Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 953 099
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 615
  • град-държава
Не знам за грип Б, но покрай нас всички са здрави, включително и на работата на мъжа ми. Майка ми води дядо ми на преглед в окръжна в Бургас, където имаше слухове за положителни, но всичко е било много спокойно и доктора е преглеждал без маска. Иначе целия Бургас говори как имало и кой откъде бил чул.
Виждаме какво става, не могат да го скрият.

# 12 616
И до мен стигат слухове, че до момента в България има 15 положителни проби. Карали хората да подписват някакви декларации да не се оповестява. Не знам колко е вярно това, но ако е, силно се надявам да полагат нужните усилия да търсят контактите на заразените и да проследят веригата.
Ако са решили да прикриват информация е много по-вероятно да кажат на хората, че пробите им са отрицателни, отколкото да ги карат да подписват декларации да си мълчат. Много по-лесно е да замълчат лабораториите, отколкото самите болни и роднините им.
Според мен обаче още нямат положителна проба заради малкия брой тестове, които правят.

# 12 617
Добре де, след като всички ви лъжат, защо продължавате да чакате какво ще ви кажат?

# 12 618
  • град-държава
Ако има огнище, броят на направените тестове е достатъчен за да го хванат.

# 12 619
За мерките срещу вируса от първо лице:
Връщам се с полет от Северна Италия.
На летишето мерят температура, дават да се попълни анкета с лични данни и пускат всички да се редят на опашката за паспортен контрол заедно с пътници от друг полет.
След по-малко от 24 часа ми звъни джипито да ми предлага болничен и да ме инструктира. След още 24 часа се появява един от трите най-често срещани симптоми на вируса. Следвам инструкциите на джипито и звъня по телефона. От клиниката ме уверяват, че не е корона вирус и ме питам дали съм била в контакт с болни от грип. Обяснявам, че съм в карантина... Предлагат да отида на място за да ми направят тест за грип.

# 12 620
За мерките срещу вируса от първо лице:
Връщам се с полет от Северна Италия.
На летишето мерят температура, дават да се попълни анкета с лични данни и пускат всички да се редят на опашката за паспортен контрол заедно с пътници от друг полет.
След по-малко от 24 часа ми звъни джипито да ми предлага болничен и да ме инструктира. След още 24 часа се появява един от трите най-често срещани симптоми на вируса. Следвам инструкциите на джипито и звъня по телефона. От клиниката ме уверяват, че не е корона вирус и ме питам дали съм била в контакт с болни от грип. Обяснявам, че съм в карантина... Предлагат да отида на място за да ми направят тест за грип.
А колко време бяхте в Северна Италия?

# 12 621
  • тук и там
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/viroloog-marc-van-ranst-rei … 5839d20/#comments

Днес Министерството на Външните работи на Белгия излезе с препоръка училищните пътувания до Италия и до определени части във Франция да бъдат отложени.
Според вирусолога Marc Van Ranst , завеждащ референтната лаборатория в Университетската болница в Льовен, този съвет за училищата е също "едни фин сигнал за всеки, който иска да отиде там, да помисли два пъти за това".
---
Центърът за тестове в Льовен съобщи тази сутрин за недостиг на така наречените реагенти, вещества, които са необходими, за да може да се тества за корона вируса. „По отношение на капацитета можем да направим много повече от това, което правим сега. Машините могат да работят, но в момента използваме шестмесечен запас от реактиви за шест дни. Те просто се изчерпват по целия свят. Ние правим поръчки, но те вече не се изпълняват/спазват. " Според Ван Ранст, правителството не може да помогне за по-строги тестове в близко бъдеще и например, само да се вземат проби от наистина болни или хоспитализирани пациенти.

°°°
Така, да очакваме че вече в Белгия ще тестват само тежките случаи, които са с по-леки симптоми няма да бъдат тествани и няма да знаят, че са заразни, и няма да влязат в статистиката, освен ако не се влошат. Как ще се самоизолират тогава.

При нас си мисля вече че положението е изтървано.Като се започне от училищата,които така и не затвориха,въпреки че имаше ученик със положителен тест,а след това и учителка в друго училище.Явно и нямат достатъчно консумативи и няма и от къде да купят за тестове.Бройките които се обявяват не са реалистични също,ще има доста хора,които са били контактни,но все още безсимптомни  и  не са изолирани.А тези които го карат по-леко,най-вроятно даже не са се обадили .Оставам с усещането,че вече  е невъзможно да се ограничи разпространението и просто трябва да приемем че ще го изкараме рано или късно.

# 12 622

До един момент вероятно ще успяват, но този грип Б не се ли появи много бързо в точния момент? И в момента ВМА се пука по шевовете от грип Б? Доколкото си спомням съвсем скоро имаше грип А, но нямам спомени инфекциозните отделения да са били пълни на максимум. И тази грипна епидемия и грипна ваканция обявена така изведнъж в цяла България. Струва ми се много съмнително всичко.

За Инфекциозна болница споделих личен опит от началото на февруари - станах свидетел как приемат дете на едно легло с друго, а нас ни върнаха да изчакаме един ден за прием. Всяка година има и от двата типа грип, затова и тестовете за грип са комбинирани. Виж, две грипни ваканции не си спомням.

# 12 623
  • София
Aбе хора- каква полза имат да крият??? В Румъния и Македония някой да е скрил??? На база на каква уникална логика нашите ще скрият, като вече си казаха, че пробите после отиват в европейска референтна лаборатория??? И там сигурно ще им искат да подпишат декларация може би? И не не правят толкова малко тестове- в последните дни правят явно по 80-100 и сигурно са минали 400- само по съобщенията им във Фейсбук преброих към 380 че има. САЩ до преди няколко дни (1 март) бяха направили има няма 500, Турция 900. Каква е разликата в населението на САЩ, Турция и България? Италия е направила при вече избухнала епидемия 23000 теста при 10 пъти повече население и колко чужденци трайно живеещи там ... отговаря на 2000 ако бяха с нашето население ама това при положение, че при тях има епидемия, при нас няма нищо констатирано.

# 12 624
  • София
В европейска лаборатория не пращат ли само положителните проби?
Направи ми впечатление днес, че в Монголия няма заразени - колкото и рядко населена да е, все пак е пряк съсед на Китай.

# 12 625
  • София
"Перат" с висока температура банкнотите

Южнокорейската централна банка постави под карантина банкноти за срок от две седмици. Целта на мярката е да се премахне всяка следа от коронавирус, като в усилията си да се справи с епидемията банката дори изгаря някои хартиени пари.

Финансовата институция уточни, че "пере" с висока температура банкнотите преди да ги пусне в обращение.

Рутинната процедура за обработка на парите в брой в Южна Корея предвижда загряване на банкнотите до 150 градуса по Целзий за две до три секунди, след което се съхраняват при 42 градуса след пакетирането, което на практика ги дезинфекцира, отбелязва банката.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/valyat-signali-za-nespazvane-na-n … za-kovid-19-u-nas

# 12 626
Честно да ви кажа, вече не ме плаши толкова този вирус. Очаквах, че положението ще е много по-зле, но като гледам броя на заболелите в Европа, ми се струва, че нещата са по-добре. Дано да си останат така.

За съжаление откриването на информация за заболелите от круиза е почти невъзможно. Колкото и да търся, има информация само за първоначалните от преди седмица-две и нататък няма никакво инфо. И все пак, съдейки и по разпространението в Европа, вируса изглежда по-малко заразен от това, което аз лично очаквах.

Имате ли информация как точно ще се провеждат неспешни прегледи сега при тази епидемия?

Скрит текст:
Трябва в понеделник да съм на пулмолог, възможно ли е да ме върне? Прегледа е заради болест, т.е. не е профилактичен. Но не знам дали заради епидемията няма да ме върне.
Скрит текст:
Някой има ли идея как стоят нещата?

# 12 627
  • Bulgaria
Aбе хора- каква полза имат да крият??? В Румъния и Македония някой да е скрил??? На база на каква уникална логика нашите ще скрият, като вече си казаха, че пробите после отиват в европейска референтна лаборатория??? И там сигурно ще им искат да подпишат декларация може би? И не не правят толкова малко тестове- в последните дни правят явно по 80-100 и сигурно са минали 400- само по съобщенията им във Фейсбук преброих към 380 че има. САЩ до преди няколко дни (1 март) бяха направили има няма 500, Турция 900. Каква е разликата в населението на САЩ, Турция и България? Италия е направила при вече избухнала епидемия 23000 теста при 10 пъти повече население и колко чужденци трайно живеещи там ... отговаря на 2000 ако бяха с нашето население ама това при положение, че при тях има епидемия, при нас няма нищо констатирано.

Аз пък мисля точно обратното. Имат много по-голяма полза да го крият, отколкото да го обявят и да настане паника. Ние сме на двете крайности - или сме пълни непукисти или сме пълна паника. Няколко пъти казаха, че държавата няма да се справи с толкова много болнични, а съобщят ли за положителни резултати си мисля, че положението ще стане трагично. Имам наблюдения върху доста хора, които от няколко седмици се запасяват с продукти превантивно, а когато наистина го докажат / обявят какво ще стане?

# 12 628

Преди малко свалих тази програма на телефона си и останах изненадана от къде подобна информация се е появила?
Всъщност, информацията е точна...

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 10:05 от Azma

# 12 629
  • В.Търново
На база моделите бихме ли могли да заключим, че в Китай се успокоява положението?  (няколко десетки само за последните 2-3 дни), респ. - на какво се дължи това: "изтощение/отслабване" на вируса, драконовски мерки или комбинация от двете?
Как десетки?За вчера бяха над 100.До момента днес са 99.

Общи условия

Активация на акаунт