Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 147
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 19 380
Децата, които са заразени - дали са заразили и съученици, учители, други родители... И те влизат ли към общата бройка от 23?
Влизат в бройката.
На първия въпрос кога и как очакваш тук да ти отговори някой компетентно или питаш риторично?
Питам с тъга, естествено че не очаквам отговор. Но контактните им стават изключително много - всяко дете в класа им, родители, баби на всяко... Казаха ли дали тези деца са от София? Нали са контактни на родители, които са присъствали на юбилея или бъркам?
 Даже предполагам, че точно заради тези открити деца вчера са преценили, че наистина риска е голям и трябва да затворят училищата..

# 19 381
Тези, които обясняват, че децата няма как да не ходят на ясли и градини( по - голямият процент има как, знам, че има и такива, които нямат избор, но са по - малко) да се замислят над следното: В яслената група на моя близка има дете, чийто родител се е прибрал от Германия, наложена е карантина от 14дни, този човек си пуска детето на Ясла, от там всички деца в групата са под въпрос? Е, кажете ми как с глупавият български манталитет ще се опазим??? Прост народ!

# 19 382
120 лв - резултат: отрицателно. Некст, плийз!

# 19 383
Аз пък съм се заредила с белина. Евтина, изобилна, разреждам я, не я люскам навсякъде, а само на определени места. Верно че миризмата е малко изнервяща, но пък по-добро от добрия стар хлор според мен няма, освен това има и остатъчно действие.

А я по този повод да попитам химиците в темата. Направи ми впечатление, че в магазина дезинфектантите и кърпичките масово бяха разграбени. Обаче едни шишенца с лакочистител стояха непокътнати. Хрумна ми дали не стават за дезинфекция за някои повърхности, гледам съдържат ацетон, алкохол.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 13:28 от LillyM

# 19 384
Аз върху нещо друго се замислям... Дали е вероятно вирусът да има различно въздействие върху различния тип население. Дали статистиката показва, държави в които хората преминават по-леко през вируса? Виждам, че има места като Макао и Гибралтар само с един излекуван случай...но е вероятно това се дължи на липсата на достатъчно направени тестове...

# 19 385
Моля, който наистина се интересува от реалния брой инфектирани, да прочете линкчето, което приложих няколко странички по - назад. Дългичко е, но си заслужава. Човекът е проследил пиковете и спадовете на графиките в различните държави. Очаква се тези дни рязко да се увеличи броя на заразени, поради простия факт, че още не се знае кои са. Може да сме аз, ти или някой покрай нас, и дори да не знаем.

Welt

Не, планетата не трябва да ни смазва. Просто такъв е естествения ход на събията. Причинно - следственният закон. И, никой не твърди, че е ангел и не е виновен за всичко това. Но, просто нивото ни на осъзнаване е редно да се повиши. Не натрапвам мнението си. Винаги има няколко гледни точки. Светът е шарен Simple Smile

Sky

Според мен е до на време, предприетите мерки.

# 19 386
  • Пловдив

Случаите в които пациенти пак им се е увеличавало нивото на вируса след изписване, се допуска че може и да са  в резултат на даваните антивирусни препарати.

В смисъл, че имунната система не се е справила сама, а антивирусните само са  подтиснали развитието на вируса? Това противоречи малко на твърденията, че медикаменти против  ХИВ и Тамифлуто дават резултат, защото и те са антивирусни ... това е малко озадачаващо.
Но не всеки организъм може да реагира еднакво с другите

Кой е казвал, че Тамифлу помага? Няма такова нещо.

# 19 387
Аз пък съм се заредила с белина. Евтина, изобилна, разреждам я, не я люскам навсякъде, а само на определени места. Верно че миризмата е малко изнервяща, но пък по-добро от добрия стар хлор според мен няма, освен това има и остатъчно действие.

А я по този повод да попитам химиците в темата. Направи ми впечатление, че в магазина дезинфектантите и кърпичките масово бяха разграбени. Обаче едни шишенца с лакочистител стояха непокътнати. Хрумна ми дали не стават за дезинфекция, гледам съдържат ацетон, алкохол.

