Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 954 049
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 955
Поне тежките пневмонии, при които има отрицателен тест за грип да тестват. Все от някъде трябва да почнат.

Вчера не казаха ли, че именно при пневмония го правят теста, естествено че с отрицателен за грип преди това. Ама каква е файдата, като само 20% развиват пневмония, другите 82% какво? За тях е just a flu 🤣

# 5 956
Аз пак с моите глупости, ама имам спомен за Ванга бяха писали , че съветвала точно в тези години някъде, всички българи да се приберат у нас, че после ще станело късно, че тук няма да сме засегнати и било сигурно . Тогава помислих , че за война нещо ще става или природно бедствие. Също помня, че била казвала, че българи ще намерят ваксина да спасят света или нещо такова от нова зараза.
Дали пък на нас наистина няма да ни се размине, ама не виждам как и защо ще ни заобиколи.
Лично аз не разчитам на мерките тук, на адекватно поведение от повечето хора, да не казвам, че е направо смешно оборудването ни към този момент, подготовката за това време (та ние нямаме нищо почти закупено, подготвено) Дори в София не знам как ще се справят , не виждам никакъв шанс, за в малките градчета пък изобщо. Там поне имат шанса да са подминати, но София няма как , както и другите по-населени градове.
Паниката още не е настанала според мен и тепърва предстои, а българина е уникален и ще настъпи криза и без зараза у нас. Обаче , ако плъзне и има случаи, ако ни сложат под карантина, не само няма да се спазва (не вярвам да се справи полиция, военни, то военни нямаме много де, само полиция) Мен ме е страх повече от саморазправа за храна, лекарства, не знам - като по филмите ми се струва ще стане тук.
Не само мероприятия и не знам какво си трябва да се спрат. Трябва да се действа веднага и крайно за мен поне. Става въпрос за оцеляване и живот. Тук вече не бива да се правят компромиси и да сме над нещата. Или всичко се прави на макс, или нищо и се молим.

# 5 957
  • София
Аз да попитам - защо се пуска тест за вируса при отрицателен за грип? Ако е положителен за грип значи ли, че няма как да има коронавирус?

# 5 958
Вчера казаха, че 30 теста са направили до момента. Като махнем 20-тината човека, които се прибраха от Китай в началото на вируса, са тествали около 10 човека с пневмонии вероятно.

# 5 959
Поне тежките пневмонии, при които има отрицателен тест за грип да тестват. Все от някъде трябва да почнат.

Вчера не казаха ли, че именно при пневмония го правят теста..

Не съм сигурна, че към момента в България за тест /а и на повечето места/ е достатъчно само наличието на тежка пневмония без допълнително условие "пътувал в рискова страна/бил в контакт". Испанското решение да няма такова условие е много разумно.

# 5 960
Успях да изчета темата донякъде, после ще я прочета цялата че времето ми вече не стига да чета всичко, хипер-активна стана темата в последните дни, а не беше така преди италианската ситуация. Извинявам се ако постна нещо вече коментирано.

Прочетох много грешни съвети днеска в темата точно обратното на това което трябва да се прави.

Скрит текст:
Цитат
Първо, повтаря се непрекъснато-не се ходи при джипито при съмнение за коронавиус, по-скоро при оплаквания, сходни със симптоми на коронавирус. Това се повтаря нонстоп, изразът с "даването на фира" на личните лекари звучи толкова грозно и грубо, че дори не си заслужава коментар.
Цитат
Линейката може само и единствено да те транспортира до лечебно заведение, в което да се направи тест или проба за вируса, на място у вас или в самата линейка никой няма да те реанимира, всъщност ти сама можеш да се придвижиш до мястото, на което да си направиш/да ти направят теста и за това не ти е необходима СП.
Цитат
Не съм аз човекът, който да дава акъл на хората как да се придвижват до болниците, предполага се, че същите тези хора са разумни и ще се придвижат с личен транспорт. Линейка няма да дойде, в това можеш да си сигурна.
Цитат
Да, съветът да се позвъни на телефонната линия е добър, но отново казвам-никой няма да дойде да ви вземе с линейка от вас. Всеки трябва сам да си търси начин да посети здравното заведение.
Хора мислете малко като ги давате тия съвети преди да ги давате. Те са в интерес на вируса а не на населението. Първо не всички хора имат личен транспорт. Много хора нямат личен транспорт а се придвижват с градски танспорт. В никакъв случай ако хората проявят симптоматика на вируса не бива да проявяват никакви лични инициативи за да облекчават с-мата и сами да ходят да се изследват наляво надясно, защото линейките нямало да дойдат и били само за спешни случаи като някакъв психопат който застрелял жена си и се гръмнал след това. Днес по сутрешните блокове се говороше само за коронавируса. Където и да цъкна това беше темата. Там точно това обясняваха че хората не бива да ходят по собствена инициатива, защото ако са заразени има опасност да предадат заразата на много хора докато стигнат до където са тръгнали, независимо дали е личен лекар, рзи и т.н. Трябва да се обадят или на спешният телефон или на 112 или на личният си лекар но в никакъв случай да не се тръгва нанякъде. Ми че те ако линейките нямат достатъчно капацитет за да транспорпотират и няма да се отзововат на потенциални случаи на коронавируса и трябва да ги пазим за другите случаи и затова всеки сам трябва да се придвижва до болница, ние отсега сме я изгубили битката с вируса.

