Православието като начин на живот - 8

• 46 996
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Извинете за въпроса, но това в подлеза на Софийски ли се случи?

# 526
Парите си ги обещала на църквата, значи трябва да ги дадеш на църквата. На жената дай други, щото имам чувството, че тя ще е онкоболна по табела още дълги години. Всичките ти размишления са или от дявола, който иска да спъне работата, или от теб самата, дето ти са се оправили нещата и сега искаш да изклинчиш. Ти сама си дала обет да дариш на църквата. Що тогава не си си задала въпроса за какво са й на тая организация парите ти? Щото като са на зор всички викат към Бога, а после му обръщат гръб. И сега какво? Търсиш с кой да си избършеш ръцете, та да не спазиш обещанието си? Аз отказвам да участвам.

# 527
  • София
НоваНадежда, направила си това, което си имала като подтик в сърцето по време на молитвата.  Защо така силно се спъваш в решението си? Вярно е, че човек като търси да чуе Божията воля често се мята и ако случаят е такъв те разбирам .

# 528
Nova Nadejda, за мен църквата Христова това са най-вече хората, които я съставят  - тялото Христово! Помоли се Бог да ти даде водителство на кого и къде точно да дадеш парите си! Това не е маловажно, тъй като тези средства могат действително да благославят някого в нужда и да му послужат за лично свидетелство за действието на Бог в живота му!

# 529
НоваНадежда, направила си това, което си имала като подтик в сърцето по време на молитвата.  Защо така силно се спъваш в решението си? Вярно е, че човек като търси да чуе Божията воля често се мята и ако случаят е такъв те разбирам .
Това и за мен е важно да разбера.
Може дявола да ме спъва, както писаха по-горе, но се терзая с това съвпадение да не би Бог да е искал да ми подскаже друго.

Не, жената не беше в подлеза на Софийския университет.

Мia, грубичко ми се струва написаното от теб. Явно съм те засегнала със споделеното.
Ама това са мислите ми в този момент.

Благодаря за мненията Ви!

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 10:06 от NOVA NADEJDA

# 530
  • София
Изпълнила си си обета, помоли се за онкоболната жена, Бог ще "зачете" жертвата и молитвата ти, вижда и в сърцето ти състраданието ти към жената. Бъди спокойна, дори и да нямаш какво да й дадеш. В случая намерението също е важно.

# 531
  • София
Според мен можеш да се помолиш за жената, дори това е още по-силно от парите. Бъди спокойна в душата си.

# 532
NOVA NADEJDA, хубаво е, че попита🤗
Полезно е за всички ни.
Четейки те, се сетих за притчата за милостивия самарянин.
Според мен, това, което подсказва съвестта ти, това е най- правилното да сториш.

# 533

Мia, грубичко ми се струва написаното от теб. Явно съм те засегнала със споделеното.

Съжалявам, но така ми се стори. Била си на зор, дала си обет, работите са се оправили и ти започваш да се чудиш как да се отметнеш от собствените си думи. Да си мислила какво си се заричала. То затова Исус е казвал да не се кълнем, а да говорим само с да и не.
Моят съвет е да изпълниш, каквото си обещала, защото после ще се чудиш откъде ти е дошло. И следващият път не се заричай в нещо, което нямаш намерение са правиш.

# 534
Какво значи "следващия път ще се чудиш откъде ти е дошло"?! Т.е. да очаква нещо лошо да й се случи ли? Не залитаме ли пак в посока суеверия... Това с обетите аз не го разбирам. Не бих дала голяма сума на всяка църква. (Не казвам, че случая е такъв). Дадох веднъж 100 лева на местна църква, за да споменават името на дядо ми по време на литургията. Чудя се дали имаше смисъл. Дразнят ме такива неща. Звучи ми като покупко-продажба. Като сделка. И от моя, и от тяхна страна. Даже сега като го написах се замислих защо съм го направила. Пак казвам, не отъждествявам своя случай с този на NOVA NADEJDA. Надежда, както си го почувствала, така е най-добре. А съмненията и колебанията винаги объркват човека, но са неизбежни, особено за мислещи и търсещи хора.

# 535
  • София
Ох, знам че е много грубо да го кажа, но за мен много зависи къде точно е била жената. В централната градска част на София, просешката мафия не би оставила и не би разрешила, на никой извън нейните редици да проси.
Все пак не изключвам възможността да има такива хора и тогава най-доброто е първо да се поговори с тях. Какви са, що са, как се е стигнало до това положенение, за какво по-конкретно ще им трябват парите и т.н.

Ако обмисляш за какво точно църквата ще използва дарението ти, не бързай да го дадеш просто така. Разходи се, попитай! В някои църкви се събират дарения за реставрация, в други познават някой, който има нужда, в трети може пък да организират кухня за бедни и т.н. Можеш да не дадеш в големите централни храмове или често посещавани манастири, а в по-малки и по-окаяни.

Ако се чудиш дали срещата не е била знак, тогава просто се помоли от сърце, Господ да ти даде прозрение как да постъпиш.

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 16:34 от Gorg0nzola

# 536
  • София
Бог от пари не се интересува.

По принцип аз гледам да купувам храна и дрехи и да я дарявам на бедни. Дори и на просещи на улицата и пред църквата, аз пари не давам и толкова. От както купих един сандвич (бургер) и го дадох на един млад мъж просещ на улицата, който уж трепереше от глад и студ, и после тоя го метна по мен крещейки, че не ме е молил да го храня и че искал пари - от тогава аз пари на просяци не давам.

Отидете при свещеник, споделете случилото се и той ще ви каже най-добре как да постъпите.

За напред ако ме питате мен (без да приемате моето мнение за меродавно) поемайте ангажимент за отслужвате на литургия с осветяване на хляб (прави се в края на литургията и после се раздава на присъсващите или възрастни хора) и нахранете някои възрастни или бедни хора около вас.

# 537
Радвам се, че в темата се заформи хубава дискусия. Hug
Иска ми се да помоля. Ако някой има желание, може ли да сподели мнението си по повод този материал?
Стокхолмският ни синдром

# 538
Какво значи "следващия път ще се чудиш откъде ти е дошло"?! Т.е. да очаква нещо лошо да й се случи ли?
Именно. Дума, дадена пред Бога, не се нарушава.

# 539
Благодаря на всички за споделеното мнение. Аз направих каквото бях решила още същият ден.

Катерица, аз ще изчакам някой да се изкаже пръв, защото май не разбирам за какво точно се говори в статията.

Общи условия

Активация на акаунт