Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2020, 00:36 ч.

Как брокерите усложняват нещата

 • 3 235
 • 85
 •   4
Отговори
# 15
 • Мнения: 30
FrauDanna, кажете ми какво е нападателното в отговорите ми. Дават ми се аргументи срещу моето мнение, аз не съм съгласна с тях и обяснявам защо. От брокерите исках само да не ме лъжат, да не ми предлагат неща, които нямат нищо общо с това, което търся, и да не ми губят времето, като постоянно отлагат огледи заради свои ангажименти. Радвам се, че не сте имали моите проблеми, но наистина мисля, че сте извадили късмет - не само на база на моя опит, но и на лично споделен от близки и познати и изчетеното в нета.

Pepina_n3, нямам намерение да награждавам непочтено поведение. На тези, които в обявата пишат за комисион от наемател не съм звъняла, от другите - ако са споменали за комисион съм им казвала, че няма да им дам, защото не съм ги наела, наел ги е наемодателят, и се приключва. При всички тези случаи обявата на жилището е стояла после седмици, дори месеци, докато тази на настоящата ми квартира е стояла 2 дни.
Също така, не сравнявайте брокерите тук и в чужбина - там хората полагат изпити и носят реална отговорност, а и на повечето места го няма това един и същи човек да взима пари и от двете страни.
Ако аз наема някого да ми търси и той ми намери подходящо жилище, с удоволствие ще му платя. Но няма да платя на някой, който просто се е появил, че дори ми е хабил нервите, защото 15 минути търсим жилището, което се оказва доста по-различно от предлаганото в обявата.
Измамите и нередностите намаляват, когато получат отпор, не когато се насърчават. Вътрешната промяна в хората, за която говорите, не настъпва, ако настоящото им поведение им дава всичко, което искат.
Не вярвам в енергии, които не са предмет на науката физика, но се надявам нагласата, която описвате тук, да не привлича хора, които да се възпозлват от Вас.

# 16
 • Мнения: 1 657
Ей това и мен най много ме чуди: И при продажба и при наеми обаждания 99%  бяха от брокери. Обяснение  - цъ. Личен опит.
Обяснението е казано по- горе от авторката на темата. Фалшиви обяви, псевдо брокери, ...блото. Купувачите си търсят препоръчан брокер и си го наемат. За това голяма част са с брокер. Поне знаят защо ще платят и няма да се занимават с измамници.

Моите впечатления са същите, както вече казах, но да добавя - ако смятате, че псевдо брокерите, обаждащи се на обяви на собственици и пускащи фалшиви обяви са от тези, дето се водят, че са най-големите, значи нещата са много зле.

А търсещите, като отидат при препоръчан брокер, и той ги "закове" с ексклузивен договор и им предлага
1 - само свои обяви, за да вземе двойна комисиона,
или, което е дори по-зле,
2 - обяви от собственик, като качва цената с размера на собствената си комисиона
и те какво да правят? Не могат да звъннат на друга агенция, с подходяща обява, защото имат ексклузивен договор с първата. Ако пък са продавачи, чакат да се появи купувач в неговата агенция.


Има едни теории, (но това е встрани от темата), че срещаме такива хора, които отговарят на това, което ние излъчваме в момента като енергия. Все си мисля, че сигурно има и брокери-професионалисти в БГ.

Да, сигурно има и брокери-професионалисти, но явно не са чак толкова много. А за теориите ми звучи като любимата мантра на собствениците на кучета: Не се страхувайте, то не хапе! То го/я е ухапало, защото явно някой с бяла дреха/с бастун/с пазарска торба го е тормозило! Ама, аджеба, ваша работа си е да си държите здраво кучето, аз не съм кучешки психиатър да правя психоанализа на всяко минаващо покрай мен куче!
Отношението на брокерите трябва да е професионално, независимо от "излъчваната енергия". Те искат да получат едни пари, за да ми свършат работата, а не да се сприятеляваме и да си ходим на гости. Или да ми пращат картички за празници, за какъвто случай беше споменавано преди вече доста време. Така че да си вършат работата професионално.

Последна редакция: сб, 25 яну 2020, 22:10 от man_darin_ka

# 17
 • Мнения: 4 707
Съгласна съм, много по-рядко е да се срещне професионалист, добър брокер/агенция.
Наложи ми се преди години, попаднахме на коректен, но казяите го бяха наели.
Преди няколко дни ходих на оглед, брокерът беше ок, но предварително спести основно инфо, което на място лъсва.
Повечето хора трайкат и подминават, но така и нивото на професионализъм на агенции и брокери няма да се качи. Не може и не бива да се разчита, че повечето хора са балъци.

# 18
 • Мнения: 844
Преброяване на дивите зайци, пардон, на брокерите!
Поздравления за добре описания случай. Явно работите с езика, но явно и сте имали търпението да опишете номерцата на им.
А кои са брокерите в темата става ясно и за тия, дето не я следят редовно.
2014 търсих под наем в Бургас, абсолютно същите истории. И пак си намерих директно от собственик. Даже като му звъннах се изненада, беше пуснал обявата преди 15 минути.