Мери Ан репликирах ти поста въпреки че вече е доста назад в темата заради хипер-активността и понеже видях че е харесан от много хора, а според мен тия разсъжданения и съвети са неправилни. А и малко бъди по тактична, винаги влизаш с бутонките и точилката към потребители с които не си съгласна а Ън е абсолютно права в това което е написала:

Цитат
Представям си следната картина: връща се някой нахакан индивид от екскурзия в Италия. След няколко дни вдига температура. Цялата му арогантност на недосегаем и безсмъртен се изпарява моментално и хуква като луд при джипито. Ако е изтеглил късата клечка, става интересно. Ще зарази ЛЛ, защото за тях никой не е осигурил хазмат костюми, нито някакви сериозни предпазни средства, а оттам още хора, които случайно са ходили в близко време там. Близките и съседите, колегите също.... Джипитата ще дадат фира първи, това ще повлече ужасно много проблеми.

Абсолютно е права, не виждам защо така яростно я репликираш. Нали се сещаш че ЛЛ са в досег с много възрастни хора за които тая зараза е изключително опасна. Иначе съм съгласен с другите неща които си написала. В нейните постове понякога се усеща паника. Но това е нормално. За нея тоя вирус е много опасен, защото доколкото разбирам тя има съпътсващи здравословни проблеми. Ама репликирай по тактично, няма нужда всеки път с бутонките да влизаш на всеки с който не си съгласна. То и изразът който Ън е използвала че джипитата ще дадат фира първи също не е много тактичен. Въпреки че според някакво социологическо проучване пък се оказвало че по притеснени от вируса били предимно по младите (под 44г.) и повече жените отколкото мъжете (логично понеже са по емоционални) но се оказва че според социалогическото проучване по притеснени са тези които не са застрашени от вируса (така излиза) защото той е по опасен за възрастните и повече за мъжете отколкото за жените.

Иначе според мен може да сте спокойни, щом детето се е върнало преди 15 дни от Милано и всичко е наред, няма вече от какво да се притеснявате. То и без това шанса тогава да се зарази е бил много по малък отколкото сега.

Друго което ми направи впечатление. Жалванията на блокираното българско сем. в Тенерифе как отишли на екскурзия със съзнанието че това на тях няма да им се случи, пък се оказало че коронавируса бил в техният хотел и сега са обградени от полиция и не могат да го напуснат и почивката им е провалена. Айде вече на всички които им предстои тепърва да ходят на екскурзии да осъзнаят какво става в цяла Европа и да осъзнаят че ние в момента водим война срещу биологична заплаха, и с тия безсмислени ексуразии те помагат на врага да убие повече хора. А тия хора в един момент може да се окажат и техните родители, защото те лично могат да ги заразят като се върнат от ваканцията си и ги посетят, защото щом са над нещата ще си останат над нещата и като се върнат, а този вирус е огромна заплаха за възрастните. Да помислят кое им е по важното, да си начешат крастата или живота на родителите им за които това заболяване може да бъда фатално. Сега са критичните седмици, специалистите смятат че топлото време ще спре вируса. Дотогава е хубаво хората малко да си седнат на г.зовете и да ходят на екскурзии лятото когато вирусът евентуално ще го няма. Наистина вече e дразнещо това ,"ама аз мислех че на мен не може да се случи", "its just a fly bro", и т.н. на хората които са над нещата, и понеже са над нещата реално помагат на врага. Разбирам да се отнася за работа, за изкарване на прехрана ок, светът наистина не може да се спре напълно, ама това само г.з път да види може да се спре за няколко седмици.

