Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2020, 00:36 ч.

Как брокерите усложняват нещата

 • 2 970
 • 76
 •   1
Отговори
 • Мнения: 26
Първо мислех това да е коментар, но стана много дълъг (отразява повече от 3 месеца болезнен опит) и реших, че е по-подходящо да стане отделна тема. За контекст, преди няолко месеца реших да се преместя от боксониера ~35кв. м. в едностаен (т.е. с отделна кухня) или маломерен двустаен  ~50кв. м. И се започна търсене по сайтове.
Моите неволи с брокери:
Понеже на всички обяви пишеше "само за частни лица" (отдавна не бях търсила квартира и не знаех, че този израз значи - "ще искаме пари и от наемателя, и от хазаите"), реших, че няма смисъл да се ограничавам и да си наемам брокер, защото той ще ми покаже само петте апартамента, които той предлага. Общи моменти, които се откриват при всички брокери:
 - фалшиви обяви;
 - реални обяви, но: снимки, правени с ефект рибешко око; доста размазани снимки; лъжи за размера на апартамента, за броя на стаите (скоро и банята ще я броят като стая сигурно), лъжи за местоположението - не става въпрос за други улици, а за други квартали;
 - отказват (информативна) комуникация, освен по телефона - сигурно защото не искат някои лъжи да ги има черно на бяло;
 - не си вдигат телефоните
 - изключително грубо и просташко отношение, по телефона и на живо;
 - не могат да кажат нищо допълнително за жилището (например какви хора живеят във входа) освен минималното, посочено в обявата;
 - често сами трудно се ориентират до жилището
 - като отидеш на оглед ти се сервира новината, че жилището същевременно е обявено за продажба и трябва да си ОК с това да се правят огледи по всяко време, докато си там, както и да си в готовност да се изнесеш веднага щом си намерят купувач. Не знам дали има хора, които да са толкова отчаяни, че да приемат.
 - цената в обявата не е цената, искана от хазаина;
Някои особено специални случаи (за съжаление за първите  два не помня имената на агенциите):
 - една брокерка беше обявила жилището като необзаведено, а то беше пълно с мебели, та човек не може спокойно да мине от единия край на стаята до другия
 - един брокер уговори оглед с мен, но се оказа, че е разговарял не със собственика на жилището, което аз исках да наема, а се объркал и се уговорил със собственика на някакво жилище наблизо, което се продава;
 - Имоти Василев - Опитвам се да получа някаква информация за апартамент с качена само една неясна снимка (имах натоварен период на работа, не исках да ми звънят в неудобени моменти). Получавам изключително груби отговори, доста неграмотно написани. Когато попитах "Работодателят Ви такова отношение ли очаква да имате?" ми се отговори, че си кореспондирам с мениджъра и освен това те нямали право да предоставят снимки на имоти, които не притежават. Странно, мислех че като цяло това им е работата.
 - Революшън естейт. Опитвам се да уговоря оглед, отлага се 5 дни, доколкото разбирам, заради графика на брокера, не на собственика. В деня, който уж беше сигурен, само часа трябваше да уточним, звъня, за да го уточним най-накрая тоя час, за да знам дали направо от работа ще отивам до мястото, а и изобщо за да потвърдя огледа, защото вече установих, че брокерите помнят около ден. Отговаря ми се с уверен и  дори леко обиден тон: "Ама разбира се, че ще има оглед!" По-късно един час преди огледа брокера ми звъни, че той нямало да може да дойде, но колега щял да ми позвъни и да го замести. Колегата звъни след 15 минути и бодро ме пита: "Какво жилище търсите?" - изобщо не е наясно за какво става въпрос, после започва да ми обяснява как изобщо не разбирал какво му ставало на "това момче" (първия брокер). Звъня аз на "това момче", казвам му че с колегата няма да стане, той нищо не знае. Отговорът (аз вече съм на адреса) - можела ли съм да го изчакам 1 час? Отложихме за другия ден - като пристигам ми се съобщава, че собственикът току-що го отдал на роднина. Е, това току-що били преди няколко часа, но защо да е нужно някой да ми се обади, за да не се разкарвам.
 - Аделла - по-отвратително и мисля, че най-точно е да се каже мутренско отношение не съм преживявала в живота си! Сигурно всички, с които разговарях, са работили във фирма за бързи кредити и са запазили това отношение (както е описано в някои теми във форума). При тях нямаш номер на брокера, имаш само този на централата, която те прехвърля всеки път на различен брокер, който обещава да ти се обади и не го прави. Обещава през уикенда да има оглед, по-късно ще се обади за часа, но така и не го прави. Друг обещава да провери дали жилището е взето от друг през уикенда - не ми обажда. Аз звъня пак няколко пъти и попадам на същия брокер - "О, да. Ами старите наематели решили всъщност да не се изнасят". А обявата още стоеше на сайта. Като попитах що за агенция е това започнаха да се обиждат и да ми казват, че всеки бил отделен индивид. Аз едва и изкопчих името на агенцията, в обявата не беше дадено, първоначално брокера се опита да ги представи едва ли не като някакъв кооператив от младежи, но във фейсбук има информация, от 10 години са на пазара, имат собственик/управител и разбира се, голямо текучество, изобщо не са самостоятелно организирали се индивиди.

