Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 934 597
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 395
Още не са отбелязали двата нови случая у нас в световният брояч.

# 16 396
Аз още вчера четох за хоспитализирани в Лом със симптоми. В Северозапада много хора се върнали от Италия. Какви са тези безотговорни хора, от неграмотен етнос ли са?

Може би, но няма голямо значение. Видяхме и реакцията на световните лидери и политици, дори и след Китай и Италия.....Ама колкото и да не се харесва на много , НЕ Е “ just the flu”, не е само за възрастни и не е “парацетамол”.

# 16 397
... но нека да остане само най-необходимото и да се постараем да ограничим всички останали дейности, които не са от първостепенна важност, както и всеки човек да вземе лични мерки да предпази себе си и останалите. Да, естествено, че ще има дискомфорт и загуби, но то пък оставаше и да преминем през пандемия без грам дискомфорт. Вирусът и неговия потенциал са ясни, но това как ще се развият нещата реално зависи до голяма степен и от нас.
Hands Plus1
Пазейки себе си, ще пазим и другите. Чувството за недосегаемост е точно толкова вредно, колкото и паниката.

# 16 398
  • Варна
Нещо полезно, от което можем да почерпим опит и в каква посока трябва да бъдат насочени усилията ни отсега нататък:

"В отговор на епидемията от коронавирус, експертите по обществено здраве и правителствените служители многократно споменават важността на „изравняване на кривата“. Но какво точно означава това?

Когато са изправени пред заплаха като Covid-19, често епидемиолозите търсят две важни числа: колко заразна е болестта, количествено определена от броя на заразените от всеки заразен човек и общия брой на хората, които умират в резултат на заразяване с  болестта.

Covid-19 изглежда по-заразен от обикновения грип и причината за по-високата смъртност. Но тези темпове не са неизменни, тъй като различният модел на разпространение на вируса в различни страни показва, че интервенциите могат да имат голяма промяна.

Без защитни мерки за забавяне на разпространението на Covid-19 вероятно има голям скок на инфекции за кратък период от време.

Този сценарий рискува затрупване на здравните системи, като лошата ситуация в Италия илюстрира опасностите от това, когато една страна е засегната от вълна от нови случаи. Болниците ще се наложи да се борят да се справят с притока , което води до по-висока смъртност.

Основна цел на служителите в общественото здравеопазване сега е да избегнат огромен пик в случаите на Covid-19 в полза на по-бавния растеж, който се превръща в умерено плато. Инфекциите все още се появяват, но за по-дълъг период - и „изравняване на кривата“ превръща стръмната планина от случаи в по-успокоен хълм.

Това по-нежно увеличение на случаите дава време на здравните системи да се адаптират и да поемат новите пациенти, сигурни че вирусът не се разпространява по-нататък и ефективно лекуват най-уязвимите. Много от мерките, които сме виждали по света .

Чрез агресивни санитарни усилия, усърдно измиване на ръцете, отменяне на големи събирания, минимизиране на пътуванията, работата в интернет и подобни мерки, можем да изравним кривата на епидемията *, като поддържаме броя на хората, едновременно заразени, на достатъчно ниско ниво, за да бъдем управляеми.“ туитира Карл Бергстром, биолог в Университета във Вашингтон, който създаде широко споделяна графика илюстрираща изравняване на кривата.

„Стъпките, които предприемаме сега, поотделно и като общност, ще определят траекторията на епидемията # COVID19. Това от своя страна ще определи колко живота са загубени. Не става въпрос само за защита на себе си; става въпрос за защита на най-уязвимите сред нас. "

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/10/covid-19-coronavirus-flattening-the-curve

# 16 399
  • София
Аз още вчера четох за хоспитализирани в Лом със симптоми. В Северозапада много хора се върнали от Италия. Какви са тези безотговорни хора, от неграмотен етнос ли са?

Може би, но няма голямо значение. Видяхме и реакцията на световните лидери и политици, дори и след Китай и Италия.....Ама колкото и да не се харесва на много , НЕ Е “ just the flu”, не е само за възрастни и не е “парацетамол”.
За жалост си права . В Италия има критични и млади хора.