В Иран ситуацията е като някаква черна комедия. Аз така и не разбрах те признаха ли най накрая какво се случва при тях или не. Вчера иранците отричат обвиненията на целият свят че прикриват огромно огнище на тяхна територия, а министърът им е в тежко състояние с просто око, докато дават някаква пресконференция. Да се смееш ли или да плачеш.

Днес това което чух в сутрешните блокове е притеснително. Капацитетът например на София бил 200 болни от вируса които могат да поемат индекциозните отделения в столицата. Чак не мога да повярвам че е толкова малък а говорим за столицата и двумилиоонен град. Ми че то ако тук няма китайска или иранска ситуация а само италианска която все пак на тоя етап е много по лека ние сме приключили. Къде ще се лекуват болните. Защото те ако в София станат над 200 ще трябва да ги пращат по други градове а там не съм запознат какъв капацитет имат, това не го говореха, но си мисля че ако в София станат над 200 реално ние ще сме в епидемиологична ситуация и ще има много случаи из цяла България, кои по напред ще се лекуват и изолират. Ситуацията ще стане страшна. Да се надяваме че при възможно най лошият сценарии ще ни помагат от ЕС, ще ни пращат консумативи, лекари, специалисти, финанси, защото ние не сме световна сила и икономически гигант като Китай способни да строим болници за дни, ние сме на светлинни години и от Италия като възможности и капацитет. В сутрешните блокове един от специалистите каза че е неизбежно вирусът да дойде в България. Аз си мисля ако това стане, е много важно къде ще се случи пробива защото това има огромно значение. Дано да се случи в малки градове като в Италия които лесно може да бъдат изолирани и слижени под карантина и заразата да бъде контролирана и да не и се поволи да се разпръсне из цялата страна. Много по зле ще е ако пробивът се случи в голям град като Варна или Бургас или Русе. Там се притеснявам че в тия градове влажността е много висока заради Черно Море, река Дунав което ще се хареса на вируса и случаите много бързо могат да почнат да растат. Дано разбира се пробивът да не се случи никъде, но с оглед какво става Европа и че навсякъде започват да пробива вируса: Австрия, Хърватия, Румъния, Франция..... Вече започва да пробива на балканите, и ми се струва все по малко вероятно да не пробие и тук. Притеснява ме и да не пробие в някоя ромска махала, защото това ще допринесе заради начина на живот там за бързо разпространение. Например съмнителният случай в Русе е на жена от ромски произход, дано да се окаже фалшива тревога но е вдигнала висока температура и има гриподобни симптоми а преди 12 дни е била в Италия. Съмнявам се да е спазвала карантина. Може да имам малко предубеждения към отговорността и дисциплинати на ромите, не я познавам лично, може и да е спазвала карантина. Дано не е болна от вируса. Имам чувстото че фронтовата линия в тази война срещу заразата се приближава с всеки час към България. А не мисля че сме готови и ще се справим лесно.

Днес сушах и изпълнителният директор на Лудогорец Петричев който каза че в отбора са притеснени от ситуацията с вируса, но се опитват да се абстрахират и да се съсредоточат върху задълженията си на терена. Доверяват се на преценката на Уефа че е достатъчно безопасно мачът да се проведе пред празни трибуни но отборът ще вземе предпазни мерки за да се предпазят от заряване с вируса. От отбора са разговаряли с кризисният щаб в България за борба с вируса как да се предпазят от заразяване. Осигурили са огромно количество маски и дезинфектанти за играчите и щаба на отбора. Въвеждат строг контрол за движение на групата, отменили са всички съпътсващи дейности за да се предпазят от заразяване с вируса, планирани срещи на отбора с българската общност в Милано, дарения за българско у-ще там (ще бъдат изпратени по пощата) а също така вече са изпратили свои представители в хотела които да съгласуват с ръководството на хотела логистиката която е нужна по настаняването и пребиваването на играчите в хотела за да се избегне зараза. Като го слушах имам чувството че Лудогорец такова гостуване в Европа досега никога не е имал, но и се взимат сериозни мерки да не донесат заразата в Разград като се върнат, защото  е ясно че няма да са под карантина 14 дни като се върнат освен ако БФС не спре А група.

А за карантината какво да коментирам: Премиерът вчера призова хората идващи от огнища да са отговорни и дисциплинирани, а днес се оказва че хората ще спазват карантина само ако се договорят с работодателите (днес при Ц. Ризова защото болнични нямало да се издават).

