БХС

• 16 252
  • 132
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,
малко в чудо се виждам с това БХС и отвсякъде получавам разнопосочна информация (дори вкл. четейки тук, тъй като една потребителка беше написала, че няма значение кое е първо - БХС или ФМ).
На кратко за ситуацията ми днес - следващата сряда на 19.02 имам час за ФМ и до колкото знам от приятелка, която ходи при въпросният специалист, изискването е да отидеш с резултати от БХС. До тук добре.
Отивам днес в Рамус - отказаха ми да ми вземат проба, защото първо трябвало да мина през ехографско изследване, където да се опишат неща като нухална транслуценция и носна кост, които до колкото знам, са обект на изследване точно по време на ФМ. Т.е. ако изходим от тяхната логика, има значение кое след кое - ФМ и после БХС. Същото ми казаха и от Синево. В Геника не знаеха... Опитах се да звънна в болниците, в които 1. се следя (Вита) и 2. ще бъда на ФМ (Софиямед) - абсурд след абсурда, не просто не знаят, а при всеки опит "да ме прехвърлят на линия на лабораториите" връзката магически се разпада.
Двата ми варианта са утре на сляпо да ида в Геника и да се моля да ми вземат проба или просто да отида на ФМ без въпросния БХС резултат, с което рискувам да ме върнат втори път за преглед (пак по думите на въпросната моя приятелка). Някой има ли съвет от личен опит?

# 106
Аз ходих на ФМ и БХС в Марковс. В едно и също време правихме нещата, първо ме прегледаха на ФМ и в съседния кабинет ми взеха кръв. Не знам защо така са Ви казали и как процедират в другите клиники.

# 107
Няма как да се направи първо БХС, а после ФМ. Първо се описват определени измервания от ФМ, после с тях се ходи на БХС. По същество той е математически изчисление на вероятността бебето да има определени заболявания на база вече направените измервания и кръвните резултати. При нас лекарят, който прави ФМ, ни изпрати на БХС след нея.
Някой ви е подвел и се обръща реда на манипулациите, което е неприложимо.

# 108
Моят съвет е да отидете някъде, където да Ви направят и БХС, и ФМ. При един специалист, на едно и също място. За мен това е от голямо значение.

[/video]
Здравейте,
малко в чудо се виждам с това БХС и отвсякъде получавам разнопосочна информация (дори вкл. четейки тук, тъй като една потребителка беше написала, че няма значение кое е първо - БХС или ФМ).
На кратко за ситуацията ми днес - следващата сряда на 19.02 имам час за ФМ и до колкото знам от приятелка, която ходи при въпросният специалист, изискването е да отидеш с резултати от БХС. До тук добре.
Отивам днес в Рамус - отказаха ми да ми вземат проба, защото първо трябвало да мина през ехографско изследване, където да се опишат неща като нухална транслуценция и носна кост, които до колкото знам, са обект на изследване точно по време на ФМ. Т.е. ако изходим от тяхната логика, има значение кое след кое - ФМ и после БХС. Същото ми казаха и от Синево. В Геника не знаеха... Опитах се да звънна в болниците, в които 1. се следя (Вита) и 2. ще бъда на ФМ (Софиямед) - абсурд след абсурда, не просто не знаят, а при всеки опит "да ме прехвърлят на линия на лабораториите" връзката магически се разпада.
Двата ми варианта са утре на сляпо да ида в Геника и да се моля да ми вземат проба или просто да отида на ФМ без въпросния БХС резултат, с което рискувам да ме върнат втори път за преглед (пак по думите на въпросната моя приятелка). Някой има ли съвет от личен опит?

# 109
Здравейте,мами!
Прикачам биохимичния скрининга. На втория резултът  за риска на Даун е завишен. Има ли повод за притеснение според вас? Лекарката ми препоръчва амниоцентеза и се чудя дали е необходима наистина.
Какво точно представлява тази процедура?

