Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 214
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 7 650
Скрит текст:

Темата е не само за броене на новите случаи и даване на съмнителни линкове, а и за изразяване на мнения, дискусия...Но Вие, явно не търпите мнение, различно от Вашето. А моето не е апокалиптично, а точно обратното..но явно четете през страховете си, не реално написаното.
Не зная каква е професията Ви, явно нещо, свързано с медицината и аз благодаря, че давате информация и тя е прецизно подбрана, но нетърпимостта Ви към чуждата позиция провокира да изпадам в словесни полемики.

"Не разбрахте ли, че този вирус ще мине през всички" и "нищо не можем да направим" е апокалиптично мислене, не знам вие какво си представяте, че е. Хората тук споделят съвети как да се предпазят от вируса, да, арсеналът ни от мерки е крайно ограничен, но ако всеки направи по нещо ефектът ще бъде много голям за цялата популация. В момента нямаме нужда от двете крайности : пораженческо мислене или it's just the flu, bro.

Забрави - всеки да направи по нещо и то ще стане. Това не е готварски курс или клуб по танци.
В  такива случаи се намесва държавата - за това я храним и трябва да разчитаме на нея - това и е ролята, а нашата отказва да го направи и ни залъгва с празни приказки. Затова хората, които нападаш не са паникьори, а реалисти - просто са си извадили главите от задн... пясъка по-рано.

Държавата няма как да те задължи да си миеш ръцете например. Затова казах нека всеки индивидуално да вземе каквито мерки може за себе си най-вече. Всеки един, който не се зарази е един човек по-малко, който ще вземе участие в епидемията и ще предаде вируса на останалите. Затова казах, че на индивидуално ниво мерките може да са малки, но на групово ниво ефектът ще е голям, защото ние сме всички заедно в това, а не по единично. Реално тези, които се дори и малко паникьосани в темата и вземат мерки, търсят съвети как да се предпазят не са хората, които трябва да бъдат нападани и осмивани.

Аз например се ваксинирах против грип, мия си ръцете редовно, ползвам дезинфектант, не ходя по молове, кафета и ресторанти от 2 седмици. Уж с цел, да съм здрава. На работа имаме правило, всеки болен или работи от вкъщи или си стои в болничен. Ами познайте, тази седмица съм с грип. И е грип, защото се тествах. За какви мерки реално говорим? Защото аз отварям вратите отгоре, където не пипат повечето хора, или с лакът. Вкъщи веднага мием ръцете и дезинфекцирам клавиатура и телефон със спирт. Не ми помогна. Не знам на какво се надявате.

# 7 651
  • Пловдив
Препаратът за прозорци също съдържа спирт! Давай народе на пръскалките!
Тя и водката съдържа...

Защо мислиш, че в Русия имат само 2 случая, а в Полша нито един? Дезинфектират се с водка.
Това в кърга на шегата.
От една страна информацията за вируса никак не е добра, но от друга хората не са загубили чувството си за хумор.

Снежана, Китай изпуснаха началото на заразата. Нали затова е борбата в момента - нулев пациент на всяко ново засегнато място. Едно е да проследиш контактите на 5 души примерно, друго е на 5 000. Но ние поне можем да ползваме това, което те откриха по трудния начин.

prolet_inchen, въпрос на имунна система, на организъм. Ти си се разболяла, ама колегата до теб не.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 10:59 от dundi73

# 7 652
Нов случай във Франция, в Ница.

# 7 653
Препаратът за прозорци също съдържа спирт! Давай народе на пръскалките!
Тя и водката съдържа...

Защо мислиш, че в Русия имат само 2 случая, а в Полша нито един? Дезинфектират се с водка.
Това в кърга на шегата.
От една страна информацията за вируса никак не е добра, но от друга хората не са загубили чувството си за хумор.

Русия ще държи всичко в информационно затъмнение много по-дълго от нас.

