Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 933 734
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 7 275
Вице президента на Иран е с положителен тест за Ковид-19, и сега ако не признаят, че имат проблем, явно никога няма да го направят.

Не практика откъм признания - признават.
Скрит текст:
Иначе защо ще обявяват бройка на заразени, починали и ще затварят училища и пр /което стана след първите смъртни случаи/. Обаче не ми е ясно как им се отразяват американските санкции на опциите да купуват тестове. Така или иначе, СЗО им изпраща, изпраща им и екип - то горе долу това им е единствената надежда.
Китай им беше от малкото търговски партньори, ЕС уж вече се бие в гърдите,  че ще спазва ядрената сделка, но на практика още е в положение, когато САЩ кажат "Скачай" да пита "Колко високо?". Така че ситуацията им никак не е розова откъм оборудване, тестове и възможности.
Тук един ъпдейт от BBC
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51642926

Благодаря за линка.
Обнадеждаващо е, че ще допуснат екип на СЗО, дано тогава се даде по-ясна представа, какви за мащабите на заразяването при тях. Ясно е, че САЩ и ЕС няма да им помогнат на този етап, но си мисля, че можеше поне от Русия да поискат помощ във вид на тестове, дезинфектанти и предпазни облекла. Руснаците от самото начало обявиха, че имат разработени техни тестове.
Все си мисля, че те се опитаха да прикрият мащабите на епидемията при тях, за да си спасят изборите, които проведоха миналата седмица. И затова и не потърсиха помощ.
Струват ми се и половинчати мерките, които вземат - затворени са училищата и в заведенията наргилетата се пушат с индивидуални мундщуци. Очаква се да се отмени и петъчната молитва. В същото време не смеят да затворят поклонническите храмове, където реално се събират най-много хора. Мисля, че скоро няма да се справят там със създалата се ситуация. Лошо е и, че от там заразата се разнесе из целия Близък Изток.

# 7 276
  • София
Колко добро сравнение. Свинският грип от 94000 заразени по цял свят, най-вече в Мексико и САЩ са починали едва 500.

Корона вирусът още не е стигнал пикът си и вече има само в Китай 1200 жертви от 78000, а в Япония има случай на ре-заразяване.

Да ги сравним ли пак?

От Коронавирус жертвите в Китай до момента са 2744

# 7 277
Бившият ирански посланик във Ватикана е починал от коронавирус

BNO

# 7 278
Колко добро сравнение. Свинският грип от 94000 заразени по цял свят, най-вече в Мексико и САЩ са починали едва 500.

Корона вирусът още не е стигнал пикът си и вече има само в Китай 1200 жертви от 78000, а в Япония има случай на ре-заразяване.

Да ги сравним ли пак?

Не съм сигурна, че тази статистика е вярна. Уикипедия сочи друго

Не искам да споря, просто разсъждавам против истерията

Последна редакция: чт, 27 фев 2020, 18:28 от unabella

# 7 279
Не разбирам защо този вирус предизвиква такава истерия, след като статистиката сочи, че смъртността е предимно при възрастни хора с  ред хронични заболявания.
Ами, това са майките и бащите ни. Да ги отпишем викаш.
Освен това не се знае какви последствия оставя при оздравелите.
Навремето след натравянето с Ехек много хора останаха на хемодиализа.

# 7 280
Китай са обявили, че до края на април ще се стабилизират.
GrinningGrinningGrinning
Не е Китай , а Тръмп. Доста спокоен.
Значи може да разчитаме на това. Все пак тази попара, той я надроби.
Ако вярваме на Тръмп, да. През април вируса сам ще изчезне
Което е много позитивно, но до тогава да доживеем.

# 7 281
  • град-държава
Аз вече се обърквам със симптоматиката. Навсякъде пише различни неща. Ако някой може да каже нещо по този въпрос...

# 7 282

Да ги сравним ли пак?

Явно има какво да се сравнява. Ето още по темата за свинския грип.

