Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 145
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 945
Съгласен съм че данните за Короната не са достоверни, но те не са достоверни като масив, но като тенденции могат да се правят изводи от тях. За мен не е важно че не са достоверни като масив, че цели огромни гнезда в държави ги няма в данните, аз това го осъзнвах завчера след иранската ситуация, но за СЗО са достоверни щом непрекъснато ни обясняват каква е смъртността и т.н., и щом като за тях са достоверни трябва да им се зададат тия въпроси защото данните които те ги приемат за достоверни показват тенденции.

А данните за САРС са окончателни и достоверни, защото всичко там е приключило и там няма 6, 5 и спорове каква
точно е смъртността, защото всичко е приключило и може да се види цялата картина.

# 3 946
Какви тенденции, като не знаеш  каква част от случаите не са отразени?!  а и данните може да са съзнателно манипулирани, за да не се всява паника, или по други причини.
Т.е. тези данни не са нито избрана извадка, нито представителна такава за каквото и да било - за брой заразени, брой оздравели/починали т.н.
Тенденции на база неточни данни, са неверни.
А и за САРС доколко са верни, не е ясно, но са приети за официални, защото е приключило.
При такива епидемии  е много трудно да има яснота и да се правят точни прогнози, защото най-малко не могат да бъдат изследвани всички заболели, за да се докаже точният им брой.

# 3 947
Цитат
а и данните може да са съзнателно манипулирани, за да не се всява паника, или по други причини.
Спор няма, даже за Китай и Иран е абсолютно сигурно, даже бих казал и за Северна Корея нищо че ги няма, там ние по принцип не знаем какво става, та камо ли и сега с вируса.

Цитат
Какви тенденции, като не знаеш  каква част от случаите не са отразени?!
Аз затова казвам че данните не са верни като масив, но могат да се правят изводи за тенденции. Например един не влязал случай, не влиза изцяло в статистиката (както специално в Китай има много невлезли в статистиката и болни и починали (това оказва огромно влияние на масива, но не оказва такова на тенденциите. Смъртността от този вирус е 2,8% по метода болни/мъртви (толкова беше последният път когато я коментирах преди 2 дни, аз това не го оспорвам, по метода болни/мъртви е толкова, не влезлите случаи не променят това, просто имаме доплънителен Х на брой болни и Х на брой починали но съотношението между тях е същото, те просто не са влезли в статистиката което променя масива и мащаба на епидемията но не и тенденциите, същите тия тенденции които показват обратната ситуация на Сарс, по висока смъртност в Китай по ниска извън Китай, с изкл. на Иран) В Иран обясних защо е така страховита в момента, те просто крият огромно огнище, там смъртността не гони 25% въпреки че е в тоя диапазон. А и всичко това което го обяснявам няма никакво значение след като СЗО я приемат статистиката за достоверна, съответно трябва да коментират тенденциите в нея. Ама затова трябва някой да ги пита. Защо в Китай смъртността е по висока от останалият свят. А същата тенденция макар и обърната я има и при САРС, и мен живо ме интересува защо и там е било така защото говорим за едно и също сем. вируси. А пък се забелязват диаметрално противоположни тенденции.

За да илюстрирам за какво говоря си направих труда отново да отворя статистиката. (Знам, знам всички условности но СЗО я приемат за меродавна а това е важното в случая, аз искам тоя въпрос да им се зададе на пресконференциите).

Китай 76 287 случая 2345 починали    смъртност по метода болни/мъртви 3,07%
Останалият свят 1385 случая 15 починали  смъртност по метода болни/мъртви 1,08%

Разликата в смъртността е 3 пъти !!!!!!!!!!

Забележете че разликата в смъртността при САРС е също близо 3 пъти само че в обратна посока!!!!!!!!

Това не го ли намирате за много странно.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 02:59 от Анонимен

# 3 948
Има ли тенденция възрастни и/или болни ( компрометиран имунитет) да са заразените , или покосява без логика... децата го карат по-леко уж .

# 3 949
Ето ги и данните от САРС
Китай:  5327 болни 349 починали  смъртност 6,6%
Останалият свят:  2767 болни 454 починали смъртност 16,4%

Наблюдаваме същото нещо, разлика в смъртността между Китай и останалият свят близо 3 пъти!!!!.........само че в обратна посока........ а говорим за вируси от едно и също семейство. Иначе в заключения мога да кажа че трябва да благодарим на Господ или на природата, че Коронавируса превъзхожда САРС по всичко останало, с изключение на едно, смъртността, защото ако имаше и неговата смъртност........ косите ми се изправят само като си го представя, да се сблъскаме със същият Коронавирус но с такава смъртност.

