Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 273
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 345
Малко извън темата, но аз винаги съм бил несъгласен с теориите че една от основните заплахи за съществуването на човечеството би била появявата на смъртоносен вирус. И тя се поставя наравно с хипотези като космически катаклизъм, като попадение на астероид, природен катаклизъм, като избухване на супер-вулкан, световна война, създаването на изкуствен интелект и т.н. Според мен в природата работят такива закони че е абсолютно невъзможно човечеството да изчезне заради вирус. Другите заплахи са по големи. За да изтреби човечеството той трябва да е толкова смъртоносен и да убива толкова бързо че ще изчезва сам, защото няма да си дава шанс убивайки твърде бързо. Оцеляват и се размножават вирусите които не убиват толкова бързо и толкова ефективно. Историята го е доказала. Човечеството се е сблъсквало с какви ли не страшни епидемии сблъсква се и в момента ще се сблъсква и за в бъдеще но никоя от тях не е поставяла под въпрос съществуването му. Просто природата е така устроена че не го позволява. В историята масовите изчезвания на животът (има минимум 5 такива доказани в историята на планетата) никога не се дължат на вируси или епидемии. А се дължат на промяна на екологичната среда правеща условията непригодни за видовете да живеят или заради космически катаклизъм. Това разбира се няма връзка конкретно кък сегашната епидемия и трябва да се взимат адекватни и спешни мерки. Казвам го просто като разсъждение в тема в която се обсъжда появавата на епидемия предизвикана от непознат до момента вирус.

Simple Smile Вайпар ако постовете ми те плашат просто ги пропускай.

# 346
Simple Smile Вайпар ако постовете ми те плашат просто ги пропускай.

Просто мисля, че е коректно да уточняваш, че става дума за твои лични хипотези и личен подход към наличните данни, а не за някакви експертни мнения или прогнози. Все пак не всички хора четат новини и може да решат, че наистина си го взел отнякъде /затова периодично напомням, че не е така/.

# 347
Вайпар, мисля че достатъчно нагледно вчера обясних защо смъртността предизвикана от една болест трябва да се преценява спрямо съотношението мъртви/оздравели а не мъртви/болни. Всеки преценява да си я гледа както иска. На никой не преча да се успокоява от някакви прогнози. Аз гледам какви са фактите а не прогнози. Обичам фактологията защото тя представлява обективната истина а не прогнози. Фактите са следните към днешна дата 132 починали / 103 излекувани. Това са фактите. По отношение на паниката мисля че нагледно съм обяснил в миналите си постове че тази смъртност е невъзможно да остане такава, така че който се е уплашил може бъде спокоен, че за в бъдеще тази смъртност сериозно ще намалее, няма начин да не стане.

# 348
Фактите са следните към днешна дата 132 починали / 103 излекувани. Това са фактите.

Фактите са 6057 болни, 132 починали, 110 излекувани. Към момента 4-3-2% смъртност /според деня и конкретните данни/ по говорителката на СЗО и всички лекари, чиито мнения досега съм прочела, 60% по Тесла.

# 349
  • България

И на мен ми направи впечатление, че няма нито един смъртен случай извън Китай, засега.
Мен силно ме вълнува дали всички  починали и тежкоболни са от азиатския гено тип.
Веднага се сещам за един народ, който вече е почти изчезнал, благодарение на едни хорица с едни заразени одеала (примерно).
Питам се кой всъщност пусна вируса и защо.

# 350
Вайпар пак повтарям, на никого на преча да си мери смъртността както иска, вкл. не преча нито на теб, нито на говорителката на СЗО, нито на върховният лидер на Китай. Ако ти, говорителката на СЗО, или върховният лидер на Китай искате от мен да повярвам че е правилно да се преценява смъртността от едно заболяване на принципа мъртви/болни а не мъртви/оздравели, трябва да ми се даде отговор ако се преценява едно заболяване на принципа мъртви/болни как се избягва следната ситуация:

На земята се появява смъртносен вирус, ама наистина смъртоносен, в който разболеееш ли се след 2 седмици, си мъртъв, закон. Няма оздравели няма лек. Епидемията се разгръща. Обясни ми сега по сметките на СЗО в ден 17 на епидемията в който има 3000 заболели и 46 починали (тези 46 са се заразили в първите 3 дни и затова са починали) какво ще покажат сметките на СЗО за смъртността от тази болест. 3000 заразени 46 мъртви прави 1,5% смъртност по сметките на СЗО. А говорим за болест при която смъртността е 100% закон. По сметките на СЗО обаче болест в която има 46 мъртви и 0 оздравели смъртността не е 100% а е 1,5%. Така не се измерва смъртност при едно заболяване. По ясно от това не мога да го кажа.

