Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 312
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 9 405
  • При семейството си

И все пак. Каква бройка хоспитализирани може да се очаква в България? Цифри, подобни на тези в Китай?
Най-малко, най-малко Hug
Аз това се опитвам да кажа, че най-вероятно е имало (има/ще има) десетина болни на които даже не им е дошло на ум да се изследват. Ама тук в тая тема масово се очаква “пристигането” на великия вирус...

Разбира се, почти задължително е и в БГ да има случаи на вируса. От месец/и в тази тема се следят цифри и статистики, ами нека се приложат, а не да се призовава да ни сложат под карантина 6 милиона, да спрем да ходим на работа, училище, детски градини и т.н., да ни забранят да се събираме на едно място повече от 50! човека (и такъв пост имаше), да купуваме консерви с боб, газови контлончета и изобщо...да чакаме “пандемията”. И в същия момент да няма лекарства за обикновения грип, читава детска и инфекциозна болница, и още куп неща. Пишете тема със стотици страници и при една “обикновена” грипна епидемия, изисквайте същите неща и от държавата, и от народа и’ и в “обикновените” ситуации, не сега, с я има, я няма трицифрено число случаи в БГ, изпаднахме в истерия, спекула и...

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 00:36 от Elpis

# 9 406
И според мен има вероятност просто да е минал под радара, но все пак да се е появил и в България. Като цяло не е често срещано тук да се правят тестове за грип. Аз никога не съм си правила, пък съм боледувала 100%.

# 9 407
  • София
  друго ме притеснява, това че кораба показва че инкубационният период на вируса е по дълъг за голям брой заразени а не за изкл. както смятат някои учени. Защото в тия разсъждения пропускаш един прост факт, а именно имаме 0,99% при 2,4% приключили заболяването. Според мен грешиш (въпреки че ми се иска да си прав), че смъртността ще достигне макс 1,8%. Поради простият факт че тя вече е наполовина на твоето предположение при едва 2,4% приключили заболяването. А какво ще стане като го преминат над 50% подобно на Китай. Това го проускаш в твоите разсъждения.
Според мен имат някаква основателна причина да не искат да ги пускат от кораба. Уж голям % кара леко (така пише в репорта- основно леко а не ги изписват. Младите (екипажа) карали леко но явно не пускат никой от тях да слиза и съответно ги водят неизлекувани. Румъния за три дни обяви някакъв за излекуван, тия едва 10 ... има нещо куцо.
 Ааа и освен че са възрастни хора, повечето са азиатци съдейки по националността.

# 9 408
630 страници, за да стигнем до "Ама ние сме го изкарали бе"? Днес кумата ми и тя, "О, ама ние вече го минахме!"
ПРЕСТАНЕТЕ! Grinning
  Защо- това е валидна хипотеза. Според някои версии в Ухан цялата работа може и през октомври още да е почнала. Два- три месеца преди да им стане ясно какво се случва.
 Хайде сега да допуснем че някъде в началото на януари България случайно е посетена от един инфектиран. После  някой някъде умира и го регистрират като умрял от онкологичното му заболяване, друг от грип, трети го регистрират от друго, някой в някое село ей така у дома ... нали това не е невъзможно?
 Малко вероятно да е така, и все пак ако е??? То може всичките тия странни боледувания да са и друг коронавирус- те нали си циркулирали покрай грипа.

Не знам от кога следиш темата. Доста отдавна бях писала, че вирусът е поне от средата на ноември в Ухан. Според испанската преса.

# 9 409
raptor, точно това, което казвате сега, беше описано в публикацията, която постнах вчера.
Така са ги записвали в началото на смъртните случаи в Ухан - пневмония, инфаркт, грип и тн. Прикриване на една причина с друга.
Така вероятно продължават и сега.

# 9 410
  • София
Аз си мисля, че ние нямаме и капацитета като болници да хоспитализираме хиляди души в такива сериозни изолационни условия. Гледам в Италия половината са хоспитализирани - повече от 700 души за по-малко от седмица.  Нашите болници и без това са пълни и в момента.
Всъщност имаме според това дето е писано в пресата 6.4 легла на 1000, докато САЩ са с доста по-малко:

"Водеща в Европа по брой болнични легла е Германия, където на 1000 души се падат по 8,3 легла. След Германия, в Европа следват Полша (6,6 легла на 1000 души) и Франция с нейните 6,3 легла на 1000 души. По данни на Световната банка, България е с 6,4 болнични легла на 1000 души, което нарежда страната ни в златната среда в световен мащаб. В Румъния пък тази цифра е 6,1 души. За сравнение, в САЩ има повече от два пъти по-малко легла на 1000 души, отколкото в България и Румъния – едва 2,9. А в Турция и Канада има 2,7 легла на 1000 души. Почти същото е положението и в повечето европейски страни, например в Ирландия."

При необходимост ще изпразнят колкото могат легла, ще накарат частните да приемат и те. В Гърция са решили в извънредния си план че държавата ще може временно да командва частните болници и да иззема и използва временно хотели за болници.

Аз бях чела някъде, че България е на първо място в Европа по брой на болнични легла на 1000 души...
Освен много легла, имаме и прекалено много болници. По болници отлежават хора, чието място изобщо не е там. Някои "лежат" само на хартия. Всичко това се прави с цел точене на зк. Огромния брой на болници и болнични легла, тотално несъбразен с броя на населението, е една от причините за катастрофалното състояние на здравеопазването в БГ.

# 9 411
raptor, точно това, което казвате сега, беше описано в публикацията, която постнах вчера.
Така са ги записвали в началото на смъртните случаи в Ухан - пневмония, инфаркт, грип и тн. Прикриване на една причина с друга.
Така вероятно продължават и сега.
В началото все пак не са знаели за какво да гледат, сега е различно. Всеки смъртен случай, при който можеш да докажеш, че е коронавирус, може да помогне за възстановяване на някаква контактна верига. Най-малкото знаеш, че причинител на пневмонията може да е и този вирус.

# 9 412
Леглата дали са от такова голямо значение, колкото оборудването и персонала? Щото за легла ще се намери място за нула време, но другото?

# 9 413
  • София
Някои "лежат" само на хартия. Всичко това се прави с цел точене на зк. Огромния и брой на болници и болнични легла, тотално несъбразен с броя на населението, е една от причините за катастрофалното състояние на здравеопазването в БГ.
Aз съм лежал на хартия- за едни изследвания ми казаха нещо като 400 лева ама ако искам да ме "вкарат" и да се водя, че лежа- нищо няма да плащам. Само ще напишат че са ме приели с нестабилна стенокардия. Изследваха ме- писаха че не намерили такава и нищо не платих. Имаха всъщност някакви съмнения за стенокардия ама не нестабилна, оказа се че нямам никаква стенокардия.
Леглата дали са от такова голямо значение, колкото оборудването и персонала? Щото за легла ще се намери място за нула време, но другото?
За другото нямам никаква идея и не намерих информация колко легла в интензивни отделения има. Четох, че в САЩ препоръчват при много тежък сценарий дори да обмислят използване на ветеринарите.

# 9 414
  • Варна
Скрит текст:
Скрит текст:
Добре де, ако приемем кораба като пример за инкубатор , то от 3600 човека, са заразени под 20 % / 705  / , от тях до момента са починали 7 / 0.1%/ . От карантината минаха доста дни , да речем, за последните случаи трябва още време за окончателни резултати . Но, сякаш не изглеждат чак толкова апокалиптично нещата .Че, и доста възрастни хора е имало на борда.
raptor,  мнение , ти си силен в статистиката  ?
Aми кораба е случай на месец. На него някакви карантинни мерки все пак е имало, но  е тясно и е развъдник какъвто в реалния живот може да няма. Без мерките е можело сигурно и 30 да станат. Умрелите не са 0.1% а 7 от 770 (като добавя разкритите инфектирани сред репатрираните)  и стават 0.9%. Има 36 в интензивни отделения и може да стане така че още 7 да умрат и % да стане на 1.8% (дано да не стане!!!). В реалният живот това ще отговаря на нещо като 1% или по-малко НО само ако може да се осигури лечение в интензивно отделение на 5% от инфектираните. Иначе ще умрат доста над 1%- примерно 5% в някоя задъхала се без места в интензивни  отделения държава. Иначе казано може да стане в пъти по-зле от лошо планиране а не от вируса.