Цитат
Има ли тенденция възрастни и/или болни ( компрометиран имунитет) да са заразените , или покосява без логика... децата го карат по-леко уж .
Има такава тенденция, починалите са предимно хора над 60, също така мъжете са повече от жените, децата наистина го карат леко тоя вирус.

# 3 950
За любителите на конспиративните теории много интересна гледна точка за предисторията, създаването, разпространението и същността на коронавируса.
С това мнение НЕ казвам нито, че я подкрепям, нито че й вярвам, нито че целя да плаша някого, просто различна теория за коронавируса, неподкрепена от никакви доказателства и тн.
Очевидно е, че има много несъответствия и нелепости. Но е интересна.
Показателно е, че е постната в патреон.
https://www.patreon.com/posts/34092295

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 03:57 от Less

# 3 951
Поствай смело, това е тема за Коронавируса, и ми омръзна непрекъснато да се обяснява че който ще се уплаши ако прочете еди какво си: конспиративна теория, видео, новини, просто не трябва да влиза тук. В крайна сметка това е тема за  един вирус който създава страшни проблеми в света и всичко което се пише за него винаги може да уплаши някого, не може да се съобразяваме с уплашените а те просто не трябва да влизат тук щом се плашат. Никой насила не го караме да чете темата. Аз я четох тая теория и не мога да изключа на 100% че това е изкуствено създаден вирус, но не мисля че нещата са така както са написани, заради някои детайли в историята които ми звучат много измислено.

Понеже днес за първи път от 2 дни насам отворих официалните данни за да илюстрирам това за което говоря, там се вижда още нещо, смъртността в световен план по официалните данни за първи път от началото на епидемията е над 3%

77 811 случая, 2360 починали, смъртност 3,03% вече официално смъртността не е 2, а 3% (според официалните данни). Това по принцип не трябва да плаши никого, защото аз предвидих че това ще стане изчислявайки истинският процент смъртност в този пост:

Скрит текст:
Цитат
Пациентът е лекуван с ремдезивир, "обещаващ" антивирус, съобщи неговият медицински екип в петък. Ремдезивир „действа директно върху вируса, за да предотврати неговото размножаване“, заяви пред пресата професор Денис Малви, ръководител на отдела за тропически болести. Това е експериментална терапия срещу Ебола.
Емоционално погледнато това показва че тоя вирус макар и да спада към предизвикващите гриповидни състояния, които поначало не би трябвало да са толкова страшни, понеже като смъртност не могат да се сравняват с Ебола или Спин е едно много силно и страховито нещо, за разлика от неговите колеги които предизвикват грипоподбни състояния. Това че му действат само лекарства срещу може би най неприятните болести на нашето съвремие като препарати срещу Ебола и Хив е показателно, що за вирус е това (казва емоцията). И въпреки това ако човек погледне без емоция, абсолютно безпристрастно данните ми се струва че тоя вирус не е толкова страшен въпреки че срещу него се използват лекарства срещу Ебола и Хив.

Какво ми прави на мен впечатление в статистиката: Според мен тя днес изглежда добре, колкото и абсурдно да прозвучи ако погледнем само числата без емоция. Да, имаме сериозно повишение на смъртните случаи на 24-часова база (аз не взимам под внимание шоковата ситуация от завчера с онези над 250 починали защото това се дължи на корекцията в статистиката и новата методология която обхваща починали през последните 4 дни които са отразени при шоковата корекция на статистиката, взимам под внимание статистиката от преди корекцията: 97 ) сега са 122 но това се дължи на новите критерии по които се оформя статистиката, реално нямаме повишение а спад на смъртността. Защо мисля така:
1-во трябва да вземем под внимание шоковата ситуация от завчера когато новите статистически методи доведоха до шока. Какъв беше шока: над 150% ръст на смъртните случаи но ако го разделим на 4 дни се оказва че старият метод на статистиката е оставял извън нея около 35% от починалите, дори може би по малко около 30,33% (защото не сме сигурни дали цялото повишение се дължи на новата методология а не е и в комбинация с лош ден, но при всички положения едно поне 130% от шоковият ръст се дължи със сигурност на новата методология). Това го виждаме прекрасно като сравним последните 1дневни данни по старата и 1-вите по новата методология за изготвяне 97 след това 122.

