🍒Черешката на тортата🍒 - сезон 14 (Тема 4)

• 89 841
  • 2 287
  •   1
Отговори
# 2 205
  • София
Ах, тази юфка Simple Smile Точно питам баба как се правеше, защото съм забравила. Разточва се тесто, много тънко. Разтила се, за да изсъхне и след това леко се препичала.

# 2 206
  • София
Заради вас сега ще вечерям трахана 😂 Юфка не правят по моя край, но траханата се тачи.

# 2 207
  • София
Значи купешката юфка си е баш някакъв вид паста. Юфката е турска дума и е това което правят бабите. Тънко разточени кори, които се сушат известно време (а не се припичат) и след това съхраняват в платнени или хартиени торби (а не в полиетиленови, щото ще мухлясат).

После през зимата се вари или се пече и т.н. в зависимост от рецептата.

Това си е балканско ястие, което турците са донесли по нашите земи от кафказките и персийски земи.

# 2 208
  • София
Някакъв сладкиш с бисквити и ябълки беше поднесен и от Тереза Маринова и много се хареса на гостите.

Беше станал много популярен из кулинарните фейсбук групи, и аз го правих, вкусен беше.

# 2 209
Заради вас сега ще вечерям трахана 😂 Юфка не правят по моя край, но траханата се тачи.
Това ястие така и не се научих да го ям. Правеха го с хляб или нещо като тестени топчета, замесени с квас /не помня сушаха ли ги или ги запичаха/.
По моя край правеха и двете - трахана и юфка, ама аз карам на макарони.Blush

# 2 210
  • Deutschland/HE
Дядо Хаджи,
на турски юфка са и листите за баница и баклава. А според мен домашната юфка са точно листи за баница, изсушени или леко запечени и начупени Simple Smile

# 2 211
  • София
Това ястие така и не се научих да го ям. Правеха го с хляб или нещо като тестени топчета, замесени с квас /не помня сушаха ли ги или ги запичаха/.
По моя край правеха и двете - трахана и юфка, ама аз карам на макарони.Blush
Баш тестени топчета, сушени. После се вари на гъста каша, отгоре натрошено сирене и разтопено масло с червен пипер. Няма да казвам, че по нашия край се дроби сух хляб и се залива с горната каша😂 пълен манджурляк.

# 2 212
Аз пък не знам какво е трахана и не съм яла никога такова.

# 2 213
  • София
И аз не знам какво е трахана. Сигурно е вкусно.
Градско чедо съм, от голямото село.
Много съжалявах на времето, че нямам баба и дядо по селата. Щото масово се ходеше на село, а аз у нас.
И като заразправяха едни емоции и мигах на парцали.
Цело лято гледах Борисовата градина тогава Парка на свободата и няма какво да видиш.

# 2 214
Моите хора правеха точно от тази юфка, дето е като натрошени кори. Нещо в тава, може да е било млечна баница. На мен ми изглеждаше лигаво и не го ядях много.
Друг вид юфка не съм опитвала.
Затова пък обичам кус кус - сладък, солен, всякак.

# 2 215
Аз също. Пък имах баба на село. Явно зависи от кой района на България си. Моята баба правеше катми, мекички, тутманик...

# 2 216
Аз също. Пък имах баба на село. Явно зависи от кой района на България си. Моята баба правеше катми, мекички, тутманик...
И моята, ни трахана, ни ювка... Joy

# 2 217
  • Велико Търново
Юфка аз никак не обичам, приготвяха ми нещо като попара с нея; предпочитах макарони Simple Smile, на които една моя колежка също казва "юфка", та ме обърква. Satisfied

Аз също не останах с впечатление Юлиян да злобее за победата на Николина. В мрежите можеше да се излее много по-остро, ако беше така; Simple Smile а репликата му след оповестяването на Николина от Манчев "Да, естествено, няма как да е друго" или нещо от сорта, аз я възприех като съгласие с него.
Както вече е написано, това, което е като начупени кори за баница, даже и сега го продават като "Домашна юфка". Отделно си е макароненото изделие "Юфка" - едни такива къдравички. Ей тези препеченките са много вкусни:
Скрит текст:
Траханата все я свързвам с южните райони на България - към Родопите или Македонско. Не знам дали е така в действителност. Даже съм чувала и "тарахана". Виждала съм само на картинка.

Горната реплика на Юлиан не я чух, но пък чух друго:
Цитат
"Ако бях избрал някаква морска риба, сигурно нямаше да ме резнат толкова жестоко"
Та, това си е достатъчно показателно, мисля. При това само за една точка "резване"! Представям си какво щеше да е, ако бяха повече - направо убийство щеше да е сигурно Satisfied

# 2 218
Точната дума беше" санкционират", а не "резнат".Той прие второто място като санкция !?!?

# 2 219
Моите баби и двете са селски от Родопите, но тази юфка и в двете вариации никога не е била приготвяна от тях, явно не е популярна в нашия регион. Но пък и двете бяха майсторки на родопския клин, който аз много-много не обичам. Трахана също не съм яла.

Общи условия

Активация на акаунт