Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 297
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 9 030
Да разсъждаваме върху следната ситуация: В България влизат много хора със самолети. В Румъния е доста по-голям пътникопотока.
В тази връзка, дали да отменя пътуване до Букурещ идния уикенд, при условие, че в Румъния има един доказан случай, който не е в столицата.
За сега мисля да сюрпризирам ММ, че няма да ходим.

# 9 031
  • Пловдив
Франция: забраняват се всички събирания на хора над 5 хиляди човека.

BNO
Вчера по немските новини казаха същото за Швейцария, но ограничението е до 1000 души на едно място. И това ми се струва много, какво да кажа за 5000.

Не знам какво ограничават във Франция ако изобщо е истина, но явно това решение никой не го спазва.
Снощи си играха мачове пред пълни трибуни. Със сигурност е имало над 5 хил. човека Simple Smile
5000 на закрито. Да уточним.

# 9 032
Властите могат да решат кои стоки са от стратегическо значение и дори ако трябва и да ги субсидират. Както селското стопанство на целия ЕС се субсидира, защото е стратегически отрасъл.

# 9 033
Да разсъждаваме върху следната ситуация: В България влизат много хора със самолети. В Румъния е доста по-голям пътникопотока.
В тази връзка, дали да отменя пътуване до Букурещ идния уикенд, при условие, че в Румъния има един доказан случай, който не е в столицата.

3 случая има в Румъния.

# 9 034
Много ясно, че няма как да знаеш на 100% дали не си имал контакт със заразен.
Имам познати, прибрали се от чужбина - ограничила съм си сама контактите и вижданията с тях в момента, защото май те сами не се ограничават.
Но как да знам къде са били и с кой са комуникирали продавачката в магазина, човека зад мен на опашката в банката, возещия се до мен в автобуса и т.н.
Не върши и това работа за мен. Само карантина строга на тези хора за определено време.
Ограничаваш се ти, ама те не се ограничават и си ходят навън, и децата им ходят на училище, изпусна се момента за тези от Италия да се сложат и да се следят.
Не можеш да си изгониш децата от къщата, гушкаш ги малките, големите пак си се моткат и си пипат, хранят, переш ги и т.н. Децата са преносители стана ясно и потвърдено, дори и по-рядко и леко да боледуват. Като е отишло заразено дете в класа на твоето и се е върнало у вас прихванало вируса, какво става после? Това за децата хич не ме успокоява. Дори и да им се размине, родителите им не трябва ли да са предпазени и да не са рискови. Че те по време на грипната ваканция болни и кашлящи ги извеждаха, пращаха при другарчета да си играят без родителите им да се чувстват виновни и заразиха цели семейства някои.
Тези с вируса , дето сега са заразни, но не са болни, нали влизат в магазини, нали работят, нали са ти в блока и се разминавате, в асаньора ако се качиш след тях пак сигурно е опасно, но те не се виждат да са болни и си спокойна. Колкото и да се пазим няма как да се опазим, ако сме на две разделени. Едните луди и паникьосани , другите над нещата и позитивни уж.
Питам се за децата, че и за възрастните. Хубаво изкарват леко, оздравяват повечето или всички. Но този вирус е толкова нов и неизвестен, че не знаеш какви последствия има в организма на човек, дори и на преносител само без да е изкарал болестта. Това не е ли някаква бомба в организма, тези млади организми растат, израстват, това тепърва ще се гледа и следи. Изобщо не ми е добре, че децата са по-добре, не боледуват и ако стане лесно изкарват. Достатъчно е, че са преносители и че вирусът е в организма им.Как се разбира изчезва ли изобщо, остава ли някакъв дремещ остатък в организма на човек, който после пак се активира. Защото има излекувани и вече без вирус, после...повтаря. Та това може да е до безкрайност, докато издържиш физически , въпреки усилията дори на лекарите и лекарствата, че и после ваксината, защото си вече поразен .
Може би глупости пиша, ма ме вълнува и това и се питам, не го разбирам много, но ми е странно.

