Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 518
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 415
  • София
Знаете ли какво си мислех, ако този вид Коронавирус е като СПИН, един път хванеш ли го и край, носиш си го до край, нищо че уж вече има излекувани. Ако има и скрит период след излекуване?
Като хванеш варицела и се излекуваш вирусът й си остава някъде в теб и може да се активира като херпес зостер ... същата работа и с доста други вируси. Какво сензационно има ако коронавируса си го има някъде във вас?
 По повод на прословутото "повтаряне" чета мнения от специалисти, че просто е възможно фекалният тест да остава по-дълго положителен, а е възможно и средствата срещу ретровируси, които дават на някои пациенти, да намаляват вирусното натоварване но после то пак да се вдига т.е. да стават причина за "повтарянето". Така или иначе към днешна дата научна публикация доказваща "повтаряне" няма!!!

# 8 416
  • София
Елфичке, ти не го ли виждаш вече в реално време как се случва?
Паникьосани хора, които се срамуват да си признаят, че ги е страх, но ошушкват магазини и аптеки, и на следващия етап ще извадят мотиките за руло тоалетна хартия?

# 8 417
Какво повече искаш да ти кажат?

Очаквам да престанат да тръбят, че това е по-леко от грипа. Защото каквито и други мерки да са препоръчали, то те няма да се изпълнят, ако хората не схванат, че ситуацията е по-сериозна. За грип никой няма да се втурне да изпълнява препоръки, от опит. За "по-леко от грип" още по-малко.

# 8 418
Vapor, за съжаление не виждам къде е написал, че в Европа ще бъде най-безопасно. Ако искаш, пусни цитат.
Ronald, да, повечето хора подозираха за това още от самото начало.
Проблемът е, че все още масата се поддава на успокоенията на клоуни като Кантраджиев.

Доста е откъслечен диалогът, но аз поне така го разбирам.
Скрит текст:
Въпрос: ... .... I feel we will be mired unless we are in an upper level. What is the higher up considering currency?
Отговор:  Anonymous ID:nQzQS2i3 Fri 31 Jan 2020 05:15:26 No.241678080  Report
Quoted By: >>241678789 >>241678802 >>241705241
>>241676259
Euros. You have no idea how much of my assets I've already dropped into euros. The US is particularly going to get fucked hard by this. People are going to start dropping in the streets because they're too scared of doctor bills, our surge capacity is absolutely TERRIBLE, our state level agencies are not coordinated enough, there is no possibility at all of quarantine and any deaths from this nCoV are going to pale in comparison to the civil unrest from basically trying to enforce martial law. All the dindu and poorfag neighborhoods are going to be a problem and hellholes like LA are going to spread it like wildfire, which is pretty terrifying that one of the first US cases was LA. It'll burn right through the hobo slums and junkie tent cities.

Again we'll bounce back but whatever government bonds I have, eh. I mean the real big thing is how deeply involved we are in China and this is really going to do catastrophic damage to their economy and by extension to us. I've got a property on European soil and some euro liquid assets so while I'm moving stuff to safe havens I'm not terribly worried but I know I'm still getting hosed and just hoping to make enough profit off this tragedy or opportunity depending how you see it to offset my losses and maybe even get ahead, but man the economy is going to be super sluggish for awhile and that's being optimistic. Markets probably won't even recover until like September 2020. At least, most likely. Expect things to be worse than 2008-2009 level of bad if we get Brazilian bats in the mix. Then it may not be until like 2022 the global economy is recovering.

От тези разхвърляни изречения, разбирам, че безопасното място е Европа.

# 8 419
Скрит текст:
Цитат
Т.е. ще постъпиш точно, както те съветва МЗ. Правителството да се подготвя за кризата с лекарства и оборудване. Каквото е могло да даде откъм препоръки, ги е дало и не виждам защо да не му се доверяваме, още повече, че директно ни препредава препоръките на СЗО.  Иначе досега потвърдени случаи няма, но има опасения от премиера, че НОИ ще фалира при мащабни мерки /вероятно и здравната система също/ - аз допускам, че и това е така, но не мисля, че запасяването с боб ще помогне. Какво повече искаш да ти кажат? "Ужасно е и ако вземе да дойде, ще е още по-ужасно, но ние ще се стараем да се справим, въпреки, че не можем"?
По принцип препоръките на правителството разписани по министерства са правилни, аз това не го отричам, и тези на здравно и на външно да не се пътува където го има вируса и т.н. аз да ти кажа дори не съм ги чел, но както виждаш рационалните хора и без да ги четат ги изпълняват. Проблемът е в стратегията тя е грешна, Лили е написала защо но по важното е че тя НЕ ПОМАГА, ако помагаше да кажем че ползите са и по големи от вредите, обаче ползи от нея няма, има само вреди. Затова казвам че е грешна.

Скрит текст:
Цитат
Какво повече искаш да ти кажат?

Очаквам да престанат да тръбят, че това е по-леко от грипа. Защото каквито и други мерки да са препоръчали, то те няма да се изпълнят, ако хората не схванат, че ситуацията е по-сериозна. За грип никой няма да се втурне да изпълнява препоръки, от опит. За "по-леко от грип" още по-малко.

Абсолютно вярно.