# 16 400
С какво австрийските мерки са по добри от нашите.
А относно нашите нови случаи. Мое мнение е че хората не са имали много контакти тук в София. Така че ако огнището не е тук( в смисъл че не са заразени от сина) - няма да има много заразени в София. Но пък в такъв случай ако са имали 90 контакта в селото...не ми се мисли просто какво може да се случи там.

# 16 401
Скрит текст:
Току що изгледах обръщението на австрийския канцлер и тукашния щаб , във връзка с новите мерки и просто ми се доплака. Не че и той е китка за мирисане, но в сравнение с нашите тулупи е ....нямам думи, с които да опиша разликата.

Надявам се, че утре ще имам време да го преведа, а на владеещите немски, препоръчвам горещо да го чуете.
И там ли смятат да го оставят тоя вирус да се вихри?
Обясниха, че няма как вирусът да бъде спрян. Надяват се с приложените мерки, да забавят нещата и да спечелят време, за да предотвратят срива на здравната система и поне да не съвпада пика на грипа.

Мерките са най-строгите в Европа досега, като изключим училищата, но си казаха, че търсят начин да го организират.
И тук това обясняват. Няма как да се спре. Просто се ограничава ,забавя.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 23:03 от Не се сърди, човече

# 16 402
Чувството за недосегаемост е точно толкова вредно, колкото и паниката.

Аз так и не разбрах с какво паниката може да бъде вредна в тази ситуация. С нищо. Само може да допринесе, освен ако не става дума за хора, които си скубят косите и реват на публични места.

# 16 403
  • София
Въпросът не е в това колко процента ще го изкарат – може и всички да го изкараме. Въпросът е да го караме на малки порции, защото иначе здравната система няма да издържи и тежките случаи няма да могат да бъдат поети и обгрижени. Затова са нужни сериозни мерки по ограничаване на разпространението, печели се време. Още повече се печели и време до откриване на по-ефективно лечение, а след това и ваксина. Ето, и от грип боледуват всички, но има ваксини за рисковите групи, има и ефективни лекарства.

# 16 404
Имаме прекрасни лекари, но лоша система и ниско самочувствие. Мизерните условия в някои болници не са критерий.
Чета италиански сайтове и групи във фейса. Прави ми впечатление как италианците се подкрепят,  как си дават надежда, вярват и звучат обединено...И наистина черни и отчаяни мисли никъде не срещам, а само "Давай, Италия!, Да живее Италия..."
Силата на духа е много важна в кризисни моменти. Не да се хванем за косите, обезумели от страх и обвинения един към друг.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 23:08 от unabella

# 16 405
  • София
...
А относно нашите нови случаи. Мое мнение е че хората не са имали много контакти тук в София. Така че ако огнището не е тук( в смисъл че не са заразени от сина) - няма да има много заразени в София. Но пък в такъв случай ако са имали 90 контакта в селото...не ми се мисли просто какво може да се случи там.
Забравяш споменатото по-назад приемане и престой в Пирогов. Макар че на партера се проветрява качествено от течението...

# 16 406
unabella - наият народ е изстрадал. Пораженчески мислим. Но пък си мисля , че можем да се държим на положение стига да решим.

# 16 407
Чувството за недосегаемост е точно толкова вредно, колкото и паниката.

Аз так и не разбрах с какво паниката може да бъде вредна в тази ситуация. С нищо. Само може да допринесе, освен ако не става дума за хора, които си скубят косите и реват на публични места.
Най-просто казано, може да ти докара нервно разстройство, което да ти навреди повече от вируса.

# 16 408
Аз мисля училищата са им най-малкия проблем. Сборни класове в дежурни училища и онлайн обучение и са готови учениците.  Важното е учениците да стоят по домовете. Като хванат някое дете в Мола- глоба на родителите и готово. Хем пари за тестове ще има, хем родителите ще осъществяват здрав контрол върху децата си.

# 16 409
  • София
От нервно напрежение отслабва имунната система.

Общи условия

Активация на акаунт