Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №4

• 36 978
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
А според вас родителят си стои вкъщи, не работи и трябва да разяснява вкъщи, както и в следработно време взетият материал за 7 часа в училище ли? Ами тогава да се закрие тази ненужна институция училището.
Аз съм абсолютно Против частните уроци, но те, както и много други неща са финансово угодни и няма как да бъде прекъсната връзката, щом няма желание.
И да, системата е била достатъчно добра, че да няма купища учебни тетрадки, помагалца и други неща, за които да плащаме. Тетрадка и учебник, това беше.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 13:03 от ivka_smile

# 121
Добре, какво те възмущава точно след като детето се справя, не мога да разбера? Може ли да бъдеш по-конкретна, защото така излиза, че си ожалваш детето без нужда, което за мен е малко странно. Дунавска България, атлас и граници не звучат чак толкова страшно за 9-10 годишно дете.

Честно да призная, очаквах детето да има повече помагала и ученици, нали от години слушам да тежките раници и многото тетрадки.

# 122
  • Варна
Колко повече от 3 помагала + тетрадка за работа в клас да има?? Astonished Сега пресметнете, че има 6 часа в училище. С помагала.
Написала съм защо ме възмущава.

# 123
А според вас родителят си стои вкъщи, не работи и трябва да разяснява вкъщи, както и в следработно време взетият материал за 7 часа в училище ли? Ами тогава да се закрие тази ненужна институция училището.
Аз съм абсолютно Против частните уроци, но те, както и много други неща са финансово угодни и няма как да бъде прекъсната връзката, щом няма желание.
И да, системата е била достатъчно добра, че да няма купища учебни тетрадки, помагалца и други неща, за които да плащаме. Тетрадка и учебник, това беше.

Не сте длъжна да си пращате детето на никакви частни уроци. Ще изкара училище и без тях.

И преди, и сега за подготовка за елитни гимназии винаги са били нужни допълнителни занимания.

Помагала също е имало, казваха се сборници. Разликата е, че сега са по-красиви и децата пишат вътре. Преди бяха само текст и това е.

# 124
  • Варна
Да, имахме сборник само по математика. Детето си няма да го пратя на никакви уроци. По мое мнение също битуваше това мнение за елитните гимназии. Аз се подготвих абсолютно сама за ПМГ.Казвала съм го винаги Simple Smile - материалът за кандидатстване за гимназии, както и за ВУЗ си е... от учебника, няма свръхестествена тайна информация и е насадено, че е задължително да отидеш на уроци, за да те приемат. Ами не. С педагогическо образование съм. Имам близки учителки, които не се притесняват да кажат искреното си мнение пред мен - то е същото.

# 125
Ами, хубаво. Щом така сте решила, няма лошо, не е задължително. Родителите, които желаят, ще си записват децата на допълнителни уроци. Нещо лошо ли има в това?

# 126
  • Русе
Всеки си знае детето и рецепти и съвети - моето дете нямаше нужда и ще изкара и без да се занимавате - по хубаво си ги задръжте.Познавам много деца, които си се справят чудесно без уроци и без родителите им да знаят даже какво учат. Деца с усет и такъв тип мислене, по-скоро се справят без усилия. Но познавам такива, на които родителите им лежаха на такава кълка  - единият взе диплома за средно на 22 години - говоря за нормално дете, в нормално училище и с нормални родители.Дойде като гръм че не премина десети клас. После той не искаше да продължи със следващия випуск и се яваваше като индивидуален ученик.Или пък друга, на която детето две години повтаря 9 клас, и го премести в най-нереномираната професионална гимназия, ама за по-сигурно отиде да преподава часове там. И не говоря за деца, които бягат от час или са неуправляеми. С моето дете се налага да работя допълнително по математика , за да разбере за какво изобщо става въпрос. Нормален е, по някои предмети е над средното ниво. Няма проблеми с дисцплината.В езикова гимназия е.

# 127
Математиката не се отдава лесно на всички уви, похвално е че обръщате внимание на детето си и че работите с него. Не прочетох обаче да се оплаквате от материала и училището, разбирате ли тънката разлика.

# 128
Отворете синия сборник 1-3 клас по математика и ще видите, че в него са дадени даже и задачи от т.нар. състезателна математика в момента. Т.е. в един сборник за три класа е събрано най-важното, а числата до 1 000 000, които сега се учат в 4ти клас са се учили в трети преди. Ама няма картинки, няма място да разписваш задачата в 3 реда. Всичко е ясно, сбито и се пише в съвсем обикновена тетрадка, където имаш колкото си искаш място да разпишеш решението. Нещо, което в момента куца от всякъде с хилядите цветнички, модернички сборници с по 3 реда за решение на задача, която нормално трябва да се опише с 6 да речем. И часовете са повече от едно време на седмична база, но са запълнени с глупости от сорта на втори час на класа, 3ти час по физическо, 2 часа допълнително за ИУЧ.
Нямам сантимент за едно време, но колко учители изискват сега децата да разказват? Единици. А това е особено важно, за да може да пишеш след това, ако ще и един обикновен преразказ да е. Моите учители по география, история, химия казваха, че не им трябва информация, която може да се намери във всеки справочник, но като излезеш на дъската да можеш по картата да се ориентираш и да разкажеш за какво иде реч. Никой не ме е питал да знам наизуст колко е висок Мусала, пише го на картата, ако знаеш къде да четеш. Нямаше нужда да уча наизуст валентностите по химия - пише си ги в периодичната таблица на стената в кабинета, ако можеш да я четеш. Сега с тестовете няма време да четеш картата, трябва да я знаеш наизуст, което е загуба на време и енергия за учене на безсмислени неща, но пък се губи важното - взаимовръзката, защото височината на Мусала ще определи после и какви ще са почвите и каква ще е растителността, а оттам и какво ще се гледа на Мусала, а няма да е необходимо да го знам  наизуст. Не материалът като цяло е проблем, а начинът на поднасянето му и възпроизвеждането му. За съжаление и едно време и сега има учители, които разбират къде е тънката разлика между това да наизустиш някакви факти и да може да ги прилагаш в последствие.

# 129
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
темата не е дискусионна мисля.
за мен материалът в учебниците е поднесен така, че ако учителят не е много, но наистина много добър, всичко става само зубрене.
и забравяне много скоро след това.
на някои им се ОТдава, на други им се Удава Wink или и това е променено?

# 130
А моята учителка по химия, която беше институция между другото и е подготвила безброй много настоящи лекари, ни караше да учим не само валетностите, ами цялата Менделеева таблица наизуст. И връх Мусала е един и всеки българин трябва да знае колко е висок. То по тази логика всяко знание е излишно, защото го има разписано някъде. За математиката в по-горните класове важи това правило, но дотам.

# 131
  • Варна
st. Dobri, не ви разбраха май по последната част Simple Smile
А по първото изречение, да, вярно е. Темата не е дискусионна. Поне аз приключвам.

# 132
Здравейте. Трябва ли уверение /служебна бележка ?/ от училището, за да извадя карта за транспорта? Какви документи са нужни?

# 133
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
само ученическа лична карта или бележник. заверени с подпис и с печат на училището.
веднъж искаха отделна снимка, веднъж си сканираха тази от картата.

# 134
  • София
Искат и акт за раждане на детето. А снимката - те си я сканират и ви я връщат, т.е спокойно може да е тази от личната карта.

Общи условия

Активация на акаунт