да свиваш за центъра на шапката.
И когато накрая решиш да събереш останалите бримки, /колкото и да са те/, на един конец нанижи четните, на друг- нечетните и стегни всеки наниз поотделно. Така няма да получиш голяма дупка отгоре. /Не че ще изстинеш.../

# 322
Че тя голямата дупка даже била модерна доскоро. Гледам в Ютюб указания как да си направиш шапка с голяма дупка, да си изкарваш опашката Simple Smile

# 323
Мостра от Кент, преди преброяването трябва да се изпере.
Примерни модели. Има декоративни свивки и има в 2 последни реда - първо всички опакови свиваш, след това по 2 лицеви и останали заедно да ги събереш.

# 324
Чудни сте, тази не е със свивки, ами плетеш в самата бримка, един вид един бод се плете два пъти. Но ще намеря в ютуб подобни бодове за обръч, че така ми е най-лесно.
Благодаря за съвета с прането, щях да го пропусна със сигурност!

# 325
Хибискус, това е един от начините за плетене на английски ластик - вадиш от долния ред, друг начин е с наметки.
Можеш да плетеш лицеви, или опакови, както ти е по-удобно.

Ето ти клип с полуанглийски ластик в кръг, както и начини за плетене:
https://www.youtube.com/watch?v=4e2xreTv6EE

В този показва как заплиташ крайните бримки , за да стане кръг. Трябва да заплетеш с 1 бримка повече. Също без наметки, вади бримките от долния ред.
https://www.youtube.com/watch?v=YrpEVdyJ3as

Пак в кръг, с наметки
https://www.youtube.com/watch?v=yfc1xwS3mLI

Шапка английски ластик с наметки, с фабричен тип започване и плетене с 2 обръча ( имитира комплекта на 3 мини обръчи на АДДИ). Има изчисления на бримките за шапката.
https://www.youtube.com/watch?v=Ke-ZeYKVaCM

# 326
Diorela, голямо благодаря!
Сега само ми трябва свободно време и ще ви се похваля, когато успея да ги завърша.

# 327
  • Варна
O, за поли си говорите. Да споделя и моят опит, че имам една почти изплетена пола, която бях започнала преди 3 години Simple Smile. Имам около 5-6 см да довърша, но за известно време се върнах към гоблените, а и свободното време ми е малко, но тези дни съм се амбицирала да я довърша. Ще се получи това:
https://i.pinimg.com/474x/95/12/49/951249a0b7ecf7945254d5b0f457e135.jpg
само, че в тъмно графитен, почти черен вариант.
За преждата - плета на 3мм, с всъщност две прежди от Галя - мерино и еластан, които сама си усуквам в една. Мериното топли прекрасно, а всъщност е леко, еластанът би трябвало да държи формата на полата. Също така преждата е доста икономична. Препоръчвам я с две ръце, обаче не мога да си спомня точното й име, нещо с К беше, но Анжи може да помогне, защото тя също плете пуловер от тази прежда.
По-голямото предизвикателство беше да намеря достатъчно дълъг обръч куки, накрая реших проблема като плета с два дълги 80 см обръча, като се образува кръг.

# 328
Е много красива пола! А мерино е удоволствие, наистина! Довърши я и да ни я покажеш

# 329
Здравейте, момичета!
Manzhelka, айде още малко и ще имаш пола! Преждата по-скоро е Кент, този вид мерино е по-економичен. Интересно тази пола по руски сайтове се казва «българска пола».
От мерино, което сега има при Галя отлично качество е Harmony, Cashwool, Wish,
В Wish съм влюбена, много чух за него, чесно се страхувах че е тънък, ( на машина в 6 ката поетох) сега като направих мостра и я изпрах, само съжелявам че Галя има малко цветове. Но стоковата прежда е така днес има , утре няма.

Вижте как след прането всички нижки се събраха заедно🥰
На всички пожелавам приятен ден!

Общи условия

Активация на акаунт