Докато не получа отговор не желая да ми се обяснява как смъртността от една болест е 2% при положение че от нея да момента повече хора са умрели отколкото са оцелели. Кратко и ясно. Докато не получа отговор на горното, не желая да ми се дава наклон каква е смъртността предизвикана от една болест, имам си глава на раменете, мога да мисля и смятам. На никого не преча да вярва в каквото си иска. Достатъчно нагледно съм обяснил в предните си постове защо смъртността към този момент е толкова висока, и защо за в бъдеще не може да не спадне. Ако някой се паникьосва че към този момент повече хора от тази болест са умрели отколкото оцелели не е мой проблем.

# 351
Питам се кой всъщност пусна вируса и защо.
Тук е правилното място, експертите ни са много, ще ти отговорят на 100% Innocent

# 352
  • Варна
Моят мъж се прибра на 16.01.от Китай Добре е. Никой никъде не го е проверявал по летищата и даже не е намеквано за проблем. Той разбра за вируса след като се прибра. Не гледаме много тв, та изобщо не знаехме. Даже трябваше и аз да съм там и да почиваме след служебните дейности, но се отказах. В мегаполисът, в който той беше, немного далече от Ухан, не е имало притеснения до този момент. Хората са се подготвяли за празници.

# 353
Китайците вече построиха болница в Ухан само за 2 дни.

https://m.dir.bg/dnes/svyat/bolnitsa-za-koronavirus-kray-uhan-be … mo-za-2-dni-video

Учени от Хонг Конг обявиха, че вече са създали ваксина. Към обикновена ваксина за грип са добавили повърхностен антиген от новия коронавирус. Ваксината би трябвало да предпазва срещу грип и срещу коронавируса. Естествено, сега предстоят тестове.

https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BA%D0%B8%D1%82-328169.html

# 354
Фактите са следните към днешна дата 132 починали / 103 излекувани. Това са фактите.

Фактите са 6057 болни, 132 починали, 110 излекувани. Към момента 4-3-2% смъртност /според деня и конкретните данни/ по говорителката на СЗО и всички лекари, чиито мнения досега съм прочела, 60% по Тесла.

Vapor, защо не отчиташ факта, че 60-70% от тези 6000 са болни едва от 1-2-3-4-5 денонощия и няма как досега да са умрели?

Може да се каже, че смъртността е 2-3% ако епидемията приключи до тук с моментните данни и всички други освен тези 132-ма, които вече са мъртви, оцелеят. Така ако няма нови случаи, след няколко седмици ще можем да кажем, че новия вирус зарази 6000 души, уби 132, значи има 2% смъртност.

Но в момента това просто не може да се каже зашото съдбата на тези хора е неясна. Единствените, за които имаме данни, че болестта е приключила са 235 човека. От тях 132 са мъртви и 103 - оцелели. останалите са под въпрос. Това си е над 50 % смъртност, както и да го смяташ.

# 355
И аз не разбирам защо Vapor вярва на епидемиолозите като някакви хора във форума си правят други сметки отклоняващи се 30 пъти от тези на експертите Rolling Eyes

# 356
А някой задал ли им е на епидемиолозите този въпрос: Ако се измерва смъртността предизвикана от едно заболяване на принципа мъртви/болни а не мъртви/оздравели как се избягва следната ситуация:

Цитат
На земята се появява смъртносен вирус, ама наистина смъртоносен, в който разболеееш ли се след 2 седмици, си мъртъв, закон. Няма оздравели няма лек. Епидемията се разгръща. Обясни ми сега по сметките на СЗО в ден 17 на епидемията в който има 3000 заболели и 46 починали (тези 46 са се заразили в първите 3 дни и затова са починали) какво ще покажат сметките на СЗО за смъртността от тази болест. 3000 заразени 46 мъртви прави 1,5% смъртност по сметките на СЗО. А говорим за болест при която смъртността е 100% закон. По сметките на СЗО обаче болест в която има 46 мъртви и 0 оздравели смъртността не е 100% а е 1,5%. Така не се измерва смъртност при едно заболяване. По ясно от това не мога да го кажа.