# 110
Аз бих я направила!
Процедурата се състои в една игла, която вкарват през корема ви и изтеглят малко амниотична течност.
При прецизен лекар, не би следвало да има проблем.

Другият ви вариант е Пренатален тест, но ако той е положителен, пак ще трябва амниоцентеза, за да е 100% точен. С Пренаталния тест, вероятността да се сбърка е много малка, но я има (над 99% е точен, но не на 100).

Преди това е хубаво да се консултирате с още един лекар, специалист по фетална медицина.

# 111
Амнио при риск 1:215....според мен не е налижоща при все ,че всички измервания на ехограф са в норма...твоя случай е подобен на моя...всичко на ехограф перфектно и на кръвните заради високо чхг твоето е 4 и нещо ,моето беше 5.5 ...а и двата  трябва да са около 1...та моя риск скокна на 1:180...никой ме ме е дори посъветвал за амнио...а се следях при трима аг...единия от които доцент...та пуснах пренатален тест за всеки случай...всичко излезе наред...един страничен въпрос...момиченце ли е бебето...според моята АГ,която прави ФМ много често при момиченца чхг е по високо ,а според нея моята бременност е започнала ,като двуплодна и е останало едното бебенце и от там високото чхг...та имам си момиченце на 15 месеца...

# 112
Каза ни че е момче…но и тя не беше сигурна, отпуска е АГ и се чухме на бързо по телефона, за изследванията и ми каза отивай за амнио, утре сме за второ мнение…много сме притеснени

# 113
Със сигурност второ,че и трето мнение...според мен

# 114
  • Sofia
Само че НЕ се гледа този резултат. Това е резултатът само от втория БХС. Той е винаги доста по-висок от този на първия БХС.
Гледа се интегрираният риск (тоест общият резултат и от двата БХС), а той е 1:1427.
И като цяло вторият БХС не се гледа самостоятелно (освен ако първият е пропуснат). Целта на втория БХС е именно да може са се изчисли интегрираният риск (БХС1 + БХС2).

Но си имайте едно наум с БХС, независимо дали рискът е нисък или висок : това е просто статистика, не е диагностичен тест. Не може много да му се вярва по отношение на синдромите. Има други доста по-надеждни изследвания, които могат да кажат има ли проблем или не (неинвазивен метод - пренатален тест, инвазивна процедура - амниоцентеза).

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 21:10 от Brin de muguet

# 115
Само че НЕ се гледа този резултат. Това е резултатът само от втория БХС. Той е винаги доста по-висок от този на първия БХС.
Гледа се интегрираният риск (тоест общият резултат и от двата БХС), а той е 1:1427.
И като цяло вторият БХС не се гледа самостоятелно (освен ако първият е пропуснат). Целта на втория БХС е именно да може са се изчисли интегрираният риск (БХС1 + БХС2).

Но си имайте едно наум с БХС, независимо дали рискът е нисък или висок : това е просто статистика, не е диагностичен тест. Не може много да му се вярва по отношение на синдромите. Има други доста по-надеждни изследвания, които могат да кажат има ли проблем или не (неинвазивен метод - пренатален тест, инвазивна процедура - амниоцентеза).
Да грешката е моя този риск който при нея е 1:215  не се гледа...гледа се общия

# 116
Здравейте, може ли коментар за БХС, тъй като за коментар от генетик ще ида чак другата седмица?

# 117
Много добри показатели. 👌

Здравейте, може ли коментар за БХС, тъй като за коментар от генетик ще ида чак другата седмица?

# 118
Здравейте, вчера следящият ми лекар ми взе кръв за БХС, но в сайта на Майчин Дом пише, че все още няма данни за кръвна проба от 02.04.  Моля за съвет

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 09:26 от Chory

# 119
Здравейте! Много ви моля да ми дадете мнение и за моите резултати.. много са ниски нивата на papp и hcg..

Общи условия

Активация на акаунт