# 8 420
Слушам по канал 3 Кантарджиев - коронавирусът започвал с хрема - течащ нос, бистър секрет 2-3 дни. Нали масово четяхме до сега, че няма хрема при този вирус?! Аз ли съм в грешка?
Най-добре е да се чете какво казва СЗО: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-j … -final-report.pdf
Скрит текст:
Symptoms of COVID-19 are non-specific and the disease presentation can range from no symptoms (asymptomatic) to severe pneumonia and death.As of 20 February 2020 and
12based on 55924 laboratory confirmed cases, typical signs and symptomsinclude:fever (87.9%), dry cough (67.7%), fatigue (38.1%), sputum production (33.4%), shortness of breath (18.6%), sore throat (13.9%), headache (13.6%), myalgia or arthralgia (14.8%), chills(11.4%), nausea or vomiting (5.0%), nasal congestion (4.8%), diarrhea (3.7%), and hemoptysis (0.9%), and conjunctival congestion (0.8%).People with COVID-19 generally develop signs and symptoms,including mild respiratory symptoms and fever, on an average of 5-6 days after infection (mean incubation period 5-6 days, range 1-14 days)
Симптомите са неспецифични и могат да варират от липса на такива до тежка пневмония и смърт.
Типични симптоми досега са:
температура-87.9%
суха кашлица-67.7%
умора-38.1%
храчки-33.4%
задух-18.6%
възпалено гърло-13.9%
главоболие-13.6%
болки в мускули и стави-14.8%
втрисане-11.4%
гадене и повръщане-5%
хрема-4.8%
диария-3.7%
 кръв в храчките, конюктивит?-<1%
Хората развиват симптоми, включващи респираторни симптоми и температура, средно около 5-6ти ден след заразяването.

# 8 421
  • Пловдив
Щом се знае, че не лови веднага, що похабиха тестове за Лудогорец веднага щом слезнали от самолета?

# 8 422
Искам да попитам компетентните на медицинска тематика. Каква е причината през последното десетилетие все повече вируси, пренасяни и засягащи предимно животни (каквито животни има от хилядолетия) да се пренасят върху хора.
И да си задам риторичен въпрос - Lea-Lea, в животно ли се превръщаш......Simple Smile
От къде съдите, че са повече от преди?

# 8 423
По принцип препоръките на правителството разписани по министерства са правилни, аз това не го отричам, и тези на здравно и на външно да не се пътува където го има вируса и т.н. аз да ти кажа дори не съм ги чел, но както виждаш рационалните хора и без да ги четат ги изпълняват. Проблемът е в стратегията тя е грешна...
Аз не знам дали правилната стратегия е да кажеш "Чака ни ужасно заразно заболяване, което поради оскъдните ни възможности, ще е досто смъртносно, така че се пазете, защото ако не се пазите, ще фалираме и повечето ще измрат" - защото след всички обяснения кое ще фалира и с какви средства разполага държавата /не че е някаква тайна и бездруго не се знае/, горе-долу това е адекватното описание на ситуацията. Аз силно се съмнявам, че при такава стратегия хората ще се успокоят, ще престанат да се запасяват и ще започнат да си мият ръцете.

# 8 424
  • София
А от къде тръгна това, че ракията предпазва от вируса?

Меме във фейсбук.

Лично аз го чух по БНТ от един имунолог, доцент от БАН. Каза го уж с намигане, но все пак подчерта, че при нации с добра алкохолна "култура" като Русия и скандинавските страни случаите засега са единични.

# 8 425
Правителството не може да се справи с епидемия.
1. Няма достатъчен медицински персонал. Дори и да ги мобилизират, както спомена niljaniljo (мисля беше), има доста медици на възраст, със заболявания, които ги освобождават от мобилизация. По статистика (тук се спомена няколкократно) около 80% от мед. персонал се разболява. То и без това и сега не достигат. А и като вземем средната възраст на медиците  и хроничните им заболявания - може и да не остане кой да ни лекува.
Първи отпишете GP- тата: На тях държавата не им осигурява защитни средства, тъй като били ЕТ. Те са искат да си купят, ама няма никъде! Хората  изкупиха маските, а не ги носят.
В болниците всичко е ограничено. Болниците се снабдяват с лекарства от същите складове, както и аптеките. Щом в аптеките няма противовирусни и др. лекарства - то и болниците нямат от къде да заредят. Количествата са им ограничени.
Тесла, и аз съм на твоето мнение - да имаш подръка аналгетици и температуропонижаващи, ама да изкупиш аптеката... няма нужда!

# 8 426
Меме във фейсбук.
Лично аз го чух по БНТ от един имунолог, доцент от БАН. Каза го уж с намигане, но все пак подчерта, че при нации с добра алкохолна &quot;култура&quot; като Русия и скандинавските страни случаите засега са единични.
О, Боже! Сериозно ли се шегуват с такова нещо?!!!
Ами, по-простите хора могат да не разберат, че е шега.
Вместо да дадат реални полезни съвети.

# 8 427
Ракията наистина помага за унищожаване на вируса. Тръгна от там, че вируса се унищожава само от спиртни препарати, а такива с хлорхексидин не му влияят и не го моря. Както на всички е известно ракията е спиртен продукт и като такъв напълно унищожава вируса. Така, че това не е глупост, а реалност.

# 8 428
Здравейте! Има ли някой в темата,записал се на екскурзия някъде в Европа/без Италия/? Естествено от преди бума в европейските страни.                       Аз съм студентка в медицински университет. Ние студентите,на които не ни плащат за работата,продължаваме да ходим на практики в болници и лаборатории,за нас маски няма. Аз съм голям интроверт, затова знам ,че точно защото съм без маска на практика,сега трети ден съм с температура и затруднено дишане.

Имам резервация за Гарда през май. Засега нищо не предприемам, на изчзкване съм.

ПС, сега видях, че си писала БЕЗ Италия.

Не разбирам защо си без маска, ама ти си знаеш.
Във Варна никъде не намерих маска, не е по мое желание да не нося. Simple Smile Част от мед персонала също не разполагат.

# 8 429
Нима има все още някой да вярва, че вирусът тръгна от прилеп???? Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз!

Общи условия

Активация на акаунт