Мен друго ме притеснява, това че кораба показва че инкубационният период на вируса е по дълъг за голям брой заразени а не за изкл. както смятат някои учени. Защото в тия разсъждения пропускаш един прост факт, а именно имаме 0,99% при 2,4% приключили заболяването. Според мен грешиш (въпреки че ми се иска да си прав), че смъртността ще достигне макс 1,8%. Поради простият факт че тя вече е наполовина на твоето предположение при едва 2,4% приключили заболяването. А какво ще стане като го преминат над 50% подобно на Китай. Това го проускаш в твоите разсъждения.

Първият случай е установен на 01.02.20 г. , карантината е обявена на 04.02.20 г. Всички са изкарали 14 дневна карантина на кораба , и сега още 14 дневна карантина на брега , в зависимост, кой на коя дата е свален. Мисля, че достатъчно време е минало и да се появят още случаи ,ще са много малко. Неизвестните са от 36 - те критични. Така мисля аз , доколко съм права, е друг въпрос.

Екипажа вече е слязъл и кораба е дезинфекциран.

# 9 415
Скрит текст:
Аз си мисля, че ние нямаме и капацитета като болници да хоспитализираме хиляди души в такива сериозни изолационни условия. Гледам в Италия половината са хоспитализирани - повече от 700 души за по-малко от седмица.  Нашите болници и без това са пълни и в момента.
Всъщност имаме според това дето е писано в пресата 6.4 легла на 1000, докато САЩ са с доста по-малко:

"Водеща в Европа по брой болнични легла е Германия, където на 1000 души се падат по 8,3 легла. След Германия, в Европа следват Полша (6,6 легла на 1000 души) и Франция с нейните 6,3 легла на 1000 души. По данни на Световната банка, България е с 6,4 болнични легла на 1000 души, което нарежда страната ни в златната среда в световен мащаб. В Румъния пък тази цифра е 6,1 души. За сравнение, в САЩ има повече от два пъти по-малко легла на 1000 души, отколкото в България и Румъния – едва 2,9. А в Турция и Канада има 2,7 легла на 1000 души. Почти същото е положението и в повечето европейски страни, например в Ирландия."

При необходимост ще изпразнят колкото могат легла, ще накарат частните да приемат и те. В Гърция са решили в извънредния си план че държавата ще може временно да командва частните болници и да иззема и използва временно хотели за болници.

Аз бях чела някъде, че България е на първо място в Европа по брой на болнични легла на 1000 души...
Освен много легла, имаме и прекалено много болници. По болници отлежават хора, чието място изобщо не е там. Някои "лежат" само на хартия. Всичко това се прави с цел точене на зк. Огромния брой на болници и болнични легла, тотално несъбразен с броя на населението, е една от причините за катастрофалното състояние на здравеопазването в БГ.

Системата ни е такава затова. Тук трябва да лежиш от 3 до 5 дни, за да мине през НЗОК. В Англия нещата например не са така и там рядко, някой влиза в болница. Трябва да има основателна причина за хоспитализация.
За леглата им не знам, но добре че повечето тук не сте се сблъсквали с некадърността им. Да не говорим, че има недостиг на медицински лица я повечето страни на запад. А Вие продължавайте да обиждате нашите медици.

# 9 416
Скрит текст:
Скрит текст:
Добре де, ако приемем кораба като пример за инкубатор , то от 3600 човека, са заразени под 20 % / 705  / , от тях до момента са починали 7 / 0.1%/ . От карантината минаха доста дни , да речем, за последните случаи трябва още време за окончателни резултати . Но, сякаш не изглеждат чак толкова апокалиптично нещата .Че, и доста възрастни хора е имало на борда.
raptor,  мнение , ти си силен в статистиката  ?
Aми кораба е случай на месец. На него някакви карантинни мерки все пак е имало, но  е тясно и е развъдник какъвто в реалния живот може да няма. Без мерките е можело сигурно и 30 да станат. Умрелите не са 0.1% а 7 от 770 (като добавя разкритите инфектирани сред репатрираните)  и стават 0.9%. Има 36 в интензивни отделения и може да стане така че още 7 да умрат и % да стане на 1.8% (дано да не стане!!!). В реалният живот това ще отговаря на нещо като 1% или по-малко НО само ако може да се осигури лечение в интензивно отделение на 5% от инфектираните. Иначе ще умрат доста над 1%- примерно 5% в някоя задъхала се без места в интензивни  отделения държава. Иначе казано може да стане в пъти по-зле от лошо планиране а не от вируса.