Именното защото ръста е по малък (около 25,26%) аз мисля че ние наблюдаваме спад на смъртните случаи а даже подозирам на какво се дължи. Новините за този хитър метод който се използва с преливане на кръв от вече излекувани в болните заради анти-телата в тяхната кръв. Май ситуацията с Ебола се повтаря и с тая епидемия, излекуваните са безценни в борбата с вируса и трябва активно да бъдат използвани като мощно оръжие срещу вируса.

Отделно можем да направим изводи и за смъртността. Тя продължава да се понижава по метода мъртви/излекувани: вече е 16% а беше 20 процента само преди няколко дни. Това е очаквано заради дефекта на тоя метод който не отчита всички много хиляди заразени, които няма да починат понеже не са в рисковата група и с тяхното предстоящо излекуване този % ще върви само надолу (освен ако не се случи някакъв апокалипсис в което аз не вярвам като някаква невероятно смъртоносна предстояща мутация на вируса и той да почне да покосява и младите със същата ефективност с която покосява възрастните). Така че този показател ще върви само надолу докато достигне истинската смъртност. Но колко точно е тя. Ако се позова на анализа който е направила Снежана за %в тежко състояние, %в критично и %починалите в него резултатът ще бъде много добър.

Ако изходим от интервюто на лекаря който посочва че в неговата болница около 20% от пациентите в интензивно отделение почиват (ние не знаем дали и в другите болници положението е същото, но обективно погледнато няма как да е много по различно, защото ефективно лечение досега никъде нямаше, въпреки че вече има обнадеждаващи новини) и профилите на пациентите в различните болници няма как да са драстично различаващи се, т.като са разпределени на регионален принцип и навсякъде процента на рисков/нерисков профил на болните е приблизително сходен.

Затова взимаме към днешна дата вече починалите

1384, след това поглеждаме случаите в критично състояние 1685 прилагаме процента смъртност от тях по думите на лекаря 20% което прави 337 (както посочва Снежана). До тук са лесните сметки, следват по трудните. В тях има много ако, то и затова за определяне на процента смъртност се използват все дефектни методи: болни/мъртви и мъртви/излекувани (1-ият изкуствено занижава процента, вторият изкуствено го повишава).  
Но все пак ние искаме да добием представа за истинският процент смъртност. Имаме 55 609 (по официални данни които в момента карат заболяването) (болните минус излекуваните и починалите) от тях 45 293 са в добро състояние. За съжаление не всички ще останат в добро състояние. Някои от тях са се заразили съвсем наскоро (преди около седмица, 2 и поради това са в добро състояние в момента. Гледаме данните по дни: (Приемаме че болестта може да убие за около 1 месец, (4 седмици и половина) толкова е разликата между 1-вият открит болен и 1-вият смъртен случай в зората на епидемията, което е логично: 2 седмици инкубационен период+още 2 седмици за влошаване на състоянието и още малко отгоре за да се достигне до критично състояние и нежеланият летален изход.

Затова аз ще погледна колко са откритите заразени в златното сечение на този период (11 дни), приемам че всички активно болни в статистиката имат симптоми (със сигурност статистиката не обхваща тези които в момента са в инкубационен период и тепърва ще бъдат регистрирани през следващите дни които при други обстоятелства щяха да сеят заразата, но заради драконовските мерки в Китай и превантивните мерки извън него значително се ограничава това сеене на вируса). Приемам че болните регистрирани от преди 12 дни нататък вече частта от тях навлезли в тежко състояние е отразена в статистиката. Отварям данните и поглеждам колко са регистрираните заразени само през последните 11 дни:

Скрит текст:
Date   Total
Cases   Change
in Total   Change in
Total (%)
Feb. 13
64,437   5,154   9%
Feb. 12
59,283   14,113   31%
Feb. 11
45,170   2,071   5%
Feb. 10
43,099   2,546   6%
Feb. 9
40,553   3,001   8%
Feb. 8
37,552   2,676   8%
Feb. 7
34,876   3,437   11%
Feb. 6
31,439   3,163   11%
Feb. 5
28,276   3,723   15%
Feb. 4
24,553   3,925   19%
Feb. 3
20,628   3,239   19%
Feb. 2
17,389   2,838   20%
Feb. 1
14,551   2,603   22%
Jan. 31
11,948   2,127   22%
Jan. 30
9,821   2,008   26%
Jan. 29
7,813   1,755   29%
Jan. 28
6,058   1,477   32%
Jan. 27
4,581   1,781   64%
Jan. 26
2,800   785   39%
Jan. 25
2,015   698   53%
Jan. 24
1,317   472   56%
Jan. 23
845   265   46%