# 19
 • Мнения: 30
2014 търсих под наем в Бургас, абсолютно същите истории. И пак си намерих директно от собственик. Даже като му звъннах се изненада, беше пуснал обявата преди 15 минути.

Това е чудесно - не само за Вас, но и за собственика. Като звънях винаги започваха с "Нали не сте от агенция?", а една жена направо звучеше изплашена.
Иначе, макар че тук посъветвах собствениците сами да си предлагат жилището, сега се сетих да добавя да не дават прекалено точен адрес, защото съм виждала обяви с пълен адрес и си мисля, че това е опасно, особено ако става въпрос за обзаведено жилище, защото така се знае, че е празно, и може да го разбият и оберат. Възможно е и това да са били хора, отдаващи под наем за първи път, и да не е нужно да го пиша тук, но ограничавайте се най-много до улица или част на квартала, важното е да е достатъчно ориентировъчно и да е истина.

Последна редакция: сб, 25 яну 2020, 17:29 от winni_

# 20
 • Мнения: 1 785
Напълно съгласна с авторката, даже си мисля, че не е описала достатъчно добре някои неща. Та и аз да дам моите 5 ст - коронен номер на много от брокерите е , когато надушат, че проявявате интерес към някой имот и сте  много склонни да го купите, в последния момент да изтърсят,,ама цената подлежи на договаряне, защото има и други кандидат купувачи и който даде най-много...,, wtf?!? ние да не сме на търг? и това  при положение, че цената е била вече ясно обявена. А когато отидохме на втори оглед преди да решим и се видя, че почнахме да намираме твърде мн недостатъци при  по-подробно вглеждане, странно спряха да говорят за ,,другите купувачи и цената, подлежаща на договаряне,, ами впрегна всички сили да ни убеждава в предимствата на имота и да се кълне, че още в понеделник ще ни намери и гараж в съседна кооперация (тя хич даже не беше съседна, а по-скоро много отдалечена, ама нейсе). И тук, ако си мислите, че става въпрос за някоя измислена и незнайна агенция се лъжете - напротив беше голяма и доста позната като име.
Втори случай - ще ходим на оглед на друг имот, срещаме се с брокера близо до кооперацията да подпиша някакви документи и тръгваме. По пътя го питам има ли акт 16, на което той троснато ми отговаря ,,да, колко пъти ще ме питате,, (?!?!?!), при все, че дотогава нито веднъж не бе ставало въпрос. Та стигаме ние до там И ни посреща ключарят (съвсем нова кооперация беше) и на последния явно му се бъбреше с някой, защото словоохотливо спомена,,то ние даже нямаме още акт 16,, при което аз поглеждам брокера и питам наистина ли?, на което ми отговаря раздразнено ,,той акт 16 е готов,, на въпроса ми кога ще го издадат каза след месец. Хубаво, продължаваме с огледа и апартамента действително ни хареса и бяхме склонни сериозно да се замислим и да обсъдим рисковете при евентуална липса на акт 16 (Това и казахме на брокера, че ще си помислим), при което той изстреля култовата фраза ,,ама имам още един клиент, който е решен да го купи и се очаква утре да му отпуснат кредита от банката, ма не е мн сигурно, че до сряда ще успеят, така, че който от вас е по-бърз, той ще го купи,, 🤣😂🤣 Както и да е, казваме добре и си тръгваме. Същата вечер след сериозно обмисляне решаваме, че рискът е твърде голям и не си струва и забравихме за този апартамент. А на следващия ден какво мислите - следобеда ми звъни брокерът и ме пита какво става, защо не се обиждаме (изрично бяхме казали, че ще се обадим само ако решим да купуваме). Аз учудено питам нали вече си има купувач, отсреща ми се казва троснато ,,казах, че може да го купи, не съм казал, че е сигурно,,. Казвам, че сме се отказали и следва въпроса защо? с най-наглия тон, при което отговарям, че ни притеснява фактът, че няма акт 16, при което познайте....ми се тръшва телефона, без елементарно довиждане. Офтопик - една година по-късно от тея драматични събития случайно разбрах, че същия апартамент още няма акт 16, нито някаква яснота кога ще има. Та тъй за единия месец, който бил нужен. Уини вече е споменала за опашатите лъжи за местоположението на имота, за които разбираш, като те закарат на място и установиш, че си се озовал в съвсем различен квартал. Има толкова трагикомични ситуации, които мога да разкажа след доста дълго време занимаване с брокери и агенции, че роман ще стане. Изводът - голям процент са откровени измамници и дори не ги е срам от това. За некадърността и непрофесионализма и мързела на други не ми се отваря и тема. Имам чувството, че свестните брокери са като чудовището от Лох Нес - говори се за тях, но никой не ги е виждал. А пък сравнението с лекарите ми беше меко казано твърде странно. Колкото до моето отношение и коректност към тях мога да твърдя, че винаги съм била даже много учтива, възпитана и коректна към тях, макар да съм на мнение, че един професионалист би трябвало да си свърши съвестно работата и без да изисква клиентът да го гали с перце (Тук разбира се не визирам клиенти простаци и непочтени такива). Та тъй с опита ми с брокерите.

