Православието като начин на живот - 8

• 46 994
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Катерица, статията е малко претенциозно написана,, но пък авторът от личната изповед извежда обобщението на падането ни в греха.

# 541
  • София
Откровено казано статия ми изглежда някак си тежка за четене и много объркана.

# 542
Много благодаря за споделените мнения🌹
Олекна ми.🙏🤗

# 543
Катерица, не я разбрах много статията. Трудно се четеше и не ми въздействаше.
Най-важното послание в статията за мен:
"Бог ще даде разум и сили на хората да запазят чистотата на вярата до последния миг. Но преди да стигне дотам да остане на страната на Правдата във външния свят, човекът трябва да остане на страната на Христос в бойното поле на сърцето си."
Но не виждам какво общо има със заглавието.
NOVA NADEJDA, малко със закъснение, но напълно ти разбирам мислите и съмненията. И аз бих дала това което съм обещала на църквата, а за жената, дори да се съмнявам в нея, ако ме тревожи, бих дала нещо за да ми е спокойно на душата. Ако лъже, грехът си е за нея. Много е трудно с тази мафия и експлоатация на хората за просене, както и много други несправедливости. Затова се  надяваме на Божията милост,но и ние трябва да сме милостиви.

# 544
  • София
Дари, присъединявам се към публикацията ти. Бих изразила мнение за статията, че заглавието  прави паралел на известния психологически парадокс със свикването ни с греха до там, че да го заобичаме.

Последна редакция: пт, 23 юли 2021, 21:58 от Мигла

# 545
Дари, присъединявам се към публикацията ти. Бих изразила мнение за статията, че заглавието  прави паралел на известния психологически парадокс с свикването ни с греха до там, че да го заобичаме.
Сякаш това се опитва да каже авторът и според мен, но много объркано.

# 546
  • София
От утре започват Богородичните пости.

Ще ми се да обърна внимание, че православните пости не са само време със специален хранителен ражим, а време на самовглъбяване, до известна степен леко изолиране от суетата на живота, самооценяване и повече молитви.

# 547
  • София
Четох в темата за рецепти, как на хората това им е най-лесния пост. За мен уви е най-трудният, заради отпускарския сезон. Редовно се случва да сме във ваканция и пусто не мога да си хапна не само сладолед и пица, ами и риба. Отделно се случва да сме далеч от църквата в която ходим и изповедника. Абе изобщо ваканцията предполага да се отдадеш на релакс и удоволствия, а поста - на молитва и аскетизъм.
Тази година за добро или лошо сме просто в дълбоката провинция. Тук такива екстри като авокадо, банани, соево мляко и тофу не се срещат по магазините, та ще си постя съвсем натурално на диня и домати. Имаме си и църква, само изповедник няма, ама като се върнем. Но ще ми е интересно да прочета как съчетавате годишния си отпуск с Богородичния пост?

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 14:25 от Gorg0nzola

# 548
  • София
Рядко ми се е налагало да сечетавам годишна отпуска с Богоридичния пост, може би защото не понасям горещините и предпочитам да почивам септември.

Имал съм обаче случаи, когато съм имал други ангажименти по време на пости (например командировки или пък дори престой в болница за близо една седмица). Дори съм имал случай да не взимам причастие на Възкресение Христово, точно зарадзи прословутото спешно влизане в болницата.

В тези слчучаи обсъждам с изповедника си ситуацията и в повечето случаи той изисква от мен поне преди причастие да постя три дни, а след това да поема ангажимент за постене още определен период. В случая с болницата пък, чакахме да мине светлата седмица, след която постих цяла седмица и тогава взех причастие.

# 549
  • София
И аз никак не обичам точно августовските навалици по курортите, но е факт, че в миналото се е налагало да почиваме точно тогава. И докато децата бяха по-малки - искат сладолед, ама после не си го доизяждат, мрънкат да сме ходели да ядем цаца. Даже преди сто години сме се венчали на днешния ден и след това отидохме на нещо като меден месец баш по време на пости, което не е особено благочестиво, така да се каже. Та признавам си пропускала съм го, уж с настройката да компенсирам в последствие.  С годините започнахме да си планираме умишлено нещата така, че да не се застъпват двете събития. Сега се замислям дали да не направим усилието да се приберем на 14-ти, че да се изповядаме и пречистим за празника.

# 550
  • София
с отпуск или без суетата на живота ни е огромна и за да сме въцърковени се полагат усилия. Този вид почивки по курорти съвсем не са място на пост.  Наистина по - уместно е  или да се планира  почивка в изолирано място, кротко , без светските забавления или да се ходи преди или след поста. Същото се отнася и за Коледния пост- тогава пък се правят служебни предварителни купони.

# 551
ще си постя съвсем натурално на диня и домати.
Че по- хубаво от това няма, особено в тия жеги

# 552
  • София
Аз си набавих и маслини.
Хляб, маслини, диня, домати и някаква салата и съм готова. Хапвам и доста сурови семки- тиква, слънчоглед.
За домочадието за утре ще има яхния броколи. За закуска има пълнозърнена закуска с овесено мляко.
Четох за апостол Сила. Вчера се честваше. Минал е през Дервия и Листра. Апостол Павел дошъл в Македония. Отишли в Амфипол, Аполония и Солен.  Трудно ми е да  си представям тези места какво значат днес. Къде се намират.

# 553
  • В царството на игрите:)
И на мен през тези пости ми се налага да пътувам доста и обсъдих със свещеника ми, че ще постя в повечето дни, но ще отложа причастието. Няма как да пътувам насам, натам с компании и да отида на другия ден на причастие дори и да успея да постя. Лек пост на тези, които е имат радостта да се причесттят.

# 554
  • София
Отецът, при който се изповядвах го преместиха. Сега ще ми е трудно достъпен  и много страдам, че вече служи така далече. Причастие мога да взема само след изповед и пост и на друга служба, но трябва да се ориентирам как да стигам до моя отец на новото място.

Общи условия

Активация на акаунт