До края на седмицата аз няма да пусна щерката. За два дни ситуацията може да се промени много към по-лошо или по-добро.
Приканвате към разум, а сега вие разсъждавате по принципа "така ще стане, защото така ми се иска". Предполагам, че отлично знаете, че "за два дни" нищо няма да се промени, най-много да ни кажат за "още 2-3-5-N заразени".
Просто ще са отлагане на решението. Изглежда все още населението не осъзнава сериозната ситуация. Но това изглежда бързо се променя. След всяко обявяване на "2-3-5-N заразени".
Правителството не обича да взема не-популярни решения, дори и да са стратегически правилни. Ще се чака материала да "узрее".
Виждаме какво става в Италия, и не мога да разбера тези, които си мислят, че при нас ще е различно. Да, може би ще е малко по-различно (надявам се по-добре, но верояно няма да е така). Но в общи линии, ако не се случи чудо - ще стигнем до ситуация, подобна на Италия. Пак ще затворим училищата, но след като вече сме заразили много повече хора, отколкото ако го направим превантивно.
Според мен, тази епидемия ще мине. Чудо не се вижда, така че ще трябва да я изкараме.
@raptor няколко пъти вече пуска една графика:

Основният въпрос е дали ще мине бързо и каквото такова. Или ще се опитаме на я контролираме, да я забавим. Забавянето би било от полза:
- здравната система ще е под по-малък натиск.
- здравните работници ще придобият опит, практика, т.е. по-добра дигностика и лечение
- ще се отдалечим от грипната епидемия, боледувалите ще имат време да повъзстановят имунитета си
- време за чудо - ваксина, лечение.
Като цяло, вероятно жертвите ще са доста по-малко, ако епидемията се управлява. Не само преките (от вируса), но и косвените (от други заболявания) - ако здравната ни система се разпадне.
"Грипната ваканция" е важен елемент ако ще "управляваме" епидемията. Училищата, според мен, са един от най-големите канали за разпространение на вируси. Според мен, така или иначе децата ще излязат в "ковидска ваканция", колкото по-рано, толкова по-добре - т.е. по-малко разпространение на вируса, по-малко заболели.