Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ВИЕНА тема 12

 • 20 973
 • 430
 •   1
Отговори
# 390
 • Мнения: 7 393
Здравейте!
Върнахме се преди седмица.
Пътувахме с Уиз Еър от Букурещ. Искаха ни тестове и на двете летища.

Мога да споделя, че се искат тестове или ваксини за посещение на заведения дори на открито. Ако някъде не ви ги поискат, е чист късмет.

Малко се прецакахме с тестовете в един момент.
На зоопарка правят безплатни. А ние така или иначе бяхме планирали да го посетим. Надявахме се да използваме тези тестове и за летището евентуално на прибиране. На тестовете обаче пишеше, че не са документ за пътуване. Затова си направихме платени тестове на летището, които за мен и двете деца /21 и 12 години/ струваха 65 евро. ММ е ваксиниран.  Направи ми впачетление, че нямаше почти никакви хора. Тестовете се оказаха 1:1 с тези от зоопарка и на тях пишеше същото...
На излизане от страната /пътувахме Виена - Букурещ/ никой не ни попита за тестове или ваксини.

Освен Белведере и Хобург, посетихме в центъра и един малък музей на илюзиите. Не беше нещо особено.

Из града не забелязах пунктове, където да е възможно да си направиш тест.

# 391
 • Варна
 • Мнения: 585
Здравейте, миналата година бяхме по Коледа във Виена, но не помня датите на базарите. Може ли да ми помогнете кога се откриват и кога се закриват. Много благодаря предварително

# 392
 • Мнения: 2 354
Из града не забелязах пунктове, където да е възможно да си направиш тест.
В аптеките след направен час би трябвало и за гости без застраховка да са безплатни. Поне така казват официално. Тук има подробности и за другите места- безплатни и платени.

Това е за Виена. Ние сме в Залцбург тази седмица, по-трудно е, но пък на територията на целия хотел няма никакви ограничения, защото е контролиран достъп с тест/ваксина за 12+ години. Във Виена тестването започва от шест години (гастрономия и места с животни като зоологическата, представленията на коне липицанер, театър). В музеите на Maria-Theresien-Platz, Albertina и съкровищницата не са ни искали нищо освен маски (защото не е контролиран достъп).

Коледните базари започват по различно време. Намерих дати в един сайт (klick), но не зная дали наистина ще се състоят. Много се надявам.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 23:52 от Ли Лу

# 393
 • Мнения: 1
Здравейте.Бихте ли ми казали какъв транспорт да използвам от летището до дистрикт 15  във Виена около 10 вечерта?И каква карта да си взема за престой от 3 дни?Много благодаря

# 394
 • София
 • Мнения: 2 138
Здравейте, бих искала да попитам следното: ще посетим Виена със сина ми от 22-25.9. Ние сме ваксинирани, той не е, но скоро изкара ковид. Ще летим от Варна и ще пристигнем след 22ч във Виена.
Трябва ли от България да имаме антигенен или пср тест? Ще важи ли, за да се настаним в хотела? Целта ни е Пратера, видях на сайта, че има два пункта там. Ако се тестваме там, с този резултат ще можем ли да обикаляме, докато изтече валидността му? Нужно ли е да се регистрираме някъде като туристи, някакъв App например? Ще напуснем Австрия на 25.09 с кола в посока България, като мислим да нощуваме в Белград, нужни ли са ни нови тестове?

# 395
 • Пловдив
 • Мнения: 3 609
Във Виена важе 3 G правило - ваксиниран, прекарал болестта, тестван. Имаш ли едното - стига. На сина си изкарайте документ, че е прекарал ковид с дата не повече от 6 месеца назад. И ака пише там и антитела..още по-добре.
Приятно изкарване.

# 396
 • София
 • Мнения: 2 138
Много благодаря за отговора! Ще процедираме най-вероятно с документ за изкаран ковид.

# 397
 • Пловдив
 • Мнения: 3 609
Ами да...иначе на всеки 24 часа антигенен тест..идва в повече.

# 398
 • София
 • Мнения: 2 138
Да, обаче сега се замислих, че ние не сме били в официална карантина от РЗИ, когато беше болен. Самокарантинирахме се. В този случай мисля, че няма шанс да получа документ за прекаран ковид. Моля, някой ако знае с точност, да ми каже.