# 21
 • Мнения: 7 974
В последните месеци направих 2 продажби и една покупка. Съвсем сама. Бях си харесала  2-ма брокери, имаха ключ и тн.
Но накрая и двамата купувачи сами ме намериха и бързо и евтино се оправихме с всичко. И като купувах - директно при строителя отидох и се разбрахме.

# 22
 • Мнения: 2 263
А защо клиенти звънят на обяви, където най-долу пише някаква фирма за недвижими имоти и в същото време са с ясната представа, че не трябва да се плаща на брокер?

# 23
 • София
 • Мнения: 478
Ох, това сме го дъвкали до умопомрачение. Защото според обявата въпросната агенция предлага имот за продажба или за наемане под наем, след като към нея се е обърнал (или поне би трябвало да е така) собственикът на въпросния имот. Ако агенцията предлага услугата посредничество заедно с имота, това трябва изрично да е упоменато в обявата. А когато това не е упоменато в обявата, клиентът трябва да може да запази пълното си право сам да реши дали ще го представлява брокер, или сам ще се представлява. Поне докато пазарът у нас не се регулира законово, нормативно и прочие.

# 24
 • Мнения: 12 161
А защо клиенти звънят на обяви, където най-долу пише някаква фирма за недвижими имоти и в същото време са с ясната представа, че не трябва да се плаща на брокер?
Защото някой собственик се е обърнал към агенция да му свърши работа.... Ако му звънне колега на тоя брокер, пак ли трябва да му плати, щото звъннал за инфо??

# 25
 • Мнения: 7 974
Това изобщо не е така. Когато пуснах обява, скоро след това си харесах брокер и не го давах повече на агенции. Въпреки това масово се предлагаше и го качваха по сайтовете си.
Масово предлагат без да имат разреление, без да са го видели и тн.

# 26
 • Мнения: 5 073
Проблемът с брокерстването (дори не мога да го нарека посредничество) е, че много мързеливи пъпеши се блазнят от комисиончето 500-1000 лева парче успешна сделка за наем, като общото усилие е да уреди 5 огледа в един ден, че да не се разхожда. И като се окаже, че и двете страни по въпросната сделка работят и уговорките стават сложни - брокерът почва нещо да се нерви.
Няма подбор на кадри, няма изисквания към кандидатите, няма договори, няма стандарти за постигане. А тази работа не е за всеки.

# 27
 • Мнения: 2 263
Ох, това сме го дъвкали до умопомрачение. Защото според обявата въпросната агенция предлага имот за продажба или за наемане под наем, след като към нея се е обърнал (или поне би трябвало да е така) собственикът на въпросния имот. Ако агенцията предлага услугата посредничество заедно с имота, това трябва изрично да е упоменато в обявата. А когато това не е упоменато в обявата, клиентът трябва да може да запази пълното си право сам да реши дали ще го представлява брокер, или сам ще се представлява. Поне докато пазарът у нас не се регулира законово, нормативно и прочие.
Тоест за вас идеалният вариант е само собствениците да плащат?  Вие бихте ли станала брокер, ако беше така?

# 28
 • Мнения: 5 073
Въобще не е това вариантът, още по-малко идеален, още по-малко единствен. Плаща този, който е сключил договора. Да, да, знам, че в чужбина не било така.

# 29
 • София
 • Мнения: 478
Ох, това сме го дъвкали до умопомрачение. Защото според обявата въпросната агенция предлага имот за продажба или за наемане под наем, след като към нея се е обърнал (или поне би трябвало да е така) собственикът на въпросния имот. Ако агенцията предлага услугата посредничество заедно с имота, това трябва изрично да е упоменато в обявата. А когато това не е упоменато в обявата, клиентът трябва да може да запази пълното си право сам да реши дали ще го представлява брокер, или сам ще се представлява. Поне докато пазарът у нас не се регулира законово, нормативно и прочие.
Тоест за вас идеалният вариант е само собствениците да плащат?  Вие бихте ли станала брокер, ако беше така?

За идеалния вариант не знам, но нормалният вариант е да плащат тези, които са сключили договор за дадена услуга. В този смисъл и човекът, който търси имот, може да се обърне към брокер и да си плати за услугата посредничество при намиране на имот. Имам си любима работа, благодаря, но, дори да нямах, надали бих станала брокер в държава, в която тази професия не е регламентирана така, че на пазара да се наложи разум, коректност, защитни и санкциониращи механизми срещу некоректни или незаконни практики, яснота и въобще - всяческа нормалност. И на този фон високо ценя и уважавам труда и етиката на брокери, които въпреки хаоса и масовата некоректност си вършат работата съвестно и почтено.

Последна редакция: нд, 26 яну 2020, 17:05 от Beretsheri

Общи условия

Активация на акаунт