За щастие развръзката е щастлива - попаднах на обява от частно лице. Хората не бяха качили снимки, защото предишният наемател беше оставил още няколко неща, които да си прибере, но бяха описали жилището достатъчно подробно, точно и вярно. Платих капаро, по имейл ми пратиха договор, какъвто са имали с предишния наемател, нямах възражения, на следващия ден подписах и си взех ключа и досега не съм имала проблеми с хазаите. Имат право да проверяват жилището веднъж месечно, аз напълно разбирам тази клауза в договорите, не само заради някои истории, споделени в този форум, но и защото видях няколко апартамента, съсипани от предишни наематели, изнесли се изневиделица - жилищата се предлагаха на по-нисък наем срещу ремонт.
Не ме разбирайте погрешно, аз бих се радвала да дам пари на някого, който ми е свършил работа, спестил ми е време и нерви, т.е. някой, на когото съм дала критерии и време, в което съм свободна за огледи, а той се уговаря с хазаите или техния брокер и ми праща примерно веднъж дневно обявите с жилища според моите критерии. Но брокерите искат пари за това, че просто са се появили и не ги разбирам върлите им защитници в този форум.

Защо ако отдавах жилище под наем, не бих изпозлвала брокер:
 - Както и явно 99% от собствениците, предпочитам да присъствам на всеки оглед; Не бих дала ключовете на непознат - при всички истории, които прочетох, бих се притеснила, че може да използва жилището за измама, примерно да прави огледи все едно се продава, да прибира капаро и после да казва на купувачите, че са се появили проблеми; или пък да започне да събира такса оглед и така да си печели по 50лв. на ден, докато аз чакам да се появят наематели;
 - брокерът усложнява нещата - вместо да се проведе един разговор между търсещ и предлагащ квартира, разговорите са поне 2, за да се уговори оглед, който на всичкото отгоре трябва да се съобразява не само с графика на двете страни по сделката, но и с този на "медиатора";
 - брокерите не знаят нищо и не гарантират нищо. Както на мен не могат да ми кажат допълнителни неща за жилището, така и на хазаите не могат да кажат нищо за мен. Най-много да са ме попитали дали сама ще живея в жилището. После, ако наемателите се окажат боклуци и съсипят жилището, от агенцията не носят никаква отговорност.
 - Така както уж представляват и двете страни, то на наетия от мен брокер могат да му бутнат от другата страна по-висок процент, за да отстрани другите кандидати за жилището.
Нямам опит с купуване или продаване на имот, но и там не мога да си представя брокерите (такива, каквито са в България) действително да помагат с нещо.

