Как брокерите усложняват нещата

• 20 380
  • 372
  •   1
Отговори
# 210
Черна станция, 2 имота съм купувала през живота си и винаги таксите при нотариуса се поемаха от купувача. Знам, че е до договаряне, но нямам намерение да си поделям или поемам таксите (ако говорим за данъка към общината и таксата на нотариуса). За тях говориш, нали, питам да не пропусна нещо важно.

Да, за това говоря и пак да, обикновено се поемат от купувачите, но съвсем не е задължително, по-скоро е както се договорят. Но все едно - някой ще плати повече данъци, а това беше смисълът на предния пост. И е тъпо да се облага с данък комисион, а не продажната цена.

# 211
Здравейте. Продавам имот, който е на 70 км. от местоживеенето ми и нямам възможност при всеки оглед да ходя и отключвам къщата. Оставих ключове на съседката и тя отключва. В моментът една брокерка нагло иска ключове и само тя да има права за продажба. Не съм съгласна, че и комисион иска. Смятам , ако има сделка да използвам мой адвокат, а не брокер. Доколкото разбирам към нея не дължа комисион, а тя си взема от купувача. Така ли е?

# 212
Както се разберете за комисионните.
А това, че била нагла и иска разни работи - на теб като не ти е изгодно, отказваш.

# 213
Не се съгласявай с брокерката - нито ключове, нито ексклузивен договор, т.е. само тя да предлага имота. Така ще трябва да се съгласиш с цената, която ще предложи доведеният от нея купувач, а и комисиона, колкото тя поиска, ще трябва да платиш. Ако не се съгласиш - няма да продадеш, а и други купувачи (с или без брокери) няма да могат да купят.
Ако имотът е в населено място, което не е особено атрактивно (не се очакват тълпи купувачи), моят съвет е да се съгласиш брокери да предлагат имота, а за комисионата - можеш да се пробваш да преговаряш колко % да бъде.
Ако имотът е в населено място, което е атрактивно (има търсене в него), можеш да се пробваш и без брокер, макар че е малко трудно вече без брокер, навсякъде са ...

# 214
Здравейте. Продавам имот, който е на 70 км. от местоживеенето ми и нямам възможност при всеки оглед да ходя и отключвам къщата. Оставих ключове на съседката и тя отключва. В моментът една брокерка нагло иска ключове и само тя да има права за продажба. Не съм съгласна, че и комисион иска. Смятам , ако има сделка да използвам мой адвокат, а не брокер. Доколкото разбирам към нея не дължа комисион, а тя си взема от купувача. Така ли е?
Съседката е добре да отключва, но ти контролираш на кого да отключва.  Обаждаш и се, казваш в колко часа кой ще дойде  и от коя фирма е. Не пиши в обявата подробности, кой отключва.
На твое място ще пиша "огледи веднъж в седмицата, примерно всеки петък 15-20ч" , хем е работен ден, хем, ако някой пътува да може в петък да е там.  И за теб да е удобно, защото е най-добре да присъстваш на огледите и ти.
По този начин гледаш и слушаш клиента, и брокера, и си правиш изводи. От опит, ще ти кажа, че на мен ми подмениха един от купувачите на предварителен договор и на нотариалния договор. Добре, че го бях заомнила по физиономия!.
Друг вариант е да си подготвиш видео и да ги качиш някъде в интернет, и да им даваш линк да го гледат и вече, ако някой има интерес към сделка, тогава идваш лично само за него.
Няма проблем и без брокер, но трябва да го казваш дори и да не те питат. Просто си поставяш твоето условие, и въросната брокерка въобще няма да напира. Казваш, 'не подписвам посреднически договор с никоя фирма, да не говорим за ексклузивен".

# 215
  • София /Абсурдистан
Какво означава, че са подменили клиент?

# 216
на предварителен договор дойдоха 4 човека роднини (в качеството на продавач), след което на Нотариалното изповяване на сделката, един от тях не беше същия човек, решили да го 'заместят' с друг техен роднина.

# 217
Това е съвсем нормална практика и няма нищо некоректно. Даже в стандартните предварителни договори обичайно има клауза, че подписалият може да посочи друг купувач за изповядването при договорените условия.

# 218
Аз не бих се съгласила да се посочват други купувачи.
@Черна станция,
дай пример, за какво точно го правят? И какво става с капарото (10%)?

# 219
на предварителен договор дойдоха 4 човека роднини (в качеството на продавач), след което на Нотариалното изповяване на сделката, един от тях не беше същия човек, решили да го 'заместят' с друг техен роднина.

Предполагам,

Искате да кажете " в качеството на купувач".

# 220
Аз не бих се съгласила да се посочват други купувачи.
@Черна станция,
дай пример, за какво точно го правят? И какво става с капарото (10%)?

Нищо не става с капарото, то си е платено по договор, а в договора си пише, че условията са същите и само се сменя човекът.  А пример - преговаряла си с дъщерята, но тя влиза в болница и сделката довършва бащата.  Или щерката е в чужбина и бащата и търси жилище, а тя си идва едва за изповядването.  Не знам, аз съм срещала такава клауза и в други договори и не ме притеснява, доколкото е указано, че се отнася само за името на подписващия. Ми може и да е умрял човекът, наследниците му ще довършат. Може и адвокатът да започне, ии брокерът, а да довърши реалният собственик.

П.П. Това може само за купувача, за продавача не става. Поне не толкова лесно. А за купувача просто трябва нотариално заверена декларация, че новият ще подпише от името/вместо на стария.

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 20:50 от Черна станция

# 221
Ако съм продавач не виждам какъв проблем би представлявало да е друг купувачът. Пепина, какви са ти били съображенията, че ми стана интересно.

# 222
продавачът в горния случай беше подменен, не купувача.
Рисковете са, че утре може да се появи истинския продавач и да си иска парите...

# 223
Пепина, в по-преден пост спомена, че са ти подменили купувача. Това породи последващите коментари. Мерси за разяснението, че си имала предвид продавач! Да, в такъв случай естествено, че не е в реда на нещата, да не кажа и че е дори нелегално.

# 224
Защо няма закон за тези дейности?
Това се чудя второ десетилетие.Също се чудя супер ''професионалистите'' брокери,които се учат в крачка,без курсове,без лиценз,защо масово работят на граждански договор?

Общи условия

Активация на акаунт