Виждаме че от 2 февруари насам те са набъбнали от 17 000 на 64 000 (закръглям понеже няма нужда да съм точен до последната запетайка, за да ми е по лесна сметката). Т.е. през послените 11 дни са се заразили около 47 000 болни, няма да махам неактивните такива около 8 000 (починали или излекувани), защото те са по ранните случаи за да са преминали през всички фази на болестта и накрая през един от 2-та крайни възможни изхода. Прилагаме  процента навлезли в тежко състояние в общите данни (19%, закръглям го на 20 да ми е по лесно от активно болните (тука вече има много ако, защото стандартният процент отчита предимно открите от 12 дни нататък болни т.като по голямата част от навлезлите в тежко състояние са пациенти в късна фаза, т.като трябва време на болетта да влоши състоянието на пациента но все пак правим уточнението че това не е закон, има и много нови късно регистрирани болни които са в напреднала фаза, които може да не са потърсили от рано медицинска помощ, да речем от страх, не всеки който е болен от тоя вирус и разбере след изтичане на инкубационният период че е болен веднага тича при лекарите, нито пък властите са способни да открият всички болни при първите 2,3 покашляния, затова с уточнението че този % е общ и общхваща предимно по ранните болни които са вече в късна фаза е приложим и за тези открити нови. Следователно прогнозираме че от тия нови 47 000 около 9 500 ще имат усложнения за останалите ще е досадна настинка. От тия 9 500 гледаме колко по принцип стигат до критично състояние, защото не винаги усложненията водят до такова (затова има тежко и критично състояние). Както е посочила Снежана,
в критично състояние са 18% от всичките случаи, които са попаднали в по тежка форма на болестта и се налага интензивно лечение (закръглям на 20 за да ми е по лесно, което прави под 2 000, след това се позоваваме на думите на доктора че от тях 20% почиват което значи че към тази сметка трябва да прибавим 400 (в най лошият случай+вече починалите 1384 + същият процент на вече изпадналите в критично състояние а не тепърва които ще навлизат в такова, което прави 337 събираме всички числа и това прави над 2 000 починали.

Ако аз съм магьосник и спра разпространението на епидемията точно в този момент и утре имаме 0 нови болни, вдруги ден 0, и само 0 до края, което разбира се е невъзможно, но ако тя спре да се разпространява точно в този момент бройката починали вероятно ще мине 2 000 но няма да достигне 3 000. Всичко това разбира се е с много ако, но по същество можем да заключим че дори в най лошият сценарии който е ограничен от обективни реалности и не може да е значително по лош, на база фактите до момента, след приключване на епидемията 2-та метода за изчисление на смъртността които заради своите дефекти вървят в срещуположни посоки ще се срещнат в най лошият случай на 4% а по вероятно на 3%, което не е чак толкова страшно.

Признавам че поста на Снежана ме вдъхнови да направя една по добре обоснована прогноза, къде е истинската смъртност, защото аз казвах че дефектите на 2-та метода болни/мъртви и мъртви/излекувани които ги водят в срещуположни посоки ще се срещнат на 6% но просто така на око. Сега като седнах да смятам виждам че преценката ми е била повлияна негатисно точно от лошите новини, видеа и така нататък откъдето положението изглежда много тежко. И при това забележете че в сметките аз прогнозирам да се запази същата смъртност, а тя вече се снижава видно от данните може би заради тези новооткрити начини за лекуване. Не бива да забравяме че няма как в сметките да прогнозирам какво ще измисли медицината а тя вече започва да измисля разни начини да ограничи смъртността. Защото тя колкото зависи от самият вирус, толкова зависи и от реакцията на медицината. А тя няма още дълго да стои безпомощна, дори вече започва да намира оръжията които да използва срещу вируса. Според мен място за паника няма, данните сочат че вирусът на практика е победен както го написах точно преди шоковите данни, но и след тях мисля същото. Въпрос на време е победата да се официализира.