Ацетона не е ли много вреден, по-добре ракията. Аз си имам 2-3 литра чист спирт от варена ракийка и 20 литра ракийка, въобще не съм се притеснила. Проблема е, че вкъщи не чуват какво им говоря. Въпреки всички неща по ТВ, продължават да си приказват, как съм се филмирала заради един "грип".

П.П. Във фейсбук чета, че е хубаво да пием често вода и да не позволяваме гърлото да ни изсъхва. Не знам колко е вярно, ама аз от днес си пийвам по 2-3 глътки на 15-20 мин.

# 19 388
  • Bulgaria
Някой знае ли кога ще излязат с официална информация за предприетите мерки? Аз поне не чух да се споменава някъде. Много се чудя дали ще наложат карантина за определени области, а не само мерки за напускане и пристигане от/в страната. За мен си остава много притеснително, че е петък и половината София ще се юрне из цялата страна...

# 19 389
Ракийката ти едва ли е 70 или 90 процента етанол...така че за нищо не става. За дезинфекция поне е гола вода.......

# 19 390
Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от една седмица, считано от понеделник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в столицата.

Освен това в столицата се затварят публични места - театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

# 19 391
Проблема е, че вкъщи не чуват какво им говоря. Въпреки всички неща по ТВ, продължават да си приказват, как съм се филмирала заради един "грип".
твъде дълго и напоително заложиха на just a flu теорията.
и така лекичко стигнахме до джъст ъ извънредно положение (манна небесна за Бойко).

# 19 392
Решено ли е вече конкретно какво ще работи, какво няма да работи?! Навсякъде бум на статии "извънредно положение", но никъде не прочетох конкретните забрани и мерки.

Най вероятно ще се реши със закон. Съдя от текстовете в Конституцията. Някои мерки, предполагам, ще се въведат по-рано, но основните ще са в закон.
При желание, погледнете кои права не могат да бъдат ограничени според чл. 57, ал. (3). Всички останали, могат да бъдат ограничавани.
Предполагам, че МС и НС работят активно и законът ще бъде приет до часове, ден, два и вероятно ще има незабавно действие. Търсят баланс между мерките и забраните и рисковете за икономиката.
Имайте предвид, че може да се забрани влизане/излизане от определени градове.

Приемете, че сме във война - с вируса.

Цитат
https://www.parliament.bg/bg/const
Чл. 84. Народното събрание:
12. обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет;

Чл. 57.
(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

# 19 393
  • София
Децата, които са заразени - дали са заразили и съученици, учители, други родители... И те влизат ли към общата бройка от 23?

Влизат, да.
  В бройката 23 влизат само потвърдените носители на вируса. Така, че тези на които сега се чакат резултатите не влизат.

Трите деца са с положителни проби за коронавируса и са част от общия брой официално обявени 23 положителни случая на COVID-19. Тоест 3 деца, 19 възрастни, 1 починала жена с коронаиврус и съпътстващи заболявания.

Дай линк към тази инфо, ако обичаш?

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/mutafchijski-tri-deca-sa-s … 11-godini-2216469

Като че ли разбирам, че тези три деца са част от всички 23 с положителни проби. Възможно е да се бъркам.
Относно кърпички и почистване - има едни в DM, които се водят тяхната марка, за "гладки повърхности" ги водят. Чистят безупречно дори и голямо мазало, минавам с тях. Ако се стигне вирусът да е по плотовете ми, мисля, че няма смисъл да чистя с алкохоли и какво ли не...

# 19 394
Ракийката ти едва ли е 70 или 90 процента етанол...така че за нищо не става. За дезинфекция поне е гола вода.......

Тя ми е за пиене, а иначе имам спирт в огромни количества, за всеки случаи си купих и от аптеката 10 шишенца. Някой може да помисли,че се запасявам, но аз нямам намерения да чакам другите да си купят и да ида последна.

Общи условия

Активация на акаунт