Починали от "свински грип" 2009
Според последните данни на СЗО (януари 2010г.) броят на жертвите на свинския грип
са над 12 541 души. Редица изследвания посочват, че 60% от починалите са под 18
години. Първите регистрирани смъртни случаи обаче са при заболели на възраст 25-50
години. През ноември 2009 г. е въведена нова система за събиране на данни - в
статистиката се отчита всеки починал възрастен човек, който е с много симптоми за
прекаран „свински грип”.
 В България леталните случаи са около 35 при заболяемост 0,003 на 10 0000. В
Пловдивски регион жертвите са 4 между 25 и 45г. Бременни жени, млади хора,
наркомани и хора с хронични заболявания на дихателните пътища - късно потърсили
медицинска помощ и самолекували се са основна група на риск. За сравнение при
“нормална” година сезонния грип отнема живота на 250 до 500 000 души
.
 В САЩ статистиката е за 36 000 починали всяка година, като по- голямата част са
хора над 65 години. В България ежегодно от сезонен грип умират между 2000- 3000
болни.

Възрастова структура
От новия вирус A(H1N1)09 боледуват предимно млади хора. Те нямат имунитет за
разлика от по-възрастните, придобили частичен от грипните вълни в периода 1968-1977
г. Експертите подчертават още, че хората заразени с грип преди 1957 г. се оказва, че
имат известен имунитет за „свински грип”. Според СДС те имат антитела, които
атакуват новия вирус, което не значи обаче че лицата над 52г. са напълно защитени,
потвърдено от смъртните случаи.
 Статистиката за заболелите по възраст от вируса H1N1/09 е различна на тази за
сезонния грип, тъй като близо 90% от случаите са подрастващи и деца. Изследвания
потвръждават уязвимостта на тези възрастови групи. Направени са изследвания по
време на първата фаза на развитие на инфекцията между 18 март и 1 юни в Мексико и
16 април и 12 август в Канада. В Мексико тежките случи на заразяване с грип H1N1/09
при млади пациенти довеждат до остра дихателна недостатъчност, последващо
състояние на шок и смъртност в 40%. Сред 899 болни, приети в 6 мексикански здравни
заведения, 58 са били в тежко състояние.
 Анализите показват, че в тежко състояние са по-често младите. В Канада стигат до
13 същите изводи: тежките случаи и смъртността се концентрират сред юноши и
младежи в добро здравословнo състояние преди заразяването. Средната възраст на 168
пациенти в тежко състояние с грип H1N1/09 е 32 години. Сред тях 24 са починали през
първите 28 дни, а пет в рамките на 90 дни. Общият леталитет е 17%. От тях 50 (29.8%)
от пациентите са били под 18 години

# 7 283
Уизер намаляват значително полетите си до Италия през март, дано това има някакъв ефект...

# 7 284
Защо държите в България задължително към днешния ден и час да има положителни резултати от малкото тествани?
Само защото на Балканите има други 5-6 случая? И за да не сме по-назад ли? Македония има 1, Румъния 1... ужас, пак са по-напред от нас!
Съвсем нормално е към момента, от тези, които са тествани, всички да са отрицателни...

# 7 285
Скрит текст:
Май нямате идея какво сравнявате
Не ви ли омръзна, за ваше сведение,  от обикновен грип, данните са само за САЩ:

Значи онези 6,8% смъртност от грип се получават като изчислят смъртните случаи спрямо хоспитализираните. Ако смъртността я изчисляват сравняват спрямо общият брой заразени се получава 0,1% смъртност или 1 на 1000.

# 7 286
Уизер намаляват значително полетите си до Италия през март, дано това има някакъв ефект...
Голям ефект, след мача, в Милан ли беше?
Хората не си дават сметка.

# 7 287
Аз вече се обърквам със симптоматиката. Навсякъде пише различни неща. Ако някой може да каже нещо по този въпрос...

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Аз пък не знам каква е разликата между вирус и биологично оръжие, което се разпространява на принципът на вирус.

При толкова много загинали все една две аутопсии да са направили.

# 7 288
  • София

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Аз пък не знам каква е разликата между вирус и биологично оръжие, което се разпространява на принципът на вирус.

При толкова много загинали все една две аутопсии да са направили.

Първо научи значението на думата "загинал". Загива се от насилствена смърт, по време на война или инцидент, напр. катастрофа. От болест не се загива, а се умира.

# 7 289
  • MI
Разликата в данните за смъртността от грип идва от това, че обикновено в статистиката се включат САМО починалите директно от вируса, не и тези на които е влошил вече налични заболявания. Само дето ако гледаме така коронавируса, не е ясно дали в Италия има и един починал, по-скоро не. Не е въобще смъртността на новия вирус проблемът, а опасността да не издържат здравните системи ако се разпространи много например, както и  останалите икономически последици.

Общи условия

Активация на акаунт