Как брокерите усложняват нещата

• 20 375
  • 372
  •   1
Отговори
# 180
Задължително е човек да направи видео на състоянието на апартамента, в момента да даването на ключовете.

Чак видео не съм сигурна дали масово ще почнат да правят, но снимки при предаването на апартамента е много добра практика, включително за хазяите. Защото поне тук във форума повече са оплакванията от хазяи за състоянието на жилището след наемателите отколкото оплаквания на наематели ... Има тема с оплакване от наемател, че хазяинът искал да задържи депозита и още пари за нова маса (заради изгризан от куче крак) и шпакловка на стени, пак заради изгризани дупки от кучето. И спор колко ще струва нова маса и нова шпакловка...Не били чак толкова големи щетите...

# 181
Снимки и видео могат да се направят, но е хубаво и в договора да се напише, че се съгласяват снимковият материал (еди кой си,,,,, или направен от брокера) да се приеме за фотодокументация.

# 182
Аз сега си търся да купя жилище и ми е доста стресово с брокерите, още повече, че ми е малко трудно да отсъствам от работа, за да ходя по огледи.
Аз знам какво търся, обаче ми губят времето, като ми предлагат и жилища, които на местоположение и дори на снимка не ми отговарят на изискванията.
Сега харесах един апартамент, обаче в последния момент точно преди огледа ми казаха, че има такса поддръжка над 100 лв. на месец, което съвсем ми обърква бюджета, защото и без това ми е на ръба на възможностите. И агенцията ме изнудва да им давам стоп капаро 3000 лв., само за да преговарят от мое име за цена. Аз им казах, че договорят ли ми цена още веднага подписвам предварителен договор и превеждам 10%, както и т.нар. стоп капаро.
От агенцията се опитват да ме убедят, че уж аз не разбирам.
Нашите са купували и продавали имоти, брат ми е купувал имот наскоро също с жилищен кредит и от първо лице съм запозната, защото съм ходила с тях, а и имам приятелки, които се занимават с отпускане на жилищни кредити, имам роднина адвокат, и знам, че стоп капаро е ненужно. Брокерката се опитва да ме убеди, че уж трябва да го дам, за да видил продавача, че съм сериозна. А аз много добре знам защо го искат реално. Аз не мога на всеки оглед без договорена цена да оставям стоп капаро. Агенцията ще ми дадат ли стоп капаро на мен, за да престана да ходя по други огледи? Днес съм на друг оглед в района с друга агенция.
Поне е лесно да се намерят двустайни апартаменти. Един приятел търсиха апартамент с три спални над две години.

# 183
  • София, Bulgaria
Аз сега си търся да купя жилище и ми е доста стресово с брокерите, още повече, че ми е малко трудно да отсъствам от работа, за да ходя по огледи.
Аз знам какво търся, обаче ми губят времето, като ми предлагат и жилища, които на местоположение и дори на снимка не ми отговарят на изискванията.
Сега харесах един апартамент, обаче в последния момент точно преди огледа ми казаха, че има такса поддръжка над 100 лв. на месец, което съвсем ми обърква бюджета, защото и без това ми е на ръба на възможностите. И агенцията ме изнудва да им давам стоп капаро 3000 лв., само за да преговарят от мое име за цена. Аз им казах, че договорят ли ми цена още веднага подписвам предварителен договор и превеждам 10%, както и т.нар. стоп капаро.
От агенцията се опитват да ме убедят, че уж аз не разбирам.
Нашите са купували и продавали имоти, брат ми е купувал имот наскоро също с жилищен кредит и от първо лице съм запозната, защото съм ходила с тях, а и имам приятелки, които се занимават с отпускане на жилищни кредити, имам роднина адвокат, и знам, че стоп капаро е ненужно. Брокерката се опитва да ме убеди, че уж трябва да го дам, за да видил продавача, че съм сериозна. А аз много добре знам защо го искат реално. Аз не мога на всеки оглед без договорена цена да оставям стоп капаро. Агенцията ще ми дадат ли стоп капаро на мен, за да престана да ходя по други огледи? Днес съм на друг оглед в района с друга агенция.
Поне е лесно да се намерят двустайни апартаменти. Един приятел търсиха апартамент с три спални над две години.

Няма да Ви е стресово, ако си наемете личен брокер. Той да звъни и проверява оферти на други агенция, колко са истински, актуални, по-точна локация и други детайли. Да Ви ги представи, Вие да решите, кое ще гледате и кое не. Да Ви организира огледа, а когато харесате имот да преговаря за Вас и Вашия интерес. Предварителен договор и плащане на 10% не се подписва ей така. Първо трябва да Ви дадат документи, да се направи юридическо проучване и чак тогава може подписвате. Да не говорим, че и банката е добре преди предварителен договор да одобри пазарната оценка на имота. Така нареченото стоп капаро или по-точно депозит на оферта, щом ще договаряте по-ниска цена, не е болка за умиране, ако сте сигурна, че  това е имотът, които искате. Ако страните договорят цена и условия на сделка чудесно, започва се подготовка на предварителен договор, ако не се договорят Ви връщат парите. За това се прави, когато сте огледали всички налични имоти по вашите критерии. За да подпишете Предварителен договор са необходими доста документи свързани с историята на имота, а продавачът няма да Ви ги даде ей така, само защото сте заявили устно намерение.

