Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2020, 00:36 ч.

Как брокерите усложняват нещата

 • 3 228
 • 85
 •   5
Отговори
# 30
 • Мнения: 2 263
Когато се появиха изобщо брокерите в БГ, в началото вървяха с посредническите договори и се стараеха първо да ги подпишат и след това, да започват да работят с клиента, да му правят огледи и т н. Но и този вариант не работи.  Клиентите не искат да подпишат 20 подобни договора, докато намерят търсеното жилище.

# 31
 • Мнения: 5 073
Разбира се, че няма да искат, защото услугата е с ниско качество, а в същото време не можеш да се отлепиш от договора.

# 32
 • Мнения: 449
Имам чувството, че свестните брокери са като чудовището от Лох Нес - говори се за тях, но никой не ги е виждал. А пък сравнението с лекарите ми беше меко казано твърде странно.

Съвпада напълно с моето виждане. Пушач съм и категорично търсех апартамент под наем с бакон. Плюс да е в определени квартали и с определен таван на цената. Толкова време изгубихме в ходене на огледи, за да се окаже или че 5те минути пешеходно разтояние до метрото са 10 минути с кола, или че балкон няма или че цената не е тази, за която сме се разбрали. Един дори ми каза " такъв е пазара в момента". А защо аджеба не ми го каза по телефона? За късмет мои познати освобождаваха квартирата си, та ги изчакахме еден месец и си спестихме по-нататъшната драма с брокерите.

# 33
 • Мнения: 5 073
А като наехте бившата квартира на вашите познати, тя влизаше ли в 'тоя пазар в момента' като цена и вид?
Питам, защото все още се мъча да си обясня вдигането на наемите. Когато търсих, все приятели живеят под наем от 2-3 години и упорито твърдят, че може да се намери за тия пари нещо; и все брокери ми предлагаха имоти с 20-25% отгоре. Примерът ми е гарсониера, неремонтирана, ОК - приятелите плащат 250-300, брокер ми предлага за мин.350 през 2018 и мин.500 през 2019. Никой не може да ми отговори защо е така. Опитват се да се оправдават с местоположение и пазар. Хубаво, ама ОК е... ОК, реално през него минават 4 автобуса, 3 с еднакъв маршрут вътре в квартала, няма метро. И това с пазара, че тоя пазар е по-доходоносен и от фондовата борса.

# 34
 • Мнения: 449
Да, интересното е, че квартирата наследена от познатите ми беше със стотина лева по-ниска цена, от това което ми предлагаха няколкото брокери, на които попаднах. Това при положение, че за четирите години, в които познатите ми са живелии там, собственикът си е актуализирал цената спрямо пазара, когато им е изтекъл договорът.
Моето обяснение е, че самите брокери много активно убеждават собствениците на апартаменти да вдигат цените, защото така си вдигат двете комисионни - едната от наемащия, другата от отдаващия. А отдаващите си казват "дай да пробвам, ако не намеря за тази цена, която  предлага брокера, ще сваля". И се получава един порочен кръг - останалите отдаващи си правят справка с актулните обяви и си казват "я, жилища като моето се отдават за Х лева".

# 35
 • Мнения: 9 634
Относно цените пък е много просто - ако имотът е надценен, остава си празен. А ако някой е готов да плати за него, значи това си му е цената, няма какво да се учудваме. И на мен не ми харесва сметката ми в магазина да е плюс 40% спрямо предишни години, но това е положението в момента.

# 36
 • Мнения: 5 073
Почти, ама не баш.
Все едно да кажеш, че като има няколко хиляди брокери, а обявите без брокер са единици - то брокерската надница е необходима стъпка към успешна сделка.
Празни остават ама много надценените жилища. Оптималните жилища цена:качество и без брокер заминават за минути. Тези с +100 лв и брокерска услуга се позаседяват и първо събират няколко кандидати, закъснели за оптималните жилища. Оттатък току сподели някоя наемодателка как й звъннали 5 човека да й искат отстъпка, но тя все пак е отдала апартамента, значи не може да се е объркала с цената.