# 7 654
  • София
В цяла Европа, че и в Африка вече, от Италия има привнесени случаи, само България удържа. Не вярвам нито за секунда на фалшивите им данни. След толкова пътували до Италия, просто е невъзможно да няма в Бг.[/b]
  В интерес на истината България е с малко население- трайно в страната са не повече от 6 милиона. Процента пътуващи до Италия е много малък в сравнение с държави като Франция, Хърватска, Австрия и т.н. Една Полша с много по-голямо население още няма случай.
 Реално вероятността някой от върналите се от Италия да се е заразил е някъде под 30% към настоящият момент (не питайте как съм го смятал- дълга и широка е). Разбира се 30% е доста нещо и може би да има някой, но все още е по-вероятно да няма никой.
Сългасна съм с този доктор, ако тестваш 20 човека, коронавирус в България няма да откриеш и до април.
Ами то и в Италия можеше до днес да не се знае че се разпространява такова нещо- има някакви 50 души в интензивно отделение ... най-вероятно нищо особено за грипния сезон за Италия. Някакви умират ... то там от грип всеки ден на такава възраст и с болести умират повечко. Можеше да забележат какво реално става някъде в средата на март ....
Във филма Зараза с Дъстин Хофман какво стана, помните ли? Май мутира вирусът и престана да е с летален изход.
Аз предлагам и сега да вземе да мутира тая гад в положителен аспект.
Според някакъв вирусолог дето четох, в следващите години едва ли ще мутира в каквато и да било посока- бил много по-устойчив от грипния.
Чудесно решение за размяна на пробите, само хабят ресурси. Като гръмне заразата като в Италия, само до размяна на проби ще им е. Некадърници!
Националните референтни лаборатории са в НЦЗПБ и точно така трябва да правят периодично, за да са сигурно че тази във ВМА работи добре. Некадърници са тези дето раздават квалификации без да са запознати.
Цитат на: Кали link=topic=1174414.msg40266595#[quote
msg40266595 date=1582874213]
Мисли ли ли сте за вариант изолация на село или къща извън града докато отмине вируса?
Добър вариант за пенсионери- родителите ми са така- говорехме си вчера да се запасят (те са си запасени де) и да не мърдат никъде. Никакви контакти и пътувания. Нямат особена нужда да ходят дори на лекар.
Не разбрахте ли, че този вирус ще циркулира докато не мине през всички?!
Няма как- дори испанския грип не е успял и половината да стигне.

# 7 655
Евала на авиокомпаниите, дори нискотарифни, че ще възстановят парите на хората. Които са разумни и спрат спа почивките де.
Колегите се хилят и естествено не се предприема хоум офис, нито спиране на пътуванията. Пожелавам им да нямат моите здравословни проблеми и притеснения. От сърце. За съжаление и здравната култура, и културата изобщо ни е много... липсваща. Единственото което идва на ум е подигравки и спекула.
Отвратена съм. Подобни неща не са толкова страшни, страшна е човешката природа Sad

# 7 656
Това че на един човек нещо не е помогнало, не означава, че нещо е излишно като мярка. Това все едно слушам автиваксърски разсъждения, ако ваксината не е 100% ефективна, значи нямаме нужда от нея.

Да, сто пъти казах, че мерките ни са с ограничена ефективност, но тук става дума да намалим риска. Абсолютно е доказано научно, че миенето на ръце намалява вероятността да се заразиш, не я елиминира напълно, но я намалява. А колкото повече хора го правят, толкова ефектът е по-голям за цялата група. В момента имаме нужда от това - ограничаване и забавяне.

# 7 657
Казват, че със затоплянето на времето вирусът ще умре. Колко топло трябва да стане, за да се случи това?

# 7 658
Скрит текст:
Скрит текст:

Темата е не само за броене на новите случаи и даване на съмнителни линкове, а и за изразяване на мнения, дискусия...Но Вие, явно не търпите мнение, различно от Вашето. А моето не е апокалиптично, а точно обратното..но явно четете през страховете си, не реално написаното.
Не зная каква е професията Ви, явно нещо, свързано с медицината и аз благодаря, че давате информация и тя е прецизно подбрана, но нетърпимостта Ви към чуждата позиция провокира да изпадам в словесни полемики.

"Не разбрахте ли, че този вирус ще мине през всички" и "нищо не можем да направим" е апокалиптично мислене, не знам вие какво си представяте, че е. Хората тук споделят съвети как да се предпазят от вируса, да, арсеналът ни от мерки е крайно ограничен, но ако всеки направи по нещо ефектът ще бъде много голям за цялата популация. В момента нямаме нужда от двете крайности : пораженческо мислене или it's just the flu, bro.

Забрави - всеки да направи по нещо и то ще стане. Това не е готварски курс или клуб по танци.
В  такива случаи се намесва държавата - за това я храним и трябва да разчитаме на нея - това и е ролята, а нашата отказва да го направи и ни залъгва с празни приказки. Затова хората, които нападаш не са паникьори, а реалисти - просто са си извадили главите от задн... пясъка по-рано.

Държавата няма как да те задължи да си миеш ръцете например. Затова казах нека всеки индивидуално да вземе каквито мерки може за себе си най-вече. Всеки един, който не се зарази е един човек по-малко, който ще вземе участие в епидемията и ще предаде вируса на останалите. Затова казах, че на индивидуално ниво мерките може да са малки, но на групово ниво ефектът ще е голям, защото ние сме всички заедно в това, а не по единично. Реално тези, които се дори и малко паникьосани в темата и вземат мерки, търсят съвети как да се предпазят не са хората, които трябва да бъдат нападани и осмивани.
Аз например се ваксинирах против грип, мия си ръцете редовно, ползвам дезинфектант, не ходя по молове, кафета и ресторанти от 2 седмици. Уж с цел, да съм здрава. На работа имаме правило, всеки болен или работи от вкъщи или си стои в болничен. Ами познайте, тази седмица съм с грип. И е грип, защото се тествах. За какви мерки реално говорим? Защото аз отварям вратите отгоре, където не пипат повечето хора, или с лакът. Вкъщи веднага мием ръцете и дезинфекцирам клавиатура и телефон със спирт. Не ми помогна. Не знам на какво се надявате.

