Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 582
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 19 395
Само като чух че заговориха за медиатори по махалите и ми стана ясно къде ще е най големият наплив от болни. Просто там хигиената липсва на 100%. Току що се връщам от магазина. Никой не се е разбързала да се прибере по къщите си - майки с колички, баби с внучета, всички са навън в хубаво време. Никой не се е притеснил явно. Маски има в аптеките, поне в нашата имаше. Хората купуваха по две-три, колкото да имат в джоба. Явно защото и без това никаква работа не вършат, но може да те спрат да влезеш някъде. Не смятам че нещо ще се затвори, освен барове и дискотеки, нито че хората са трогнали кой знае колко от перспективата да се разболеят.
В Кауфланд имаше машина за дезинферция на ръце. Направи ми впечатление че доста хора я ползват, което е хубаво. На опашката си беше бутаница. Аз винаги спазвам дистанция от предния, но една баба още малко в мен щеше да седне, не се сещат възрастните хора, а те са най-застрашени.

# 19 396
Заведения тип кафене ще се затварят ли ?

# 19 397
Скрит текст:
Решено ли е вече конкретно какво ще работи, какво няма да работи?! Навсякъде бум на статии "извънредно положение", но никъде не прочетох конкретните забрани и мерки.

Най вероятно ще се реши със закон. Съдя от текстовете в Конституцията. Някои мерки, предполагам, ще се въведат по-рано, но основните ще са в закон.
При желание, погледнете кои права не могат да бъдат ограничени според чл. 57, ал. (3). Всички останали, могат да бъдат ограничавани.
Предполагам, че НС работи активно и законът ще бъде приет до часове, ден, два и вероятно ще има незабавно действие.
Имайте предвид, че може да се забрани влизане/излизане от определени градове.
Приемете, че сме във война - с вируса.

Цитат
https://www.parliament.bg/bg/const
Чл. 84. Народното събрание:
12. обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет;

Чл. 57.
(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

Където е нужно да се променя закон - това ще се прави. МС най-вероятно има готови предложения вече. Поне се надявам да е така. Снощи доста конкретни неща изброи ББ.Спомена конкретно запромяна в НК относно санкциите за неизпълнение на мерките - лишаване от свобода. Това без гласуване от НС не виждам как да стане. Не че е трудно ако МС е готов, да го предложи и да се мине към приемане и оповестяване на мерките. Дори е важно това да се случи пак така - бързо.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 13:01 от bubanka

# 19 398
Аз пък съм на същото мнение като Петенцето и бих постъпила по същия начин.Родителите ми имат билети за началото на април за Белгия,чисто човешки се чудя кой вариант е най-добър за тях.Да,никъде няма да пътуват-това беше първоначалното ми мнение на разумен човек,както и тяхното-но само като си представя какво е състоянието на болниците -като база,апаратура,персонал и т.н..и се питам,ако се разболеят-не е ли по-добре това да се случи тук-във Белгия,а не в провинциално градче във БГ..Но пък ако се заразят на летището или в самолета -няма да си го простя.Майка ми е със диабет и ХОББ,на 67 гд. ..Знам,че е й сега ще ме лепнете заради споделеното по-горе,но наистина вече не съм сигурна кое е  правилно и кое не в тази ситуация..
Първите 7 най - добри болници  в света са в САЩ, може да промениш маршрута им - вместо до Белгия до САЩ, а и на нас е разрешено пътуването там. .Smirk

# 19 399
Само малкото дете е ръсило бацили според мен, големите са ученици, а училищата са били затворени през това време. Редно е здравните власти да предупредят контактните деца на 4 годишното и техните родители, за да бъдат с повишено внимание. Моето дете е на 4 години, реално може да посещава една и съща детска градина с въпросното дете.

Kaisia, има време до април, ще го мъдрите. Дано повече хора си останат по домовете и по-бързо да приключим с разпространението на вируса.

# 19 400
  • София
Браво на Фандъчка, една седмица без училище, така ли ще се кара - на парче? Всяка община поотделно, седмица за седмица? Спира се всичко един месец и тиквите от МОН да решат какво ще се прави с учебната година и изпитите.