# 399
 • Мнения: 1 092
Да, обаче сега се замислих, че ние не сме били в официална карантина от РЗИ, когато беше болен. Самокарантинирахме се. В този случай мисля, че няма шанс да получа документ за прекаран ковид. Моля, някой ако знае с точност, да ми каже.
Трябва да е имал ПСР тест, за да фигурира в списъците на РЗИ. Като влезете в сайта за сертификатите - има ли го в списъците, ще излезе (или по ЕГН, или по тел.номер излизаше - вече не помня).

# 400
 • София
 • Мнения: 2 138
Ясно, разбрах, няма да можем да го направим това. А тези тестове на 24 ч са тези Gurgeltest, нали? Минаваме на избран пункт и правим теста, изчакваме резултата и с него можем да сядаме в заведения, така ли е?

# 401
 • Мнения: 7
Здравейте, в началото на месец юли бях във Виена заедно с приятелка. Аз съм ваксина и със сертификат, а тя е преболедувала, но няма сертификат, защото диагностицирането на Ковид е станало с антигенен тест, а не с ПСР.
Та на въпроса:
Тя си беше направила тест за антитела в българска лаборатория като резултатът беше на английски. Този тест го признаваха навсякъде във Виена (летището, музеи, заведения и т.н.) и не е имала никакви проблеми. Имаше и документ от личния лекар за преболедуване (пак на английски), но не го е показвала, защото минаваше с антителата.
Обаче при връщането в България не признаха нито антителата, нито документа от личния лекар, а работа свърши копие на документ от болницата, където беше направила антигенния тест.
Това беше в началото на юли, не знам дали все още е така.

# 402
 • Мнения: 2 354
Тя си беше направила тест за антитела в българска лаборатория като резултатът беше на английски. Този тест го признаваха навсякъде във Виена
Моето предположение: вътре в страната признават изследване от лаборатория, тоест тест за антитела и не искат друг документ. Най-вероятно документът от болницата е приет като нареждане за карантина и това и помага за green pass, който е международен и не признава само антитела (реално те може да са само от една доза ваксина, тестовете са едни и същи). Тоест на международно ниво - green pass, вътре в Австрия - антитела.

ПП Въпросните Gurgeltest са ПСР и важат във Виена за 48 часа, резултатът обаче излиза след 12 часа някъде, ако се направи преди 09:00 сутринта. Сега и училищата ползват програмата, може да е по-дълго чакането. Бързите тестове, които излизат на 15 минути, се наричат Antigentest/ Schnelltesт и важат 24 часа.

Моята препоръка към всички пътуващи, които не са ваксинирани, е да влязат с ПСР за най-сигурно. Като цяло не смея да обяснявам как се влиза и излиза, защото ситуацията е динамична. Но ПСР е "железен".

# 403
 • София
 • Мнения: 2 138
Ли Лу, а трябва ли записване за Gurgeltest или може просто да минем през някой пункт и да го направим? Разбрах, че е нужен австрийски адрес и телефон, за да изпратят смс с резултат. Но няма да имаме нито едно от двете, все пак идваме като туристи.

# 404
 • Мнения: 2 354
Ли Лу, а трябва ли записване за Gurgeltest или може просто да минем през някой пункт и да го направим? Разбрах, че е нужен австрийски адрес и телефон, за да изпратят смс с резултат. Но няма да имаме нито едно от двете, все пак идваме като туристи.
За съжаление не зная, децата го правят електронно (на компютъра пред камерата). Никаква представа нямам от тестовете извън аптеките и дали номерът трябва да е австрийски. В аптеката не е нужно, познавам туристи, които лятото си правеха и номерата им не бяха тукашни. Дано се включи някой с повече информация!

Общи условия

Активация на акаунт