И още няколко по-общи думи. Тук някои казват, че пазарът решавал, обаче пазарът не е някаква външна, всемогъща сила, пазарът сме всички ние и нашите решения са механизмите за променя на пазара. Други призовават за регулации, но основната регулация сме самите ние - ако нямаш сключен договор с някого, не му дължиш нищо. Аз нямах намерение да плащам на някой, който нищо не е свършил, затова си приготвих визитки и ако някое жилище с брокер ми беше харесало, щях да подам визитката на собственика с пояснението, че не желая да плащам на брокера. Ако собственикът не присъстваше, щях да дам визитки на 1-2 съседи и/или домоуправителя. Хората в тази държава трябва да разберат, че някои неща, колкото и официално и сериозно да звучат, нито са задължителни, нито дават някаква сигурност. Трябва повече да мислят за какво си дават парите, какво всъщност получават насреща, а не просто да си казват "Ами така се прави. Такава е системата. "
Извинявам се, ако съм допуснала някакви печатни грешки.

Последна редакция: сб, 25 яну 2020, 11:25 от winni_

# 1
 • Мнения: 40 172
Както във всяка професия има кадърни и некадърни хора. Все едно да кажем, че лошите лекари усложняват нещата. Ами усложняват ги, но това е положението.
Както за всяко нещо и тук е добре да работите с препоръчан човек, а не случаен. Или да звъните само на обяви на собственици, никой не ви задължава да работите с агенция Hands Plus1

# 2
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 1 911
Winni, ударили сте дъното,  шлаката или както им казваме "копърките" в бранша. Всичко е 1: 1 както го казвате за тези " брокери" , хем го знам,  хем всеки път се ужасявам.

# 3
 • Мнения: 26
Не се сърди, човече, честно казано ми се струва, че не сте изчели и половината от това, което съм написала, но все пак ще Ви отговоря.

Както във всяка професия има кадърни и некадърни хора. - Не знам за друга професия, в която мършата е над 95%, както е при брокерите. След десетки огледи с десетки брокери не може да е случайност, че макар и не при всички да имаше изцепки, нито един не можеше да ми предостави друго знание за жилището, освен истинския адрес, а не фалшивия от обявата, и да направят друго, освен да се появи. А и не изхождам само от своя опит, а и от този на мои близки и роднини и разбрах, че не съм аз карък, просто всички са такива.
Все едно да кажем, че лошите лекари усложняват нещата. Ами усложняват ги, но това е положението. - Това сравнение е абсурдно. Да не намеквате, че лекарите са необходим посредник между мен и болестта, който да ни помогне да се намерим и да постигнем компромис? Защото тук се твърди, че брокерите имат задачата да свързват наемател и наемодател и да медиаторстват, докато се постигне компромис. И лекарите учат с години, полагали са изпити и т.н. Какви квалификации имат брокерите? Никакви, повечето са хора, на които това им е първата работа ("работа") и са се навили, защото са им обещали няколко хилядарки месечно без усилие.
Както за всяко нещо и тук е добре да работите с препоръчан човек, а не случаен. - Това важи, ако си наема свой брокер, не ако брокерът е нает от собственик и чака заплащане за това, че е отворил вратата. Но от мой брокер няма смисъл, защото всички работят "само с частни лица" и всеки брокер, който бих наела, може да ми покаже само имотите, представлявани от неговата агенция.
Или да звъните само на обяви на собственици, никой не ви задължава да работите с агенция - Ами така и направих, винаги първо звънях на тези от собственик, но те обикновено се взимат в рамките на същия ден, най-много за няколко дни.
Не знам защо всички или поне повечето собственици не предлагат така, не е сложно. Взимаш предплатена карта, правиш няколко снимки (снимките на повечето обяви от агенции предполагам, че също са правени от сами те собственици), ако разполагате план на жилището, пишеш няколко реда допълнителна информация, пишеш в кои часове да се звъни и в кои не, може и имейл да добавят като средство за комуникация и това е. Както написах по-горе, не разбирам какво улеснение или гаранция за читави наематели предоставят брокерите. А при продажбата на имоти дори да улесняват нещо, определено услугите им не струват хилядарки. Не мисля, че повечето хора, които ползват брокери, изобщо се замислят, просто действат по инерция, знаят, че така се прави. В предишната тема за броекри една дама коментива, че всичките й познати, които продали, използвали агенция "за по-сигурно". Не мисля, че биха могли да обяснят кое му е по-сигурното, по-скоро брокерите да прогонят купувач, както беше станало с публикувалия темата. Брокера си гони своя интерес за комисион, не този дори на едната от двете страни, която го е наела.

# 4
 • Мнения: 934
Винни, чак не смея да пиша, защото нападаш хората, които коментират поста ти доброжелателно. Явно си набрала на брокерите и покрай тях - на целия свят.
Ако беше се насочила към брокерска агенция, на която да са доверили отдаването под наем на пет апартамента, там щяха да познават собственика и да знаят повече детайли, защото това е тяхна поръчка. И мен са ме разкарвали някакви откачалници, докато чрез познат не се насочих към голяма и сериозна фирма, за която има добри отзиви и която е в пряк контакт със собственика, а и предлагат допълнителни правни услуги. Парите не са от такова значение, ако икономисват тези нерви и това време, което ти си изгубила. Разбира се, ако намериш директно от собственик, е добре, но може пък собствникът нещо да те преметне - не е 100% сигурен вариант също.

# 5
 • Мнения: 1 643
Уини, когато собственик пусне сам обява, почват едни нескончаеми обаждания от брокери. Явно си имат чек-лист с въпроси и ти ги задават по списък. Включително такива, за които има информация в обявата - етаж, изложение, състояние. Случвало ми се е да откажа на конкретна агенция и да приключа разговора - следва ново позвъняване и ми казват - Нещо прекъсна! Отговарям - Не, не е прекъснало, аз затворих, не желая да работя с Вас! Довиждане! Отговор - Ама защо не искате да работите с нас! Казвам - То си е моя работа! Отговор - Ама не може да ми отказвате, без да кажете защо!
Нали разбираш колко е абсурдно. При наемите по-често се обаждат директни клиенти, при продажбите директните клиенти са рядко. И аз не мога да разбера защо. Мързи ли ги, боли ли ги?!? Нали са гледали едни и същи източници - сайтове с обяви, преди да звъннат на агенция? Защо не звъннат първо на обявите на наемодателите/продавачите, пък след това да звънят на агенции? Наистина не разбирам.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 18
Ние се сблъскахме с тези проблеми, които описваш, когато търсихме да си закупим апартамент в Пловдив миналата година. Уж, за да не се прекараме, се свързахме с приятел на приятел и пак си вкарахме автогол.
Да, и при нас се случи да имаме заместник на уговорения ни вече брокер, и се наслушахме на хиляди заучени фрази.
Когато се уговаряхме да се чакаме пред даден адрес, брокера закъсняваше - защото, както сте написали - да, не знаят къде отиват.
Всичко, което НЕ искахме, те го изпълниха 🙂 Показаха ни абсолютно обратното 😄
И най-забавната част - ако брокера забележеше, че нещо ни допада, се опитваше да ни извие ръцете: "Значи, ако сте се спрели на това жилище, само до петък, собственика е готов да предложи отстъпка".
Радвам се, че всичко свърши, макар че получавам някакви спам съобщения от време на време, че за мен има подходящо жилище еди къде си, ако се интересувам, да се обадя..

# 7
 • Мнения: 26
Uncommon, не мисля, че съм нападала някого, просто отговорих на коментара. Несъгнасието не е нападане. Ако действаме по тази логика, то може да се каже, че аз първа съм била "нападната". И продължавам да не разбирам защо на подробни и конкретни критики към брокерите се отговаря с абсурдни сравнения примерно с лекари. Минах и през малки, и през най-големите агенции - никой няма допълнителна информация, или направо лъжат. Знам, че без брокер пак има риск от кофти собственик, обаче след като брокера не намалява този риск, защо да давам грешни пари за едното нищо.

man_darin_ka, начетох се и на коментари за брокери, които досаждат на собственици, които сами си предлагат жилището, та затова писах за предплатена карта; мисля, че някои телефони имаха и опция да забраниш обаждане от определени номера. Заплахи за оплакване в полицията от тормоза не знам дали вършат работа. Относно това, че не звънят много директни наематели/купувачи - може би повечето подреждат резултати от търсенето по цена и нещо занижено от самоназначили се брокери излиза първо, може би се подлъгват по разни платени "ВИП" обяви и други подобни, които излизат най-отгоре при търсенето, не знам. Или може би и те си казват "за по-сигурно" с агенция, без да се замислят, че агенцията не дава никаква сигурност. Аз преглеждах обяви в обедната си почивка и винаги започвах с тези от собственик. И там имаше някои, които си мислеха, че мухлясалия им таван понеже е близо до НДК струва двойно повече от новоремонтиран апартамент в някой ж.к., но пък много по-бързо ги отсявам, уговаряйки оглед веднага за след работа, отколкото ако трябваше да се съобразявам също с работното  време и ангажиментите на брокери, които биха ме мотали поне ден-два.

Пак повтарям това, което написах и в първоначалния си коментар - с радост бих платила дори цял наем на този, който действително ми спести време и нерви, но се получава точно обратното. Четох и в този, и в други форуми, и в коментарите под теми в сайтове като Инвестор, например, и в групите "без брокер" във фейсбук (където, за съжаление, имаше само обзаведени жилища, а аз от боксониерата си имах всичко необходимо) - от всичко прочетено съдя, че не съм изключение, а напротив, почти никой не е имал приятни изживявания с брокер, поне от страна на наемателите.,
Тази тема я започнах съвсем добронамерено, както виждате от историята ми, тя все пак имаше щастлив край след всичките нерви. Исках просто да напиша нещо, с което да окуража тези, които като мен са се измъчили, и да ги насърча да имат воля, да не се поддават на тормоза и манипулациите. От страна на търсещи жилище - търсете контакт с реалните собственици; от страна на собствениците - просто отсвирвайте брокерите от самото начало, имайте търпение и само за ден-два всичко ще е приключило благополучно, както стана при мен. Брокерите вършат целия тормоз, от който хазаите се оплакват, защото накрая повечето се поддават. И продължават да пускат фалшиви обяви, защото винаги има достатъчно на брой реални, които да предлагат, след като измислените жилища тъкмо били отдадени; както и има наематели, които дават пари на някого, който ги е лъгал.

# 8
 • Мнения: 560
Ей това и мен най много ме чуди: И при продажба и при наеми обаждания 99%  бяха от брокери. Обяснение  - цъ. Личен опит.

# 9
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 1 911
Ей това и мен най много ме чуди: И при продажба и при наеми обаждания 99%  бяха от брокери. Обяснение  - цъ. Личен опит.
Обяснението е казано по- горе от авторката на темата. Фалшиви обяви, псевдо брокери, ...блото. Купувачите си търсят препоръчан брокер и си го наемат. За това голяма част са с брокер. Поне знаят защо ще платят и няма да се занимават с измамници.

# 10
 • Мнения: 40 172
Не се сърди, човече, честно казано ми се струва, че не сте изчели и половината от това, което съм написала, но все пак ще Ви отговоря....
Изчетох го, но не съм съгласна с цифрите. Невъзможно е да направите такова заключение, освен ако не сте работила със 100% от брокерите, което е невъзможно. По-вероятно е да сте работила на случаен принцип, подведена от ниски цени, за които осъзнавате, че са нереални, но все пак решавате, че ще направите "удар".
Нещо като ментетата на парфюми. Ако си поръчам такъв, който по принцип струва 100 лв. за 30, познайте какво ще получа.
Същото е и тук. Докато има хора, които се връзват, ще има и измамници.