И какъв отговор дават епидемиолозите на този въпрос.

# 357

Vapor, защо не отчиташ факта, че 60-70% от тези 6000 са болни едва от 1-2-3-4-5 денонощия и няма как досега да са умрели?

Може да се каже, че смъртността е 2-3% ако епидемията приключи до тук с моментните данни и всички други освен тези 132-ма, които вече са мъртви, оцелеят. Така ако няма нови случаи, след няколко седмици ще можем да кажем, че новия вирус зарази 6000 души, уби 132, значи има 2% смъртност.

Но в момента това просто не може да се каже зашото съдбата на тези хора е неясна. Единствените, за които имаме данни, че болестта е приключила са 235 човека. От тях 132 са мърти и 103 - оцелели. останалите са под въпрос! Това си е над 50 % смъртност, както и да го смяташ.

Естествено, че окончателно ще се знае след приключването на епидемията и даже след като /както писа един китайски доктор/ след пълно изследване на китайците за антитела, за да се разбере реално колко хора са били заразени, без дори да усетят.
За тези 6000 болни всъщност не знаем /поне ние във форума/ откога са болни. Може да са от 5 дни, може да са от 10 - знаем само как расте цифрата с увеличаването на болниците, които диагностицират вируса, т.е. с броя на прегледаните. Даже не знаем колко хора са болни извън установените, колко изобщо не са развили пневмония. Знаем само, че болестта установено е приключила за 235 души от неизвестно колко болни и неизвестно колко преболедували с леки симптоми или без тях.
Всъщност май единственото, което се знае със сигурност е, че при тези 41 души, които са установени първоначално - при цялата неподготвеност към първия момент има 15% процента смъртност, т.е. 6 са починали. И това е най-тежката прогноза, базирана на цифри, които знаем със сигурност. Оттогава според лекарите /поне според публикациите/ само пада.

# 358
Нека наистина този спор да приключи, който разбрал - разбрал. 2-3% смъртност, ако е казана от експерти е явно някаква временна смъртност, предположение и вероятно използват някакви модели, за които ние не знаем, вероятно включвайки и хората, които са изкарали леко, не са потърсили медицинска помощ и т.н. Според Кунчев например смъртността е 10%.

Но такъв тюрлю-гювеч като имаме 6000 заболели, повечето от които от преди няколко дни, 130 починали от преди това, значи еди какво си, такива сметки са абсурдни за всеки, който разбира поне малко от математика и логика. CFR дори да не се отнася за края на болестта, винаги се отнася за някакъв период от време. Предполагам и заради това споровете продължават, хората се дразнят от тези абсурдни сметки.

# 359
Вайпар, значи какво излиза, никой нищо не знае. А на какво тогава почива твърдението че смъртността е 2%. Знаеш ли какво се знае.
Цитат
Знаем само, че болестта установено е приключила за 235 души
Ето това се знае. И това се гледа. И като погледнем то показва че към днешна дата смъртността е.......мисля че и ти вече знаеш какви са данните за смъртността на 1-вите поколения заразени от самото начало на епидемията за които заболяването вече е приключило и мисля че се досещаш защо не се казват открито, но всеки има глава на раменете си, може и сам да ги сметне не е нужно някой да му съобщи каква е смъртността при тях. Оттам ще се сетиш и защо мерките са толкова драконовски. Сега да не бъда обвинен че всявам паника, пак повтарям тези данни ще претърпят значителни промени със следващите поколения заразени, по ред причини тази болест ще става все по лека с разгръщането на епидемията, така че място за паника няма, а и тя не помага, трябва да се взимат адекватни мерки на ниво правителства и рано или късно нещата ще се нормализират.

Общи условия

Активация на акаунт