# 37
 • Мнения: 449
Това с цените е доста порочен кръг. Търсенето определя предлагането, а поне в София търсенето е по-голямо  отколкото предлагенето, без никакви изгледи да намалява, напротив. Но това не може да значи, че цените могат да растат безкрайно, само защото има търсене. Пак трябва да има някакъв таван или корекция от страна на държавата. Защото иначе ще стане така така, че един наем  на икономичен тип жилище в София не само  ще е минималната заплата х 2, ами средната заплата по х 2. И не, няма шанс пазара сам да се коригира, защото има много чужденци, които идват да работят тук за  по една година. На тях по дефоут брокерите им предлагат жилищата с едни 100-150 лева отгоре. Отделно Airbnb отдаването предполага много по-големи приходи, околкото отдаването дългосрочно. Като добавим и чужденците, които масово купуват жилища в София с цел инвестиция - отдаване под наем, картинката става наистина плачевна за наемащите.

# 38
 • Мнения: 30
Търсенето определя предлагането, а поне в София търсенето е по-голямо  отколкото предлагенето, без никакви изгледи да намалява, напротив. Но това не може да значи, че цените могат да растат безкрайно, само защото има търсене.
Не знам как при всичкото това строителство търсенето все още е по-голямо от предлагането. От време на време излиза някоя статистика колко празни жилища има в града. Знам, че една част от тях и не стават за обитаване, защото не са поддържани (което не пречи на някои собственици да ги предлагат), но и да не ги смятаме пак си мисля, че има повече жилища, отколкото напиращи жители. Имайте предвид, че както има прилив от провинцията към столицата, така има и от София към чужбина. А брокерите наистина могат да лъжат чужденците както си искат, но все пак не мисля, че има чак толкова чужденци, които да са отговорни за повишаването на цените.
Airbnb изглежда по-доходоносно, но не е ли и по-голяма разправия - при дългосрочни наематели веднъж сте минали през процеса на серия от огледи и после в добрия случай в продължение на години само веднъж месечно ги посещавате и се разплащате. А и с приемането на туристи няма ли риск някой да потроши жилището?

# 39
 • Мнения: 9 634
И на мен не ми е приятно платежоспособни люде да плащат четирицифрени цени за почивка във Велинград и така да ми надуват цените, но е факт. Същото е и за други стоки и услуги. Или си плащам, или не ползвам. Впрочем защо отделяте чужденците - те са просто част от пазара тук. Корекции и тавани от страна на държавата не са възможни вече. Може същата да направи стъпки в посока всички наеми да са обявени и обложени с данък обаче.

# 40
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 8 704
Аз си намерих офис без брокер. А преди това търсих и попадах направо в трагикомични ситуации. Водили са ме да гледаме несъществуващи адреси, също и на голо пространство, пълно с подивели кучета, също и в циганската махала, ама брокерката не знаела, че офиса е там, ама то не било офис, а магазин, ама нищо, може да се преустрои и т.н. ... Изрично бях заявила, че търся офис в административна сграда и не искам в жилищна, е скъсаха се да ми предлагат гарсониери и боксониери в жилищни блокове. Че какво им е, стават за офис.
Говорят с клиентите нагло и арогантно, говорят на страшни диалекти, не се оправят с районите в София, нищо не знаят кое къде се намира и какво трябва да се направи. И за какво всъщност трябва да плащам? Никак не е невъзможно да се намери и самотоятелно. Повече никога не бих се обърнала доброволно към непознат и случаен брокер.
И изобщо никак не съм против да платя за качествена услуга, но за подобни изцепки, ами да си гледат работата. То по-лесно ми е сама да си потърся.

Последна редакция: вт, 28 яну 2020, 15:25 от The Iron Lady

# 41
 • Мнения: 449
На който му  е инттересно как във Виена борят проблема:

https://www.youtube.com/watch?v=d6DBKoWbtjE

В Барселона например ограничават AIRBNB :

https://scoop.me/social-housing-rental-prices-europe-public/

Друг вариант е увеличаване на данъците за празните апартаменти, както и увеличаване на данъците за второ и трето жилище. Има си начини, сттига да има желание.