Мен друго ме притеснява, това че кораба показва че инкубационният период на вируса е по дълъг за голям брой заразени а не за изкл. както смятат някои учени. Защото в тия разсъждения пропускаш един прост факт, а именно имаме 0,99% при 2,4% приключили заболяването. Според мен грешиш (въпреки че ми се иска да си прав), че смъртността ще достигне макс 1,8%. Поради простият факт че тя вече е наполовина на твоето предположение при едва 2,4% приключили заболяването. А какво ще стане като го преминат над 50% подобно на Китай. Това го проускаш в твоите разсъждения.

Първият случай е установен на 01.02.20 г. , карантината е обявена на 04.02.20 г. Всички са изкарали 14 дневна карантина на кораба , и сега още 14 дневна карантина на брега , в зависимост, кой на коя дата е свален. Мисля, че достатъчно време е минало и да се появят още случаи ,ще са много малко. Неизвестните са от 36 - те критични. Така мисля аз , доколко съм права, е друг въпрос.

Екипажа вече е слязъл и кораба е дезинфекциран.

Малко глупав въпрос ама, какво правят с починалите хора на кораба?

# 9 417
  • София
Специално ще коментирам само това:

че "знаеш от месец, че ще има пандемия", без никакъв линк или клип, или каквото и да е друго. Това какво е-хвърляне на смилянски боб ли, кристална топка?

Вече казах, че нито съм пророчица, нито пиша неща, които никой друг не ги е видял, освен мен, това е смешно. Един куп експерти изказаха мнение, че вирусът е с много висок пандемичен потенциал, включително и директорът на CDC  това и втората най-сериозна организация в света след СЗО. Човекът направо си каза, че ще се разпространи като грипа и че още дълго време ще бъде с нас. Други експерти епидемиолози си казваха, че да спреш вирус, който се разпространява като грип е все едно да се опиташ да спреш вятъра и т.н. Така че аз знаех, защото четях експертите плюс наблюдавах характеристиките на вируса, които сочеха точно това. Тогава в темата пишехме няколко човека и беше по-спокойно. Предполагам вие сте научили че става нещо по-необичайно след Италия.

Някои може и да знаем от самото начало и да не изпадаме в паника от пътуване в страната или да не излизаме 2 седмици от вкъщи като коя потребителка беше...
Несериозно е да се твърди, че някой си е разбрал преди учени, експерти, които цял живот работят върху изучаването на вируси дали ще бъде пандемичен или не - това е опасното на вирусите, че са непредвидими. СЗО обявиха вероятност за пандемия доста след първите случаи, в началото на развитието на ситуацията в Италия.
Пак ще се повторя - информацията без ясен произход и подложена на свободни интерпретации от хора, които имат твърде много свободно време и твърде малко представа за нещата е изключително опасна.
Да питам ли как наблюдавахте характеристиките на неизвестен вирус или няма смисъл?

Явно не е достатъчно толкова потребители да обърнат внимание на категоричността, произхода на информацията и желанието да се чувствате великия информатор.

# 9 418
  • Варна
Убедена съм, че при нас няма адекватни мерки и изследвания. Здравната ни система е в плачевно състояние. И преди умираха хора, с неустановени диагнози . В смъртния акт фигура баналната пневмония. В някои бг медии имаше съвети за хигиена. Специалист твърди,че вируса не оцелява на висока температура. Посъветва да се използва топла вода при елементарно измиване. Нашата пандемия е сигурна в ромските махали. Сигурен инкубатор на вируси. Варицелата тръгна точно оттам.
Дано се сбъднат прогнозите, че грипа ще отмине с топлия сезон.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 01:32 от Viviana91

# 9 419
Ох, вече и по легла се разпределихте:)))

Общи условия

Активация на акаунт