Как брокерите усложняват нещата

• 20 390
  • 372
  •   1
Отговори
# 135

Между другото, под статиите за имотния пазар хора споменават, че брокерите вече искат от всяка страна 3,5%, а не 3% комисион при покупко-продажба на имот. Не знам как хората се съгласяват да дават хилядарки на някой, който за няколко часа е изиграл ролята на секретарка (приемал е обаждания) и ключар (отварял е на хората за оглед).
Rolling EyesRolling EyesRolling EyesRolling Eyes
Не ми се иска да го казвам, но хората са много, много, много глупави...неспасяемо глупави.Някой беше цитирал цифрата 70% но мисля че са повече.И аз нямам себе си за умница, но поне елементарните неща които мога да направя сама си ги правя сама.Поредния парадокс - наше познато семейство си продаде преди месец жилището, знаех че ще го продават понеже си говорехме често пред входа.Попитах ги за колко мислят да го продадат , жената конспиративно ми отговори че ще го дадат на агенция, понеже искали всико да им е законно Angry и ги било страх да не ги измами някой.Счетох че е безсмислено да коментирам каквото и да било повече с такъв тип хора. Жилището им беше хубаво и с добра локация . Брокерът го продаде веднага разбира се, на цена доста под тази за която бях абсолютно сигурна че ще се продаде. Но трябваше да се изчака месец- два. И понеже брокерът искаше да си вземе комисионната, а се опасяваше че сделката може да му бъде измъкната под носа от друг негов колега побърза да форсира нещата , убеждавайки собствениците че към момента това е оптималната цена за жилището им, което не беше вярно.Хората загубиха доста хилядарки, но така и не се усетиха, брокерът си взе комисионната и нещата приключиха скорострелно. Нищо че купувачът (с когото говорих по късно) беше видял обявата в Olx и Имот бг и от там беше звъннал на брокера.Важното е че всичко мина законно Laughing

# 136
Mari707, интересно ми е брокерите на кой етап поискаха да видят документи за апартамента? Преди или след подписване на договора?

# 137
TafTaf по отношение на документите нямаше проблем. Не помня кога точно ги искаха, по скоро едновременно с подписването на Договора, на същата среща. Но аз имах перфектни документи, бях единствен собственик на апартамента от 20 години, без тежести и каквито и да било особености и затова по отношение на документите всичко беше бързо и лесно. Значи аз никъде не съм написала или казала, че всички са маскари. Със сигурност има и читави хора, които си вършат работата коректно и помагат на хората, в това число и да постигнат възможно най-изгодна за тях цена. Било то когато са продавачи или купувачи. Просто аз не попаднах на такива. И бях толкова разочарована от опита ми с голяма агенция, че покупката си я организирах чисто сама. Купих директно от строителя, без комисионна и с доста добра отстъпка. Която иначе строителите дават на брокерите като комисионна, когато те продават сградата.

# 138
Мария, донякъде е така, но все пак да не забравяме, че хората са си просто хора, някои през живота си не са продавали или купували имот, а и не всички хора са с нагласа да проверяват и проучват, и не вярват на възможностите си да го направят, и най-вероятно са прави да не вярват. Като във всяко нещо, ако не си свършиш сам работата, ще търпиш загуби от това, но въпросът е можеш ли да си я свършиш сам или не. В твоя пример тези пропуснати ползи за собствениците са таксата, която са платили за това, че не могат сами да си свършат работата.

ТафТаф, последният път, когато купувахме, на първия оглед не ни показаха документите, но ни разказаха историята на имота и се убедихме, че е чиста и не би трябвало да има спънки. Ти си питай на огледа и в зависимост от това какво ти отговорят си мисля, че би трябвало да можеш да различиш  дали са искрени или крият нещо. Иначе разбира се, че преди предварителния договор трябва да ги видиш и ако имаш съмнения, да поискаш първо да се консултираш с адвокат.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 10:10 от Анонимен

# 139
  • München, Deutschland
Специално за оглед при продажба, ако си без брокер, задължително още преди да сте отишли в апартамента, ти.набутват поне протокол за оглед (ако не договор) и няма никакъв вариант да не платиш на брокера на продавача, освен ако и ти не си с брокер. Друг идиотски вариант е да водиш с теб приятел, който да подписва, но кой би се навил да го разкарваш постоянно? С родинини/съпрузи не става, защото изрично е вписано в протоколите, че ако те купят, пак ще те търсят за комисионна.

Не те разбрах май. Дори и да ме накарат да подпиша,че Пешо брокера ми е показал жилището, това не означава, че аз съм му дала поръчка за тази услуга или имаме договорни отношения. Т.е. той претенциите си може да ги предяви към когото иска, но не и към мен.

