Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 433
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 175
И в Щатите тоалетната хартия е свършила. Това ми го каза приятелка на 8 март, която живее там.

2020 година ще я запомним като криза на тоалетната хартия. Grinning

# 20 176
Адвокат Марковски за коронавируса и извънредното положение
Трябва да се въведе лишаване от свобода до 5 години за нарушаване на карантина, счита юристът

Скрит текст:
За извънредното положение трябва да знаем, че то е необходимо, че не бива да се плашим и какво да правим. Необходимо е, защото имаме нападение на тежка болест, която е много опасна. Врагът не е пред портата, той е в къщата. Затова реакцията на правителството е необходима. Хората, когато се каже – извънредно положение, не трябва да го свързват с танкове по улиците или арести след 10 часа. Извънредното положение е ограничаване на права на граждани в рамките на разумното, най-вече по отношение на придвижването на хората.

„За да се ограничи опасността за разпространяването на заразата, която може да е като пандемия и да стане като в Италия или Китай, такава реална медицинска възможност има, най-сигурното нещо е ограничаването на тези, за които има съмнение, че са болни. Тоест гарантиране на изпълнението на карантината. Това е много сериозно средство за ограничаване на разпространението, то друго и няма засега”, посочи Марковски.

„Когато бъде обявено, че гражданин е поставен под карантина, трябва да се предвиди наказателна отговорност, включително лишаване от свобода”, счита юристът.
Той посочи, че в момента чл. 355 от Наказателния кодекс гласи, че който наруши наредба, издадена против разпространяването на заразна болест по хората, носи наказателна отговорност до една година, дори това заболяване да води до смърт.

„Виждате, че законът в момента е изключително мек. Не отговаря на нуждите на това, пред което сме изправени. А този, който нарушава карантината, може да посее смърт. Това опасно поведение трябва да бъде спряно с по-сериозна санкция. Аз предлагам до 5 години”, заяви Марковски.

„Това ще даде възможност да се приеме, че става въпрос за тежко престъпление. А съгласно Закона за МВР полицията може да предотвратява тежки престъпления. Тя може да контролира. Тоест, този, който е под карантина да не напуска и да не я нарушава. Как ще се контролира вече е въпрос на техника”, смята юристът.

„Освен това трябва да има и санкция за този, който умишлено зарази с коронавирус. Тази санкция трябва да бъде много по-висока. Второ, трябва да има санкция за този, които непредпазливо зарази другиго. Непредпазливото деяние – ти си бил длъжен и си могъл да предположиш, че ще заразиш”, подчерта адвокат Марковски.

Той посочи, че въвеждането на извънредно положение може да стане още днес, тъй като публикуването на такова решение в Държавен вестник може да се направи много бързо.
https://www.vesti.bg/bulgaria/advokat-markovski-za-koronavirusa- … olozhenie-6106852

# 20 177
Не ви ли притесняват тези до 5 години затвор за нарушаване на карантината, които гласуваха? Струва ми се много крайно.

Не, те са потенциални убийци.

# 20 178
Не ви ли притесняват тези до 5 години затвор за нарушаване на карантината, които гласуваха?

Да се притесняват тези които са под карантина.
Ние не сме. Все още.

# 20 179
  • София
Не ви ли притесняват тези до 5 години затвор за нарушаване на карантината, които гласуваха? Струва ми се много крайно.

Не е крайно, но трябва да има алтернатива за нещата, които поставеният под карантина не може да свърши. В Китай поне някакви чували храна им раздаваха, а тук, ако някой поставен под карантина е сам човек, възрастен, без близки или и близките му са поставени под карантина, какъв му е изборът - да излезе за хляб и да рискува затвор, или да си умре от глад? Дано помислят за това. Иначе да, карантината е нещо сериозно и трябва да се спазва, като не става със съвест, ще стане със санкции, като всяко друго нещо.

# 20 180
Содата се изкупува, защото може содени питки да правят и си мислят, ако няма хляб и не могат да излезнат... Също за баници, такива неща...
Но също содата трепе бактерии, така съм чувала. За гърлото също жабуркане понякога пишат, че помагало. Някъде бях чела за колко неща е полезна содата , дори не бях подозирала , но не съм го запазила. Може и за това да я купуват. На обрив и рани при залежаване, кожна лекарка е изписвала на мой близък да го промиваме първо със малко сода и вода и после да слагаме лекарство, марля и т.н. Лично съм го правила по 2 пъти на ден и то от лекар препоръчано. Та..може нещо да си правят хората и лечебно, знам ли..

Не само содата.
Чесъна също. И сребърната вода убива над 600.

# 20 181
Повтаря мантрата за миенето на ръцете. То има логика, при положение, че съм виждала, как доста хора си подават само върховете на пръстите на водата и са готови, без сапун.
Признавам и аз не си миех ръцете, както е според клипчето.
Често закъснявам за работа (с час, час и нещо Laughing ), затова сутрин ми се налага да бързам и да си мия ръцете в тоалетните "социално" (само ако някои друг има в тоалетните) Smiley
Мисля, че след коронаривуса ще спазвам процедурата като чавдарче Simple Smile

# 20 182
И в Щатите тоалетната хартия е свършила. Това ми го каза приятелка на 8 март, която живее там.

Понеже живея в Манхатън, категорично мога да кажа, че в Costco на 117-а улица има тоалетна хартия, както и навсякъде в нашия квартал Харлем. Къде живее Вашата приятелка в САЩ?

Ако някой се интересува за новини от САЩ, както винаги с линкове от сериозни източници и от моя собствен опит, съм готова да споделя с четящите тук.

Следя темата от 18-и февруари.

# 20 183
Скрит текст:
Не ги давайте руснаците за пример. Не си научиха урока от Чернобил. Със сигурност там случаите са хиляди. Не обявяват.
И тези конспирации не знам вече колко станаха. Аман.
Първо бяха американците (те са винаги заподозрян номер 1), после китайците за да сринели икономиката на враговете, после пък човешка грешка с изтърван лабораторен вирус (това е най-логичното между друго измежду всички конспирации) и сега ново шест, с тази ваксина от Русия. Ами аз вярвам в естествения произход. Ние хората периодично в историята винаги сме били атакувани от подобни пандемични вируси. Ама сега всеки вярва в теорията на конспирацията.
А и нас 1 г. не ни грее. Дотогава щетите ще са нанесени и без ваксина ще оцелеем посредством т.нар. стаден имунитет.
И не са само руснаците. Американци, германци, испанци и австралийци отдавна тестват, ние също между другото.
Юни се чакат първите резултати като цяло. В Италия вече третират някои болни с лекарство на Рош, мисля че срещу ревматоиден артрит беше, но все още липсват по-смели и добри новини в нюзрума, което не е добър знак.
Дали е случайност, че тръгва от Китай точно по време на новата им година, когато повечето китайци се прибират и след това се връщат обратно по държавите, в които са гастарбайтери?

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 22:51 от Blackbling

# 20 184
Аман от щуротии. Със сода астматиците си гаргарим устата, да не ловим гъбички заради кортикостероидите.  Не трепем вируси...
Аз съм доволна от завишените наказания при неспазване на карантина. Българинът само това ще го уплаши. Като съобщят за 2-3 случая на наложени глоби, ще си седнат на д***то. Дори много закъсняхме с тези мерки. Трябваше веднага да се обявят и да се сложат под карантина тези с голямото завръщане - от Италия, от всякъде.
У нас единствено китайците сами се организираха и се поставиха под карантина.
То им говориха, не пътувайте без  сериозна причина, ама не! По конгреси, на ски, на събирания за годишнини... Само погледнете какви са първите случаи у нас.
И заради такива, ще измрат много хора.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 22:38 от Diorela

# 20 185
  • софия
А екстра е 5 години да е мярката за нарушаване, те инак болните ще щъкат навън като луди калинки и ще разболеят и нас.

# 20 186
Преди това трябва да го тестват поне три пъти. Знаем колко се чака за резултата т.е. достатъчно време да избяга.

# 20 187
А за пазаруването - не го разбирам. Отиди утре, в неделя, в понеделник. Няма да свърши бобът и брашното. Каква е логиката да се намери с още сумати и народ и да дишате един въздух.

Не ми се струва крайно. Виж тези, които разнесоха вируса какъв хаос предизвикаха по света и колко живота са заложени на карта заради техния егоизъм и безразсъдност. Аз още докато пристигаха ат Китай исках да са под ключ организирано, а не под домашна карантина и тогава това беше "крайно". Жената, която почина и нейният мъж, който бере душа, са били на празненство точно с един такъв умник, който не е спазил карантината.

Иначе сега се радвам, че напазарувах отдавна (ние "паникьорите" го направихме още след локдауна в Италия) и изобщо не възнамерявам да стъпвам в магазин до понеделник докато не се разсее тълпата.

# 20 188
Знаете  ли фризьорските  салони работят или затварят?Не видях в наредбата.
Е, толкова много народ минава през тях. Аз преди три седмици/след като съобщиха за първите случаи в Италия/ се обадих на фризьора ми и си отмених посещенията. Сама взех да си мия косата, тъкмо ще си почине от сешоара му Simple Smile

# 20 189
Аман от щуротии. Със сода астматиците си гаргарим устата, да не ловим гъбички заради кортикостероидите.  Не трепем вируси...

Т.нар. "д-р Симончини" беше осъден на 5 години затвор заради препоръките му да се лекува рак със сода бикарбонат.

http://www.ansa.it/english/news/general_news/2018/01/15/doc-gets … 5653fcdf5b3a.html

Общи условия

Активация на акаунт