# 184
Да, затова имам личен адвокат и кадастър и мога да проверя за собственост и тежести на имота преди да подпиша предварителния договор. Личният ми опит показва, че брокерите гледат да продадат каквото имат на разположение без да се съобразяват с желанията на купувача.

За тези пари и при тази инфлация, където доста хора се отказаха да купуват, щом смятат, че не съм сериозна, да си намерят друг купувач.

Освен това на мен приятелка ми е договорила доста изгоден кредит, който няма да ми отпусне никоя друга банка, а на брокерите всяка втора дума им е да ме водят при техен кредитен консултант.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 06:53 от Анонимен

# 185
  • София, Bulgaria
Щом мислите, че нямате нужда от личен брокер, продължавайте да звъните по обяви и на каквото и каквито попаднете.
Доста хора може да са се отказали да купуват, но и хубавите имоти не станаха повече. Точно заради инфлацията някои от продавачите си изтеглиха имотите от пазара, страх ги е, че " кешът ще се стопи".
Успех Ви желая и с намиране на жилище и с кредита, особено с кредита и си оставете резерв.

# 186
Забравих да спомена, че в случая брокерът се явява мой личен брокер, тъй като въпреки че обявата намерих на техния сайт, при огледа беше и брокерът на продавача.

Брат ми беше купил с брокера на продавача, т.е. брокерът тогава представляваше и продавача и купувача и нямаха никакви проблеми. Първо договориха цена и после дадоха стоп капаро.

При условие, че не се е стигнало до уговорена цена, защо да оставям пари? На всеки оглед ли да оставям пари? От мен агенцията ще вземе 10,000 лв комисионна и не искат да предадат цената, която мога да си позволя, на продавача, докато не ме изнудят да им дам пари. Аз така или иначе знам колко мога да си позволя и ако не стигнем до споразумение е излишно губене на време. Капарото евентуално ще ми го върнат, ама аз дотогава да не търся по-изгодни апартаменти ли? Ами следващият месец е отпускарски сезон. Те ми губят напразно времето.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 07:33 от Анонимен

# 187
По принцип стопкапарото е полезен инструмент, защото много бързо фиксира основните параметри на сделката и ангажимента за сделка. Нормално много кандидати идват, оглеждат, цъкат, питат за цената и казват "ще се обадим като помислим" и 90% не се обаждат повече. Обаче идва един и казва "купувам при тези условия". Добре, ама докато се изготви предварителен договор минават няколко дни, а през това време продавачът няма ангажимент да спре огледите. И идват новите клиенти и той им казва "Гледайте, апартаментът още е свободен, но имам висяща оферта за 100 000". И тогава изведнъж някои клиенти не казват "Ще си помислим", а почват да наддават. И след три дни, когато си готова за предварителен договор, продавачът ти казва "Съжалявам, друг го взе за 103 000". И ти оставаш с гадното чувство, че хем си изпуснала хубаво жилище, хем напразно си тичала по проверки. И не можеш да имаш претенции към продавача, защото спокойно можеше и ти да размислиш, нали?  И затова опитните купувачи ходят на оглед с папка с празни листове и 2 или 3 хиляди лева в брой в джоба. И като огледат и решат, че купуват, на момента дават стопкапаро на продавача и подписват договор на коленце с основните параметри, обещание за сделка и неустойка (двоен размер). Макар и хвърчащ лист, това вече е договорен ангажимент и при неспазване може да се ходи на съд. Е, ако стопкапарото е 2000 лева, а друг купувач наддаде 5000 евро, вече нищо не пречи на продавача да ти върне 4000 лева с неустойката и да продаде на другия, но поне не си капо, а и рядко се случва, все пак има някакво чувство за чест у хората. Преди години продавах едни земи и идваха разни по няколко пъти, все им беше скъпо предлагаха и по 10 000 евро отдолу, изнудваха ме с какви ли не аргументи. Но изведнъж, като се договорихме с един купувач, и се почна "Ама защо така. Защо не ни се обади, ние бяхме първи? Той колко дава? Ние даваме 2000 отгоре" и прочее. Е, можех да спечеля повече, но си удържах на думата и стана сделката с този, който първи даде стопкапарото. Но вече имахме реален ангажимент, а не обещание някакво.
Та затова смятам, че това е полезен инструмент. Но изобщо не виждам защо да се дава стопкапаро на брокера, като той е никой - не неговото име стои на нотариалния акт.  Утре ще ти замрънка, че клиентът се отметнал и не знам си какво си. За мен стопкапаро се дава на продавача, освен ако брокерът няма някакъв супер ексклузивен договор с фиксирани задължения на продавача да продаде, и ти го видиш, а и онзи се съгласи да ти върне парите в двоен размер при отказа (не го вярвам обаче).