И не, не е вярно, че всички работят само с частни лица. А дори да харесате такова жилище, прави се оферта с определена сума отгоре и пак става сделката. Ако си заслужава, 1000-2000 е нищожен % спрямо цялата сума.

# 11
 • Мнения: 26
Не се сърди, човече, наистина не мога да мина през всичките брокери, а верояно през този период, в който търсех, много са се отказали от тази работа и други са били наети, но, както написах по-горе, минах и през малки, и през големи агенции. Не съм карала на случаен принцип, но все пак аз търся жилище, а не агенция, т.е. задавам в имот.бг и в други сайтове своите критери за жилище и после прозвънявам обявите, които съм харесала. И не разбирам защо при оплаквания като моето винаги има реакции, че човекът е търсил евтиния. Не, даже си увеличих бюджета за наем, но пак получих същото отношение. Накрая това, което намерих директно от собственици, беше в рамките на първоначалния бюджет.

# 12
 • Мнения: 57
За 3-3,5% комисионна от немалката сума за имот, очаквам от брокера да ми разкаже за съседите подробно и да не ми захаросва апартамента, който съм отишла да гледам. При последния оглед едната брокерка ми обясняваше къде ще ми е удобно да си изместя дивана, при условие че още на пръв поглед ми липсваше цяла стая, която беше описана в обявата. Или съм отркивала огромен теч с опит за замаскиране и когато питах за този дефект, ми обясниха, че колко му е да отремонтирам и покрива на блока....

Когато наемам агенция и давам конкретни критерии на търсеното от мен, очаквам да ми дадат предложения, които са или ексклузивни за тяхната фирма или не са излизали по сайтовете. И макар че отивам и първото ми изречение е, че по сайтовете всичките обяви съм ги гледала, 3-4 пъти ми се е случвало да ме извикат на оглед за нещо, което вече знам. Най-трудно съм работила с приятели и познати.

# 13
 • Мнения: 1 662
Авторке, като чета как нападателно отговаряш на доброжелателите мнения си мисля, че ти си провокирала това недобро отношение от страна на брокерите. Аз съм купила няколко апартамента, винаги чрез брокери и съм била доволна. Може и да съм имала късмет, може и защото аз съм била коректна.

# 14
 • Мнения: 2 254
Аз нямах намерение да плащам на някой, който нищо не е свършил, затова си приготвих визитки и ако някое жилище с брокер ми беше харесало, щях да подам визитката на собственика с пояснението, че не желая да плащам на брокера. Ако собственикът не присъстваше, щях да дам визитки на 1-2 съседи и/или домоуправителя. Хората в тази държава трябва да разберат, че някои неща, колкото и официално и сериозно да звучат, нито са задължителни, нито дават някаква сигурност.
Авторке, като отговориш на лошото с лошо, за съжаление няма да се оправят нещата не само на имотния пазар, ами и в държавата.
Аз живея в чужбина, ако някой брокер беше прочел това за визитките, въобще нямаше да си губи времето с теб, щеше учтиво, и с най-ласкавата усмивка да ти каже, че е много зает. И то не, защото, ще го 'прескочиш' , те са взели юридически мерки, и чрез съд си получават комисионните. Няма да те обслужи, защото едно такова поведение на клиент е нечесно и некоректно.
Разбирам, че искаш да оправиш несправедливостите, с които си се сблъскала на пазара. И това ще стане, но не изведнъж, а бавно и постепенно. Промяната трябва да дойде, когато вътрешно хората се променят, имат си повече доверие и не се лъжат/тарикатеят един друг. В България са много се лъже на всички нива. Не говоря само за политиците. И обикновените хора също лъжат - не си дупчат билет в транспорта, взимат си фалшиви болнични и т.н. примери колкото искаш. Не оправдавам и брокерите, които си срещнала.

Има едни теории, (но това е встрани от темата), че срещаме такива хора, които отговарят на това, което ние излъчваме в момента като енергия. Все си мисля, че сигурно има и брокери-професионалисти в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт