Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 332
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 545
Във връзка с утановените случаи в Испания и Щатите на изследвани след смърта им пациенти и доказване, че са били болни от КВ, както и на споделеното от някои тук, че в последните месец-два са излекувани от тежка пневмония, не мога да не задам въпроса - на вас пневмониите баха ли установени от какво са причинени?
Защо си мисля, че вирусът отдавна е обиколил планетата, просто китайците първи се усетиха, че това не е "просто усложнение в следствие на грип"?

# 10 546
Дезинфектантите са някаква гадост за места без течаща вода. Сигурно в щатите има доста такива, но в България не е така. Не си представям да избера дезинфектант пред течаща чиста вода и сапун.

Представи си че сапунът е бил пипнат преди теб от 100 други жени и всяка една от тях е оставила част от бактериите от ръцете си и има вероятност бактерията да е с корона. Тогава личното дезинфектантче няма да ти се струва толкова голяма гадост.

# 10 547
  • София
Като чета, че в Германия ситуацията в здравеопазването е изтървана, се чудя на оптимизма на някои относно нашата система.

На мен надеждата ми е, че в страни като Германия и Великобритания се избягва всячески хоспитализацията, а в България си е традиционна дори за по-леки случаи. Искали са да хоспитализират сина ми за гнойна ангина, а дъщеря ми за сравнително лек ротавирус. Така че по отношение на леглова база действително може да сме по-подготвени, но не и в София по време на епидемия.
Иначе аз имам само маски №95, за всеки член от семейството, взех ги още като вирусът беше само в Ухан, но за други неща още ларж го давам, дори спирт не съм взела. Аз от паника преди месец, в момента съм малко над нещата, което може и проблем да се окаже в един момент.

# 10 548
И аз смятам, че ние тук в Европа сме изтървали работата... Туку що излгедах едно видео от 2014 относно Еболата в Африка и шефа на кризисния щаб обяснява, как в Нигерия са стигнали до 20 болни (само!). Имало болен с признаци в самолет, на летището го евакуират, транспортират до болницата и там с това епидемията приключва.  20те заразени са били само хората, които са били в контакт със заразения докато го изолират.
Съзнанието на гражданите и отговорността към масите е много важна в такива епидемии.
Вчера тук се плю по форумки, възмутили се как съседите хойкали, вместо да се самокарантират.

# 10 549
Някой от вас контактува ли с българи в страни, с открити случаи на корона вирус? Преподавателка в Германия не ходи с маска, нито в транспорт, нито на работа. Разясняват им да дезинфекцират основно ръцете си. Маските не предпазват. Масовите психози от млади хипохондрици са по- стресиращи и вредни. Нали не сте пенсионери с хронични заболявания? Пишете завещание и пийте успокоителни. Може и  50 млл на екс.
Е, как може да се пише такова нещо, дори и да е ирония?

# 10 550
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-03/fda-tcg030320.php Интересна за мен статия, в която се споменава, че е изследван първият случай на коронавирус в Бразилия (човекът идва от Италия), но изолирания геном се доближава повече до този в Германия. Значи има вероятност някой пътуващ от Германия за Италия да е заразил човека. Споменава се още, че вируса в Европа мутира и генома му е различен от Уханския.
Не знам дали е споменавано, първия случай в Сенегал е принесен от французин. Сега издирват всички пътници от самолета.

# 10 551
Цитат
Дезинфектантите са някаква гадост за места без течаща вода. Сигурно в щатите има доста такива, но в България не е така. Не си представям да избера дезинфектант пред течаща чиста вода и сапун.

Представи си че сапунът е бил пипнат преди теб от 100 други жени и всяка една от тях е оставила част от бактериите от ръцете си и има вероятност бактерията да е с корона. Тогава личното дезинфектантче няма да ти се струва толкова голяма гадост.
А ти си представи, че има и течен антибактериален сапун! Недокоснат от 100 други жени преди теб.

# 10 552
Поредно потвърждение, че вирусът може да се предава и през инкубационния период без симптоми:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001468

# 10 553
  • Варна

На обществените места се ползва течен сапун, даже дозаторите често са автоматични, няма нужда да ги докосваш.

# 10 554
Никъде не съм виждала, поне в последните 20 години, някъде да има калъп сапун за общо ползване. Дори и в къщи не ползваме такива.

# 10 555
Имам чувството, че целият свят пламна не от Китай, ами от Италия. Все от там върнали се, разходили се, пътували.
Сега да мисля и Николета Лозанова, че и тя там се чекна.
И аз съм в потрес....в Европа явно си мислим, че няма да ни тръшне нищо.
Абсолютно, такова неглижиране на ситуацията. Първо се опасявах, ако се наложи и у нас карантина като в Китай, сега ми се струва, че няма как и да я наложат, защото ще им се нарушат правата, пък и нали свободно движение на хора, стоки, услуги и вируси. А и все ще има някой да иска да наруши карантината, щото нали "Аз само да вляза да питам", "Аз само за малко", "Аз само набързо".

# 10 556
Скрит текст:
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-03/fda-tcg030320.php Интересна за мен статия, в която се споменава, че е изследван първият случай на коронавирус в Бразилия (човекът идва от Италия), но изолирания геном се доближава повече до този в Германия. Значи има вероятност някой пътуващ от Германия за Италия да е заразил човека.
Споменава се още, че вируса в Европа мутира и генома му е различен от Уханския.
Не знам дали е споменавано, първия случай в Сенегал е принесен от французин. Сега издирват всички пътници от самолета.

Това е много притеснително. Много, много притеснително. Ако анонимният американец, който беше предрекъл цялата история с Италия още на 31.01 е прав, значи Бразилският корона ще е с нов трети или четвърти щамп.

# 10 557
  • София
Може ли повече информация за този американец, мярнах нещо из страниците, но не успях да разбера всичко?

# 10 558
Във Белгия +5 от днес,общо 13 стават.Всички са привнесени,като всички последни случаи са на хора върнали се от Италия.

И в Швеция +15 днес, общо стават 30. С изключение на първия потвърден случай от януари - китайска студентка, пристигнала от Ухан и не заразила никого друг и вече излекувана, вторият случай беше потвърден чак на 26 февруари и оттогава заразените растат с всеки изминал ден. Заразата сега в края на февруари тръгна от завърнали се в Швеция от Италия и Иран.

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Sweden

# 10 559
не мога да не задам въпроса - на вас пневмониите бяха ли установени от какво са причинени?
За съжаление никой лекар в България не лекува правилно пневмония от самото начало. Ако се открие пневмонията от личния лекар, обикновено се предписват стандартни антибиотици и те праща вкъщи да ги пиеш и да се обадиш след 2 седмици ако не ти мине.
Никой не си играе да работи по правилата а те са: първо се взема секрет да се установи каква е пневмонията вирусна или бактериална. Ако е вирусна и няма бактерии се лекува с някои антивирусни препарати и чакаш да ти мине. Ако е бактериална пневмония се правят допълнителни тестове да се установят точно кои бактерии са. След като се установи кои са бактериите, се прави антибиограма за да се установи кои антибиотици ще действат най-добре на конкретните бактерии и ЧАК СЛЕД ТОВА се изписват антибиотиците.
А нашите доктори какво правят - няма тестове, няма антибиограми - дават ти широкоспектърен антибиотик и се надяват да успее да избие бактериите евентуално. Ако не се оправиш до няколко седмици чак тогава могат да те приемат в болница, там да ти направят антибиограма и да ги дадат вече правилните антибиотици. Дотогава се лекува на сляпо.

Общи условия

Активация на акаунт