# 140
Напротив. В България в този протокол точно това пише - че понеже Пешо ти е показал жилището ти му дължиш комисиона в размер на 3%, ако го купиш. Ако не му ги платиш, той може да провери че ти си новият собственик и да те съди. Всички брокери работят по този начин. Освен Томева Simple Smile .

# 141
Ако пък не искаш да платиш на Пешо брокера, дето ти е показал жилището, той няма да ти уреди среща с продавача. Т.е. ако харесаш апартамента, Пешо няма да те свърже с продавача, ако ти първо не му подпишеш договор, че ще му платиш комисионната.

# 142
Пълен абсурд е, но така са си го извоювали и така работят. Като купувач лично прерових десетки сайтове за имоти, на всички агенции и общите. Правих си списъци с апартаменти, които ме интересуват. Селектирах, проучвах кой къде се намира, в какво състояние е и всичко свързано с имота. Т.е. аз си свърших цялата работа, защото бях сигурна, че най-добре знам какво точно търся и какво ще ми хареса. Не съм разчитала на агенция да ми подбира и предлага конкретни неща. Още в началото видях, че за новото строителство, те си имат конкретни обекти, които продават и насочват клиентите към тях, нищо, че за мен може да има и по-добър вариант. Не биха ми го предложили, само защото нямат договор със строителя и няма да вземат 6-7% комисионна от него. Та като разбрах, че всяка фирма предлага само обекти, които са й изгодни на нея, реших да преровя целия пазар и да си намеря най-доброто за мен. И въпреки това, когато се обърнах към агенция, един единствен път, докато се чудех как да процедирам за покупката, ме накараха да подпиша подробен протокол с описани всички имоти, които си бях харесала на техния сайт и които щяха да ми покажат. Т.е. искаха си комисионна и от купувача, нищо, че той си е свършил сам цялата работа. То е все едно да отидеш в магазина да си купиш дреха и продавача, освен цената на самата дреха, да ти вземе и комисионна затова, че ти я продава. Освен комисионната, която получава от производителите на дрехи, за да ги продава. На всички ни е странно, но така работят и явно има кой да им ги дава тези пари.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 16:11 от Mari707

# 143
  • Бургас
Абсурдите са много...Особено дразнещо е, когато  много държат да ти покажат нещо, което "много си заслужавало", без да те уведомят, че е в разрез с основното, което НЕ искаш и вече си заявил няколко пъти /партер, последен етаж, район/. Загуба на време и нерви...

# 144
Аз пък да попитам, кои са тези строители дето дават отстъпки! Като търсих преди време изобщо дори и дума не ставаше за отстъпка дори за един проект, който още дори нямаше разрешение за строеж, му увеличиха цената в дена когато се бях навила да резервирам. Това ме и отказа.

# 145
Аз се спазарих за около 7 % отстъпка директно от строителя.

# 146
Някаква ми дадоха и на мен колкото да закръглим сумата. Не помня колко, под 5% със сигурност, нещо около 3% ми се върти в главата...

# 147
  • София
Около 2% отстъпка ни дадоха, но нашите пазарлъци бяха по схемата на плащане, и тези не сме си ги "искали", целта ни беше да платим възможно най-малко преди завършването на сградата.

# 148
Около 2% отстъпка ни дадоха, но нашите пазарлъци бяха по схемата на плащане, и тези не сме си ги "искали", целта ни беше да платим възможно най-малко преди завършването на сградата.

И при нас така. Но беше сложно, защото сградата вече беше на акт 14 и по стандартната схема трябваше да платим 90% при подписване. С разни врътки успяхме малко да пооправим нещата и всичко мина добре. Интересното е, че и ние бяхме коректни и почтени, и строителят беше такъв. Но с едно наум, че другият може да е мошеник и двете страни се опитваха да се предпазят. Иначе и ние имахме парите, и строителят си имаше собствено финансиране и целта беше само и единствено сигурност.

# 149
Има много и различни строители. Някои продават само на директни клиенти, други продават само през агенции. А трети комбинирано и на клиенти и през агенции. Та тези третите са най-склонни да правят отстъпка на директен клиент, защото им е много по-изгодно когато клиента се обърне към тях, а не минава през агенция. На агенциите плащат по 6-7% комисионна за продаден апартамент. И когато клиента се обърне директно към тях, защо да не му дадат 3-4% отстъпка. За строителя е много по-изгодно. И за клиента също.

Общи условия

Активация на акаунт