Сега се учудвам че математик като проф. Константинов който каза че смъртността е страховита, 30% (по онова време беше толкова по метода мъртви/излекувани, и тя ще падне (защото и той е запознат с дефектите на метода мъртви/излекувани) но няма как да падне под 15,20 %). Ами не е прав а пък е математик.....Разбирам да не е, или явно е направил прогноза наизуст, като мен, ама моята (6%) поне е по близо до истината. Обективно погледнато този вирус не е толкова страшен, страховитите мерки в Китай са такива за да се спре разпространението му, защото си представете колко са дори 3% от милиард и половина, дори и при смъртност около 3, 4 % при такава заразност той може да отнеме страшно много човешки животи. Но има къде, къде по смъртоносни болести. Обективно погледнато той е много назад в класацията за най опасни болести. Действително ако се погледне обективно (чрез математика, защото тя е обективна, в нея няма емоции) наистина е видно че има медийна кампания и в интернет и в медиите този вирус да изглежда по страшен отколкото е. Тя не е с някаква цел, защо е така Снежана го обясни в един друг нейн пост от днес. (Сега да не ме нападнете че не всявам паника.) Просто го казвам за успокоение на всички четящи темата. Положението не е чак толкова тежко. И ще става все по добро. Вече едно по едно се откриват оръжията за да може като почнат да се прилагат епидемията да приключи с много по нисък процент от около 3, 4 смъртност колкото е истинската в момента.
Проблемът е че не става това което написах в края на поста. Че не мога да предвидя какво ще измисли медицината, а тя очевидно все още нищо достатъчно работещо срещу тоя вирус не е измислила за съжаление, за да достигне смъртността в световен план 3%.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 04:27 от Анонимен

# 3 952
За любителите на конспиративните теории много интересна гледна точка за предисторията, създаването, разпространението и същността на коронавируса.
С това мнение НЕ казвам нито, че я подкрепям, нито че й вярвам, нито че целя да плаша някого, просто различна теория за коронавируса, неподкрепена от никакви доказателства и тн.
Очевидно е, че има много несъответствия и нелепости. Но е интересна.
Показателно е, че е постната в патреон.
https://www.patreon.com/posts/34092295

Щеше да бъде много забавно четиво, ако не ставаше толкова грозно във втората част. В началото доста се посмях. Не зная какво да мисля. Този човек изперкал ли е поради обстоятелствата , или си прави експеримент да изследва реакциите на хората.

# 3 953
Ето официалната статистика за днес

Заболели - 77 815
Извън Китай(вкл. Макао, Тайван и Хонконг) - 1525
Сериозни/ критични - 11 499
Починали - 2360
Излекувани - 20 867
Подозирани - 5365

Новите случаи за 24 часа са 1088
Новите случаи извън Китай са 263
Починалите са 113
Излекувани са 2410

# 3 954
  • Варна
Мислех си аз дали излекуваните от,, клиничните,, симптоми не продължават да са заразоносители.... Изхождам елементарно една тъпа мононуклеоза се развива до 2 м преди явната клиника, след излекуването си носител на вируса поне още толкова....

# 3 955
  • Terra incognita
Първи смъртен случай в Италия, 77- годишен мъж.
Друг 38- годишен е в тежко състояние, бременната му жена също дава положителена проба и е в изолатор.
Заразените растат и вече са 20.
Предполагаемият нулев пациент е дал отрицателна проба. Ха, сега?

# 3 956
Двойката британци, които дадоха положителен тест още на кораба, а после ги преместиха в японска болница са в тежко състояние и преместени отново. Синът им дава интевюта по медиите умолявайки Тръмп да помогне, след като английското правителство не прави нищо за да си ги прибере у дома. Най-лошото е, че и двамата са вече с пневмония, без да бъдат лекувани и само под наблюдение през следващите 3 дни. Не знаят къде точно се намират, нямат интернет, само телефони. Интересно ми е как ще протече случая, защото от кораба има общо 4 диагностицирани британци, които остават на японска земя за последващо лечение.

# 3 957
Епидемиолог от Оксфорд по БТВ.

# 3 958
Епидемиолог от Оксфорд по БТВ.

Какво каза, че не можах да гледам?

# 3 959
Нищо по-различно от коментираното в темата.
Да очакваме пика извън Китай. Отбеляза новите случаи на непътували до Китай хора в Иран и Италия. Ваксина най-рано след година. По-малко смъртоносен от предните корони. Смятат, че е сезонен и ще затихне със затопляне на времето, което ще даде възможност за разработка на лечение и ваксина до другия сезон. Паника в УК нямало, имало притеснение.
Общо взето това.

Общи условия

Активация на акаунт