# 9 035
Aз не бих летяла до никъде, ако не ми е крайно наложително. Иначе съм от оптимистите.

# 9 036
Изключително безмислен е този въпрос и само показва желание за отбиване на номера. Трябва да се гледам симптоми на този етап, а не дали си си пил кафето с китаец. Щом още се задава, това говори за пълна неадекватност и про-форма поведение на държавата.
Интересно ми е ти какво предлагаш? Как според теб трябва да се реагира адекватно, от държавата? Питам за симптомите, понеже споменаваш тях.

Останах с впечатление, че лекарите те питат дали си имал контакт с хора от чужбина и ако кажеш не , не те тестват за коронавируса, а приемат , че е обикновен грип. Ако не е така, добре.
Ами аз съм си оптимист, но фактът, че не намираме нито един случай, показва , че не се тества сериозно. В последните дни един куп държави регистрираха първи случаи, това се промени

# 9 037
Естествено, че сериозно го задавам. Как да съм сигурен, че не съм контактувал с някой, който е бил в чужбина. Че то може и продавачката от магазина да е била, откъде да знам.

Не знаеш, но на обществени места спазваш дистанция. В метрото днес седяхме през един, една жена се залепи зад мен в аптеката и й казах, да се отдалечи и да спазва дистанция. С непознати общувам на метър разстояние и така. Може и да не знаеш кой къде е бил, но можеш да минимизираш рискът от излагане на потенциални вируси.

# 9 038
  • Terra incognita
Летищата в момента са доста рискови зони, също не бих пътувала, ако не е наложително.

# 9 039
Файда, 5000 на открито, нали все пак е толкова заразно, че дали си на открито, закрито май няма особена разлика стига да се изкихат двама трима нали бацилите стигат до 1.8 метра Thinking и ще лепне тук там някой ии после става един кръг ... Абе шантава работа... Господ да ни пази и това е....

# 9 040
  • София
Е, каква е разликата? Даже ако има вятър ще разнесе още повече една кихавица.

# 9 041
Aз не бих летяла до никъде, ако не ми е крайно наложително. Иначе съм от оптимистите.

Няма да летим. Ние сме близо. Ще минем Дунав мост.
Впрочем наскоро се прибрахме от Австрия, минахме цяла Европа с колата. Никой никъде не ни провери за нищо.....
А представям си, цяла Североизточна България лети през Букурещ по принцип. Ние също летим от там, когато ходим по-далеко. Не знам какви мерки са предприели. Още на прибиране в началото на месеца ми направи впечатление, колко са спокойни по границите. Мерките ги въведоха 2-3 дни след като ние минахме.

# 9 042
Има голяма разлика. На закрито аерозолите остават дълго време във въздуха и хората ги вдишват, затова редовно проветрявайте. На открито вятърът бързо ги отнася.Освен това и УВ лъчите на слънцето убиват вирусите.

# 9 043
Е може и ракията да е и SARS ни е пропуснал.
Аз съм сигурна че има, доста хора с пневмония има, силно ме съмнява да ни е подминал отново, верно че сме родени с късмет, ама чак такъв пък. А иначе не се разснася така бързо, защото сме малко, като население. 3-5 случая при комшиите, нищо не значи, те са внесени от чужбина.

# 9 044
Естествено, че сериозно го задавам. Как да съм сигурен, че не съм контактувал с някой, който е бил в чужбина. Че то може и продавачката от магазина да е била, откъде да знам.

Не знаеш, но на обществени места спазваш дистанция. В метрото днес седяхме през един, една жена се залепи зад мен в аптеката и й казах, да се отдалечи и да спазва дистанция. С непознати общувам на метър разстояние и така. Може и да не знаеш кой къде е бил, но можеш да минимизираш рискът от излагане на потенциални вируси.

Вие май не ме разбрахте. Аз не питам за себе си как да постигна 100% ва сигурност . Питам от гледна точка на лекаря - как ако му се каже, че не съм имал контакт с хора от чужбина, той ще е сигурен в това, след като аз самия не съм? И щом няма как да сме сигурни, какъв е смисълът от въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт