Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 251
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 525
Пускам линк от ФБ на английското семейство, което до последно биеше камбаната на кораба, че са здрави и властите трябва да им пратят самолет. Сега се оказва, че и двамата имат коронавирус и са под наблюдение в болницата. Мъжът е инсулинозависим диабетик. Правят им пълни изследвания, интересно ми е да видя как ще протече болестта при тях - 70+.
https://www.facebook.com/david.abel.75

# 3 526
Лили, моля те, не ми чети толкова буквално постовете, а вниквай в смисъла, който влагам, че така трябва да се обяснявам през през пост, какво съм искала да кажа.
В случая под "видове", имах предвид в много широк смисъл, вкл. и вируси, бактерии, пък ако щеш и неживата природа. А не само висшите живи организми.
А балансът, за който говорех, е че има някакъв добър убиец, но той има неприятели, които му пречат да да се развихри докрай и да унищожи другите.

Колкото до вируса дали атакува клетките на имунната с-ма, не съм срещала информация, но факта, че води засяга много органи и води до органна недостатъчност, е потвърден на  много  места. А това означава, че вирусът не е толкова избирателен и има универсални ключове,  шперцове, отключващи много видове клетки.

ПС
Колкото до английското семейство, то беше ясно, че всички на кораба ще се заразят. Въпросът е кой как ще прекара заразата. Затова си мисля, че R0= 3 ще се промени, този вирус е с много начини на предаване на заразата и с много висока степен на заразност.
Както казват експертите, карантината е за да не се заразят още хора, а не за да се предпазят тези, в огнището. Беше грешка да ги пускат от кораба. Но знам ли, може да искат повече страни да се "снабдят" със заразени и да тестват лечение.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 13:45 от Diorela

# 3 527
ХИВ засяга белите кръвни клетки, като се възпроизвежда там и по този начин ги унищожава. При този процес, имунната система постоянно произвежда нови клетки с който да се бори срещу вируса и други инфекции. С времето имунната система се заслабва и от там се получава Синдром на придобита имунна недостатъпност(СПИН).
Коронавирусът засяга 2 клетки намиращи се в белите дробове, който сами по себе си действат в синхрон, след като инфектира едните клетки, другите се заслабват и от там дробовете се пълнят с отломки и течност.

Сега точно не ми се разшифрова статията с протеините, доколкото разбрах, те са отговорни за действията на вируса спрямо гостоприемника, но сами по себе си тези 2 вируса инфектират различни клетки.

# 3 528
Грейпфрут благодаря. Никъде в тази информация не се споменава, че вирусът атакува клетките на имунната система, а че имунната система понякога прекалява с реакцията и започва да трепе всичко наред, дори и здрави клетки. Често срещано дори и при грипа е твоята собствена имунна система да те убие, опитвайки се да те лекува. Испанския грип е убивал по този начин.

Снежана, белите кръвни клетки са клетки на имунната система.

Diorela, в този смисъл да, рядко срещано е вирус да изтрепе цял вид.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 13:50 от LillyM

# 3 529
Еми това казвам и аз, напрактика двата вируса инфектират различни клетки, нямащи нищо общо, единственото общо е начина по който действат, поне аз така го разбрах, все пак не съм медицинско лице.

Скрит текст:
That’s when phase two and the immune system kicks in. Aroused by the presence of a viral invader, our bodies step up to fight the disease by flooding the lungs with immune cells to clear away the damage and repair the lung tissue.

When working properly, this inflammatory process is tightly regulated and confined only to infected areas. But sometimes your immune system goes haywire and those cells kill anything in their way, including your healthy tissue.

Тогава започва втората фаза и имунната система се включва. Пробудени от наличието на вирусен нашественик, телата ни се активизират за борба с болестта, като наводняват белите дробове с имунни клетки, за да отстранят щетите и да поправят белодробната тъкан.

При правилна работа този възпалителен процес е строго регулиран и се ограничава само до заразени области. Но понякога имунната ви система се активира прекалено и тези клетки убиват всичко по пътя им, включително вашата здрава тъкан.

Тук се има навпредвид,че в някой случай клетките на имунната система, която попринцип се ограничава в определена инфектирана област, се случва да излезнат от тази област и тогава вече здравето на болния се влошава и влиза в критична фаза. Вирусът тук няма нищо общо, той не инфектира клетките на имунната система, по скоро явно тези протеини подпомагат тоя объркващ процес, по надолу е описано, но вече не го помня точно какво беше.

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 14:02 от Snezhana Petrakova 651272

# 3 530
Цитат
Diorela, в този смисъл да, рядко срещано е вирус да изтрепе цял вид.
Точно така, Лили. Това исках да кажа, че по-скоро прилича на човешко творение, отколкото на случайна  природна комбинация. Прекалено съвършен убиец е.
Този  вирус има доста голям потенциал...  Дълъг инкубационен период, безсимптомно заразяване, висока степен на заразяване, тежки поражения и висока смъртност, независимо от цифрите, които са манипулирани според мен.
Ако не мутира и не остлабне, не ми се мисли какво ни чака.