ОК. Само мир да има.  Хайде сега всички да напишем  по колко пъти си мием ръцете и всичко се оправя.  
Други неща имах предвид, но който разбрал - разбрал.  
Държавата е абдикирала, а вие скачате на тези, които го споделят, но в Правителствена си имат всичко.

# 7 659
Нов случай във Франция, в Ница.

На тази карта те виждам Африка да бедства. По повод вчерашните нападки срещу предположенията, че вируса се влияе от климата.

# 7 660
  • София
Специално купените лекарства за 2000,3000 лв има съмнения, че ги купуват, за да ги продават нелегално после. Дано са само спекулации, че иначе нямам думи.
Сто процента ги купуват за препродажба.

Това е най-плашещото нещо, което съм прочела в темата, честно. Алчността човешка е по-зловредна от всякакви вируси и нанася повече щети, и дърпа всички ни назад. Изродщина.
Ако бях в тази аптека, щях да вдигна грандиозен скандал.
Спекулацията с храни и лекарства за мен е престъпление от ранга на умишленото убийство.

# 7 661
Русиия, Индия, Турция. Все страни с контролирани от държавата медии. 

# 7 662
Относно резервирани пътувания към Испания

Споменах, че още януари резервирахме полет до Барселона за края на април. Днес получихме мейл от авиокомпанията, която изпраща запитване за анулиране или презаверяване на полетите ни, цитирам "поради създалата се ситуация".

За пълно възстановяване на сумата от анулиран билет все още важи правилото заявката за такова да е 14 или 30 дни преди полета.
Предполагам, че ако случаите на коронавирус в Испания продължат да нарастват авиокомпаниите ще съкратят този срок на по-малък.

И аз имам закупен билет до Палма де Майорка за началото на Май месец с Бг Еър . Дано всичко се успокои дотогава...

Там мисля че няма регистрирани случаи, нали ?

# 7 663
  • Другата България
Аз пък не виждам никой изтрещял. Вчера бях в магазин, онзи ден също. Имаше всичко. Никой не се е бил за нещо. Количките бяха нормално пълни.
Само в тази тема чета, че имало изтрещели. Питах приятелка дали ще купува нещо. Изобщо не беше заинтересована, нито информирана.
Не мога да навлизам в конкретика, за съжаление. Един много прост пример ще ти дам, отново казвам - за съжаление не единствен. Вчера в един български град трима мъже и една жена набиха продавачка на открит щанд за закуски, защото е с хрема, следователно е с коронавирус, и продава храна, с което ще зарази всички останали. Ей така, видяли жената с хрема, решили, че е с коронавирус, измъкнали я от зад масата и я набили. Това нормално ли ти се струва? Ако Ганьо е информиран, щеше да знае, че при коронавируса няма хрема. Ама Ганьо не е, за него е по-лесно да размаха юмруци, с което да покаже колко е велик и загрижен. А същият Ганьо може преди дни да се е върнал от Италия, където е бил да се снима пред Миланската скала, мислейки, че това е стадионът на Милан.
И отново за човешката глупост. Която освен Вселената също е безкрайна, но за Вселената не е сигурно, нали така беше? Вчера моя колежка е заминала за Италия на платена преди месеци екскурзия само защото не иска да губи парите. Още не сме сигурни, изпуснала се е пред друга, която го каза. А същата преди месец беше с пневмония следствие на обикновения грип, с абсолютно отслабен имунитет. И както казах, работим на място, където сме "вътре в нещата" със случващото се. Е? Няма да го коментирам това, тепърва ще го нищим, казвам го само като един нищожен пример за това, че с изкупуване на стоки и медикаменти няма как да се предпазим от нещо, ако нямаме самосъзнание и отговорностт освен за себе си и семействата си, и за останалата част от обществото.

# 7 664
  • София
Това че на един човек нещо не е помогнало, не означава, че нещо е излишно като мярка. Това все едно слушам автиваксърски разсъждения, ако ваксината не е 100% ефективна, значи нямаме нужда от нея.
Уф ... знам ли ... аз съм ваксър така да се каже. Детските ваксинации се правят стриктно. И аз като има защо тичам на тетанус (има си хас- на млади години се стигна да ми инжектират антитела на тетанус заради лична глупост) пък нещо все не се ваксинирам за грип. За последно го карах някъде към 2015-та. Защо от тогава не хващам грип не знам.
Вчера в един български град трима мъже и една жена набиха продавачка на открит щанд за закуски, защото е с хрема, следователно е с коронавирус, и продава храна, с което ще зарази всички останали.
Гадно че са я били, ама някак не  е редно с хрема или каквото и да е подобно заболяване да продава храна ...

Общи условия

Активация на акаунт