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 11:44 от Черна станция

# 188
При моята продажба от агенцията ми казаха, че купувачът им е дал стоп-капаро и няма да се отметне. Flushed Като се има предвид, че повечето имоти за продажба се предлагат от повече от 1 агенции, да се дава стоп-капаро на агенция не върши никаква работа. Освен да "върже" купувача към тази агенция, тип "Ами изпуснахме тази сделка, ама ще ти намерим друго жилище, нека стоп-капарото да си стои при нас."

# 189
След последната продажба никой не може да ме убеди, че брокер не е мръсна дума. Брокерката си беше моя "личен брокер" както я казвате, и това ни беше трета сделка заедно, така че имах пълно доверие и вниманието ми беше приспано (обица!).  Убеди ме да намаля цената и го направих. В последствие чрез личен контакт разбрах, че ме е прецакала и е играла с брокера на купувачите - които съвсем не са били "на ръба на възможностите си", както ми се каза. Гнусна и долна работа, за 5 хиляди евро. Нито ще обеднея, нито ще забогатея с тия пари, въпросът е, че ме направиха на глупачка, как нямало интерес дълго време и да не изпускам офертата. Имотът не е в София, а тя е от София и през ум не ми мина, че другата брокерка на място й е толкова близка.

# 190
Опитайте се с обява да пуснете нещо под наем и гледайте майтап с брокерите. Преди 2 месеца пуснах обява за даване под наем като частно лице. Брокерчетата първият ден ми запалиха телефона. 99% от тях питаха - може ли да предлагаме имота на наши клиенти. Разбира се, нали за това е обявата. И после започват - ама ние работим с 50% комисионна. Казвам им супер, ваше право да работите с каквато комисионна желаете с вашите клиенти. И те - нееее 50% от мен. WTF?! Били ми вършели работа, докарвали били проверени хора, а не случайно (смях). Някои бяха толкова нагли, че заявиха, че щом не искам да им платя нямало да си водят клиентите при мен на оглед. Попитах ги как ще реагират клиентите им когато разберат, че те умишлено крият подходящ имот от тях, защото искат да изнудват собственика за пари, който не им е клиент. Без отговор. Една г-жа даже ми звъня супер ентусиазирана имала перфектната наемателка, да сме уговорили среща да идва и да го наема. И като разбра, че от мен пари няма да види не я доведе. Сигурно клиентката и е подскачала от щастие. Резултата в крайна сметка е че за 1 ден намерих наемател, също частно лице без брокер. Не съм продавал, но предполагам, че там след като става дума за много по-големи комисионни нещата са в пъти по-зле.

# 191
  • София /Абсурдистан
Защо няма закон за тези дейности?

# 192
Защо няма закон за тези дейности?

Като знам кой и как пише закони в тази държава, по-добре, че няма.
Ако има, вероятно ще задължат нас винаги да минаваме през брокери и да им плащаме всичките измислени таксички. В момента се изисква повече сила на волята ( и от страна на продавачи/наемодатели, и от страна на купувачи/наематели), за да бъдат заобиколени/изолирани брокерите, които не вършат работа (ок.95%), но повечето хора нямат воля, поддават се на манипулации с фрази "така се прави", "такава е системата" и пр. и накрая сами си вършат работата и плащат на някой друг за удоволствието. Не го разбирам това.

# 193
След последната продажба никой не може да ме убеди, че брокер не е мръсна дума. Брокерката си беше моя "личен брокер" както я казвате, и това ни беше трета сделка заедно, така че имах пълно доверие и вниманието ми беше приспано (обица!).  Убеди ме да намаля цената и го направих. В последствие чрез личен контакт разбрах, че ме е прецакала и е играла с брокера на купувачите - които съвсем не са били "на ръба на възможностите си", както ми се каза. Гнусна и долна работа, за 5 хиляди евро. Нито ще обеднея, нито ще забогатея с тия пари, въпросът е, че ме направиха на глупачка, как нямало интерес дълго време и да не изпускам офертата. Имотът не е в София, а тя е от София и през ум не ми мина, че другата брокерка на място й е толкова близка.

Много смотана постъпка но както си написала да ти е обица на ухото, жалко

# 194
Убеди ме да намаля цената и го направих. В последствие чрез личен контакт разбрах, че ме е прецакала и е играла с брокера на купувачите - които съвсем не са били "на ръба на възможностите си", както ми се каза. Гнусна и долна работа, за 5 хиляди евро. Нито ще обеднея, нито ще забогатея с тия пари, въпросът е, че ме направиха на глупачка
Добре, аз не разбирам защо го е направила - нали е на %? Ако го продадеш за 100к, тя ще вземе 3000. Ако го продадеш за 95к, ще вземе 2,850. Не че са толкова много 150 евро, но все пак защо да ги изпуска?
Или казваш, че от тези 5к са й предложили част от тях на нея, ако те убеди да намалиш с толкова? Това си е жива злоупотреба и ако имаш договор с нея, в който й възлагаш да те представлява и да ти защитава интересите срещу %, можеш да я съдиш. Можеш и нищо да не й платиш от комисионната (ако докажеш, че е злоупотребила по този начин).

Общи условия

Активация на акаунт