# 42
 • Мнения: 9 634
Вики, колкото и да се увеличават данъците, ако има повишено платежоспособно търсене, което е повече от предлагането, все ще има високи наеми. На който му е скъпо и неизгодно си взима един апартамент с ипотечен кредит и си изплаща кредита, не плаща наем.

# 43
 • София
 • Мнения: 284
Продадох сама и купих сама. Не че през това време не опитах да ползвам брокери или те мен. Пуснах обява за продажба на апартамент. Първите дни ми счупиха телефона само брокери. Задаваха въпроси, чиито отговори бяха в обявата ми. Тоест въобще не са я чели. След отказ от моя страна да ме представляват, питаха дали могат да предлагат имота ми на техни си клиенти. Съгласих се с уговорката да не търсят от мен комисион и да не ползват снимките от обявата ми и да ги качват като обява на техните агенции. Познайте дали се случи. Поне веднъж дневно звънях по агенции да ги заплашвам с административни мерки, ако не свалят снимките ми от техните обяви. Най-потресаващ беше случая с една от най-големите агенции. По телефона ми обясниха, че имат практика да идват да огледат имота, преди да го предлагат на техни клиенти. Естествено отказах. След два дни ми звънят да ми кажат, че имат клиент който се интересува. Насрочихме оглед. От километри си личеше, че т.нар. клиент е просто една статистка, която нито има възможност, нито намерние, нито желание да купува. Изгоних ги след 2-рата минута. Втория опит беше друга брокерка, която явно не си беше направила въобще труда да разбере къде точно е жилището и как се стига до там. Звъни ми 10 мин. след насрочения час за оглед, за да я ориентирам къде се намирам. От разговора разбирам, че клиентката шофира и вози т.нар. брокерка, а тя препредава моите обяснения. След 3 телефонни разговора, явно клиентката се изнерви и въобще не се появиха. Както и да е, от пускането на обявата, до предварителния договор за продажба имаше 2 огледа с брокер /описаните по-горе/ и 3-4 огледа от частни лица. Сега за покупката. Купувахме къща, което е по-сложно. Огромен процент от имотите на пазара в този сегмент са с нередовни документи. Да обаче собствениците не знаят това, а брокерите въобще не си мърдат пръста да проверят документите, преди да обявят имота за продажба. Харесахме къща, отидохме на оглед - само с брокера, който имаше ключ. При настояване от наша страна преди да дадем капаро да видим всички документи ни бе казано, че не са вадени такива. След две седмици се оказа, че има проблем с имота, но според брокера бил решим. След въпроса ни кога, отговора беше скоро. Е минаха три месеца, в които ни беше обяснявано как всеки момент ще излезе заветния документ от кадастъра, но проблема така и не се реши, продавача отказа да продава и така приключихме там. Като междувременно пропуснах 3 месеца да следя пазара за други предложения. Харесваме втора къща, пак с брокер. Оглед, оферта от наша страна за по-ниска цена. Две седмици нито едно обаждане от брокера и поне 10 от мен. Неговата версия - те обмисляли нашето предложение.... Къщата беше пусната на няколко обяви от различни агенции. Направих си собствено проучване, оказа се че дори в деня на огледа хората вече са били подписали преди това предварителен договор. Но както собствениците, така и "нашият" брокер не ни сподели тази малка подробност. Купихме къща, с обява пусната от частно лице. Просто веднага като излезе обявата се обадих първа за оглед и след огледа си стиснахме ръцете, защото имота ни хареса. Мога още да пиша, имам поне още 4 сделки с подобен опит. Та моята статистика показва това...ползата от услугите на брокер клони към кръглата нула.

# 44
 • Мнения: 5 073
Ти ме подсети как отивам с брокерка от Бети Консулт и уж съм свой човек в една убита гарсониера. С мен още една кандидатка, кафе пиеха с брокерката. От пръв поглед не харесах мястото, отделно наемателите си бяха там все оче, което ми е червен фар. Кандидатката разпита собственика, все едно наема лукс жилище, и накрая вика 'капарирам'. Аз пък казах на брокерката, че живея в доста по-добро и чисто жилище на половин цена от това, което тя ми иска.

Общи условия

Активация на акаунт