А у нас разчитаме на човешкия морал, хората да си кажат  къде са били. Няма ли граничен контрол, нали виждат по печатите в паспортите?!
Цитат
Основната ни цел е хората, които се връщат от Китай да съобщават на границата, да си стоят вкъщи и при първите симптоми да потърсят медицинска помощ“, посочи проф. Кантарджиев.

Разбирам, че основната цел е тепърва да възпитат хората...

ПС
Снежана, извини ме, не можах да се сдържа - "навпредвид" - няма такава дума в българския език. Правилно е  "предвид" - без "на", "в" и е една дума, а не две, както често се среща.
https://kaksepishe.com/tag/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B4/ Този вариант дори и Павлина Върбанова не го е предвидила ( от предвид ).

Последна редакция: чт, 20 фев 2020, 14:33 от Diorela

# 3 531
Мерси за поправката, аз приемам критики, нали все пак се изказаха тук, че нямам умствен багаж Simple Smile

# 3 532
Няма безгрешни хора, ние не сме съвършени. Аз бих се радвала, ако ми посочват грешките, за да не ги допускам. Нали цял живот така се учим, не се раждаме всезнаещи.
ПС Това, всъщност, не е критика, а корекция на грешка.

# 3 533
  • София
Снежана, да, вирусът не атакува имунните клетки, но предизвиква свърхреакция на имунната система, която понякога унищожава белите дробове (споменава се дори префорация на тъканта - не знам дали това е правилният термин)
Ето друг цитат (от тук https://www.msn.com/en-xl/lifestyle/health/heres-what-coronaviru … Q?ocid=spartandhp)
After the SARS outbreak, the World Health Organization reported that the disease typically attacked the lungs in three phases: viral replication, immune hyper-reactivity, and pulmonary destruction.
Not all patients went through all three phases—in fact only 25 percent of SARS patients suffered respiratory failure, the defining signature of severe cases. Likewise, COVID-19, according to early data, causes milder symptoms in about 82 percent of cases, while the remainder are severe or critical.
След епидемията от SARS Световната здравна организация съобщава, че болестта обикновено атакува белите дробове в три фази: вирусна репликация, имунна хиперреактивност и белодробна деструкция.
Не всички пациенти преминаха през трите фази - всъщност само 25 процента от пациентите с ТОРС претърпяха респираторна недостатъчност, което е определящият знак на тежките случаи. По същия начин, COVID-19, според ранните данни, причинява по-леки симптоми в около 82 процента от случаите, докато останалите са тежки или критични.

# 3 534
грейпфрут, говорим за едно и също, така че няма смисъл да го дъвчем повече, аз прочетох статията и ми беше изключително интересна, даже ти благодаря, че я постна.

Diorela така си е безгрешни хора няма.

# 3 535
По-скоро разсъждавах за близост до САРС, а в същото време идентични протеини с ХИВ, отговарящи за разпознаването на клетките на гостоприемника и закачането към тях, което бяха публикували в едно начално проучване. Това е някаква странна комбинация, с  грипоподобни симптоми - разпространява се като грип, но удря като спин.
По тази причина ще е трудно да намерят ваксина.

От фейса на британците - лекарката им много афиф облечена. Иначе е добре, че дават информация "отвътре". Лошо е , че ги разселиха пасажерите. Според мен почти няма да има човек от тях, който да е незаразен или поне неносител.
В Иран от клипчето също се вижда, че мъж, вероятно брат му е без защитно облекло. Колко хора са били в контакт!

Нищо в този вирус не ми изглежда естествено. Някак всичко му е прекалено изпипано. Не се съмнявам, че може дори 40 дена да му е латентния период. Сякаш самия въздух е пълен с него и минал-неминал си го погълнал. Направи ми впечатление, че в Ухан в един сайт ги съветваха да не си отварят прозорците. А иначе е обратното...

В Европа толкова малко заразени засега и още не могат да ги изпишат, че има и в критично състояние.

# 3 536
  • София
Така е, да Simple Smile Лили попита за връзката с имунната система, затова се включих.

# 3 537
  • Street of Dreams
Немският мейнстрийм вчера се изказа - не е задължително да си болен (със симптоми) , за да си заразен преносител. Това намалява шанса за затихване. Нещо, което ние, паникьосаните говорим от 3 седмици.

# 3 538
Откриха го! Къде спаха досега? Някак се държат като малоумни. Или поне като непрофесионалисти.
Нашите и те - в началото с насмешка, сега пак, макар че вече леко вмъкват фактите, които ние тука си ги пишем от седмици...

# 3 539
От прочетеното май минавам в отбора на Ън и смятам, че за хората с автоимунни заболявания, които вече имат объркана имунна система, вируса ще е много лош Sad

Общи условия

Активация на акаунт