# 19 401
Японка е с положителен тест, след като е била в контакт с мъж, който нарочно е разпространявал вируса.

NEW: Japanese woman tests positive for coronavirus after coming into contact with an infected man who was intentionally spreading the virus - Kyodo

# 19 402
Скрит текст:

Най вероятно ще се реши със закон. Съдя от текстовете в Конституцията. Някои мерки, предполагам, ще се въведат по-рано, но основните ще са в закон.
При желание, погледнете кои права не могат да бъдат ограничени според чл. 57, ал. (3). Всички останали, могат да бъдат ограничавани.
Предполагам, че НС работи активно и законът ще бъде приет до часове, ден, два и вероятно ще има незабавно действие.
Имайте предвид, че може да се забрани влизане/излизане от определени градове.
Приемете, че сме във война - с вируса.

Цитат
https://www.parliament.bg/bg/const
Чл. 84. Народното събрание:
12. обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет;

Чл. 57.
(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.
Където е нужно да се променя закон - това ще се прави. МС най-вероятно има готови предложения вече. Поне се надявам да е така. Снощи доста конкретни неща изброи ББ.Спомена конкретно запромяна в НК относно санкциите за неизпълнение на мерките - лишаване от свобода. Това без гласуване от НС не виждам как да стане. Не че е трудно ако МС е готов, да го предложи и да се мине към приемане и оповестяване на мерките. Дори е важно това да се случи пак така - бързо.

По-правилно е , а и по-лесно да се уреди с нов закон, не с промени във вече съществуващите.
Според мен снощи споменаха, че и сега има мерки в НК, но те са недостатъчни.

ПС Сега има мерки и в други закони, но пак не са достатъчни.

# 19 403
  • Bulgaria
Само малкото дете е ръсило бацили според мен, големите са ученици, а училищата са били затворени през това време. Редно е здравните власти да предупредят контактните деца на 4 годишното и техните родители, за да бъдат с повишено внимание. Моето дете е на 4 години, реално може да посещава една и съща детска градина с въпросното дете.

Kaisia, има време до април, ще го мъдрите. Дано повече хора си останат по домовете и по-бързо да приключим с разпространението на вируса.

Те ако са от ромски произход, което вероятно е така. Дали въобще са ходили на училище и детска градина?

# 19 404
Как нарочно, тоз да не е от ИДИЛ някой самоубиец , тези хора се побъркаха ?!?!?

Японка е с положителен тест, след като е била в контакт с мъж, който нарочно е разпространявал вируса.

NEW: Japanese woman tests positive for coronavirus after coming into contact with an infected man who was intentionally spreading the virus - Kyodo

# 19 405
Скрит текст:

Случаите в които пациенти пак им се е увеличавало нивото на вируса след изписване, се допуска че може и да са  в резултат на даваните антивирусни препарати.

В смисъл, че имунната система не се е справила сама, а антивирусните само са  подтиснали развитието на вируса? Това противоречи малко на твърденията, че медикаменти против  ХИВ и Тамифлуто дават резултат, защото и те са антивирусни ... това е малко озадачаващо.
Но не всеки организъм може да реагира еднакво с другите

Кой е казвал, че Тамифлу помага? Няма такова нещо.

И аз не го казвам, но четох публикации, че е използван за терапия противогрипен препарат в комбинация с други медикаменти ... и ако не се лъжа - точно тази информация доведе до изчезването му от аптеките.

# 19 406
yovanka пак не си разбрала, родителите имат право да не пускат децата си на училище, ако в района не е обявена грипна епидемия. Това ще важи докато има извънредно положение, доколкото разбрах.

# 19 407
А университетите, които са автономни - дали всеки сам ще решава или при извънредно положение са длъжни да обявят неучебни дни?

# 19 408
Браво на Фандъчка, една седмица без училище, така ли ще се кара - на парче? Всяка община поотделно, седмица за седмица? Спира се всичко един месец и тиквите от МОН да решат какво ще се прави с учебната година и изпитите.

Според мен това е решение от краката за главата - шепа хорица сме в тая държава. Мерките, в началото поне, следва да са сериозни и еднакви за страната. Иначе смисълът се губи. На парче определено не бива да се работи.

# 19 409
Петенцето, бих прибрала детето в България. Ако се разболее там, сам ли ще се справя?

Разсъждавам си, че вероятността това да се случи на летището на отиване или връщане не е малка. Отделно кой дава гаранция кога и на кого ще се случи...А иначе н.з. тук до колко адекватни са методите на лечение по болниците с оглед все още малкото официално обявени болни.

Общи условия

Активация на акаунт