# 5 961
България започна превантивно да се подготвя в случай на поява на болни от коронавирус.

Ген. Мутафчийски: Няма болни от коронавирус, до края на седмицата ще има термокамери на границата

Спешните превантивни мерки включват разполагане на екипи по границите, учения се провеждат във ВМА и на столичното летище. Целта е да се отработят различни ситуации, при които голяма група заразени влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определени болници, а медицинските екипи ще останат под карантина.

За последното денонощие здравните власти са изготвили информационни брошури за чужденците, които пристигат в България. Такива материали са направени и за българите, които ще посещават засегнати от коронавирус държави. Това заяви на първия брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, който оглавява новосформирания кризисен щаб към Министерски съвет.

До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани по граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата. За последното денонощие няма промяна в ситуацията в страната и няма регистрирани случаи на коронавируса, каза ген. Мутафчийски.

Вече са направени симулативни тестове, ако бъде регистриран коронавирус. На въпрос ако някой откаже да бъде приет за лечение, той заяви, че няма такъв вариант. „Дори ако се наложи ще бъде конвоиран до лечебното заведение“, отсече директорът на ВМА.

Ген. Мутафчийски отново напомни, че тестовете за коронавирус са напълно безплатни и предупреди обществеността, че и при най-малките съмнения за неразположение да се посети личният лекар.

„България Ер“ отменя полети

“България Ер” анулира полетите си до Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус, предаде репортер на БГНЕС.

“Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас. Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март „България Ер“ отменя полетите си от/до Милано. Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса”, съобщава авиокомпанията.

Всички пътници по полетите до и от Милано в периода 29 март – 30 април 2020 г. също могат да получат пълно възстановяване на сумата за закупените самолетни билети.

https://bgnesagency.com/bulgaria/%D0%B3%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D1%83 … 0%BD%D0%B0%D0%B2/

# 5 962
да са вече. Дали лъжат?

Погледнете картата на Европа, сравнете броя на заразените по държави и не може да не се сетите, че италианците са тези, които лъжат, което не е изненада.

# 5 963
  • София
Не съм сигурна, че към момента в България за тест /а и на повечето места/ е достатъчно само наличието на тежка пневмония без допълнително условие "пътувал в рискова страна/бил в контакт".
В инфекциозна клиника тестват при пневмония за много неща, някои от които доста екзотични- личен опит.

# 5 964
Деца от пазарджишко училище вчера летяли за Рим. Днес им било наредено да се върнат. Странно, че вчера са отишли, след като имаше предупреждение  в сайта на МВнР.

https://www.dnes.bg/stranata/2020/02/25/deca-ot-pazardjishko-uch … ziia-v-rim.440210

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 22:45 от kristinia

# 5 965
Не съм сигурна, че към момента в България за тест /а и на повечето места/ е достатъчно само наличието на тежка пневмония без допълнително условие "пътувал в рискова страна/бил в контакт".
В инфекциозна клиника тестват при пневмония за много неща, някои от които доста екзотични- личен опит.

Напълно е възможно и се надявам да е така, просто не знам как стои въпросът с точно този тест за короновируса - дали за да го направят, е достатъчно да си "само" с тежка пневмония или трябва да е налице и допълнителното условие пътувал/контактувал.

# 5 966
Момичета и момчета, главният пост на първа страница е актуализиран!

При нужда ще се добавят и още неща. Новодошлите нека внимателно да прочетат информацията, която сме качили там, тъй като отговаря на 99% от въпросите, които имат.

# 5 967
  • Germany
Женена двойка в Дюселдорф. Единият засега е положителен. Също били в Италия. Мм, да не се окаже че в Ломбардия са много повече болните...

# 5 968
Четвърти случай в Испания.

Не вярвам някой искрено да желае да се отказва от благата на цивилизацията, може и да има някаква малка групичка. Просто в момента ни се случва мащабно природно бедствие. Все на някого се случва, защо да не е нас, ние с нищо не сме по-специални и хората преди 100 години не са го искали, но то не пита, просто идва и това е.  И аз имам семейство, две малки деца, иска ми се утре да се събудя  да е било просто кошмар, но уви. За известно време ще бъдем така. Аз вярвам, че след време ще имаме ваксина и ще го поставим този вирус под контрол. Останалите материални неща, които сме изгубили, ще ги възстановим, сега въпросът е как да преминем през всичко това с възможно най-малко сътресения.

# 5 969
  • тук-там
Скрит текст:

Нещо, което ми попадна... Малко по-друга статистика.

Общи условия

Активация на акаунт