Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2020, 00:36 ч.

Как брокерите усложняват нещата

 • 3 151
 • 80
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 785
Аз си намерих офис без брокер. А преди това търсих и попадах направо в трагикомични ситуации. Водили са ме да гледаме несъществуващи адреси, също и на голо пространство, пълно с подивели кучета, също и в циганската махала, ама брокерката не знаела, че офиса е там, ама то не било офис, а магазин, ама нищо, може да се преустрои и т.н. ... Изрично бях заявила, че търся офис в административна сграда и не искам в жилищна, е скъсаха се да ми предлагат гарсониери и боксониери в жилищни блокове. Че какво им е, стават за офис.
Говорят с клиентите нагло и арогантно, говорят на страшни диалекти, не се оправят с районите в София, нищо не знаят кое къде се намира и какво трябва да се направи. И за какво всъщност трябва да плащам? Никак не е невъзможно да се намери и самотоятелно. Повече никога не бих се обърнала доброволно към непознат и случаен брокер.
И изобщо никак не съм против да платя за качествена услуга, но за подобни изцепки, ами да си гледат работата. То по-лесно ми е сама да си потърся.
Абсолютно споделям - такава е реалността в България с брокерите - нулев професионализъм и подготовка, за наглото и арогантно поведение си споменала, за лъжите и откровеното подвеждане, което с чиста съвест може да се нарече измама да не говорим. И изобщо с това се захващат хора, целящи с минимум усилие да изкарват много пари, да ама не става тъй... И май единствените качества нужни за тая ,,професия,, са способност да лъжеш и мажеш убедително, да умееш да заблуждаваш хората качествено, така че да ги набуташ ако трябва с най-големия боклук, но да си докопаш комисионната. Но то и за това се иска талант, как мислите 🤣 хич не е лесно житието брокерско 😂

# 46
 • Мнения: 7 972
Сестра ми продаваше апартамента си. В началото имаше интерес от едни съседи, но след като ги чака месец и нещо - се обърна към брокер. Подписа договор, даде му ключ и той доведе 2-3 пъти хора. И после се обадиха съседите и казаха, че купуват. А брокера поиска комисионна. Което за мен си беше жива наглост - не му се получи де.

# 47
 • Мнения: 5 070
А в договора пишело ли е, че няма право да продава без брокера? Защото тогава е неспазване на договора от страна на сестра ти.

# 48
 • Мнения: 563
Е, чак пък клауза за продажба без брокера. Кой глупак ще се подпише под това. Преди месец продадох жилище като оставих ключ в две агенции за недв. имоти и един ключ естествно имах в мен.  Продаде го брокер от едната агенция. Трябваше ли да плащам комисион и на другата?

Последна редакция: ср, 29 яну 2020, 08:42 от kriakla

# 49
 • Мнения: 7 972
Стандартен договор за екслузивитет.
И аз имах такъв, но той си важи за доведените от брокерс клиенти.
От къде накъде ще искат комисионна, за нещо, в което нямат никакво участие?

# 50
 • Мнения: 1 785
Е, това щеше да е връх на наглостта, но като се замисля...нищо май не би ме учудило от нашенските пишман брокери.

# 51
 • Мнения: 7 972
Да. Ама щял да ни оправи документите..)
Ма то ваденете на документи струва макс 200 лв с всички експресни такси, или +100 още ако някой стажант с пълномощно ги вади. А не 2 к евро комисионна..)

# 52
 • Мнения: 563
Леле, леле как ОБСТОЙНО трябва да се чете всеки договор, че то капани бол. Особено това написано с по-малки  букви. Особено някоя думичка като продажба с ЕКСЛУЗИВИТЕТ.

# 53
 • Мнения: 1 785
Затова винаги, когато си имате работа с брокери, ползвайте услугите на адвокат и не подписвайте нищо без той да го е прегледал и одобрил.
Макар, че този ексклузитет няма ли да направи договора нищожен, така се поставя едната страна в неравностойно положение според мен... Но както казах, вече нищо няма да ме учуди.

# 54
 • Мнения: 5 070
Стандартен договор за екслузивитет.
И аз имах такъв, но той си важи за доведените от брокерс клиенти.
От къде накъде ще искат комисионна, за нещо, в което нямат никакво участие?
О, при това положение у лево. За несвършена работа не се плаща.

# 55
 • Мнения: 1 656
Е, чак пък клауза за продажба без брокера. Кой глупак ще се подпише под това.

Правилно си разбрала - ексклузивни договори са на повечето от големите агенции. И за продавачите, и за купувачите. Със срок от 6 мес. или година дори. Като продавачи бяхме с такъв, и купувачът беше с такъв. Съседът, който дойде да преговаряме, дори цена коментирахме, заради нашия договор го пратихме в агенцията да говори за подробности. Накарали са го и него да подпише ексклузивен договор с дълъг срок, при това не за конкретния имот, а за имот в този квартал по принцип. Със съседа не стигнахме до договорка, но и купувачът, който агенцията намери, също беше с ексклузивен договор. Само те да му търсят. Пак за дълъг срок.
На нас като тръгна да ни изтича договора -  отидохме на място да дадем предизвестие, че няма да го подновим. Защото иначе се подновява автоматично. Та така, отказаха да получат предизвестието. Пратихме го по мейл и по пощата с обратна разписка.

# 56
 • Мнения: 9 633
Точно никога не подписвам договор за посредничество с ексклузивитет. Ако щат - брокери и агенции бол. То нали смисълът е в конкуренцията, защо ще давам и хляба и ножа в един не ми е ясно, моят интерес къде е защитен? Четете и преценявайте - това е договор, тоест трябва и двете страни да са съгласни.

# 57
 • Мнения: 1 656
Хахаха, нали помниш как ме "оплюха", като посъветвах продавач да не подписва ексклузивен договор и да пусне имота на няколко агенции, да се съревновават и конкурират в намирането на купувач. Било най-тъпата възможна идея това и т.н. Ама агенциите искат да имат и купувача, и продавача. Искат двойна сделка. Ако обаче не са и двамата при тях, начисляват още една комисиона в цената. Найс, а?!?

# 58
 • Мнения: 27
Мен не са ме карали да подписвам договор, само веднъж имаше някаква бланка, че съм направила оглед, но в нея не пишеше нищо за някакви задължения към агенцията. Мисля, че беше, за да може брокерката да докаже пред шефовете си, че наистина провежда огледи. Но така или иначе апартамента беше в ужасно състояние и не го исках.
Някой знае ли дали тези договори имат изобщо правна стойност или с тях брокерите просто плашат хората?

# 59
 • Мнения: 7 972
Аз предпочитах да работя с един, да му дам ключ и да не се зснимавам. Така и направих. Сестра ми също е много ангажирана и за това.
Моя ме издразни, че постоянно ме навиваше да сваля цената, смени си агенцията и искаше лично да го предлага и тн. В крайна сметка продадох без него.

Общи условия

Активация на акаунт